Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van november bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in december hebben gegeten. Onze laatste maaltjes van 2023. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!
Irene: gnocchi met tomaat en pesto uit de oven
Op zoek naar een smaakvol gerecht met verse ingrediënten waar ik geen omkijken naar zou hebben, vond ik deze maand precies wat ik zocht. Dit recept van Dishing Out Health is zó lekker en zó makkelijk. Zij gebruikt kipworst in haar recept, maar die vervang ik door vegetarische kipstukjes. Je gooit alle ingrediënten voor een half uurtje in de oven om ze vervolgens door elkaar te mixen en dan ben je er eigenlijk al. Super handig om voor jezelf even iets simpel in elkaar te toveren, maar ook om visite te verrassen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Doeltreffend, I love it. Dit recept is voor 2 tot 3 personen.
Wat heb je nodig?
- gnocchi (pak van 500 gram uit de supermarkt)
- 400 gram cherrytomaten
- een rode ui
- 100 gram pesto
- vega kipstukjes
- buratta
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
- eventueel wat verse basilicum
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Snijd de ui in partjes
- Leg op een bakplaat/bakpapier aan de ene kant de gnocchi en de kipstukjes en aan de andere kant de tomaten en de ui
- Besprenkel alles met olijfolie en gebruik peper en zout naar smaak
- Bak dit in de oven voor 30 minuten (je kan alles halverwege een keertje omkeren, maar ik moet bekennen dat ik dit eigenlijk niet doe en dat dat ook prima werkt)
- Als dit klaar is mix je alle ingrediënten met elkaar, voeg je de pesto doe en kan je het verdelen over de borden
- Leg op elk bord ook een stukje buratta en wat verse basilicum. Enjoy!
Ps: als je de kipstukjes te droog vindt worden in de oven, kan je die ook los in een pan bakken.
Lonneke: De yes-het-eindelijk-goede-chewy-koekjes-recept!
Ik houd van koekjes. Om te eten, te bakken. Afgelopen jaar heb ik veel verschillende recepten geprobeerd, maar ik kreeg ze nét niet precies zoals ik ze wilde: lekker chewy, maar niet zacht. Tot ik deze maand op een recept stuitte wat ook dit beloofde, maar ook waarmaakte.
Wat heb je nodig?
- 280g bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1,5 theelepel maiszetmeel/maizena
- 0,5 theelepel zout
- 170g ongezouten, afgekoelde maar wel gesmolten boter
- 150g lichte- of donkerbruine suiker
- 100g suiker (ik heb zelf iets minder suiker gebruikt want ik had nog maar 80 gram, dat vond ik zelf ook zoet genoeg)
- 1 groot ei en 1 eigeel op kamertemperatuur
- 2 theelepels vanille extract
- toppings/add-ins naar smaak. Ik gebruikte witte chocoladedruppeltjes.
Hoe maak je het?
Meng de ‘droge’ ingrediënten (bloem, soda, maizena en zout) en zet dit aan de kant. Meng in een andere kom de boter, bruine suiker en de witte suiker totdat er geen klontjes meer zijn. Roer ernaar het ei en het eigeel erdoorheen, daarna ook de vanille extract. Meng dit vervolgens weer met alle droge ingrediënten totdat het een mooi deeg wordt. Voeg daarna de dingen toe die je er graag in wilt hebben (zoals chocola). Het kan zijn dat het niet zo mooi ‘plakt’, maar probeer om het erin te vouwen.Laat het deeg hierna een paar uur in de koelkast staan. 2 Uur is in principe voldoende, maar een nacht laten staan is perfect.
Als je het deeg wilt bakken: haal het uit de koelkast en laat het even 10 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 160/165 graden. Ik heb een heteluchtoven en 165 werkte hier prima. Maak kleine torentjes (dit werkt beter dan bolletjes) en bak ze ongeveer 12 minuten in de oven.
Extra tip: je kan het deeg ook invriezen! Ik heb nu vaak een rol in de vriezer liggen. Af en toe snijd ik daar wat stukjes vanaf die ik bak, zo hoef ik nooit iets weg te gooien, maar kan ik ze veel beter op maat bakken.
Geef een reactie