Steeds meer mensen worden positief getest op corona; in mijn directe omgeving merk ik het ook. Zelf ken ik niemand die ook echt heel erg ziek daarvan is geworden, het blijft bij een verkoudheid of stevige griep. Maar als kwetsbare groep moet je daar wel voor oppassen. Toch, al zijn de symptomen niet zo erg voor velen, moet je wel in quarantaine wanneer je positief getest bent en dat is best wel pittig! We zien elkaar al zo veel minder en in quarantaine kan je je echt eenzaam en afgesloten van de wereld gaan voelen. Hoe zorg je daarin goed voor jezelf? In deze blog deel ik vijf tips.
1. Praat erover
Een tip die we vaak geven op heel veel vlakken; praat erover. Met een vriend, familielid of iemand anders die je vertrouwt. Misschien zit iemand die je kent ook wel in quarantaine of kun je praten met iemand die daar ervaring mee heeft. Heeft diegene ook geworsteld met eenzaamheid tijdens deze dagen. Die erkenning kan fijn zijn, maar ook los daarvan kan het opluchten om erover te praten. Even uit je hoofd.
2. Blijf contact houden met mensen
Je hoeft niet per se over corona of de quarantaine te praten. Ik kan me goed voorstellen dat je daar ook helemaal moe van bent en dat je liever over iets anders praat. Of misschien wissel je dat voor jezelf een beetje af. Het is hoe dan ook goed om in contact te blijven met mensen. Ook als het over koetjes en kalfjes gaat – of misschien júist dan. Je hebt misschien geen fysiek contact en dat is écht anders, maar helemaal geen contact meer is nog veel vervelender. Het voelt een beetje als roeien met de riemen die je hebt, maar dat is soms ook echt nodig om te doen. Dus ga lekker WhatsAppen, Facetimen en bellen met elkaar. Wees niet bang om zelf dat initiatief te nemen, daarover schreef ik ook in de blog ‘De oplossing voor eenzaamheid‘. En misschien is het zelfs wel een uitgelezen moment om elkaar weer brieven en kaarten te sturen?
3. Herinneringen en toekomstplannen
De tijd waar je nu in zit, is even heel erg rot. Zelf kon ik altijd heel erg wegzinken in dit soort momenten en de bijbehorende gevoelens. Daarover schrijf ik ook in de blog ‘Ik leef te veel in het nu‘. Het ‘nu’ is even prut, maar je hebt misschien nog wel fijne herinneringen om aan terug te denken en plannen voor wat je na je quarantaine wilt doen (al is dat door de maatregelen misschien nog beperkt, maar als het lukt kan je ook nóg verder denken). Het verandert de situatie niet, maar het helpt je wel verder te kijken dan dat moment en dat geeft hoop en perspectief. En plezier als je daar voorpret en/of napret aan beleeft.
4. Blijf goed voor jezelf zorgen en houd een ritme vast
Dit heeft niet direct effect op je sociale contacten, maar het is wel iets heel belangrijks voor je algehele mentale gezondheid. Aan het begin van de pandemie deelde PsyQ dit document met dingen die je kan doen om regelmaat en structuur te behouden in onzekere tijden en zo goed voor jezelf te zorgen. Als je in contact bent met hulpverlening, kan je daar ook om extra advies en misschien een extra belafspraak vragen. Ik kan me voorstellen dat dat erg welkom kan zijn.
5. Online hulp
Tot slot is er ook online hulp te vinden wanneer je een luisterend oor of wat contact met medemensen nodig hebt. Dit kan op verschillende fora, zo ook op Proud2Bme. Weet dat je altijd welkom bent om anoniem, gratis en vrijblijvend een account aan te maken. Ook hebben we elke zaterdagmiddag – naast alle andere chats – een speciale coronachat. Proud2Bme is vooral gericht op eetstoornissen, omliggende problematiek, zelfbeeld en zelfzorg, maar er zijn ook fora te vinden over bepaalde hobby’s of interesses die je misschien leuk vindt om te bekijken. Voor een luisterend oor kan je ook altijd naar de Luisterlijn bellen.
Ben jij in quarantaine (geweest)? Hoe zorg(de) jij daarin voor jezelf?
Wil je meer lezen over het coronavirus (in combinatie met een eetstoornis)? Hier kun je alle blogs lezen die wij hierover hebben geschreven.
Geef een reactie