Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van mei bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in maart hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!
Irene: miso-aubergine-sticks met sesamzaad en tahini-citroen dip
Het is officieel: ik heb een miso-obsessie. Ik vond dat al heel lekker, maar afgelopen maand heeft het een hoogtepunt bereikt, mede door het algoritme van mijn Instagram, die zich er keurig op heeft afgesteld. Komt dit ingrediënt voor in een recept? Dan wil ik het maken. Zo kwam ik deze maand terecht bij een favoriet van mij door Carolina Gelen, namelijk…. Nou ja, je lees het in de titel al. Klinkt geweldig toch? Aubergines uit de oven? Yes baby! Een saus op tahini basis? Oh myyyy. De zoute, umami smaak van miso, gemengd met zoete siroop? Give it to me baby!!
Wat heb je nodig?
- 1 aubergine
- 2 eetlepels miso
- 2-3 eetlepels honing/ahornsiroop/agavesiroop
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 1/2 eetlepel(rijst)azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- sesamzaad
- 30 gram tahini
- 1 teen knoflook, klein gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- een beetje water
- een voorverwarmde oven op 200 graden
- eventueel lente-ui als topping
Hoe maak je het?
Meng de miso, honing, sojasaus, azijn en olijfolie in een grote bak. Snijdt de aubergine in reepjes en roer ze door het mengsel heen, zodat de saus aan alle zijdes van de aubergine kleeft. Leeg deze op een bakplaat en bestrooi met sesamzaad. Dit kan in de over voor 20-30 minuten. Draai ze halverwege even om en besmeer met meer saus als er overgebleven is. Intussen kan je aan de tahini-dip beginnen. Meng de tahini met de knoflook en citroen. Naar eigen smaak kan je variëren in de hoeveelheden. Voeg een beetje water toe om de dip wat te verdunnen. Zijn je aubergine sticks klaar? Dippen maar! Eventueel kan je wat lente-ui als topping doen.
Phoi Cai: ijskoffie
Ik kan het haast geen recept noemen maar nu het weer zo warm is, kom ik geen dag door zonder een heerlijke ijskoffie. Ik heb twee varianten waar ik momenteel dol op ben. De ene is nog simpeler dan de ander, maar allebei erg lekker op een zomers dagje.
Wat heb je nodig?
- dubbele espresso
- hazelnootsiroop
- 200 ml melk
- ijsklontjes
Hoe maak je het?
Voeg naar eigen smaak een siroop toe. Ik ben dol op hazelnootsiroop en ik hou van lekker zoet, dus ik doe een goede scheut siroop in een glas. Schenk daar de melk bij in en doe daar twee of drie ijsklontjes bij. En maak het af met een dubbele espresso. Als je van minder sterke koffie houdt, is een enkele espresso ook voldoende. Even roeren en klaar!
Heb je zin in koffie en een toetje? Vervang de ijsklontjes en melk met een bol vanille-ijs. Een koffie en een toetje in één. Geniet ervan!
Lonneke: mushi Mushi potato
Instagram is voor mij een grote bron van inspiratie. Ik volg veel chefs en mensen die graag koken. Zo kwam ik daar ook een recept voor mushi mushi potato tegen; platgestampte aardappel uit de oven. Naast dat het heel lekker is, klinkt het ook gewoon al heel leuk, haha.
Oorspronkelijk zijn ze zonder sausje, maar dit werkte er goed bij.
Wat heb je nodig?
Voor de mushi mushi:
- (500 gr, of net wat je in huis hebt) krieltjes, gewassen en ongeschild
- zout naar smaak
- ongeveer 1 el olijfolie
- optioneel: kruiden naar smaak. Bijvoorbeeld: oregano, knoflookpoeder, paprika.
Voor de dip (kwestie van even proberen en proeven tussendoor, ik geloof dat ik ongeveer dit bij elkaar heb gestopt):
- 1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 tl chili-vlokken
- 1/2 tl zout
- 1 tl za’atar kruiden
- 1 tl gedroogde of verse munt
- een beetje citroensap
- ongeveer 300 gram Griekse yoghurt
Hoe maak je het?
- Was de aardappels grondig, terwijl je een grote pan met water (en wat zout) aan de kook brengt. Laat ze koken tot ze met een vork makkelijk te prikken zijn. Hier duurde dat een kwartiertje.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius. Ik gebruik een hetelucht oven.
- Laat de aardappels uitlekken en een paar minuten rusten. Leg ze dan op een bakplaat bedekt met bakpapier. Pak een glas, en druk voorzichtig de aardappels plat. Dit hoeft niet hard, een klein ‘drukje’ is voldoende. ze moeten niet helemaal uit elkaar vallen en het papier eronder moet ook nog heel blijven.
- Besprenkel de aardappels met olijfolie en kruiden naar keuze. Ik heb zout gebruikt en wat knoflookpoeder. Ik denk dat gerookt paprikapoeder ook erg lekker is.
- Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven en draai ze daarna voorzichtig om. Bak ze daarna nog eens 15 minuten. In ieder geval tot ze lekker bruin en cripsy zijn.
- Maak ondertussen de dip. Die is heel simpel: meng alles grondig in een kom en leg het vast mooi klaar op een bord. Optioneel: ik heb er zelf nog een geinfuseerde olie bij gemaakt die ik over de yoghurt heen heb gesprenkeld, zoals deze.
- Laat de aardappels nadat ze klaar zijn afkoelen en leg ze bovenop de yoghurt. Enjoy!
Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie