Onze favo recepten: november

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van oktober bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in november hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: American, protein, blueberry, peanut butter pancakes

Wanneer ergens het woord ‘proteine’ in zit, voelt het al snel als een soort ‘gezonde hype’. Het maakt mij persoonlijk niet zo veel uit of er extra proteïne in zit, maar nadat ik een YouTuber die ik volg al tientallen keren deze pannenkoeken heb zien eten als ontbijt, moest en zou ik dit recept ook opzoeken en opvolgen. Ik vond het een heel machtig ontbijt en kreeg het niet helemaal op, maar was dus wel goed verzadigd. En hoewel het door het volkorenmeel en gebrek aan suiker ook wel ‘gezond smaakte’, vond ik dit een heel lekker ontbijt dat voor herhaling vatbaar is. Haar recept heb ik overigens wel een beetje aangepast naar wat ik zelf in huis had. Zij gebruikt namelijk haver waar ik volkorenmeel gebruik, maar de structuur doet echt Amerikaans aan en de combinatie van fruit en pindakaas is echt een favoriet van mij! 

Wat heb je nodig?

  • 1 cup (of mijn interpretatie van een cup, ik heb het niet afgemeten) volkorenmeel 
  • 1 scoop proteïnepoeder (of misschien een extra beetje meel, als je dit niet hebt of wilt gebruiken)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 2 theelepels bakpoeder (zij gebruikt er één, maar ik doe altijd ‘te veel’ hiervan) 
  • een scheutje sojamelk
  • blauwe bessen
  • pindakaas
  • kaneel naar smaak
  • eventueel suiker naar smaak, als je liever iets zoeters eet

 

Hoe maak je het?

Leg helft van de banaan apart. Ook de pindakaas en blauwe bessen kan je nog even apart leggen. De andere helft van de banaan prak je en mix je met alle overige ingrediënten. Dit is je beslag. Verhit een beetje boter of olie in de pan en bak daarin je pannenkoekjes. Als je het beslag in de pan doet, kan je een aantal blauwe bessen in het beslag leggen. Wanneer je de pannenkoek omdraait, zullen die ook een beetje meebakken. Bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is. Leg ze op een bord en verdeel de halve banaan erover met wat pindakaas. Ik gebruikte ook een kiwi als topping en je kan er zelf natuurlijk nog alles op doen wat je wilt. Een lekker en voedzaam ontbijt! 

Daphne: Plaattaart met gegrilde groenten

Bladerdeeg en ik zijn elkaar een beetje aan het leren kennen. Ik leer nu pas hoe makkelijk je hiermee hele lekkere gerechten kunt maken. Zoals deze plaattaart dus! De plaattaart maken is écht geen kunst en daarna is het enkel wachten.

Wat heb je nodig?

  • vers bladerdeeg (de hoeveelheid hangt af van hoe groot je je plaat wilt)
  • 5 eetlepels rode pesto 
  • alle groenten die je lekker vindt (zelf heb ik een zak gegrilde groenten uit de diepvries gebruikt)
  • witte kaas

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Op het bakpapier leg je alle plakjes bladerdeeg uit. Dat ontdooit super snel en daarna kun je de kieren en gaatjes vast een beetje dichtplakken met je handen, zodat het één geheel wordt. Je smeert de pesto over het bladerdeeg zodat het overal ongeveer gelijk verdeeld is, maar de randen laat je vrij. Verdeel de groenten erover en verkruimel daarna de witte kaas daar weer overheen. Bak nu alles 30 minuten in de oven! Mochten de groenten iets te hard gaan in de oven, kun je de plaat een beetje afdekken met aluminiumfolie. Zelf eet ik hem graag met een salade of een soepje erbij. Enjoy!

Lonneke: pasta met olijven en rozenharrisa

Meestal kies is zelf voor de meest simpele gerechten, maar vandaag deel ik een gerecht dat iets meer werk is, voor de variatie. Alsnog is het vrij snel klaar, ik ben er iets meer dan een halfuur mee bezig geweest. Het recept is geïnspireerd op een bestaand recept uit het boek ‘Simpel’ van Ottolenghi. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • olijfolie naar smaak
  • 1 grote, in ringen gesneden, rode ui
  • 3 eetlepels rozenharissa (als je dit niet kunt vinden, werkt ‘gewone’ harissa ook)
  • 400 gram gehalveerde cherrytomaatjes
  • 100 gram ontpitte kalamata-olijven
  • 20 gram kappertjes
  • 15 gram grofgesneden peterselie
  • 500 gedroogde tagliatelle
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 200 ml water

Hoe maak je het?

Verhit wat olijfolie in een braadpan en laat de ui een paar minuten fruiten. Doe hierna de rozenharissa, tomaten, olijven, kappertjes en wat zout in de pan en bak deze 4 minuten. Wanneer dit goed gemengd is, mag het water eraan toegevoegd worden. Als de saus kookt, mag het vuur laag gezet worden. Houd het deksel op de pan en laat de saus zachtjes doorkoken. Na 10 minuten mag het deksel van de pan. Laat daarna de saus nog 5 minuten doorkoken totdat deze wat ingedikt is. Roer er 10 gram peterselie door en zet opzij. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de instructies en laat deze goed uitlekken. Doe de pasta in de pan met de harissasaus en nog een beetje zout naar smaak. Roer alles goed door elkaar, verdeel de pasta over borden en serveer met de resterende peterselie. De yoghurt kun je er overheen of naast serveren. Enjoy!

Wat was jouw favoriete gerecht van afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

3 reacties op “Onze favo recepten: november”

  1. @Irene: is die YouTuber toevallig Linda Sun? Ik zie bij haar altijd heerlijke pannenkoeken voorbij komen;)

    1. Ha, ja, inderdaad! De enige fitness YTer die ik volg, omdat ze gewoon zo fijn, eerlijk en body- én mind positive is. En ze lijkt me als persoon zo leuk. Krijg altijd een fijn gevoel van haar video’s!

  2. De taart ziet er zo lekker uit. Ik vind bladerdeeg zon eng voedingsmiddel en het is fijn om te zien dat je het gewoon in recepten gebruikt, Daphne!
    En wat een makkelijk iets om te maken. Fijn. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *