De afgelopen jaren heb ik heel wat therapie gehad, de ene behandeling was succesvoller dan de ander. Of een behandeling slaagt hangt van meerdere factoren af. Zo is het onder andere belangrijk dat je een klik hebt met je behandelaar. Ook zul je je zelf behoorlijk in moeten zetten voor een behandeling. De volgende tips kunnen je helpen om de kans wat groter te laten worden dat jouw behandeling een succes gaat worden en dat je er voor de rest van je leven profijt van zult hebben.
♥ Neem verantwoordelijkheid
Om een therapie te laten slagen is het van belang dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces. Op het forum lees ik geregeld dat mensen wachten tot ze hulp krijgen en tot die tijd eigenlijk vrij weinig doen. Vaak wordt er namelijk gedacht dat het vanzelf wel goed gaat komen zodra de hulpverlening op gang komt. Dit is echter niet het geval. Hulpverlening is een hele goede ondersteuning, maar uiteindelijk zul je het zelf moeten doen. Als je geen verantwoordelijkheid neemt, dan gaat er niets veranderen, ook al volg je nog zoveel behandelingen. Laat je proces niet afhangen van een wachtlijst, een behandelaar die niet terugbelt, een irritante groepsgenoot of een onprettige sfeer. Kaart zelf zaken aan die voor jou belangrijk zijn. Je zit in therapie voor jezelf en voor jouw toekomst, durf daar voor op te komen.
♥ Oordeel niet over jezelf
Tijdens therapie praat je vaak met je therapeut over bepaalde situaties waarin je op een bepaalde manier handelde of dacht. Probeer daarin niet te snel over jezelf te oordelen maar vooral nieuwsgierig te zijn en jezelf te observeren en het te zien als een leermoment. Het is makkelijk om te oordelen en jezelf af te kraken maar daar heb je niets aan. Wel kun je dergelijke situaties aangrijpen en ze gebruiken als een les voor in de toekomst.
♥ Ga de praktijk in
In therapie wordt met name veel gepraat, maar daarnaast is het belangrijk dat je in de praktijk gaat oefenen met de dingen die je in therapie leert. Je kunt immers eeuwig over dingen blijven praten, maar uiteindelijk moet je ook echt iets ermee gaan doen, anders gaat er alsnog niets veranderen. Ben je bijvoorbeeld altijd erg streng voor jezelf en stel je hoge eisen? Dan is het goed dit in therapie aan te kaarten en na te gaan waar dit precies vandaan komt. Het daarbij laten verandert in de praktijk echter niet zoveel aan het feit dat je waarschijnlijk boos wordt op jezelf als je een 7 haalt in plaats van een 8 en jezelf afstraft als je niet op alle vlakken in het leven optimaal presteert. Ga de tools die je aangereikt krijgt, dus ook in de praktijk uitvoeren.
♥ Wees eerlijk
Het heeft geen zin om tijdens je therapie een masker op te zetten. Dit is zonde van zowel jouw tijd als die van je therapeut. Als je niet eerlijk bent over hoe het met je gaat en wat er vanbinnen allemaal in je omgaat, dan is er ook geen mogelijkheid om écht te werken aan je problemen. Pas als je je masker af zet en je emoties laat zien, kom je ergens.
♥ Wees niet te terughoudend
Het kan lastig zijn om je ware gezicht te laten zien. Misschien schaam je je voor bepaalde gedachten of gevoelens of zelfs voor gebeurtenissen en durf je niet alles te vertellen in therapie. Dit is begrijpelijk, maar hierdoor kun je op een bepaald moment vastlopen en daarmee doe je jezelf tekort. Probeer jezelf helemaal te geven en te laten zien, ook als je je schaamt en maak juist de gevoelens die dit met zich meebrengen bespreekbaar. Als je iets niet face-to-face durft te zeggen, kan het ook helpen om iets in een brief te schrijven en dit voor te lezen of je behandelaar te mailen en aan de hand daarvan een lastig onderwerp bespreekbaar te maken.
♥ Probeer te voorkomen dat je gevoelens met je aan de haal gaan
Therapie kan soms overweldigend zijn. Het roept geregeld emoties met zich mee zoals verdriet of boosheid. In bepaalde emoties kun je soms dingen doen waar je later spijt van krijgt. Ik heb me tijdens een behandeling weleens erg verdrietig gevoeld en nare dingen gezegd tegen een behandelaar waar ik me later erg rot over voelde. Emoties zijn er om gevoeld en geuit te worden, maar probeer te voorkomen dat je niet overmand wordt door emoties en dat jij de baas blijft. Neem geen rigoreuze beslissingen als je erg emotioneel bent en tel tot tien als iemand een gevoelige snaar bij je raakt.
♥ Bekijk je levensverhaal
In veel behandelingen is het al een vast onderdeel: het opschrijven/vertellen van je levensverhaal. Ook als het niet verplicht is, kan het waardevol zijn om dit voor jezelf eens op te schrijven. Je levensverhaal opschrjiven kan je zicht geven op waar jij precies vandaan komt, wat je allemaal hebt meegemaakt , welke gebeurtenissen in jouw leven belangrijk waren en wat jou gevormd heeft tot de persoon die je vandaag bent. Vaak geeft het schrijven van een dergelijk verhaal nieuwe inzichten omdat je over zaken na moet denken waar je zo dagelijks niet bij stilstaat.
♥ Zorg voor een netwerk
Therapie is hard werken. Je behandelaar zal je hierin steunen en als je groepsterapie volgt je groepsgenoten waarschijnlijk ook, maar daarbuiten ben je voor een groot deel toch ook alleen. Het is daarom fijn als er los van je therapie mensen zijn die weten waar je mee bezig bent en in welk proces je precies zit. Probeer een aantal mensen in je omgeving op de hoogte te stellen van je therapie en zo af en toe te vertellen hoe het ervoor staat. Vraag of je, als je daar behoefte aan hebt, hen mag bellen als het niet zo lekker gaat of als je een zware dag hebt gehad op therapie. Natuurlijk moet je het uiteindelijk zelf doen, maar niet alleen.
♥ Stel doelen
Kijk met je behandelaar naar wat jij zou willen bereiken binnen een therapie. Stel hierbij concrete en vooral haalbare doelen in een afgebakende tijd. Doelen als ‘’gelukkig worden” of ‘’weer kunnen genieten” zijn heel mooi, maar wel iets te vaag voor in therapie en ook meer doelen die je op de lange termijn zou willen bereiken. Voor een therapie zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar een tijdsbestek van zes maanden. Als je in therapie bent voor je eetstoornis en last hebt van eetbuien die je compenseert, kun je als doel stellen dat je over zes maanden niet meer overgeeft. Kijk naar wat haalbaar en realististisch is en maak vervolgens ook een plan over hoe je je doelen kunt gaan bereiken.
♥ Motivatie
Tot slot zal een behandeling alleen effect hebben, als je zelf ook echt wil. Je moet gemotiveerd zijn om aan je problemen te werken, open staan om kritisch naar jezelf en naar je gedrag te kijken en durven je kwetsbaar op te stellen en wellicht na te moeten denken en te moeten praten over pijnlijke herinneringen. Je kunt nog zo hard je best doen, maar als je diep vanbinnen eigenlijk niet wil of het voor iemand anders doet, dan zal het uiteindelijk niet werken of zul je op de lange termijn terugvallen in oud gedrag. Kijk naar je motivatie: waar wil jij over tien jaar staan? Wat kan jou motiveren om nu hard te werken zodat je er de rest van je leven iets aan hebt?
Geef een reactie