Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van april bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in mei hebben gegeten. Spring is in the air met een frisse, romige pasta en zelfgemaakte jam. We hopen je met deze blogs te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!
Irene: pasta al limone
Onlangs was ik bij de T.K. Maxx en daar vond ik hele grote pasta schelpen en fussili. Ik ben gek op pasta en deze grote versies spraken mij erg aan. Dus tijdens een zonnige dag in mei, besloot ik voor een zomers pastarecept te gaan. De frisse, romige pasta al limone. Meestal wordt bij dit recept spaghetti als pastasoort gebruikt, maar ik had natuurlijk mijn grote fussili! Kan net zo goed natuurlijk. Of trap ik daarmee om iemands tenen? Oeps! Dit recept is voor vier personen! Deel door twee voor twee personen en door vier voor één persoon. Ik kook zelf meestal voor meerdere dagen en eet drie keer van zo’n gerecht voor vier.
Wat heb je nodig?
- 400 gram pasta
- een hele citroen (sap + schil)
- 1 teentje knoflook
- 50 gram roomboter
- 180 ml (kook)room
- 80 gram geraspte parmezaanse kaas
- een scheutje olijfolie
Hoe maak je het?
Kook de pasta volgens de verpakking, houd wanneer de pasta klaar is, een beetje pastawater apart voor later, mocht je de citroensaus daarmee wat willen verdunnen. Rasp de schil van de citroen en knijp het sap uit in een bakje. Snijdt de knoflook in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie een pan en bak de geraspte citroenschil en de gesneden knoflook samen op een medium vuur. Pas goed op dat de pan niet te heet wordt, want het kan gemakkelijk aanbranden. Wanneer alles een beetje lekker begint te ruiken, zit je al goed! Dan kan je de (kook)room erbij doen en wanneer dat lekker begint te pruttelen, zet je het vuur wat later en roer je de boter erdoorheen tot je een gebonden saus krijgt. Als je de pasta hebt afgegoten, kan je deze bij de pan met saus doen en er doorheen roeren. Zit er saus aan alle pasta, voeg dan beetje bij beetje de kaas toe, zodat ‘ie door de pasta heen smelt. Breng op smaak met peper en zout, kies je favoriete groenten erbij (ik roer er tuinewrten doorheen en neem broccoli ernaast) en je hebt een heerlijk zomers pastagerecht op tafel staan!
Phoi Cai: Aardbeienjam
Het kan op brood, beschuitjes, door de yoghurt of bij een bolletje vanille-ijs en nog veel meer! Nu de aardbeitjes weer volop verkrijgbaar zijn, vragen de meisjes al snel om zelfgemaakte aardbeienjam. Het is een super simpel receptje en het meeste werk zit ‘ m in de voorbereiding en het wachten achteraf. Daarna is het genieten. Dit recept is goed voor 3 tot 4 potten jam, dus genoeg om er ook iemand anders blij mee te maken. Of om er gewoon lekker zelf van te genieten. 😉
Wat heb je nodig?
- 1,3 kilo aardbeien
- 500 gram geleisuiker speciaal
- 1 theelepeltje citroensap
- 3-4 weckpotten
Hoe maak je het
Steriliseer de weckpotten in kokend water en laat dit goed drogen. Was ondertussen de aardbeien en ontkroon ze. Je mag ze heel houden zodat je stukjes hebt in de jam, maar ik hou ervan als het meer smeerbaar is. In dat geval halveer je de aardbeien en prak het met een vork. Doe dit vervolgens in een pan en breng het met de geleisuiker en citroensap aan de kook. Kook het 1-2 minuten en zet vervolgens het vuur uit. Het lijkt nog heel waterig maar door de geleisuiker stijft het uiteindelijk op. Verdeel ze over de afgekoelde weckpotten en vul het tot aan de rand. Draai de deksel erop en zet het op de kop. Ik heb geen idee waarom, maar volgens het recept moet het.. Dus dan doen we dat maar! Na enkele minuten kan je ze weer rechtop zetten en verder laten afkoelen. Wanneer het afgekoeld is, kan je ze op een koele en donkere plek bewaren. Als je een pot opent, bewaar je het verder in de koelkast. Geniet ervan!
Geef een reactie