6 x wat je leert van falen

‘Falen bestaat niet. Fouten maken is menselijk. Mislukkingen horen bij het leven.’ Je kan al die mooie uitspraken inmiddels wel dromen, maar dat betekent niet dat falen ineens een stuk makkelijk is geworden. We doen er soms alles aan om het te voorkomen en het idee alleen al kan ons angst aanjagen. Ook dát is menselijk. Eerder kon je al eens lezen hoe je het concept ‘fout’ anders kunt benaderen door situaties en uitdagingen meer te zien als experiment. Fouten horen bij een experiment en zijn nodig om tot de beste uitkomst te komen; dat kan een manier zijn om het voor jezelf makkelijker te maken. Wat ook kan helpen is om voor jezelf op een rijtje te zetten wat jij persoonlijk kunt leren van je fouten. Zijn er momenten geweest dat je hebt gefaald, maar waar je achteraf ook veel van hebt geleerd?

Je kan namelijk heel erg veel leren van falen. Niet omdat we na elke fout of misstap ineens een ander mens worden, want helaas stoot deze ezel zich ook dikwijls meer dan twee keer aan dezelfde steen. Maar door wat een fout teweeg heeft gebracht of hoe de situatie achteraf is gelopen, kan alles in een groter perspectief geplaatst geworden. Een veel leerzamer en vaak ook milder perspectief. 


Bron: samson-katt

Je leert omgaan met veranderingen

Want die fout had je waarschijnlijk niet ingecalculeerd. Je hebt een verwachting van een situatie of van je eigen handelen en na het maken van een fout loopt het meestal anders dan gepland. Nadat ik de fout maakte om mijn geprinte aantekeningen niet mee te nemen naar mijn presentatie, omdat ik het gewoon vergeten was en ook mijn wekker vergat te zetten ter herinnering, moest ik improviseren. Daar was ik totaal niet blij mee, maar je leert op zo’n moment wel omgaan met een nieuwe situatie. En heel eerlijk; een enkele keer ontstond er een betere situatie en pakte iets nog beter uit nadat ik een fout had gemaakt. Je leert improviseren, je leert schakelen en je leert de verandering te omarmen. Heel veel lessen in één klap, of in één fout in dit geval…

Je leert ergens voor werken

Kijk maar naar herstel. Je hebt misschien al ontelbare fouten gemaakt in herstel, net als wij. Of je staat op het punt om een misstap te begaan of te falen in iets wat je je had voorgenomen. Je leert van die momenten ten eerste dat het sowieso niet makkelijk is allemaal, maar ten tweede leer je ook dat het oefening vergt om ergens beter in te worden. Je leert dat je soms iets moet herhalen, eindeloos moet herhalen, om de slag te pakken te krijgen. Je eerste werkdag verloopt nooit vlekkeloos, die eerste pannenkoek kun je meestal weggooien. Elke fase in herstel brengt nieuwe obstakels met zich mee, waar falen vaak een essentieel onderdeel in is. Je komt jezelf tegen en leert van die fouten, je moet hard werken om ergens te komen. En dat je daar eigenlijk alleen maar kan komen door het tussendoor vaak fout te doen. Anders heb je die hele weg waarschijnlijk niet eens afgelegd, door er niet aan te beginnen. 

Je leert waar de groei zit

Vaak zie ik na een fout pas wat ik nog moet leren of zie ik meteen wat ik de volgende keer anders zou doen. Dat kan frustrerend zijn, want had ik het maar eerder geweten. Maar het motiveert je misschien ook om het de volgende keer opnieuw aan te pakken en het te doen zoals je nu denkt dat het moet. Je ziet waar de groei zit en als je weet waar je jezelf kan verbeteren, geeft dat ook perspectief. Je ziet waar je naartoe wilt, je ziet wat je wilt leren. En als je dat voor je ziet, is het meestal ook echt haalbaar. Misschien heb je nog een paar fouten nodig, maar je komt er.

Je leert dat het essentieel is

Falen is essentieel om ergens te komen. Wie geen fouten heeft gemaakt, heeft doorgaan helemaal niets gemaakt of gedaan. Dus wat je van falen leert, is dat het ergens niet eens bestaat of dat het juist nodig is. Het is onderdeel van elk proces. En wat je er hopelijk vooral elke dag van leert, is dat het je bewijst dat je in beweging bent. Je bent aan het werk en daar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Je bent dus goed bezig, als je het fout doet.

Je leert dat het niet zo veel uit maakt

De wereld is niet vergaan. Ongetwijfeld had dat moment van falen een effect op die dag of op de situatie. Er kon iets niet, wat je wel gepland had. Je deed iets verkeerd, waardoor het opnieuw moest. Het maakt natuurlijk uit op dat moment en heeft vaak enorme gevolgen voor je stemming, maar uiteindelijk is het meestal iets wat geen blijvende schade veroorzaakt, toch? De wereld is niet vergaan en vaak is achteraf ook niet gebeurd waar je het meest bang voor was.

Heeft het echt álles uitgemaakt en was het niet op te lossen? Heeft het over een jaar nog steeds een impact, of valt dat reuze mee? Je leert meestal van falen; dat het oké is en dat er daarna wel een oplossing te vinden is. Wat ik overigens ook vaak leerde is dat niemand mij echt iets kwalijk nam, behalve ik zelf. Ook dat kun je leren van die momenten, het hoort erbij en het leven gaat verder. Dus jij mag ook weer verder. 

Je leert jezelf vergeven

Misschien geen gemakkelijke les en vaak ook een les die altijd een beetje bijscholing nodig heeft. Als je bang bent om te falen en je gaat die ervaring ook zo veel mogelijk uit de weg, leer je ook niet te doorstaan hoe het voelt. Zo leer je jezelf ook niet te vergeven voor je fouten. En belangrijker nog; je leert niet hoe veerkrachtig je kunt zijn na het maken van een fout. Misstappen maken is denk ik niemands hobby, maar de angst voor falen wordt doorgaans groter door hem ook in stand te houden. Met elke ervaring die je uit de weg gaat, geef je onbewust een signaal naar je hersenen dat jij dat inderdaad niet kunt. Dat het beter is je ergens niet aan te wagen. Je houdt in stand waar je zo bang voor bent.

Falen doet soms pijn en kan ook heel erg eng zijn, maar pas na of tijdens het falen merk je hoe je ook veerkracht kunt ontwikkelen. Pas na het maken van een fout merk je dat er ook zo weer een paar dagen overheen kunnen gaan waarbij je jezelf niet meer verantwoordelijk hebt gehouden. Pas na het maken van fouten, leer je hoe je jezelf kunt vergeven. En hoe je dus eigenlijk nog beter fouten kunt maken en er minder bang voor hoeft te worden in de toekomst. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

2 reacties op “6 x wat je leert van falen”

  1. Jeetje, nu voel ik me nog meer gefaald. Punt één is dat ik bizar weinig van fouten leer (of ik ben gewoon heel slecht in oorzaak en lange termijn gevolgen overzien). Punt twee, ik kan het niet loslaten. Ja het heeft wél alles uit gemaakt en ja mijn wereld vergaat voor mijn gevoel wél alle keren per dag dat ik er aan denk. Bij elke fout raak ik een stukje zelfvertrouwen kwijt dat ik er op een of andere manier niet meer bij krijg.
    Is het puur een kwestie van wat gebeurt is, is gebeurt en daar kan je niks meer aan veranderen? Of moet je jezelf blijven pushen om iets de volgende keer goed te doen en kan je er dan pas vrede mee sluiten? Ik blijf het een hele lastige vinden.

  2. Lost girl : Hier Idem dito

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *