Onze favo recepten: mei 3

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van april bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in maart hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!

Phoi Cai: leftover nacho’s

We eten bijna wekelijks burrito’s en soms blijft er nog wat vulling over. Jammer vind ik dit zeker niet, want in plaats van nacho’s bij de burrito’s, maak ik van de leftovers een nacho-schotel. Het eindresultaat is even lekker! Vooral met guacamole erbij, wat ik maak van een verspakketje van de Albert Heijn. Maar voor nu deel ik het recept van mijn leftover nacho’s.

nachos

Wat heb je nodig? 

Voor de vulling:

  • gehakt
  • maïs uit een blikje, uitgelekt
  • courgette, in blokjes
  • ui, gesnipperd
  • burrito-kruiden

Voor de schotel:

  • tortilla’s of nacho’s
  • geraspte kaas

Hoe maak je het?

Fruit het uitje aan in olijfolie. Wanneer het glazig is, kan je het gehakt rullen. Voeg de courgette toe en bak die mee. Wanneer alles gaar is, voeg je als laatste de mais toe. Kruid het met een burritomix naar eigen smaak. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel te droog wordt. 

Verdeel vervolgens wat nacho’s in een ovenschaal en maak een kuiltje in het midden, zodat de nacho’s niet zacht worden onder de vulling. Schep daar de overige vulling over en strooi er wat geraspte kaas over. Plaats dit 5 minuutjes in de oven op 200 graden. Als het kan op de grillstand en anders op de ovenstand. Serveer het met guacamole of salsa. Geniet ervan! 

Lonneke: ‘scrappy’ bouillon

Afgelopen maanden ben ik me langzaam gaan realiseren hoeveel spullen ik eigenlijk heb die ik niet gebruik en hoeveel ‘goed’ eten ik weggooi. Zo zonde en onnodig. Dit probeer ik nu actief allemaal een beetje te veranderen. Tijdens die zoektocht kwam ik dit recept tegen. Misschien een minder ‘gebruikelijk’ of doorsnee-recept, maar ik vind het zelf heel fijn om eens op een andere manier naar eten te kijken en ermee om te gaan. Om wat meer stil te staan bij wat ik in huis haal en hoe ik ermee omga. Daarom vandaag: een bouillon van restjes. 

Wat heb je nodig?

  • restjes!
  • kruiden

Hoe maak je het?

In de loop der week verzamel ik groenterestjes. Uien- en knoflookschillen, wortelkontjes, noem het maar op. Die bewaar ik in een ziplockzakje in mijn vriezer. Zodra ik ga koken, pak ik deze erbij en vul ‘m. Als het zakje vol is, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. In het recept dat ik tegenkwam, werden als kruiden een halve theelepel kurkuma, zout en peper gebruikt, dus dat heb ik ook gedaan. 

Gooi de schillen en groentestukjes (wat je dan maar ook hebt verzameld) in een grote pan en giet er water bij, zodat alles net onder water staat. Breng dit aan de kook. Zet het vuur zodra het kookt weer wat lager en voeg de kruiden toe. Laat dit 3 tot 6 uur staan en giet de soep door een zeef, zodat de stukjes daarin achterblijven. Easy as that. De bouillon kan je tot 5 dagen in de koelkast bewaren of invriezen (3 maanden) en als basis voor soep of stoofpotjes gebruiken. 

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Carleigh Bodrug (@plantyou)

 

Irene: vegan mac and cheese

Toen ik dit recept op Instagram-reels voorbij zag komen wist ik: ik moet dit maken. Sterker nog, dit hele account staat vol met recepten die mij erg aanspreken en ik heb er ook al meerdere gemaakt. Het is niet zo dat ik geen mac and cheese zou eten die wel met kaas is, maar dit zag er gewoon zo gigantisch lekker uit en mijn ogen hebben mij niet voorgelogen. Ik heb dit wel drie keer gegeten afgelopen maand. Het is ook heel makkelijk om te maken, vind ik. Aanrader dus!  

Wat heb je nodig?

  • een halve flespompoen
  • een hele bol knoflook
  • olijfolie
  • een eetlepel (vegan) mayonaise
  • een eetlepel gochujang (koreaanse hete chilipasta)
  • drie eetlepels edelgistvlokken
  • macaroni
  • 50ml pastawater van de macaroni
  • peper en zout naar smaak
  • paneermeel of panko

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je net als ik een hele flespompoen hebt, snijd je de flespompoen doormidden. Snijd ook het topje van de knoflookbol, zonder de teentjes los te halen. Giet dan wat olijfolie over de binnenkant van de flespompoen en over de bovenkant van de knoflookbol. De knoflookbol wikkel je in zilverfolie en beide gaan 50 à 60 minuten in de oven. Kook intussen de pasta en gooi het water waar de pasta in is gekookt niet weg, maar bewaar 50 ml daarvan. Wanneer je pompoen en knoflook klaar zijn, lepel je de zacht geworden pompoen uit in een blender, ook knijp je de knofook daarin leeg. Voeg het pastawater, de mayonaise, gouchjang en edelgistvlokken toe en meng dat tot je pastasaus. Voeg dit samen met de macaroni in een ovenschaal, top af met de paneermeel of panko en zet het nog even in de oven tot je een knapperig korstje hebt. Hmm! Het is echt heel cheesy, superlekker en leuk dat je je groenten kan omtoveren tot zo’n creamy gerecht. Hou ervan. 

Welk recept ga jij proberen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

4 reacties op “Onze favo recepten: mei 3”

  1. Ooh dat recept voor de mac n cheese! Voor hoeveel porties is de saus ongeveer? Ik vermoed iets van twee porties?

  2. Wooh, die mac & cheese ziet er heel lekker uit! Die ga ik proberen.

    Het recept van Phoi Cai maak ik zelf al best vaak, alleen gebruik ik dan geen courgette, maar paprika.

  3. Ziet er allemaal lekker uit. Ik vind alleen nachos altijd een ding, het voelt als chips en niet als avondeten, alhoewel ik ze wel heel lekker vind

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *