10 redenen om je eetstoornis los te laten

Een eetstoornis biedt je vaak iets waar jij op dat moment in je leven behoefte aan hebt. Verdoving, controle, rust of een bepaalde vorm van aandacht die jij op dat moment nodig hebt. Het is daarom echt niet zo gemakkelijk om die eetstoornis weer los te gaan laten. Toch zijn er een heleboel voordelen aan een leven zonder eetstoornis kan ik je vertellen. Ik heb daarom 10 redenen op een rij gezet die je hopelijk aanmoedigen die stomme eetstoornis los te gaan laten.

1. Toekomst
Toen ik een eetstoornis had, was ik wel met de toekomst bezig, maar niet op een constructieve manier. Ik was er negatief over, vond het eng of maakte juist plannen die dan helemaal niet zo verliepen als dat ik wilde. Nu ik van mijn eetstoornis af ben, kan ik de toekomst meer laten komen zoals hij komt. Ik heb dromen, plannen en dingen die ik zou willen, maar ik pin me er absoluut niet op vast. Ik zie het wel, ik wil er met open armen en ogen in gaan en zien wat de toekomst mij brengt.

Bron

Als je een eetstoornis hebt, is de toekomst vaak onzeker, moeilijk of zelfs helemaal niet leuk om naar uit te kijken. Om weer positief en open naar de toekomst te leren uitkijken, moet je die eetstoornis loslaten. Die verpest je toekomst en het heden, dus weg ermee!

2. Gezondheid
Hij is nogal voor de hand liggend; maar je gezondheid zal sowieso verbeteren als jij je eetstoornis los gaat laten. Ik heb zelf ook gemerkt hoeveel fitter ik mij ging voelen naar mate ik steeds iets gezonder werd. Ik voelde me niet meer zo lusteloos, duizelig en had niet steeds meer buikpijn. Ik heb geleerd goed voor dit lichaam te leren zorgen en dat geeft me meer kans op een gezonde en gelukkige toekomst. Als je je eetstoornis loslaat, geef je je lichaam de kans om te herstellen en je weer fit en vrolijk te voelen.

3. Relaties
Als je een eetstoornis hebt, zijn niet al je relaties vaak optimaal. Je bent niet altijd in een even goede stemming, met je hoofd bij andere zaken of zit gewoon helemaal niet goed in je vel. Vrienden maken zich misschien wel zorgen om je. Dat is lief van ze, maar als dit jarenlang duurt kan het de vriendschap er niet altijd gezelliger op maken. Als je je eetstoornis loslaat komt er weer ruimte voor meer plezier, gezelligheid en lol met je vriendinnen of partner.

4. Ontwikkeling
Een eetstoornis zorgt er veelal voor dat je met zoveel andere zaken bezig bent, dat je ontwikkeling vaak minder snel gaat of stilstaat. Lichamelijk richt een eetstoornis schade aan en ook geestelijk ben je vaak zoveel met eten bezig, dat andere eigenschappen, je talenten of emotionele ontwikkeling tegengehouden worden. Misschien vind je het eng om emoties toe te laten, echt te leven en je eigen talenten te zien, maar hierdoor kom je ook niet echt verder.

Als je ervoor kiest om echt die eetstoornis los te laten, zal dat eng voelen. Je hebt bepaalde manieren om om te gaan met emoties misschien nog niet zo sterk ontwikkeld, dat maakt alles heftig en maakt je bang. Dat betekent echter niet dat je het nooit kunt ontwikkelen. Als je nu doorzet, die eetstoornis aan de kant zet en aan de slag gaat met jezelf, investeer je in jezelf en je eigen ontwikkeling. Dat is een investering waar je tot je 80e iets aan hebt.

Weheartit

5. Mogelijkheden
Een eetstoornis beperkt je in de mogelijkheden tot een gezonde en gelukkige toekomst. Misschien kun je zelfs je school, werk of hobby niet meer uitoefenen. Een eetstoornis houdt je tegen om een gelukkige, gezonde, zelfverzekerde jonge vrouw te zijn. Je bent dat misschien nu nog niet, maar je geeft jezelf er ook geen kans voor, zolang je die eetstoornis vast blijft houden. Reden meer om die eetstoornis bij het grof vuil te zetten.

6. Controle
Misschien heb je op dit moment het idee dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Als je een eetstoornis hebt en daar nog naar luistert op bepaalde gebieden, is dat echter helemaal niet het geval. Jij bepaalt helemaal niet wat jij wilt in het leven. Je bepaalt zelfs niet hoe je je voelt, want dat onderdruk je door met eten bezig te zijn. Jij hebt geen controle, je eetstoornis heeft controle. Dat mag dan nog zo veilig voelen, het is juist enorm gevaarlijk.

Als je de eetstoornis los gaat laten, kiest voor behandeling, herstel, aankomen, stopt met braken, hulp van je omgeving toe gaat laten en beslist er echt voor te gaan, dan pas krijg je zelf de touwtjes in handen. Je moet even leren om met die touwtjes om te gaan natuurlijk, maar als je dat eenmaal kunt, heb je daar de rest van je leven iets aan en kun je echt gaan leven. Controle heb je niet nodig, maar de baas zijn over je eigen leven wel.

7. Liefde
Vaak hoor ik dat meiden zich afvragen hoe ik mezelf heb leren accepteren. Dit is een enorm proces van jaren geweest. Jezelf weer mooi en leuk leren vinden als je eerst walgde van je lichaam en jezelf haatte, is niet iets dat gemakkelijk om te keren is. Wel vond ik het een uitdaging die ik aan wilde gaan. Als anderen zeiden dat je die eetstoornis echt niet nodig had en je jezelf kon leren waarderen, dan wilde ik dat ook wel eens proberen. Ik heb niet opgegeven en het is me dan ook gelukt. Het is niet dat ik mezelf super, mega geweldig vind, maar ik kraak mezelf niet meer af, heb het leuk met mezelf en weet dat ik wat waard ben. Ik vind mezelf oké en wil mezelf absoluut niet meer veranderen of verstoppen.

Het loslaten van mijn eetstoornis heeft me de kans gegeven om positiever te leren denken, nieuwe netwerkjes in mijn hersenen aan te leggen die mij helpen om gemakkelijker lieve en compassievolle dingen te denken over mezelf en het leven. Het kost tijd en oefening, maar als je je eetstoornis los gaat laten, kun je weer lief zijn en het leuk gaan hebben met jezelf. En als je liefde hebt voor jezelf, heb je ook meer liefde te geven. 

Bron

8. Hoop
Als je ervoor kiest om je eetstoornis los te laten, zal dat geen zwart-witte keuze zijn. Toch is het een keuze die jou hoop kan geven. Alleen al door hierin te geloven, ervoor te gaan en echt los te willen laten, stel je wat meer vertrouwen op de toekomst zonder eetstoornis. Het loslaten van je eetstoornis geeft je hoop op een fijnere toekomst dan de toekomst met een eetstoornis.

9. Uiterlijk
Als je van je eetstoornis af bent, ga je er beter en mooier uitzien. Als je aan jezelf gaat werken, weer gezond eet en jezelf met liefde verzorgt, zal dit ook aan de buitenkant zichtbaar worden. Iemand die met positiviteit naar zichzelf leert kijken met de jaren en goed eet, ziet er nu eenmaal mooier uit. Je huid, je haar, je nagels, de blik in je ogen, je gebit, je bloedwaardes, je energie, de kleur van je wangen en je figuur zullen er alleen maar mooier uit gaan zien. Ook zit kleding vaak mooier, doordat je een stabiel gewicht hebt en dus niets te strak zit of juist slobbert. 

10. Trots
Wanneer je je eetstoornis los gaat laten, leer je ook weer trots te zijn op jezelf. Kies voor het positieve en niet voor de zieke, negatieve destructieve stoornis die jou alleen maar laat nadenken over eten. Misschien voel je je trots als je afgevallen bent, maar je gaat past echt ervaren wat trots op jezelf zijn is, als je je eetstoornis hebt overwonnen!

Lostlaten dus, die eetstoornis!

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “10 redenen om je eetstoornis los te laten”

  1. Thanks komt op het juiste moment deze blog!!!

  2. 2, 4 en 9 kunnen mij motiveren om eindelijk eens echt af te rekenen met de eetstoornis.
    Fijne blog, even weer bewustwordingsmomentje!

  3. Fijne blog, helpt me weer een stukje verder.

    Dit soort blogs helpen mij erg goed in m’n ‘beter-worden-proces’, ik hoop dat julie ze blijven maken. Dit kan immers niet vaak genoeg verteld en herhaald worden.

  4. Mooie blog!

  5. dus, jullie zeggen dat mensen aandacht zoeken en daardoor een eetstoornis krijgen?
    niet boos bedoeld.
    xx

  6. Is zeker belangrijk om een eetstoornis of ander probleem los te laten maar om iets los te laten moet je er eerst wat mee. Mijns inziens vertelt een eetstoornis dat het belangrijk is om te kijken naar wat jou wel en niet voedt, op lichamelijk en emotioneel gebied en natuurlijk spelen er een hoop dingen. dus dat baas zijn over je eigen leven en aan jezelf werken zijn daarin heel belangrijk. Dan heb je geen wel of niet eten meer nodig.

  7. In punt 7 beschrijf je liefde en acceptatie van je eigen lichaam. Ik vroeg me af of je me kan uitleggen hoe je dat hebt gedaan en of je tips voor mij hebt. Ik ben al 7 jaar aan het strijden met deze struggle, om daarna eindelijk me weer gelukkig te kunnen voelen. Maar ik kom er maar niet uit… HELP ME ALSJEBLIEFT!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *