All in gaan voor eetstoornisherstel

All-in gaan voor eetstoornisherstel. Geen restricties meer op gebied van eten, maar écht luisteren naar je lichaam én je hoofd. Niet enkel luisteren je hongergevoel dus, maar ook naar je trek en je zin in eten. Toen ik een eetstoornis had, had ik nog nooit van ‘all-in gaan’ gehoord, maar op Instagram en YouTube, zie ik het tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Eetstoornisherstel kan er voor iedereen anders uit zien, daarin is geen goed of fout, maar dat er succesverhalen zijn over eetstoornisherstel met de all-in methode, blijkt zo te zijn! Niet gek ook dat er daarom veel vragen over zijn. Wat is all-in gaan? Hoe werkt het? Is het niet ontzettend eng om jezelf toestemming te geven alles te mogen eten? Zal je dan ooit nog stoppen met eten? En hoe ga je met die angst om? In dit artikel stel ik Zoë een aantal vragen over haar ervaring met all-in gaan voor eetstoornisherstel.

Zoë is 19 jaar oud en afgelopen schooljaar afgestudeerd als doktersassistente. Momenteel geniet ze even van haar vakantie, maar vanaf september is ze van plan om te beginnen met werken in het ziekenhuis of op een huisartsenpraktijk. In haar vrije tijd gaat ze vaak met haar gezin leuke dagjes uit, bakt ze taarten en fotografeert ze. Het liefst fotografeert ze de natuur, wat ze combineert met een mooie wandeling. Ze woont dicht bij het strand, maar ook bij een bos. Hier kan ze sinds haar herstel weer oprecht van genieten. 

*Disclaimer: Als je ondergewicht hebt kan je niet zomaar all-in gaan, omdat je risico loopt op het refeeding syndroom. Overleg daarom eerst altijd met een arts of diëtist, als je hiermee aan de slag wilt gaan. 

Hey Zoë! Wat betekent all-in gaan in jouw eigen woorden?

“All-in gaan zie ik als een enorme stap in je herstel. Het betekende voor mij dat ik alle restricties rondom het eten, maar ook mijn bewegingsdrang volledig achter mij moest laten. Ik moest gaan toegeven aan mijn extreme (mentale) honger, stoppen met iedere vorm van bewegingsdrang en er op deze manier voor zorgen dat mijn lichaam weer gezond werd en ik op mijn natuurlijke gewicht (setpoint) kwam. All-in gaan was voor mijn gevoel de stap die ik nodig had om verder te komen in mijn herstel.”

Wat voor eetstoornis had jij en hoe heeft All-in gaan daarbij geholpen?

“Ik heb vorig jaar de diagnose anorexia nervosa (restrictieve vorm) gekregen. Ik was al enige tijd in herstel, volgde een opgestelde eetlijst, maar durfde daarbuiten niks te eten ondanks dat ik ontzettend veel honger had. Op het moment dat ik enkele ervaringsdeskundigen op Instagram tegenkwam, leerde ik over all-in herstel. Door het all-in gaan heb ik het aankomen in gewicht kunnen omzetten naar aankomen in leven en geluk. Ik wilde de spontaniteit van het leven weer terug en oprecht genieten van dagjes uit en etentjes. Door het all-in gaan ben ik oprecht gaan luisteren naar alle hongersignalen die mijn lichaam aangaf – zowel fysiek als mentaal – en ben ik uiteindelijk op mijn natuurlijke (setpoint) gewicht uitgekomen. Doordat ik deze stap heb gemaakt, ben ik gestopt met het labelen van eten als ‘goed’ of ‘fout’ of ‘gezond’ en ‘ongezond’. Eten is ‘gewoon eten’ en je lichaam is geen robot, het weet wat het nodig heeft. Ik heb hierdoor al mijn angsten rondom eten of eetregels kunnen loslaten, wat echt als een bevrijding voelt.”

Zou all-in gaan denk je ook bij andere eetstoornissen kunnen werken?

“Ik denk persoonlijk dat het all-in gaan ook een goede behandelmethode zou kunnen zijn bij andere eetstoornissen. Bij de meeste eetstoornissen is er sprake van restrictie rondom bepaalde voeding maar ook eetregels die hij/zij moet aanhouden van de eetstoornis. Bij all-in gaan gaat het erom dat je dit volledig loslaat. Dus ook als je een andere eetstoornis dan anorexia nervosa hebt, denk ik dat dit een goede manier kan zijn om te herstellen. “

Was het niet eng om all-in te gaan? Hoe ben je daarmee omgegaan?

“Ik vond het doodeng om all-in te gaan. Ik was bang om nooit meer te kunnen stoppen met eten, bang om oneindig aan te komen en bang dat ik nooit zou kunnen herstellen, omdat het op dat moment voelde als een eindeloze weg. Ik had het idee dat het nu of nooit was, dus het was voor mij eigenlijk een kwestie van gewoon doen. Ik ben tijdens deze periode van angst veel informatie en herkenning gaan zoeken via het internet. De herkenning van anderen – waaronder Tabitha Farrar – zorgde er keer op keer voor dat ik weer extra motivatie kreeg en dat ik geloofde dat herstel van een eetstoornis daadwerkelijk mogelijk is.”

Wat hielp jou op de moeilijke/zware momenten tijdens all-in?

“Tijdens de moeilijke momenten had ik vaak even die extra bevestiging nodig dat bepaalde gevoelens erbij horen en ‘oke’ zijn. Het is nu eenmaal een lange, zware weg die je moet afleggen en je lichaam heeft behoorlijk wat schade in te halen. Ook heb ik tijdens die momenten veel afleiding gezocht in het kijken van films en series, het bakken van taarten, maar ook het fotograferen. Comfortabele kleding was in die periode een belangrijk ding voor mij, omdat ik vaak een opgeblazen gevoel had.”

Had all-in het effect dat je had verwacht? Of is er iets dat je heeft verbaast of verrast?

“Het all-in gaan heeft mij laten zien hoe slim het menselijk lichaam is. Je lichaam geeft duidelijk aan wat het nodig heeft en hoeveel het nodig heeft. Na een lange tijd van restrictie heeft een lichaam eten nodig. Eten dat veel, maar ook snel energie kan leveren om inwendige schade te herstellen. Dit verbaasde me. Hoe langer ik all-in was, hoe meer ik ging stabiliseren in gewicht, maar ook in eetlust. De honger werd minder en ik kan me niet meer voorstellen hoe het is om met restricties te leven.”

Kan je met all-in herstellen van je eetstoornis of is daar meer voor nodig? 

“Ik denk dat sommige mensen wel kunnen herstellen van hun eetstoornis met de all-in methode, maar dat er over het algemeen daadwerkelijk wel hulp nodig is voor achterliggende problematiek. Denk aan bijvoorbeeld trauma’s, omgaan met bepaalde gevoelens, maar ook verstoord lichaamsbeeld. Een eetstoornis ontstaat niet zomaar en hier is wel hulp voor nodig om in de toekomst een terugval te voorkomen.”

Hoe is dat voor jou geweest?

“Ik heb zelf ook gevraagd om extra begeleiding voor de achterliggende problemen, maar omdat ik op het gebied van de eetstoornis al zulke grote stappen had gezet, wisten verschillende hulpverleners niet goed welke behandeling bij mij zou passen. Dit maakte het voor mij extra lastig, omdat ik veel last had van trauma’s uit het verleden, maar ook het verstoorde lichaamsbeeld. Ik praat hier nu thuis veel over en kijk de dagen nu dag voor dag aan. Ik sta voor mijn gevoel ontzettend sterk in mijn schoenen en ben nog steeds extreem gemotiveerd om een terugval te voorkomen.”

Is er nog iets dat je mee wilt geven?

“Wat ik zou willen meegeven is dat er voor je eetstoornis nooit een ‘juist’ moment zal komen om te herstellen, nu niet, maar morgen ook niet. Het leven is zoveel meer waard dan alleen maar je gewicht proberen te onderdrukken. Leer ‘echt’ te leven en geniet van de mooie dingen. Het zal in het begin voelen alsof je nooit kan stoppen met eten, maar echt, het komt goed. Kies voor jezelf en zet je herstel op nummer één.”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

31 reacties op “All in gaan voor eetstoornisherstel”

  1. Wat ontzettend knap dat je dit bereikt hebt Zoe. Fijn dat je jouw positieve verhaal met ons wil delen. Erg helpend om dit soort interviews te lezen, bedankt.

    1. Graag gedaan! Vond dit zelf ook altijd onwijs helpend om van anderen te lezen. Hoop dat ik er tenminste iemand mee kan inspireren en extra motivatie voor herstel kan geven.

  2. knap hoor! lijkt me erg moeilijk.

    1. Is het ook, maar het is het 100% waard!

    2. Dank je wel!

  3. Je bent zo’n sterke meid! Ik ben mega trots op hoe je dit hebt gedaan, ik heb bewondering voor je

    1. Super super lief, dank je wel x

  4. Er schieten vooral vragen in m’n hoofd want ik heb nu bijv echt nog geen gevoel van verzadiging of honger omdat het verstoord is maar hoe begin je dan? En klopt het dat je dan vooral eet wat je lekker vind en waar je trek in hebt op dat moment maar hoe voorkom je dan dat je niet toch “veilig” kiest vanuit de eetstoornis omdat die je wijsmaakt dat dat is wat je liever wilt. Bijv trek in pindakaas met banaan maar toch maar jam want dat is toch “lekkerder”. Zou het eigenlijk best graag aan durven gaan maar niet half zeg maar.

    1. Heel herkenbaar, ik had dat in het begin eigenlijk ook totaal niet. Ik begon eigenlijk met "gewoon doen", eten wat je lekker vindt, ongeacht wat de dieetcultuur je wijsmaakt. Ik probeerde de veilige keuze vooral te voorkomen door heel bewust na te denken, wil ik dit of wil mijn eetstoornis dit? En als je eerlijk bent naar jezelf toe, weet je dat eigenlijk heel goed. Echt het aller belangrijkste is gewoon eerlijk te zijn naar jezelf, zoek herkenning bij anderen (Shenna Lavrijsen, Danielle van Kay, Lianne Blacquiere, Stephanie Buttermore, etc). Wees je bewust van iedere keuze die je maakt en doe het "gewoon", kies voor jezelf. Je kan het!

  5. Lieve Zoe, super knap dat je dit deelt! Je mag trots zijn x

    1. Dank je wel Sam x

  6. Trouwens echt super dat je dit gedaan hebt en dat je het deelt.

    1. Dank je wel! Ja, ik hoop er graag anderen mee te helpen omdat het zo’n bevrijding kan zijn!!

  7. Waar kan ik meer informatie vinden over deze methode?

    1. Onder andere via Stephanie buttermore (te vinden op youtube & instagram) Maar ook Shenna Lavrijsen, Danielle van Kay, Lianne Blacquiere, etc. Ik heb ook veel video’s van Tabitha Farrar op youtube bekeken.

  8. Dank voor deze blog! De videos van Tabitha Farrar kijk ik ook elke dag en hebben mij ook heel veel geholpen.
    Zelf heb ik geworsteld met verschillende vormen van een eetstoornis gedurende erg lange tijd. En ik moet eerlijk zeggen dat het klopt, dat restrictief (willen!) eten zowel bij AN als bij BN en BED leidt tot eetbuien of ander verstoord eetgedrag.
    Jezelf toestaan om te mógen eten hielp mij uiteindelijk van mijn eetbuien af. Mijn gewicht accepteren vind ik nog heel erg moeilijk (onmogelijk haast). Maar ik heb geen eetbuien meer en mijn gewicht blijft (aan mijn kleding te merken) heel stabiel en ik eet nu echt volwaardig én snoep daartussendoor ook geregeld.

  9. Wat een mooie blog! Ik ben dit zelf ook aan het doen en het is heel fijn om herkenning te vinden want er zijn nog geen andere blogs over geschreven. Ik heb nu zelf ook bijna altijd honger en zin in eten en ik weet niet echt wanner ik genoeg heb, waarschijnlijk omdat ik ook niet genoeg heb. Af en toe vind ik het nog echt heel moeilijk, maar ik heb steeds meer energie en ik heb het ook niet meer koud enzo dus het helpt echt heel goed, je gaat eten ook meer waarderen en gewoon eten wat je wil. Echt heel knap dat jij dit ook heb gedaan!

    1. He Moira, wat gaaf dat jij dit ook durft. Ik verlang er naar dit ook te kunnen. Mag ik jou of jij mij als je dat wilt een pbtje sturen via het Forum 🙂 Zou fijn zijn daar met iemand over te praten nl voor mij

  10. Super knap en dapper en goed van je dat je dit met andere wilt delen!

  11. @Zoe, wat goed/knap/dapper. ik ben zo bang voor aankomen en veel eten overdag. Niet eten lijkt wel alleen nog maar rust te geven. Hoe bewaarde jij de rust rond eten overdag? Ik ben wel heel benieuwd wat je zoal voor all in moet eten overdag. Kan ik daar ergens meer over lezen/zien? Liefst in het Nederlands. Verder benieuwd hoe je het nu doet met eten? Is dit eigenlijk hetzelfde als minnie maud methode? Liefs en tot horens

  12. @Zoe kan ik je ook een pb sturen op een of andere manier met wat vragen?

    1. Ik weet niet of je instagram hebt? Dan stuur ik je een berichtje!

      1. ja, dat wel. Miss even een pb sturen via proud voor mijn adres of mag dat hier ivm privacy?

        1. Ik heb verder geen echt account op proud, dus geen idee hoe dat werkt of moet haha. Ik weet ook niet of dat mag. Denk het wel?

          1. wat is jouw naam op insta, dan zoek ik je even op 🙂

          2. Je kan me als het goed is vinden als je gewoon mijn naam in tikt zoeken. Ik zag trouwens wel dat ik net een volgverzoek van iemand had gehad? Is het mogelijk dat jij dat bent?

          3. ik heb je idd net een verzoek gestuurd, maar weet niet of het de juiste zoe is. Ik ben fvt1979

          4. Ik heb je toegevoegd, je kan altijd vragen stellen!

  13. Thanks voor het delen van je ervaring!! Ik ben benieuwd of all in gaan ook wordt aangeraden voor mensen die wel weer op gezond gewicht zijn, maar mentaal nog niet herstelt zijn van anorexia? Ik merk dat de gedachtes en het dwangmatige blijft en sterker terug komt (dan na mijn ‘herstel’ volgens mijn psycholoog) en ben benieuwd of dit een oplossing is?
    Ook zit ik na te denken over een soort ‘cheat day’ met producten die ik lastig vind om te eten. Misschien kan ik mijn resterende eetstoornis zo een flinke knal geven..

  14. Hebben hier nog mensen ervaring mee?

    1. Sinds kort ben ik voorzichtig met de all in methode gestart en ik merk nu al wat voor positief effect het heeft. Ik voel me krachtig tegenover mijn eetstoornis. Ik ben al op gewicht, maar ik merkte dat de eetstoornis nog altijd in mijn hoofd zat. All in zorgt ervoor dat ik die eetstoornis uit mijn hoofd probeer te bannen. Ik ben er nog niet, er spoken nog veel angsten en onzekerheden in m’n hoofd, maar ik weet zeker dat het doorzetten van all in en hierbij het accepteren van de angst mij zal helpen. Ik denk dat dan langzaam maar zeker de angst minder wordt en dat ik dan weer echt mezelf kan zijn vol vertrouwen en zónder eetstoornis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *