Onze favo recepten: november 2

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van oktober bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in november hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders te bereiden voor jezelf!

Lonneke: Bloemkoolsoep met kerrie en pitjes

De dagen worden weer kouder en donkerder en ik associeer dat al snel met soep. Daar kan ik eindeloos mee variëren. Het is lekker warm en vullend. Eigenlijk is soep altijd waar ik zin in heb. Vandaag deel ik daarom met liefde het recept voor een heerlijke bloemkoolsoep! Wij aten deze naast een flammkuchen, dus als bijgerecht.

Wat heb je nodig (voor 2 personen)

  • 250 g bloemkool, gesneden in roosjes
  • 350 ml water
  • wat olijfolie
  • een half sjalotje (op de foto staat een rode ui, die gebruikte ik voor de flammkuchen, in de soep zit sjalot!)
  • een teentje knoflook
  • 375 ml (soja) kookroom
  • een beetje (gedroogde) tijm
  • een beetje peterselie als garnering
  • zonnebloem- en pompoenpitten (deze kan je roosteren, ik strooide ze er ‘rauw’ overheen)
  • een half bouillonblokje
  • wat kerriepoeder

Voor dit gerecht heb je een staafmixer of blender nodig.

Hoe maak je het?

Snijd de sjalot en de knoflook in kleine stukjes en verhit ondertussen de olie in een grote soeppan. Als de olie lekker knispert en bubbelt, mag de sjalot in de pan. Als deze glazig is, kan ook de knoflook en de tijm erbij. Bak dit samen even kort en gooi dan de stukken bloemkool in de pan. Dit hoeft niet lang te bakken, een half minuutje volstaat. Vervolg met het water en het boullionblokje. Nu begint het al als een soep te ruiken. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen met deksel. Als de bloemkool lekker zacht gekookt is, mag het vuur uit en de soep gemixt! Zelf heb ik een staafmixer en binnen no-time was de soep goed glad. Hierna deed ik er theelepel kerriepoeder en de kookroom bij. Nog even mixen en dan is het klaar! De pitjes en de peterselie gebruikte ik allebei voor de garnering, dus die hoef je er alleen nog maar bovenop te doen!

Irene: oliebollentostie

De oliebollenkraam staat met lichtjes en al weer bij ons op het plein. Sommigen wachten echt tot die laatste week van het jaar, terwijl anderen het maximale uit deze periode halen. Aan welke traditie jij je wel of niet vasthoudt; dit recept wil ik je niet onthouden. Alle credits gaan naar een vriendin van mij die vorig jaar dit geweldige idee op Instagram plaatste: oliebollentosti! 

Wat heb je nodig?

  • een oliebol
  • kaas
  • pannenkoekenstroop
  • sambal
  • tostijzer

Hoe maak je het?

Het is simpel, maar doeltreffend. Snijdt de oliebol door midden, beleg met kaas en plet en rooster hem in het tosti-ijzer. Maak een sausje van sambal en stroop om in te dippen en genieten maar! 

Phoi Cai: Pasta met balletjes

De meiden zijn dol op pasta en daarom staat het bij ons elke week op het menu. Gelukkig vind ik dat niet zo erg, want met een bordje warme pasta maak je me altijd blij. Voor mij is het een soort comfortfood. Pasta met een lekker sausje en ook nog eens kaas overheen. Mijn avond kan niet meer stuk. 

pasta

Wat heb je nodig?

  • Pasta naar keuze
  • Soepballetjes
  • 1 courgette
  • 250 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • gedroogde oregano
  • geraspte kaas

Hoe maak je het?

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak in een andere pan de soepballetjes gaar. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes en halveer de cherrytomaten. Voeg de courgette toe en bak het een paar minuten mee. Daarna gaat er een theelepel gedroogde oregano bij. Voeg de tomatenpuree toe en laat het eventjes meebakken. Daar voeg je beetje bij beetje gekookte water aan toe totdat het een dunner sausje wordt. Als laatste gaan daar de tomaatjes bij. Laat het geheel minstens vijf minuutjes pruttelen. Voeg eventueel water toe als de saus te dik wordt. Giet ondertussen de pasta af en meng het door de saus. Maak het af met geraspte kaas en eet smakelijk!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Onze favo recepten: november 2”

  1. wauw, die oliebol!!! ik ben toch echt teampoedersuiker! Lekkere basic recepten weer nu! Waar kan je je op verheugen deze decembermaand?

  2. Hahahaa nog voordat ik het artikel had aangeklikt, wist ik dat die tosti bij Irene hoorde 😂 Leuk, al jouw originele gerechten en dingen!

  3. OMG DIE TOSTI!! ga ik vandaag maken aaa

  4. Hahah love jullie reacties! Enjoy! :-*

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *