Tijdens de chats op Proud2Bme, tijdens de gesprekken op het forum, maar ook als we ons buigen over nieuwe blogs, merken we vaak hoe belangrijk het is om alles bespreekbaar te kunnen maken. Om juist de pijnlijke en schaamtevolle onderwerpen niet uit de weg te gaan, maar een ruimte te creëren waar het er mag zijn. Het thema ‘motivatie’ kan zo’n onderwerp zijn. We hebben daar al veel over geschreven en in deze blog neem ik je mee langs een aantal daarvan. Bij sommige blogs kun je eindeloze mogelijkheden ontdekken om de motivatie bij jezelf te ontdekken en vast te houden. Andere blogs kunnen misschien de erkenning geven die je nodig hebt als de motivatie je even ontbreekt.
Vandaag motivatie nodig?
Want we weten allemaal dat als de motivatie er is, het die moeilijke dagen echt dragelijker kan maken. Het geeft een doel, een visie, iets om voor te vechten. Dat kan je doelen en de te zetten stappen ineens een stuk concreter maken. En dat helpt! Die motivatie zit hem soms in hele kleine dingen, dingen waar je – zeker als je al een tijdje bezig bent met herstel – snel overheen kijkt. In deze blog lees je op welke manieren je eigenlijk tegen een eetstoornis ingaat, zonder dat je je daar misschien bewust van bent. Herstellen is soms een kwestie van doen en dat hoeft vandaag misschien maar iets heel kleins te zijn.
Bron: randytarampi
Het is niet fijn om toe te geven, maar motivatie kan er nu eenmaal niet altijd zijn. En ook niet even veel. Soms is het er niet, soms voel je het niet. En het meest vervelende is misschien nog wel dat het kan voelen alsof dat niet mag. Alsof het zwak, slecht en ziek is om vandaag even niet te willen herstellen. Om vandaag even niet te voelen waarom je dat ook alweer wilde. Herstellen is hard werken, iets wat je actief moet blijven uitvoeren en herhalen. Dat maakt het ook zo zwaar en het is geen schande als je dat soms zat bent. Straf jezelf er niet voor, maar weet ook dat je daardoor geen stap terug hoeft te zetten. Er is een aantal manieren waarmee je jezelf zou kunnen prikkelen. Oefeningen waarbij je je motivatie kunt aanwakkeren of waarbij je kunt onderzoeken waarom de motivatie je nu ontbreekt. Deze blog geeft je tien opties, tien nieuwe beginpunten, die vandaag wellicht kunnen zorgen voor een nieuw inzicht in jouw herstel.
Motivatie van buitenaf
Het kan voelen alsof motivatie altijd van binnenuit moet komen, alsof het dan pas écht is. Deels is dat misschien ook waar, want uiteindelijk moet je natuurlijk voor jezelf willen herstellen. Het gaat om jou. Jij moet het willen, omdat jíj je beter wilt voelen en je leven anders zou willen inrichten. Maar dat betekent niet dat het op korte termijn zinloos is om bepaalde motivatie uit externe factoren te halen, want ook extrinsieke motivatie is motivatie. Dat kan het voor dit moment allemaal een stuk concreter maken, want wat wil je bijvoorbeeld niét? Als je niet weet wat je nu wilt en waarvoor je wilt herstellen, betekent dat misschien niet dat je geen angst hebt om bepaalde dingen te verliezen. De zorgen van je ouders, de spanningen in je relatie of die studie of baan die door de eetstoornis langer op zich laat wachten? Het kan net een andere invalshoek zijn, iets bij jou prikkelen, wat jou uiteindelijk op het goede spoor kan zetten. En op dat spoor kun je vanzelf werken aan je intrinsieke motivatie, want je staat ondertussen niet stil. Het is niet fout als iets van buitenaf jou liefdevol kan dwingen een stap richting herstel te zetten, alles is geoorloofd en het is per slot van rekening jouw persoonlijke proces.
Wat houdt je tegen?
Het is natuurlijk ook al die tijd niet zo zwart-wit. Zo zwart dat je niet wilt herstellen, of zo wit dat je nooit meer terugverlangt naar wat de eetstoornis je bracht. Er zitten nu eenmaal ook voordelen aan de eetstoornis, anders had je hem nooit ontwikkeld. Daar eerlijk over durven zijn, voelt misschien verkeerd, maar kan wel inzicht geven in hetgeen jij nodig hebt in herstel. Wat heb jij in een hersteld leven nodig, om die eetstoornis niet meer nodig te hebben? Misschien zit daar een begin voor jou, een begin in het concreet maken van jouw motivatie voor deze periode. Irene schreef uitgebreid over hoe je de voor- en nadelen van jouw eetstoornis eens op een rijtje zou kunnen zetten en wat het je op zou kunnen leveren.
Laat het er zijn
Een moeilijke en vreemde tip om te geven. Moet je je er zomaar bij neerleggen? Dat voelt als opgeven… Maar iets er laten zijn en een gevoel accepteren – zonder het weg te hoeven maken – kan misschien juist de ademruimte geven die je nu zo hard nodig hebt. Mag het even slecht gaan, zonder dat alles verloren is en zonder dat je gefaald hebt? Soms is die ene tegenslag net één te veel en kun je niet meer. Soms heb je dan geen schreeuwende coach nodig langs de lijn die jou meteen weer oppept, maar een knuffel van jezelf. Misschien is het op die momenten juist belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn en jezelf even de tijd te geven, zodat de motivatie na die moeilijke periode weer kan ontstaan. Deze blog kun je lezen op het moment dat je voelt dat je écht niet meer kan. Ook dan kan het beter worden. En die periode zo stabiel mogelijk doorkomen, is soms de grootste vooruitgang die je kunt boeken.
Dit bericht bekijken op Instagram
Laat je inspireren!
Soms kan een simpele quote, een tekening of video al helpen. Iets zien waarvan je denkt: ja, dat wil ik! Iets lezen waarvan je denkt: ja, dat heb ik nodig! Ook als de motivatie je ontbreekt, of als je wel wat meer motivatie voor vandaag kunt gebruiken, heb je nog altijd invloed op waar je jezelf visueel mee voedt. Ter inspiratie en ter motivatie kun je hier de tekeningen van Irene terugzien, waarin je verschillende aspecten van herstel – en het vasthouden van motivatie – uitgebeeld ziet.
Ook hebben we in verschillende video’s verteld hoe zowel de zomer als de winter voor ons een stuk makkelijker werden zonder eetstoornis. Iets simpels als het aanbreken van een nieuw seizoen kan ook zorgen voor nieuwe motivatie. Wat zou jij dit jaar of volgend jaar eigenlijk graag willen doen en beleven, wat nu door je eetstoornis niet kan?
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie