Een flink aantal jaren van mijn leven heb ik antidepressiva geslikt. Ik startte hiermee rond mijn 22ste omdat ik depressief was en heel erg last had van eetbuien. Het antidepressivum dat ik toen kreeg (Prozac) maakte de depressie iets minder hevig en zorgde voor een vermindering van het aantal eetbuien. De medicatie was geen oplossing voor mijn problemen, maar wel een steuntje in de rug om het het gevecht nét wat draaglijker te maken. Na een tijd werkte het middel minder goed en schakelde ik over naar een ander antidepressivum. Zo ben ik een aantal keer gewisseld. Een flink aantal jaren later, toen het veel beter met me ging, besloot ik de antidepressiva af te bouwen. Inmiddels slik ik al jaren geen medicatie meer.
In die jaren van medicatie gebruik heb ik wel de nodige ervaring opgebouwd met waar je tegenaan kan lopen. In deze blog deel ik daarom 10 herkenbare dingen die je tegen kan komen en die goed zijn om te weten als je medicatie gebruikt voor psychische problemen.
♥ Medicatie werkt soms maar tijdelijk.
Als je start met medicatie weet je vaak niet dat medicatie soms niet eeuwig werkt. Het kan goed zijn dat je na een jaar of langer niet zoveel positieve effecten meer merkt van de medicatie die je gebruikt. Je moet dan, om hetzelfde effect te behouden, soms overschakelen naar andere medicatie, een andere antidepressivum.
♥ Medicatie lost niet alles op.
Natuurlijk kan medicatie helpen om de negatieve gevoelens wat minder heftig te maken of de angst en paniek wat te verkleinen, maar het lost je problemen niet op. Uiteindelijk moet je met hulp van de medicatie en een therapeut zelf gaan werken aan je problemen. Hier is veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Rustgevende en slaap medicatie (benzodiazepinen) zoals Oxazepam en Temazepam kunnen angst en slaapproblemen wel tijdelijk oplossen, maar uiteindelijk moet je ook weer verder zonder. Bovendien kan bij dit soort medicatie gewenning en afhankelijkheid ontstaan, wat je op den duur meer problemen kan opleveren. Wees hier dus altijd heel alert op.
♥ Medicatie voor psychische problemen is niet gek.
Het gebruiken van medicatie voor psychische problemen is niets om je voor te schamen. Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. Dat zijn ontzettend veel mensen! In iedere groep van 17 mensen, slikt er dus wel 1 iemand antidepressiva. Het is dus helemaal niet raar om dit te gebruiken. Ook als je kijkt naar andere medicatie voor psychische problemen zal je ontdekken dat er enorm veel mensen gebruik van maken. Wereldwijd gebruiken naar schatting 75 miljoen mensen regelmatig benzodiazepinen. In Nederland zijn ongeveer 700.000 mensen verslaafd aan benzodiazepinen.
♥ Medicatie afbouwen kan heel moeilijk zijn.
Als je start met het gebruik van antidepressiva of benzodiazepinen wordt niet altijd vermeld dat het afbouwen ervan soms voor flinke problemen kan zorgen. Benzodiazepinen zijn verslavend en antidepressiva kunnen bij afbouwen zorgen voor veel zware ontwenningsverschijnselen. Na jaren antidepressiva te hebben gebruikt was het ook voor mij flink lastig om dit af te bouwen. De eerste paar milligram vielen wel mee, maar de laatste waren echt een drama. Ik ging me enorm slecht voelen en had allerlei vervelende ontwenningsverschijnselen. Het was echt even bikkelen om er helemaal van af te komen. Hier vind je mijn ervaring met antidepressiva afbouwen.
♥ De juiste medicatie vinden kost tijd.
Het is niet gezegd dat iedere medicatie ook bij jou past en aanslaat. Het kan dus best even tijd kosten om de medicatie en dosering te vinden die bij jou past. Het is goed om hier rekening mee te houden, anders ben je misschien snel teleurgesteld als iets niet direct blijkt te werken. Het is vrij normaal dat een middel niet direct aanslaat en dat soms moet worden overgeschakeld naar een ander middel.
♥ Medicatie vraagt om een psychiater.
Als je besluit om medicatie te slikken voor je psychische problemen, dan is het belangrijk dat je hiervoor een goede psychiater zoekt met ervaring. Deze kan samen met jou je psychische gesteldheid in de gaten houden en onderzoeken wat helpend voor jou is en welke dosering voldoende passend is.
♥ Medicatie heeft tijd nodig.
Het is goed om te weten dat het flink wat tijd kan kosten voordat een middel werkt. Dat geldt in de meeste gevallen natuurlijk niet voor kalmeringsmiddelen, maar wel voor antidepressiva. Je moet niet verwachten dat je je na 2 weken al beter voelt. Het is belangrijk om dit tijd te geven en minstens 6 weken te wachten alvorens je resultaat moet verwachten. Verwacht ook niet van de ene op de andere dag ineens een positief gevoel, want zo werkt het niet. Het werkt vaak heel geleidelijk.
♥ Medicatie kan het eerst slechter maken
Het klinkt misschien wat raar, maar medicatie kan er in het begin voor zorgen dat het juist slechter met je gaat. Toen ik startte met de antidepressiva ging ik me de eerste twee weken nog depressiever voelen. Het was goed dat me dit vooraf verteld was, want zo kon ik er rekening mee houden en het nare gevoel beter handelen. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je kunt doen als het tijdelijk slechter met je gaat en wie je dan om hulp kunt vragen.
♥ Medicatie kan je libido en eetlust beïnvloeden
Het is goed om te weten dat antidepressiva een invloed kunnen hebben op je gevoelens van seksualiteit, je libido. Het kan zijn dat je libido kleiner wordt en je minder zin hebt in seks. Dit kan binnen een relatie weleens voor problemen zorgen. Het is goed om hier vooraf met elkaar en met de arts die de medicatie voorschrijft te praten. Het is niet per definitie zo dat de medicatie deze uitwerking op je heeft. Het kan ook best zijn dat je met de medicatie je zin in seks volledig behoudt.
Een ander bijverschijnsel wat goed is om rekening mee te houden is dat je eetlust kan afnemen of toenemen door medicatie. Dit kan extra van belang zijn als je naast een depressie lijdt aan een eetstoornis. Bespreek vooraf goed hoe hiermee om te gaan en maak eventueel afspraken over het eten.
♥ Medicatie gebruiken is geen zwakte
Zoals in bij een eerder punt al beschreef slikken ongelooflijk veel mensen medicatie voor psychische problemen. Er is niets zwak aan om medicatie te slikken voor iets psychisch. Dat is niets anders dan paracetamol slikken als je last hebt van flinke hoofdpijn of medicatie gebruiken bij diabetes. Het is gewoon slim en praktisch om jezelf een extra steuntje in de rug te geven. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? Dat heeft niets met zwakte te maken, maar enkel met wat jij nodig hebt om verder te komen.
Wat is jouw ervaring met medicatie voor psychische problemen?
Geef een reactie