Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juli bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in augustus hebben gegeten. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden! Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen maand?
Irene: pumpkin spiced latte
Ja, ik weet het, het is nog zomer. Maar er zat me er toch een partij grijze dagen tussen begin augustus, waardoor ik rond die tijd toch al begon met het drinken van pumpkin spiced latte. Volgens mij heb ik wel eerder een pumpkin spiced latte recept gedeeld, maar dan echt met pompoenpuree en zo. Dit is een versimpelde versie die minstens zo lekker is. En je hebt meteen de zelfgemaakte pumpkin spice kruidenmix in de kast staan.
Wat heb je nodig?
Voor de pumpkin spice kruidenmix:
- 8 theelepels kaneel
- 4 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kruidnagel
- 2 theelepels piment
- 1 theelepel nootmuskaat
- een leeg potje om dit in te doen
Voor de koffie:
- 1 kop zwarte koffie
- 1 eetlepel gecondenseerde melk
- 1 flinke theelepel pumpkin spice kruidenmix
- slagroom
- een beetje kruidenmix voor over de slagroom
Hoe maak je het?
Meng de gecondenseerde melk met de kruidenmix, giet daar je hete koffie bij en mix het goed. Spuit slagroom over je koffie en sprinkel daar nog wat kruidenmix over. Starbucks is er niks bij!
Peggy: gnocchi met spinazie en champignons
Zoals jullie misschien al hebben gemerkt ben ik geen held in het bedenken van mijn eigen recepten. Ik kan nou eenmaal niet bepalen welke hoeveelheid ik van een bepaald ingrediënt in een bepaald gerecht moet stoppen, of welke kruiden ik moet gebruiken. Die gave heb ik helaas niet. En daarom kook ik eigenlijk altijd de recepten van anderen, met name bij het avondeten. Ik vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen en deze keer was dat de gnocchi met spinazie en champignons van Eef kookt zo. Ik was op zoek naar een lekker simpel gerecht zonder te veel poespas wat ik kan maken op een dag dat ik stiekem geen zin heb om te koken of als ik eens iets anders dan boterhammen wil voor de lunch. Het is geen culinair hoogstandje wat betreft smaak, maar it does the job.
Wat heb je nodig?
- 500 gram gnocchi
- 250 gram champignons
- 200 gram verse spinazie
- 75 gram rucola
- 1 scheutje (plantaardige) kookroom
- 1 ui
- 2 (of 3 ;-)) teentjes knoflook
- Peper, zout, tijm
- Olie of boter om in te bakken
Hoe maak je het?
Bak de gnocchi in een koekenpan goudbruin. Doe vervolgens een beetje olie of boter in een andere koekenpan – of zet de gnocchi even apart en gebruik dezelfde pan – en fruit de ui en knoflook. Voeg dan de champignons toe en bak totdat ze gaar zijn. Als ze bijna gaar zijn voeg je de spinazie toe totdat het geslonken is. Breng het op smaak met peper, zout en tijm. Giet er vervolgens een scheutje kookroom bij en schep de gnocchi erdoorheen. Schep op en leg de rucola erbij. Je kan er ook nog een beetje chilivlokken en/of edelgist overheen strooien. Eet smakelijk!
Daniël: bonensalade met gnocchi
Nou, dit is echt zo’n toeval: ik wist echt niet dat Peggy ook een lekker recept met gebakken gnocchi gemaakt heeft deze maand. Sterker nog, tot voor kort wist ik niet eens dat je gnocchi kunt bakken. Ik vertelde een keer op kantoor dat ik er geen fan van was, gnochhi, van die weke gekookte aardappelblubjes. “Oh, maar je kan ze ook gewoon bakken!” Echt? Wauw! Ik vind ‘life hacks’ altijd een rare term (je bent zelf een lijfheks!) maar hier is die toch echt van toepassing. Heerlijk, ik maak er nu van alles mee. Zoals deze vrolijk gekleurde bonensalade, die we met twee personen schoon op hebben gegeten. De hoeveelheden zijn een schatting, ik doe altijd maar wat en heb het allemaal niet gewogen, dus pas gerust aan naar eigen smaak en inzicht.
Wat heb je nodig?
- Ongeveer een pond haricots verts of sperziebonen
- Zo’n 300 gram gnocchi
- 1 rode ui
- 1 bakje kerstomaatjes
- flink stuk komkommer
- zakje mozzarella-minibolletjes
- eetlepel Italiaanse keukenkruiden (uit een potje)
- olijfolie
- balsamico-azijn
- peper
Hoe maak je het?
Snijd de puntjes eraf en breek de boontjes doormidden (als je ze in een zakje koopt is dat al gedaan). Kook ze in een minuut of 5 beetgaar en koel ze even af met wat koud water in een vergiet. Snipper de ui en snijd de komkommer en tomaatjes in stukjes. Verhit ondertussen een laagje olijfolie in een koekenpan en bak de gnocchi op halfhoog vuur goudbruin. Laat de mozzarellabolletjes even uitlekken, snijd ze doormidden en hussel alles door elkaar in een slaschaal. Besprenkel tijdens het husselen rijkelijk met olijfolie en balsamico en meng er lekker veel Italiaanse keukenkruiden en peper doorheen naar smaak.
♥
Al onze favoriete recepten van de afgelopen drie jaar vind je via de hasghtag ‘onze favo recepten‘.
Geef een reactie