Onze favo recepten februari 4

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van december bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in februari hebben gegeten. Deze maand letten we een beetje op onze centen en gaan we voor budget-proof gerechten. Dat kan evengoed hartstikke lekker en creatief zijn. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!

 

Irene: pasta met spinazie en Boursin/Garlan

Het leven is al duur genoeg tegenwoordig. Nadat ik lichtelijk geshockeerd was dat een bloemkool voor 3,40 euro in de supermarkt lag (oké, het is ook geen bloemkoolseizoen op het moment) en omdat ik binnenkort een hypotheek heb dacht ik: laten we eens in de wereld van de budgetmaaltijden duiken. En waar denk je dan als eerst aan? Natuurlijk, het ultieme studentengerecht en 90’s klassieker: pasta met spinazie en boursin. Wat een lol heb ik al gehad van het hele concept en het is stiekem eigenlijk wel heel erg lekker!

 

Wat heb je nodig?

  • Pasta
  • Garlan (de goedkope variant van Boursin)
  • Een ui
  • Spinazie
  • Champignons
  • Vega-kipstukjes (eigenlijk horen er spekjes in dit recept, maar vega spekjes zijn niet heel budget-proof in mijn supermarkt)

Hoe maak je het?

Kook de pasta volgens de verpakking. Versnipper de ui en fruit deze in een grote pan. Voeg vervolgens de kipstukjes toe en bak deze even op. Als je vlees gebruikt is het belangrijk dat ze goed gaar zijn. Daarna voeg ik de champignons toe en bak deze mee tot ze ook gaar zijn. Dan kan je handje voor handje de spinazie toevoegen. Elke keer als de spinazie weer geslonken is, kan je nieuwe spinazie toevoegen. Tot slot roer je de Boursin erdoorheen, dat is je pastasaus! Serveer met de pasta. Ik doe ook een eetlepel Boursin door de pasta, zodat ik zeker weet dat alle pasta een beetje Boursin op zich heeft.

Anne: vers pastinaaksoepje 

Helemaal geïnspireerd door Irene, ga ik deze maand ook voor een budget-proof receptje. In mijn laaste photoblog kon je al lezen dat ik fan ben van de too-good-to-go-boxen. Voor nog geen drie euro heb ik voor de hele week mijn groente en fruit in huis. Deze week zat de box vol met pastinaak, aardappels en appels. Dat betekent maar één ding: tijd voor mijn lievelingssoepje. Gemakkelijk, goedkoop maar vooral gewoon zo lekker! 

Wat heb je nodig?

  • 3 pastinaken 
  • 1 aardappel 
  • 1 appel (liefst groen)
  • 1 uitje 
  • 2 bouillionblokjes (groente)
  • klein stukje gember
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 liter heet water
  • olijfolie
  • de Boursin uit Irene haar recept

Hoe maak je het?

  1. Schil de pastinaken, halveer ze en maak er vervolgens kleine stukjes van. Snipper de ui en hak de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers). Schil de gember en hak ook dit fijn. 
  2. Doe in de pan wat olijfolie (1 eetlepel gebruik ik) en bak hierin de ui, gember en knoflook op laag vuur. 
  3. Schil ondertussen de appel en aardappel en snijdt beide vervolgens in kleine stukjes. Doe dan de stukjes pastinaak, appel en aardappel erbij en bak het nog ongeveer 5 minuten. 
  4. Tijd om het water en de bouillonblokjes toe te voegen. Als alles kookt, laat je de soep nog 25 minuutjes op laag vuur koken. 
  5. Pureren maar, eventueel wat peper erbij en het soepje is klaar. Top het eventueel af met een eetlepel Boursin uit Irene haar recept (weggooien is immers zonde), gooi een afbakstokbroodje in de oven, zet wat lekkere dips op tafel en (budget-proof) genieten maar!  

Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

6 reacties op “Onze favo recepten februari 4”

  1. Ik vroeg het me al eerder af, maar hier ontbreekt ze echt. Ik lees/zie zo weinig van Lonneke de laatste tijd. Is ze nog actief als redactielid?

    1. Hee Anoniem,

      Lief dat je aan Lonneke denkt! Via deze link kun je lezen waarom ze even minder/niet actief is op Proud:
      https://forum.proud2bme.nl/viewtopic.php?f=85&t=51230

      Liefs,
      Marli

      1. Ah, dank je wel voor de link!

  2. In bijna alle recepten worden ui en/of knoflook gebruikt. Als je daar helemaal niet tegen kan, hoe breng je dan gerechten goed op smaak?
    Want weglaten alleen is niet hetzelfde. Ik zoek vaak gezonde recepten of producten in de winkels maar haast overal vind ik ui en knoflook bij de ingredienten. In combinatie met andere intoleranties is het echt moeilijk om gevarieerd te eten en om te breken met es patronen.

    Zoiets als een too-good-to go box is ook al niet haalbaar want ik zou waarschijnlijk niet meer dan 1 – 2 producten kunnen gebruiken.
    Zucht…

    Misschien een luxe probleem dit, maar ik vind het toch best lastig!

    1. Dat wordt inderdaad in veel recepten gebruikt. Dus heel goede vraag, ik zou zelf niet zo snel een passend antwoord weten voor deze specifieke recepten, maar er zijn natuurlijk nog veel (verse en gedroogde) kruiden die je kan gebruiken om eten mee op smaak te brengen. Daar een beetje mee experimenteren, kijken wat jij lekker vindt, zo zou ik het denk ik aanpakken. En misschien kan je ook wel specifiek op zit soort gerechten zoeken online op het internet?

      Liefs

    2. Toevallig kan ik ook niet tegen alle soorten ui (dankzij FODMAP-dieet achter gekomen). Ik merk dat ik het nu eigenlijk niet meer mis qua smaak eni k het vaak ook niet eens meer lekker vind ruiken.
      Daarnaast gebruik ik andere kruiden om gerechten op smaak te brengen. In soep bijvoorbeeld regelmatig paprikapoeder en citroengras.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *