10 tips voor een positief lichaamsbeeld

Een vraag die ons vaak gesteld wordt, is hoe je een positiever lichaamsbeeld kan ontwikkelen. Zeker als je last hebt van een eetstoornis en een negatief lichaamsbeeld, kan dit echt als een grote klus voelen. Het is een enorme stap om van het haten van je lichaam naar het houden van je lichaam te gaan. Misschien hoeft dat houden van ook niet per se, maar mag je lichaam ook gewoon ‘oke’ zijn. Ook dat is al een hele overwinning en geeft zo ontzettend veel vrijheid. Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar het is niet onmogelijk. Gun jezelf de tijd en ruimte. Deze tien tips kunnen je helpen om die stapjes te zetten.

1. Niet negatief over je lichaam praten

Ergens woorden aan geven, iets opschrijven of uitspreken, kan iets extra kracht geven. Dit is zo met positieve dingen – zoals affirmaties – maar ook met negatieve dingen. Praat daarom niet negatief over je lichaam. Niet naar anderen en niet naar jezelf. Natuurlijk mag je uiten hoe je je voelt. Maar aangeven dat je je ergens onzeker over vóelt, is nog altijd iets anders dan zeggen dat je een lelijk lichaam hébt of dat je je lichaam haat. Niemand gaat zich daar beter door voelen en je verdient echt beter. Wat je voedt, dat groeit. En als het houden van je lichaam nog ver weg voelt, stop dan in ieder geval met het actief haten van je lichaam! 


Bron foto

2. Stoppen met vergelijken

Wanneer ik over straat liep, zag ik ze overal lopen: mooiere en dunnere meiden dan ikzelf. Dat is het stomme aan vergelijken; je vergelijkt jezelf altijd met de mensen die hebben wat jij denkt tekort te komen. Toen ik een eetstoornis had was sociale media nog niet echt een ding, maar ik kan me goed voorstellen – en ervaar dat op sommige vlakken zelf ook – hoe dat een nog grotere bron van vergelijkingsmateriaal biedt. En dan is het ook nog meer bewerkt, geregisseerd en onrealistischer geworden. Instagram is meer een tijdschrift dan een weerspiegeling van het échte leven. Stop met jezelf te vergelijken met anderen en focus je op jezelf.

3. Focus op je gezondheid, in plaats van op je uiterlijk

Een lichaam is meer dan een uiterlijk. Een lichaam is ook een instrument waar je mee beweegt, voelt, doet, leeft! Wie goed voor zijn of haar lichaam zorgt, zal zich ook beter voelen. Ik was zo gefocust op mijn uiterlijk en hoe ik dacht dat dat eruit moest zien, dat ik mijn gezondheid compleet voorbijging. Ik at te weinig of juist te veel. Ik slikte dieetpillen en liet mezelf overgeven. Dat is allemaal zó schadelijk voor je lichamelijke gezondheid. Op de korte termijn dacht ik dat wel op te vangen en er niet zo veel last van te hebben, maar de klachten werden op lange termijn steeds erger. Mijn lichaam deed pijn, hield vocht vast, was uitgeput. En als je lichaam zo naar voelt, is het ook niet makkelijk om van je lichaam te houden.

4. Vergeet niet wat je allemaal kan met een gezond lichaam!

Niet alleen mijn fysieke gezondheid ging in die tijd achteruit, ook mijn mentale en sociale gezondheid moesten harde klappen opvangen als gevolg van mijn eetstoornis. Daarover schrijf ik meer in de blog ‘De gevolgen van een eetstoornis‘. Voor mij zijn die gevolgen uiteindelijk een grote motivatiebron geweest om echt voor herstel te gaan. Want ik wilde wél bewegen, voelen, doen en liefhebben! Dat maakt mijn lichaam zo iets waardevols. Je lichaam is meer dan een uiterlijk, het zorgt ervoor dat je dingen kan doen, naar plekken kan gaan, plezier kan hebben, kan leven. Verlies dat niet uit het oog, want wie dat ziet, zal een positievere waarde aan zijn of haar lichaam geven!

5. Je lichaamsbeeld is een gevoel

Herken jij ook dat de manier waarop je je lichaam ervaart per dag en soms zelfs per uur kan verschillen? Zeker toen ik een eetstoornis had, waren die verschillen nog groter en heftiger. Ik kon me de ene dag prima voelen en de volgende dag verschrikkelijk. Toch kon mijn lichaam onmogelijk veranderd zijn. Wat was het dan wel? Mijn gevoel! En gevoelens komen en gaan. Probeer daarom niet halsoverkop je lichaam te willen veranderen door met eten te rommelen. Of heb niet te snel een keihard oordeel over jezelf klaar. Maar kijk naar je gevoel en waar dat nu eigenlijk vandaan komt. Een negatief lichaamsbeeld zit immers van binnen, niet van buiten. 

6. Je bent meer dan dit moment

Elk lichaam heeft een geschiedenis en kent verschillende fases. Je lichaam gaat nooit je hele leven lang er precies hetzelfde uitzien. Leeftijd speelt hierin zeker een rol. Toen ik op mijn 14de een eetstoornis ontwikkelde, kon ik niet verwachten hetzelfde lichaam terug te hebben toen ik rond mijn 20ste herstelde. En ook nu, weer bijna tien jaar verder, zit mijn lichaam in een andere leeftijdsfase. Daar kan een ander gewicht en andere lichaamsbouw bij horen. Je lichaam is fluïde, zoals Daphne in deze Q&A omschrijft. Dat is oké en normaal. Maar ook een ziekte, ongeluk of zwangerschap kunnen een effect hebben op je lichaam. Blijf daarin realistisch naar jezelf. Vind daarin zorg, begrip en liefde. Je lichaam maakt heel wat mee en sleept jou hier allemaal doorheen.

7. Gooi die weegschaal uit het raam en stop met calorieën tellen

Lange tijd heb ik gedacht dat door hier juist controle op uit te oefenen, ik een beter lichaamsbeeld zou krijgen. Als ik er maar grip op kreeg. Als ik maar bepaalde doelen zou behalen. Dán zou ik me beter voelen. Dan zou ik me beter over mijn lichaam voelen. Maar niets was minder waar. Door hier zo veel mee bezig te zijn, werd ik eigenlijk alleen maar kritischer en bekeek ik mijn lichaam onder een vergrootglas. Hoe langer ik keek, hoe meer uit proportie alles leek te zijn. Niemand is perfect en dat hoeft ook helemaal niet, maar je ‘imperfecties’ (stom woord) uitlichten en daar zo ontzettend veel waarde aangeven, werkt echt averechts.

8. Draag kleding waar je je goed in voelt!

Over smaak valt niet te twisten, maar wat ik wel heel belangrijk vind, is dat mijn kleding lekker zit. Kleding waarin ik me niet op mijn gemak voel, geeft me ook een vervelende lichaamsbeleving. Het zit immers aan je lichaam, waar je dan extra bewust van kan worden. Zeker tijdens mijn eetstoornis had ik dit heel sterk. Ik gaf dan meteen mijn lichaam de schuld in plaats van de kleding die niet lekker zat. En bij elke beweging die ik gedurende de dag maakte, werd ik daaraan herinnerd. Als ik minder lekker in mijn vel zit, heb ik meer behoefte aan comfortabele kleding. En soms kan een mooi kledingstuk me juist helemaal laten opleven. Het kan per dag en levensfase verschillen, maar het belangrijkste is dat jij je er goed in voelt. Of dat nou een spijkerbroek, strakke jurk, groot t-shirt of comfortabele legging is. 

9. Zie de diversiteit in je omgeving

In een interview met DAMN, HONEY! kwam dit onderwerp al eerder aan bod. Het lijkt een beetje op het kopje ‘stoppen met vergelijken’, maar legt meer de nadruk op ‘eerlijk vergelijken’ of liever gezegd ‘eerlijk kijken’. Mensen komen in zo ontzettend veel soorten en maten. Toch geeft het schoonheidsideaal een heel eenzijdig beeld. Ja, er zijn mensen die er zo uitzien, maar dat is maar een heel klein percentage! Als jij daarvan afwijkt, wijk je helemaal niet af van de norm. Het is juist super normaal om daarvan af te wijken. En al die verschillende lichamen zouden best wat meer gevierd mogen worden. 

10. Je bent meer dan een lichaam!

En last but not least, want al deze punten gaan natuurlijk heel letterlijk over het lichaam, is het zo ontzettend belangrijk om bewust te zijn van het feit dat jij zo veel meer bent dan een lichaam! Positief of negatief, de nadruk hoeft er helemaal niet op te liggen. Naast je lichaam zijn er nog zoveel meer belangrijke dingen die jou vormen, zoals je eigenschappen, hobby’s, de connecties die je maakt met anderen, de woorden die je gebruikt, de idealen waar je voor staat en ga zo maar door!

Wat helpt jou voor een positiever lichaamsbeeld?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

2 reacties op “10 tips voor een positief lichaamsbeeld”

  1. Mooie blog!
    Wat mij het meest heeft geholpen bij een positiever lichaamsbeeld zijn de positieve opmerkingen van mijn collega’s over mij. Een gedeelte over mijn uiterlijk, maar ik denk nog meer over mijn innerlijk. Bv.: iedereen loopt met je weg (terwijl ik helemaal niet het ‘populaire’ typje ben of iemand met een grote mond), jij bent goed in jezelf blijven, je behandeld iedereen op dezelfde manier, je bent een leuk meisje, ik kom hier alleen voor jou enz.
    Dankbaar hiervoor. ♡

  2. Oh man. Ik vind dat zo moeilijk om positief te denken over jezelf. De ene keer weet ik stiekem( ja klinkt raar) dat ik de knapste ben. En voel ik mij schuldig tegen over anderen. Bang dat ze jaloers op mij zijn of denken dat ik een trut ben. Of denken van pff wat zit die te pronken met zichzelf. Terwijl ik weet dat ik dat niet doe, kan ik mij zo rot voelen tegen over hun. En de andere keer voel ik mij zo’n slons en kan ik wel door de grond zakken. Dus eigenlijk is het nooit goed. En die gedachten gaan ook zo snel. Herkennen anderen dat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *