Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van augustus bekijken. Vandaag kan je meelezen (en uitproberen!) wat we in september hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren om weer eens iets anders voor jezelf te bereiden!
Irene: zoete aardappel gnocchi
Hoe leuk is het om zelf iets te maken dat je normaal gesproken al kant-en-klaar koopt. Zoals de bubble tea van vorige maand en deze maand gnocchi. Gnocchi met een twist, dat wel, want deze is gemaakt van zoete aardappel. Super leuk en ook niet heel duur, want de ingrediënten zijn heel basic. Ik deel het recept van de gnocchi. Welke saus, toppings en groenten jij er verder bij gebruikt, is aan jou!
Wat heb je nodig?
- 500 gram zoete aardappel
- 250 à 300 gram bloem
- Meer bloem
- Een ei
- Snuf zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Schil de aardappels, snijdt ze in blokjes en bak ze in de oven tot ze gaar zijn (ongeveer 20 – 30 minuten)
- Prak de aardappel fijn en meng deze met een ei, het bloem en een snuf zout.
- Kneed dit tot een deeg en voeg meer bloem toe als het te plakkerig is.
- Rol het deeg uit in slierten en snijd hier de blokjes gnocchi van af.
- Leg de gesneden gnocchi uit elkaar op een bord bedekt met bloem, anders plakken ze vast.
- Kook de gnocchi in een ruime pan met water.
- Als de gnocchi begint te drijven, is deze gaar.
- Maak het gerecht af zoals jij wilt. Bijvoorbeeld met tomatensaus, pompoensaus, salie-boter, groenten, pesto en/of geraspte kaas.
- Geniet van je zelfgemaakte gnocchi, hoe leuk is dat!
Lonneke: accordeon-potaat
Bij een ‘teveel’ aan aardappel, vroeg ik jullie al om aardappelreceptjes. Mijn vriend is ook druk aan het zoeken geweest en kwam met dit recept aanzetten. Het vervolg van de mushi mushi; getwiste aardappel, hier thuis liefkozend accordeon-potaat genoemd.
Wat heb je nodig?
- Aardappels (ik heb 4 grote aardappelen voor twee personen gebruikt)
- Olijfolie
- Kruiden (ik gebruikte zout, peper, knoflookpoeder en paprikapoeder)
Extra:
- Satéprikkers
- Een scherp mes en een schilmesje
- Een oven
- Bakplaat met bakpapier
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in repen. Het liefst zo recht, vlak en gelijk mogelijk, anders wordt het snijden erg lastig.
- Pak de satéprikkers erbij en leg ze naast elkaar met wat ruimte ertussen voor een plak aardappel. De satéprikkers langs de aardappel zorgen ervoor dat je zo met het snijden niet de hele aardappel doorsnijdt, maar kleine sneetjes maakt aan beide kanten. Want nu ga je het accordeon-effect maken!
- Maak dunne horizontale sneetjes aan de ene kant, draai de plakjes aardappel om maak nu diagonale streepjes.
- Als het goed is, heb je nu je accordeon! Herhaal dit met alle plakken aardappel en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- Meng de olijfolie met de kruiden en bestrijk de aardappels hiermee. Bak ze 30 à 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en crispy zijn.
Tip: heel lekker ook voor bij de lunch.
Ga jij iets van onze recepten proberen? Of heb jij zelf een heel lekker recept ontdekt afgelopen maand? Laat het vooral weten in de reacties! ♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie