Wanneer we het hebben over jezelf pijn doen denk je al snel aan zelfbeschadiging zoals automutileren. Dit is een heel zichtbare manier van jezelf pijn doen. Het laat wonden achter die littekens worden en altijd zichtbaar zullen blijven. Echter is niet elke vorm van zelfbeschadiging zo zichtbaar, maar dat maakt het zeker niet minder erg. Daarom vertel ik in deze blog over 10 manieren waarop je jezelf nog meer pijn doet.
Net als bij een eetstoornis bepaald de zichtbaarheid van zelfbeschadiging niet de ernst. Het gaat erom wat er in je hoofd omgaat en hoe je jezelf daarmee tekort doet. Het gaat erom dat jij blijkbaar de noodzaak voelt om jezelf te straffen en daarmee jezelf alleen maar meer naar beneden haalt of dat je andere gevoelens, die juist aandacht nodig hebben, ermee probeert te verdoven.
Jezelf pijn doen voelt soms als een snelle oplossing, maar in werkelijkheid doe je jezelf er ongelooflijk mee tekort. In sommige gevallen gaat het zo automatisch of onbewust, dat je het niet altijd door hebt. Daarom hoop ik daar door deze blog te schrijven wat meer inzicht in te geven, want bewust worden en iets erkennen is vaak de eerste stap.
1. Jezelf isoleren
Als ik me ontzettend rot voelde had ik vaak geen zin om onder de mensen te zijn. Dat heb ik nog steeds wel een beetje. Dat is ook prima. In principe is het ook gewoon goed om af en toe wat tijd voor jezelf te nemen en te kiezen voor een dagje rust, maar je kan er zeker te ver in doorschieten.
“Zo zat ik soms dagen achter elkaar binnen en kwam ik alleen naar buiten om boodschappen te doen voor de eetbuien die ik had. School en werk kon me gestolen worden. Ik reageerde niet meer op berichtjes van anderen en wilde alleen maar in m’n bed blijven liggen. Hierdoor ging ik me ontzettend eenzaam voelen en kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik er toch niet toe deed. De wereld ging immers vrolijk verder zonder mij… Wat maakte het ook uit?” ~ Irene
Het maakte alles uit. Nee, de wereld zou niet stoppen met draaien, maar ik stopte wel met leven. Soms moest ik mezelf echt de deur uit schoppen om te realiseren dat de sociale contacten me toch ook wel goed deden. Ik voelde me gehoord en kon weer wat plezier maken wat weer bijdroeg aan mijn algehele stemming. Het maakte niet direct alles goed, maar het maakte het wel wat dragelijker.
2. Anderen boven jezelf plaatsen
Mijn zelfbeeld was in de tijd dat ik een eetstoornis had behoorlijk negatief. Iedereen om me heen leek beter, mooier en slimmer dan ik. Ik plaatste zo veel mensen boven mij en voelde mezelf steeds stommer, lelijker en dommer worden. Ik was continu opzoek naar bevestiging dat een ander beter was dan ik. “Zie je wel, zij kan dit en dan en hij heeft zus en zo.” Ik vergeleek alleen op een negatieve en oneerlijke manier waardoor ik mezelf ontzettend naar beneden haalde.
Anderen boven jezelf plaatsen kan ook op een andere manier voorkomen. Bijvoorbeeld door iedereen de wereld te gunnen en jezelf niks. Je staat altijd voor anderen klaar en bent er altijd om voor iemand anders te zorgen waardoor je amper nog met jezelf bezig bent. Iedereen mag voor op jou en jij blijft alleen achter. Het lijkt misschien alsof je heel zorgzaam en goed bezig bent, maar in werkelijkheid ga je hieraan onderdoor en zo je jezelf behoorlijk tekort.
3. Te veel of te weinig eten
Wanneer je deze site bezoekt is de kans groot dat ook jij worstelt met een eetstoornis of eetproblemen. Ook dit is een manier van jezelf pijn doen, jezelf te kortdoen, niet goed voor jezelf zorgen. Je lichaam heeft goede voeding nodig.
4. Krabben
Wat bepaalt de ernst van automutilatie? De littekens die in je huid blijven staan? Het lijkt misschien onschuldig, maar overmatig krabben, aan je haren trekken of jezelf slaan is minstens zo erg.
“En ineens voel ik de pijn niet meer. Alles is verdoofd en ik kan er niet mee stoppen. Alsof ik mijzelf niet ben. Pas als ik onder de douche ga staan voel ik de bijtende pijn. Huh, shit, dat heb ik zelf gedaan!?” – Marit
5. Te veel sporten
Sporten lijkt misschien iets positiefs en tot op zekere hoogte is het dat zeker, maar ook hierin kan je doorslaan. Te veel sporten ( al helemaal in combinatie met niet goed voor jezelf zorgen ) is echt ontzettend slecht voor je lichaam. Wanneer je te veel sport vraag je zo veel van je lichaam, te veel. Dit gaat ten kosten van je spieren, pezen, energie en tijd die je ook op een veel fijnere en waardevollere manier had kunnen invullen dan werken aan iets dat je toch nooit goed genoeg vindt.
“Ik ging zogenaamd hardlopen om een gezonder lijf te krijgen en mijn conditie te verbeteren. Stiekem was dit helemaal niet zo, want ik luisterde niet naar de grenzen van mijn lijf en at niets extra als ik had hardgelopen. Ik kreeg pijn aan mijn knieën en last van mijn rug. Het sporten bleek uiteindelijk veel meer een prestatie -en controle ding waarmee ik mijn lichaam beschadigde, dan dat het werkelijk was voor mijn gezondheid en conditie. Ik hoop dat mijn lichaam hierdoor geen blijvende schade heeft opgelopen.” ~ Scarlet
6. Te veel geld uitgeven
Is geluk te koop? Ja en nee. Wanneer ik een rotdag heb heb ik de neiging om leuke dingen voor mezelf te kopen zodat ik me ietsjes beter voel. Vaak werkt dit ook wel en dat is alleen maar fijn, maar als je veel te veel geld uit gaat geven aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt kan dit wel eens tegen je gaan werken. Naast dat je echt in de financiële problemen kan komen loop je ook weg van je werkelijke gevoelens en problemen die ook aandacht nodig hebben.
7. Niet naar de huisarts gaan
“Ach, het valt wel mee.” – “Het heelt vanzelf wel.” – “Ik zal volgende week eens bellen.” – “Een ander heeft het harder nodig.” – “Ik wil me niet aanstellen.” – Niet naar de dokter gaan terwijl dat wel nodig is kan behoorlijk wat schade aanrichten. Of dat nou gaat om hulp zoeken voor een eetstoornis of die vervelende buikpijn waar je al twee dagen last van hebt. Als jij ergens mee zit of je zorgen maakt heb jij alle recht om naar de dokter te stappen. Zorg goed voor jezelf.
8. Vluchtige, seksuele contacten
“Als ze mij willen, dan doe ik ertoe. Het was mijn manier van bevestiging krijgen. Al mijn eigenwaarde haalde ik uit de seksuele aandacht die ik kreeg. Nooit voelde ik mij voldaan of echt geliefd. Hoe graag ik dat ook wilde, ik stelde mij er totaal niet voor open.” ~ Eva
Ook jij verdient liefde. Echte liefde. Iemand die van je houdt om wie jij bent en niet om wat je te bieden hebt of om wat iemand van je af kan nemen. Iemand die je geen pijn doet, maar iemand bij wie je je veilig voelt. Hou van jezelf door van je te laten houden. Een ander bepaald niet jouw waarde.
9. Te weinig slapen
Je slaap heb je hard nodig. Het geeft je lichaam en je hoofd de tijd om te herstellen, bij te komen en de dag te verwerken. Te weinig slaap is een stuk slechter voor je dan de meeste mensen denken.
“In mijn hoofd moest ik zoveel van mezelf en mocht ik vooral niet lui zijn. Vanaf het moment dat ik wakker was, kon ik niet meer in slaap vallen. Dit zorgde ervoor dat ik vanaf 5 uur al actief allerlei dingen op mijn telefoon aan het doen was. Ook al was ik de avond ervoor pas om 12 uur gaan slapen. Moe? dat was ik zeker, maar dat moest ik negeren. Ik was toch geen mietje?! Dat mijn stemming hierdoor pittig verslechterde en ik me nauwelijks meer kon concentreren, had ik helemaal niet door” ~ Scarlet
10. Alcohol– en drugsmisbruik
Je wilt de pijn verdoven. Even niet meer voelen. Ontsnappen uit de situatie. Even lijkt het te werken, maar de prijs die je hiervoor betaald weegt niet op. Stop met jezelf pijn doen. Op wat voor manier dan ook.Ook jij verdient liefde, zorg en aandacht. Jouw pijn verdient liefde, zorg en aandacht. Je mag er zijn. Je mag gehoord worden. Geholpen worden.
Je bent het waard. Net zoveel als ieder ander.
♥
fotografie: LMAP
Geef een reactie