Aankomen door medicatie

Medicatie is voor veel mensen een hulpmiddel tegen verschillende aandoeningen. Zo kan antidepressiva een steuntje in de rug bieden bij een depressie, lithium je stemming stabiliseren als je kampt met een bipolaire stoornis en zorgt de anticonceptiepil ervoor dat je niet zwanger raakt. Helaas hebben medicijnen naast de bedoelde effecten ook vaak bijwerkingen. Dit komt doordat een medicijn niet enkel werkt op de plek waar het medicijn voor bedoeld is.

Een bijwerking van medicatie kan bijvoorbeeld zijn dat je aankomt in gewicht. Dit kan komen doordat je vocht vasthoudt, je veel dorst krijgt, je eetlust toeneemt, je stofwisseling vertraagt of een combinatie van het voorgaande.

Bron

♦ Vocht vasthouden
Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Dit betekent dat het vocht dat je normaal uit plast in je lichaam blijft. Je merkt vaak dat je vocht vasthoudt door opgezette enkels of doordat je vingerafdruk als het ware blijft staan als je in je huid drukt. Soms kan je door vocht enkele kilo’s zwaarder zijn. Meestal verdwijnt het vocht weer zodra je met de medicatie die dit veroorzaakt stopt.

♦ Toename van eetlust
Je hersenen regelen je gevoel van honger, verzadiging en eetlust. Medicatie kan invloed hebben op dit gevoel en dit in sommige gevallen versterken. Hierdoor kan het zo zijn dat je onder invloed van bepaalde medicatie meer gaat eten en hierdoor wat aankomt.

♦ Dorst
Bepaalde medicatie kan zorgen voor meer dorst. Vooral bij lithium is dit een veelvoorkomende bijwerking. Het gevolg hiervan kan zijn dat je meer gaat drinken. Als je dit lange tijd doet kun je hier op den duur van aankomen.

♦ Vertraagde stofwisseling
Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat de stofwisseling en/of schildklier wat langzamer gaan werken. Het lichaam heeft hierdoor meer tijd om voedingsstoffen op te nemen wat opnieuw kan leiden tot gewichtstoename. 

Lang niet alle medicijnen leiden tot gewichtstoename. In de bijsluiter wordt vermeld welke mogelijke bijwerkingen een medicijn kan hebben, maar in de praktijk is de kans dat dit gebeurt niet heel groot. Wel zijn er groepen medicatie die bij bepaalde aandoeningen worden gebruikt waarbij vaker gewichtstoename wordt geconstateerd. Dit is onder andere vaak terug te zien bij medicatie voor depressieve klachten, psychose, bipolaire stoornis, middelen tegen diabetes, chronische ontstekingen (prednison) en de pil.

Bron

Als je merkt dat je aankomt als gevolg van medicatie, dan is het goed om eerst te kijken naar op wat voor manier je aankomt. Als je merkt dat je veel vocht vasthoudt, dan is hier niet zoveel aan te doen. Het is dan vooral belangrijk dat je goed blijft drinken. Als je echter lichamelijke klachten krijgt van het vocht vasthouden zoals benauwdheid, dan is het goed dit te bespreken met degene die jou de medicatie voor heeft geschreven. Eventueel kun je dan overgaan op een ander middel. 

Als je merkt dat je aankomt van medicatie en dat dit geen vocht is, dan kun je hier behoorlijk van schrikken. Zelf heb ik ook een tijdje een middel geslikt waar ik beter van zou moeten gaan slapen maar waar ik vrij snel van aan ben gekomen. Ook ik vond dit toen zo heftig dat ik van de een op de andere dag met die medicatie gestopt ben. Dit was heel onverstandig, want ik lag daardoor ongeveer een week ziek op bed. Het is dus heel belangrijk om in alle gevallen te overleggen als je wil stoppen met medicatie. Je moet dit nooit zomaar op eigen houtje en zonder overleg doen. De meeste medicatie moet immers afgebouwd worden met behulp van een afbouwschema. 

Een eetstoornis en aankomen van medicatie lijken twee dingen die totaal niet samen gaan. Het is heel begrijpelijk dat je het extra gewicht niet kunt verdragen en mogelijk daardoor minder wil gaan eten of de medicatie niet wil gaan slikken. In de meeste gevallen is dit onderwerp zeker bespreekbaar met degene die de medicatie voorschrijft. Zo wist mijn toenmalige psychiater na verloop van tijd welke medicatie ik niet wilde slikken en hoewel hij het daar niet mee eens was, accepteerde hij dat wel. 

Daarnaast kun je je in sommige gevallen afvragen wat op dat moment zwaarder weegt (ha-ha): de ondersteuning die de medicatie je biedt of het aankomen. Sommige mensen komen dan tot de conclusie dat de voordelen van de medicatie niet opwegen tegen de nadelen (het aankomen) en nemen dat dan maar even voor lief en anderen merken dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen omdat zij hierdoor bijvoorbeeld terugvallen in hun eetstoornis waardoor het alleen maar slechter gaat en de oorspronkelijke voordelen eigenlijk ook nauwelijks meer van toepassing zijn. Dit zijn zaken die je voor jezelf op een rijtje moet zetten en je in een behandeling bespreekbaar moet maken.

Bron

Wel moet een mogelijke bijwerking geen reden zijn om een medicijn überhaupt niet te gaan slikken, je weet immers nooit van tevoren of je wel of niet last gaat krijgen van een bijwerking. Ik weet uit ervaring dat er ook genoeg medicijnen zijn waarbij gezegd wordt dat je ervan aan kunt komen terwijl ik hier in de praktijk niets van merkte. Medicatie is wat dat betreft altijd het proberen waard. Mocht het niet werken dan kan het altijd weer afgebouwd worden.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

30 reacties op “Aankomen door medicatie”

  1. Dit is waar ik nu ook zelf tegenaan loop. Ik ben ook als de dood dat ik van de nieuwe medicatie, seroquel/ quetiapina aan ga komen. Welke slikte jij Sandra?

    1. begin er niet aan gevaarlijk medicijn kijk zembla

  2. Jelle, die staan er inderdaad wel om bekend. Niet bij zonodig gebruik maar wel als je het langer gebruikt.
    Qua anti depressiva is fluoxetine de enige die dit niet of minder heeft.
    Bij anti psychitica voorkom je het niet vrees ik..

  3. Hmm, ik slik het nu elke dag. Niet zo slim dus.
    Ik slik wel een lage dosering, 25 mg. Geldt het dan ook?

  4. Heel herkenbaar. Ben echt heel veel aangekomen door de medicijnen.

  5. @jelle ik heb een tijd lang 150 mg seroquel geslikt en ik ben er echt niet van aangekomem dus dit kan echt heel erg verschillen van persoon tot persoon. Mijn broer bijv. Komt wel veel aan van de seroquel (400 mg) en die gaat daarom nu over op Abilify en valt weer af.

  6. Waarom zou je op den duur aankomen als je meer drinkt? Ik drink heel veel (wordt aan gewerkt), maar kom hier echt niet van aan hoor..?

  7. @ Lisa: misschien (extra) watergewicht? En het feit dat je vocht gaat vasthouden?

  8. ♦ Dorst
    Bepaalde medicatie kan zorgen voor meer dorst. Vooral bij lithium is dit een veelvoorkomende bijwerking. Het gevolg hiervan kan zijn dat je meer gaat drinken. Als je dit lange tijd doet kun je hier op den duur van aankomen.

    sinds wanneer kom je aan van drinken? inde de veronderstelling dat het hier gaat over water drinken? van water kan je onmogelijk aankomen!?

    zelf ben ik in het verleden ook aangekomen door medicatie, nu wil men dat ik weer medicatie ga nemen tegen mijn angststoornis, maar ben echt heel erg ban om weer aan te komen hierdoor.

  9. Ik moest voor mijn chronische ziekte aan de prednison. Maar dit wou ik gewoon echt niet, met de eetstoornis ging het net wat beter en ben als de dood dat aankomen me weer gaat triggeren. Probeer nu andere medicatie maar het werkt nog niet super, dus ik ben me er toch maar op aan het voorbereiden dat ik binnenkort aan de prednison moet.. 🙁

  10. Ik ben slechts van Clozapine veel aangekomen, verder heb ik meerdere anti-depressiva en anti psychotica gehad, geen gram aangekomen.

  11. Kun je echt aankomen door meer te drinken? Of worden daarmee alleen kcal-houdende dranken bedoeld?

    Ik slik seroquel en ben ook wel eens bang voor aankomen maar mij is verteld dat dat met deze dosering niet kan. Volgens mij is dat ook niet echt gebeurd (was aan het aankomen toen ik met de medicatie startte). Ben benieuwd naar het afbouwen over een tijd. Hoop stiekem dat ik dan afval maar die kans lijkt me niet zo groot..

  12. @Jelle, ik slik al jaren quetiapine (seroquel) en ben geen gram aangekomen. Je weet het pas als je het probeert.

  13. Risperdal is ook erg

  14. [quote=”sandra”]Mocht het niet werken dan kan het altijd weer afgebouwd worden[/quote]

    helemaal mee eens, maar het is zo jammer dat je daarmee niet de kilo’s ook gelijk weer er af hebt.

  15. Lieve mensen in de reacties, misschien is het niet heel helpend om elkaar bang te maken voor het aankomen bij bepaalde medicatie. Waar de een aankomt, hoeft dat bij een ander absoluut niet te zijn. Het zou zonde zijn als je medicatie stopt of niet durft te proberen, terwijl er misschien wel helemaal niets gebeurt met je gewicht.

  16. @heidi, ik denk dat het niet alleen bang maken is, ik denk dat mensen ook blij zijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik denk dat iedereen die met medicatie moet beginnen en een eetstoornis heeft best wel weet of al ergens gehoord heeft wat de pillen zijn met als bijwerkingen aankomen of juist kans op afvallen.

    Je kunt niet alles weghalen, wie wat wil vinden vindt het toch. dan liever eerlijke antwoorden.

  17. Ik had voorheen ook niet gedacht dat ik medicatie zou gaan nemen met als bijwerking gewichtstoename, maar nu doe ik het toch omdat ik me er echt zoveel beter bij voel.
    Natuurlijk vind ik het heel vervelend dat ik zwaarder word en dat mensen vragen of ik zwanger ben, maar de medicatie helpt het ook gedogen. Misschien moeilijk in te denken, maar je kunt altijd weer terug als je geen grote voordelen gaat merken.
    Bij mij vlogen de kilo’s er net zo snel weer af hoor.

  18. Ik heb een moeder met bordeline ze komt van haar medicatie altijd veel aan en vervolgens gooit ze het dan weg haar medicatie
    Ik ben hierdoor ook bang dat als ik hulp ga zoeken en ze geven mij medicatie ik dan enorm aankom omdat ik dit bij mijn moeder zie

  19. Van meer drinken kan je niet aankomen…

  20. Het omgekeerde kan ook lastig zijn. Mijn medicijn heeft als veelvoorkomende bijwerking dat (veel) mensen er in het begin van afvallen. Dat had ik ook, zonder dat er iets in mn eetpatroon veranderde. Nu durf ik niet meer met het middel te stoppen, omdat ik bang ben dat ik dan weer ga aankomen (ook al heb ik ondergewicht en eet ik te weinig). Terwijl ik wel veel andere vervelende bijwerkingen heb van dat rotspul…

    1. Hoi. Ik ben nieuwsgierig welk middel dat is en waarvoor?
      Gr Patricia

  21. volgens mij wordt dit altijd veel meer benadrukt dan dat het daadwerkelijk gebeurt. ik heb twee keer verschillende anti depressiva geslikt en beide keren geen gram aangekomen. ik was er doodsbang voor door alle spookverhalen maar volgens mij valt het allemaal wel mee.. het is net als met de pil: mensen gebruiken het ook als excuus om gewichtstoename aan toe te schrijven maar dat is dus niet in alle gevallen echt zo.

  22. Ik heb de afgelopen 10 jaar 4 soorten anti-depressiva geslikt, een jaar geleden overgestapt op een weer een soort en in een jaar tijd ben ik, zonder verandering in mn niet zo’n goede eetpatroon, wel 30 kilo afgevallen… heeeeel blij mee!!

  23. Ik ben bij AD’s nooit aangekomen. Bij Seroquel was ik erg bang, omdat je van die dramaverhalen leest op het internet, maar ook daarbij merkte ik weinig. (Ik ging ook meer eten op dat moment.) Toen ik begon hield ik mezelf maar voor: Als ik aankom door medicijnen, zal ik vast ook weer afvallen als ik ermee stop mocht ik het echt verschrikkelijk vinden. Zelf denk ik dat het vaak aan een toegenomen eetlust ligt en ik heb het idee dat mensen met een eetstoornis zich minder aantrekken daarvan.

  24. Ik ken wel ergere bijwerkingen dan aankomen van medicijnen!
    Het is natuurlijk wel heel vervelend wanneer je daar zo bang voor bent,maar denk aan zoiets als chemokuren waar mensen door van binnen kapot gaan.
    Ik herken mij wel in het verhaal van het afhankelijk worden van medicijnen,steeds wat meer nemen.Ik wist zelf niet dat het zo verkeerd was,ik deed het vanwege lichamelijke pijn, tot ik ook een strenge controle kreeg.Gelukkig maar .
    Ik wou dat ik helemaal zonder medicijnen kon,maar vooralsnog lukt het niet.

  25. Kom je ook aan door 25 mg. Dan stop ik gelijk

  26. ik slik quetiapine accord 400 mg ben aangekomen kan iemand mij vertellen welk ander tablet kan innemen ik heb bipolaire stoornis type 2

  27. Of je aankont van meer drinken ligt heel erg aan de medicatie. Ik had tijdens mijn chemokuur meer honger, meer dorst, een tragere schildklier, en ik hield vocht vast. Dus natuurlijk kom je dan (tijdelijk) aan. Door de medicatie veranderde mijn smaak, waardoor water heel vies smaakte en ik alleen nog maar melk of vruchtensap dronk. Dus dan kom je wel aan. In 2 maanden 10 kilo erbij, maar een maand nadat de chemotherapie afgerond was, is er ook weer 4 kilo af. Het duurt dan misschien even voordat je weer op je oude gewicht komt, maar je lichamelijke en geestelijke gezondheid is belangrijker denk ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *