Tijd voor de tweede ronde! Al een heel jaar delen we aan het eind van elke maand onze favoriete recepten van de afgelopen maand met jullie. Tijd voor nog een jaar vol lekkere recepten. Zin in?! Vorige maand kon je onze favoriete recepten van januari bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in februari hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.
Lonneke: Lichtpittig broodje vega kipburger
Een iPhone foto op nachtstand doet niet echt justice aan dit lekkere broodje, maar je moet me geloven: het is heerlijk!
Wat heb je nodig?
Voor twee burgers
- 2 hamburgerbroodjes, licht getoast in de pan
- 2 (vegetarische) kipburgers
- ijsbergsla
- shiracha mayonaise
- augurk
- tomaat
- avocado (geprakt)
- mosterd
Hoe maak je het?
Als eerste bak je de kipburgers zoals aangeven op de verpakking. Dan heb je eigenlijk het moeilijkste gedeelte al gehad. De volgorde: broodje, mosterd, sla, burger, avocado, tomaat, augurk, shiracha mayonaise, broodje. Simpeler kan ik het eigenlijk ook niet maken. Ik at de burger trouwens samen met zoete aardappelfrietjes en wasabi mayonaise. Hmmm!
Daphne: Vegan jackfruit stoofpot
In mijn eerdere avond maaltijden-blog kon je het al lezen, maar dit was een duidelijk resultaat van de huidige lockdown. Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik ooit een paar uur in de keuken zou staan, had ik je vierkant uitgelachen. Zo zie je maar, het kan gek lopen. Het was koud, ik vond dit recept op de website van De Groene Meisjes en het was heerlijk! Geen gemakkelijk recept deze maand, wel eentje die de moeite waard is.
Wat heb je nodig?
- olijfolie
- 4 sjalotten (in dunne ringen)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 1 winterpeen (in kleine blokjes)
- 1 courgette (in kleine blokjes)
- 2 blikken jonge jackfruit
- 100 ml balsamicoazijn
- 600 ml groentebouillon
- 3 laurierbladeren
- 3 kaneelstokken
- 6 kruidnagels
- takjes verse tijm, rozemarijn en oregano (naar smaak)
- 4 plakken ontbijtkoek
- patat (ik heb ovenfrietjes gebruikt)
Hoe maak je het?
Verhit wat olijfolie in de pan en bak de sjalotten en de knoflook een paar minuten. Voeg dan de wortel en courgette toe. Als dat een beetje lekker gebakken is, verscheur je de jackfruit boven de pan in dunne reepjes. Alsof je er draadjesvlees van maakt. Roer alles lekker door en voeg dan de balsamicoazijn toe. Laat dit even inkoken. Vervolgens voeg je de groentebouillon, laurierbladeren, kaneelstokjes, kruidnagels en de andere verse kruidentakjes toe. Let goed op waar je deze legt, ik was de helft een tijdje kwijt en ze moeten er later weer uitgevist worden. Breng dit allemaal zachtjes aan de kook en laat 30 minuten staan. Na dat half uurtje vis je alle kruiden, bladeren en takken uit de pan.
Daarna pak je de ontbijtkoek! Verkruimel de plakken boven de pan en laat de stoofpot hierna nogmaals 30 minuten zachtjes koken. Na dat half uur is de ontbijtkoek helemaal opgenomen en dit maakt de stoofpot wat steviger en zoeter.
Bak ondertussen de ovenfrietjes af, haal ze uit de frituur of haal een zak patat bij je lokale snackbar. En vervolgens kun je alles bij elkaar serveren. Ultiem homemade comfortfood. Dit is overigens voor vier porties, volgens het recept. Volgens ons was het gewoon net genoeg voor twee personen.
Irene: Choco-pindakaas-dadelballetjes met kokos
Ik weet nog zo goed toen ik voor het eerst de cashew cocoa bites van Raw Organic Food proefde. Misschien was het ook een beetje het moment – dat is soms – maar wauw, wat lekker! Toen ik op Culy.nl op een soortgelijk recept stuitte, wist ik meteen dat ik het wilde maken. Dit recept bevat geen cashewnoten, maar het zou ook met cashewpasta gemaakt kunnen worden als je dat lekker vindt. Misschien ga ik dat ook nog wel eens doen. Het is even wat gepruts – zelf zie ik het als een ideale lockdownbezigheid – maar dan heb je wel een lekkere, zelfgemaakte snack. En als iets zelfgemaakt is, tja, dan smaakt het al meteen wat lekkerder, vind ik. Je proeft dan toch dat het gemaakt is met liefde. 😉
Wat heb je nodig?
- 100 gram havermout
- 180 gram fijngesneden dadels
- 2 flinke eetlepels cacaopoeder
- 140 gram pindakaas
- 1 eetlepel vanille aroma
- kaneel naar smaak
- kokosrasp om de balletjes doorheen te rollen
Hoe maak je het?
Voor dit recept heb je een blender nodig. Om te beginnen doe je daar de havermout in en maal je die fijn. Daarna voeg je alle andere ingrediënten toe op de kokosrasp na en meng je het tot een beslag. Als je juist erg van kokos houdt, kan je ook al wat kokosrasp door het mengsel doen, maar zorg dat je voldoende kokosrasp overhoudt om de balletjes doorheen te rollen. Het beslag is wat kruimig maar wel plakkerig. Hier kan je balletjes van maken en door de kokosrasp rollen. Na minstens een half uur in de koelkast zijn je snacks klaar!
Valt je balletje tijdens het maken steeds weer uit elkaar? Voeg dan wat extra pindakaas toe! Als het juist te plakkerig is, kan je wat meer havermout toevoegen. In plaats van kokosrasp zou je ook gekruimelde nootjes kunnen gebruiken of cacaopoeder. Ik stel me ook voor dat je je in gesmolten chocolade dipt en dan in de koelkast laat opdrogen, hmmm. Je kan eigenlijk best experimenteren met de ingrediënten! Wat dacht je van abrikozen in plaats van dadels? Of een andere notenpasta? Of misschien met matchapoeder. Ik ben benieuwd wat jij ervan gaat bakken!
Wat is jouw favoriete recept van februari?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie