Genezen van een eetstoornis brengt met zich mee dat je een lange, ingewikkelde en zware weg moet afleggen. Een weg waarvan je de route niet exact kent en waarvan je niet weet wat je allemaal tegen zult komen. Om jouw weg door het eetstoornislandschap wat draaglijker te maken zijn er verschillende handige tips. In deze blog heb ik 10 van die tips opgeschreven. Deze kunnen je helpen tijdens jouw reis. Het zijn stuk voor stuk geen eenvoudige tips, maar als je er maar een beetje wat van kunt gebruiken, zal je het jezelf als ietsje makkelijker maken. De weg naar herstel is lang, maar is het tegelijkertijd zeker waard.
1. Omarm en accepteer
Hoe harder je tegen iets vecht, hoe zwaarder je leven kan worden. Ik weet nog goed dat iemand me ooit aanraadde om als ik de neiging had om overdag naar bed te gaan als ik me depressief voelde, gewoon te gaan. In plaats daarvan vechtte ik tegen mezelf, baalde ik van mezelf en vluchtte ik in allerlei negatieve dingen. Mijn dag werd er regelmatig enkel slechter op. Totdat ik vriendelijker tegen mezelf werd en ging accepteren dat ik me soms gewoon slecht voelde. Ik ging dan twee uurtjes mijn bed in en kwam er met veel meer rust en minder negativiteit weer uit. Ik hervatte mijn dag die dan een stuk minder negatief was.
Het is niet eenvoudig om dingen te accepteren die je anders boos maken en frustreren, maar het kan je zoveel meer rust en positiviteit opleveren, zeker op de weg naar herstel van een eetstoornis. Accepteer pijn en verdriet, laat het er zijn en word er niet boos op. Het gaat voorbij.
“Everything you are against weakens you. Everything you are for empowers you.”
Wayne Dyer
2. Geef jezelf de tijd
Zoals ik in de inleiding van deze blog als schreef, is de weg naar herstel een hele lange weg. Het is daarom heel belangrijk dat je geduld hebt en jezelf de tijd geeft om te herstellen. Als je alles morgen opgelost wilt hebben, kom je bedrogen uit. Je maakt het ook niet beter door te haasten. Juist door jezelf de tijd te geven om goed en volledig te herstellen, zul je er sterk uitkomen. Vertrouw erop dat het goedkomt.
“Time heals almost everything. Give time, time.”
Regina Brett
It takes time to drive out the darkness from our minds and from our hearts. It takes time to heal our wounds and accept the presence of emotional pain into our lives. So give time, time.
3. Laat de controle los
Aan iemand met een eetstoornis vragen om de controle los te laten, is waarschijnlijk één van de meest moeilijke vragen. Juist als je lijdt aan een eetstoornis, houd je vaak krampachtig de controle vast o.a. door tot op de ons bezig te zijn met je gewicht. Om te herstellen van een eetstoornis is het echter cruciaal dat je die controle gaat loslaten. Dat je je angsten aangaat en je niet krampachtig vasthoudt aan vaste patronen en dwangen. Je hebt het leven niet onder controle en juist door het te krampachtig te willen controleren, sta je een goed leven zelf in de weg.
4. Lijd bewust
Misschien heb je de neiging om te vluchten voor nare en negatieve gevoelens. Dit doe je bijvoorbeeld door weinig of veel te eten, door drank te gebruiken of andere middelen. Om te genezen van psychische problemen is het belangrijk dat je niet vlucht voor je gevoelens. Hoe pijnlijk sommige gevoelens ook zijn, probeer ze bewust te ervaren, probeer er niet voor weg te lopen. Juist door te voelen en ervaren, kan je verder komen, kan je achter de diepere oorzaken van jouw pijn en verdriet komen. De pijn is er nu, maar gaat ook weer weg. Deze is geen onderdeel van jou als persoon.
5. Heb lief en laat je liefhebben
Pijn kun je niet bestrijden door negativiteit, maar kan je wel bestrijden door het positieve aandacht te geven. Vervloek de pijn dus niet, maar wees vriendelijk tegen de pijn en deze zal langzaam verdwijnen. Omring jezelf met positieve mensen en positieve dingen. Dit alles staat weer in verband met het eerste punt ‘omarmen en accepteren’.
“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.”
Martin Luther King,
6. Neem voldoende tijd om alleen te zijn
Soms is het goed om een tijd alleen te zijn. Op die manier kan je tot rust komen en erachter komen wat je nu werkelijk bezighoudt. Alleen zijn kan tegelijkertijd ook heel moeilijk en zwaar zijn, maar als je dit aandurft, kan het je veel opleveren. Ik bedoel hiermee natuurlijk niet dat je jezelf moet gaan afzonderen. Neem de tijd om jezelf te leren kennen.
7. Vraag hulp en steun
Misschien doe je je hele leven als alles alleen, los je zelf je problemen op. Maar waarom? Waarom zou je alles alleen doen, terwijl er heus mensen zijn die je willen helpen en steunen. De strijd met mensen samen aangaan is zoveel fijner dan het gevecht alleen leveren. In veel gevallen is dit laatste niet eens haalbaar. Stel je kwetsbaar op, daar is vaak veel meer kracht en lef voor nodig dan dat het krachtig is om alles alleen te doen.
“Surround yourself with people who make you happy. People who make you laugh, who help you when you’re in need. People who genuinely care. They are the ones worth keeping in your life. Everyone else is just passing through.”
Karl Marx (composer)
8. Laat de natuur zijn werk doen
Iedere zondag maak ik een wandeling via het Vondelpark naar de stad. Dat was de afspraak die ik met mezelf had gemaakt, toen ik depressief was en veel alleen thuis zat. Niet omdat ik zoveel zin had om te gaan winkelen, maar omdat ik wist dat de buitenlucht, de natuur me goed zou doen. Ook vandaag de dag ga ik lekker wandelen in het bos als ik me niet zo happy voel. Het geeft rust, zorgt voor perspectief en het relativeert je problemen.
“One has to be alone, under the sky, Before everything falls into place and one finds his or her own place in the midst of it all. We have to have the humility to realize ourselves as part of nature.”
Thomas Merton
9. Zet je wonden om in wijsheid
Natuurlijk is het heel naar dat je lijdt aan een eetstoornis en dat je zo hard moet vechten om ervanaf te komen. Tegelijkertijd kan je van deze hele strijd veel leren. Over een paar jaar als je alles rondom de eetstoornis achter je kunt laten, zal je een rijker en meer ontwikkeld mens zijn met kennis en ervaringen die je de rest van je leven kunt blijven inzetten. Probeer dus de pijn die je nu voelt, de wonden die je nu met je meedraagt om te zetten in wijze woorden, in kennis die je nog lang kunt gebruiken.
“Out of clutter, find simplicity. From discord, find harmony. In the middle of difficulty lies opportunity.”
Albert Einstein
10. Pijn is tijdelijk
Zolang je leeft, zolang er leven is, zijn er kansen en is er een toekomst voor je. Raap jezelf op, hoe pijnlijk ook hetgeen je hebt meegemaakt, en probeer vooruit te blijven bewegen. Onthoud dat de pijn tijdelijk is en dat er veel moois in jouw toekomst kan liggen. Ik was me vaak niet voldoende bewust van het feit dat de pijn maar tijdelijk was en raakte hierdoor in paniek en zocht mijn toevlucht in negatieve dingen waardoor ik uiteindelijk terecht kwam in nog meer pijn en verdriet. Juist door mezelf er later steeds aan te herinneren dat de pijn weggaat, kon ik het uitzitten en accepteren.
Bron: Themindunleashed.org
Geef een reactie