Na maanden niet aan sport te hebben gedaan, ben ik recentelijk weer wat gaan bewegen. In eerdere blogs nam ik jullie al mee in mijn eigen ‘aankomexperiment’ en de manier hoe ik mijn lichaam ervaar. Ik denk dan ook dat ik op dit moment vrij ‘body positive’ in het leven sta.
Al eerder schreef ik de blog ‘De keerzijde van body positivity‘. Hierin besprak ik een aantal moeilijkheden die ik ervoer rondom de hele beweging. Het schrijven van deze blog heeft mij aan het denken gezet. Ik ben tot een aantal conclusies gekomen over mijn lichaam die ik in deze blog graag met jullie deel.
Ontkenning van het proces
Terwijl ik bezig was met aankomen, beperkte ik ook het sporten. Niet eens heel bewust. Ik had toch al een tijd niet echt gesport en ik deed verder ook geen moeite om het op dat moment op te gaan pakken. Die behoefte had ik gewoonweg niet. Natuurlijk is dit helemaal prima, maar ik denk dat mede hierdoor ik het idee ontwikkelde dat lichaamsacceptatie en sporten niet hand in hand kunnen gaan. Je kunt niet je lichaam accepteren als je tegelijkertijd ook hardloopt. Ik ben het hier nu niet meer mee eens, maar ik kan hier nu wel op reflecteren. Ik zag sport namelijk nog steeds alleen als een manier om af te vallen.
Ondertussen weet ik dat sport meer is dan puur een tool om af te vallen. Het wordt inderdaad gebruikt om fit te worden en op gewicht te blijven, maar je kunt het ook doen ter ontspanning, als een manier om met vrienden bij te kletsen, om je geest te verruimen en om nog veel meer redenen. En dat vergat ik even. Ik dacht oprecht dat, zodra ik weer zou gaan hardlopen, dat meteen ook betekende dat ik mijn ‘nieuwe’ lichaam niet accepteerde. Dat ik wil weer wilde afvallen. Dat ik niet meer ‘body positive’ zou zijn. Op een manier maakte ik mezelf bang om af te vallen. In mijn hoofd zou dat een soort bevestiging zijn, ontkenning van mijn proces. En omdat ik mijn hele leven al gesport had juist om af te vallen, moest ik hier dus mee ophouden.
Body positive betekende voor mij op dat moment mijn lichaam accepteren nadat ik aan was gekomen. Ik kom nu tot de conclusie dat dit niet perse mijn definitie is en hoeft te zijn. Ik vind nu dat body positive betekent dat je voor je lichaam zorgt. Naar je lichaam luistert. Vooral niet oordeelt. Je hoeft niet altijd van je lichaam te houden, maar op een respectvolle manier met jezelf omgaan is in mijn ogen wel belangrijk.
Daarnaast had ik ook sterk het idee dat slanke mensen niet ‘body positive’ konden zijn. Ironisch genoeg ontkrachtte ik met deze gedachtes juist waar de hele beweging voor staat. Afvallen betekent niet automatisch dat je niet van je lichaam kunt houden. Zo kan het voor sommige mensen juist ook gezond zijn om wat af te vallen en is dat misschien juist wel heel body positive. Ook aankomen betekent niet per definitie dat je je lichaam niet kunt accepteren. Mij heeft het destijds juist goed gedaan om mijn setpoint te onderzoeken.
Het is goed
Groei gaat niet over afvallen. Groei gaat niet over aankomen. Groei gaat over het proces dat ik zojuist beschreef. Het besef dat ik mijn lichaam kan en mag geven waar het om vraagt. Of dat nou een rondje hardlopen is, of een zak chips: het mag allemaal naast elkaar bestaan. Ik ben van mening dat het vooral belangrijk is dat we niet oordelen. Niet over elkaar, maar vooral ook niet over onszelf.
Ik vind het jammer dat, ook in de body positivity beweging, de focus nog zo erg ligt op het lichaam. We zijn meer dan dit lichaam waar we ons soms zo op richten. Ik ben destijds bewust aangekomen en ik waardeer mijn lichaam meer dan ooit. Natuurlijk zijn er dagen dat ik mijn lichaam ‘even niet zo voel’, maar het lukt me om ook op deze dagen mijn lichaam te accepteren en te geven wat het nodig heeft. Ik hoef niet te minderen, ik hoef niet af te vallen of aan te komen voordat het goed is. Mijn lichaam is goed, elke dag. Ik merk dat bewegen mij goed doet, evenals lekker eten. Ik draag wat ik wil en ik probeer actief te luisteren naar de grenzen en wensen van mijn lichaam. En ik denk dat dit voor mij body positive zijn betekent.
Wat betekent de term ‘body positive’ voor jou?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie