De 10 meest voorkomende angsten

De afgelopen tijd heb ik flink wat last gehad van angst. Dat is een vrij vervelende emotie die je niet altijd goed onder controle krijgt als je er niet voldoende over praat of de angst niet aangaat. Angst kan zorgen voor allerlei lichamelijk klachten, voor veel stress en het kan je leven dermate beïnvloeden dat je niet meer normaal kunt functioneren. Heel veel mensen hebben in meer en mindere mate last van angst. Als angst je leven gaat bepalen is het hoogste tijd om hulp te zoeken. Beter nog is om voor die tijd als steun en hulp te vragen, zodat het niet zo ver hoeft te komen. Angst kan zich op vele manieren uiten en er zijn vele verschillende vormen van angst. In deze blog deel ik de 10 meest voorkomende angsten.

Ik deel deze 10 meest voorkomende angsten in de hoop dat je je er minder ongemakkelijk bij gaat voelen. Veel mensen die last hebben van een vorm van angst schamen zich hiervoor. Ze vinden dat ze zich niet moeten aanstellen, dat ze gewoon maar wat stoerder moeten zijn en veroordelen zichzelf tot watje. Dat is niet nodig én niet helpend om van je angsten af te komen. Natuurlijk is het goed om jezelf soms even die schop onder je eigen kont te geven, om verder te komen in het leven, maar jezelf constant negatief bekritiseren omdat je ergens bang voor bent of iets niet durft, zal de angst waarschijnlijk alleen maar intenser maken.

angst fobie

1. Arachnofobie, Cynofobie, Ofidiofobie 
Arachnofobie, de angst voor spinnen. Cynofobie, de angst voor honden. Ofidiofobie, de angst voor slangen. Allemaal angsten voor dieren die in een top 10 van meest voorkomende angsten thuishoren. Zelf ben ik wel een klein beetje bang voor spinnen, maar dan wel echt van die hele grote met dikke poten hoor. Niet gewoon hooiwagens of een klein spinnetje. Wel ben ik doodsbang voor slangen. Die hoop ik ook gewoon nooit ergens tegen te komen. Vroeger zat er een keer een ringslang in onze tuin, panisch was ik ervoor. Ik vind dat zulke enge, onvoorspelbare en vieze beesten.

Ik ken tenslotte een aantal mensen die bang zijn voor honden. Dat is best lastig en soms onbegrijpelijk als je zelf een leuke hond hebt. Tegelijkertijd was ik vroeger ook wel een beetje bang voor honden, dus ergens kan ik het ook weer wel begrijpen. Veel mensen met een angst voor honden zoeken daarvoor trouwens professionele hulp.  

2. Acrofobie
Acrofobie beter bekend als hoogtevrees. Vorig jaar was ik met mijn verjaardag in een klimbos. Hier stond ik op een gegeven moment op een enorm hoog plateau in een boom. Genageld zat ik vast aan dat ding en ik sloeg doodsangsten uit. Ik ging nog nét niet heel hard janken. Toen heb ik een beetje ervaren hoe het is om hoogtevrees te hebben, heel naar. Verder heb ik daar eigenlijk vrij weinig last van. Mijn broer kent die angst beter, die had dat vroeger zelfs als we in een lift stonden. Het lijkt me heel vervelend omdat je toch best vaak in hoge gebouwen moet zijn in je leven.

Er bestaat twee vormen van hoogtevrees. Cognitieve hoogtevrees: de angst om te springen en de angst dat iets niet sterk genoeg is en in zal storten. Optische hoogtevrees: Extreme paniek die ontstaat bijvoorbeeld door aanwezigheid in een hoge flat en het zien van het uitzicht. Het ontstaat soms door overspannenheid en kan best gevaarlijk zijn. Er zijn nog weleens mensen die door enorme paniek juist ergens af vallen.

3. Agorafobie
Agorafobie wordt ook wel gezien als tegenhanger van claustrofobie. Toch is dat wat te eenvoudig. Agorafobie is beter bekend onder de naam pleinvrees of straatvrees. Agorafobie de angst om een vertrouwde omgeving te verlaten, waardoor je bijvoorbeeld niet meer naar open ruimtes durft zoals straten, pleinen en plekken waar veel mensen komen. Je bent bang voor ongemakkelijk situaties en bang om nooit terug te keren. Dit kan zo ver gaan dat je helemaal je huis niet meer uit durft en ieder contact met anderen vermijdt waardoor een enorm sociaal isolement ontstaat. Ikzelf ben hier niet heel bekend mee, al heb ik wel moeite met op vakantie gaan naar een onbekende plek. Dan ben ik vaak bang nooit meer terug te keren.

4. Claustrofobie
Als kind durfde ik vroeger niet door van die betonnen rioleringsbuizen te kruipen in een speeltuin. Ik was dan bang om vast te blijven zitten. Vandaag de dag heb ik niet zoveel moeite met kleine ruimtes, al ben ik er ook niet dol op.  

Claustrofobie komt van het Latijnse werkwoord claudere, wat sluiten betekent. Als je lijdt aan claustrofobie ben je bang om in een kleine ruimte opgesloten te worden. Je hebt vaak moeite met liften, auto’s, treinen en vliegtuigen en je raakt hierdoor snel in paniek. Hoe meer mensen aanwezig in de ruimte, hoe groter de angst. Je gaat snel op zoek naar veiligheid, uitvluchten, nooduitgangen etc.

angst fobie

5. Hypochondrie en Carcinofobie
Ik heb hier twee angsten samen genomen omdat ze beiden iets te maken hebben met de angst om iets ernstigs te hebben. Hypochondrie is een soort ziektevrees. Je bent dan constant bang om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl daar geen aantoonbare redenen voor zijn. Ook worden lichten klachten snel groot gemaakt en als veel ernstiger geïnterpreteerd. Als je last hebt van hypochondrie kan je ook onnodig vaak bij een dokter langs gaan.

Carcinofobie is een extreme angst voor het ontwikkelen van de ziekte kanker. Je laat jezelf hierdoor heel vaak controleren bij een arts en je bent bang dat andere mensen mét kanker de ziekte op je overbrengen. Je vreest voor een tumor in je hoofd en kan hierin zo ver gaan dat jezelf werkelijk gelooft dat deze er ook zit. Deze angsten herken ikzelf niet.

6. Mysofobie
Mysofobie, ook wel bekend als smetvrees. Deze angst herken ik erg van iemand uit mijn familie. Alles moest altijd perfect schoon en bezoek was bij ons thuis geen optie, want dan zou het huis weleens vies kunnen worden. Er was bovendien sprake van allerlei opruim en schoonmaak rituelen.

Andere mensen met smetvrees gaan weer heel ver in het wassen van handen en schoon schrobben van het huis. Eigenlijk is smetvrees meer een dwangstoornis dan een angststoornis omdat er veel dwanghandeling en gedachten bij komen kijken. Een ander voorbeeld hiervan is controledwang. 

angst fobie meisje

7. Aerofobie
Aerofobie, beter bekend als vliegangst. Dit is absoluut eentje die ik herken. Ik kan flink last hebben van vliegangst en voor een vlucht en nét voor het opstijgen vrij flink in paniek raken. Ik ben dan bang dat het fout gaat, dat we neerstorten en dat ik dood ga. Dit komt vooral omdat ikzelf de controle niet heb over het stuur en dus maar moet vertrouwen op een onbekende ander.

Heel veel mensen hebben last van vliegangst. Het is zeker niet iets om je voor te schamen, maar wel iets wat je tegen kan houden je leven voluit te leven en te genieten van reizen en vakanties. Er zijn allerlei manieren om van vliegangst af te komen. Er is hier ooit als eens een blog over geschreven, die vind je hier op Proud: Vliegangst

8. Necrofobie
Necrofobie ofwel angst voor de dood. De angst voor de dood is voor mij een bekende. Ik ben al bang voor de dood sinds kind. Ik kon nauwelijks nadenken over de dood of ik raakte al volledig in paniek. Vandaag de dag gaat dit iets makkelijk, maar nog denk ik er liever niet over na. De liedjes en teksten van Youp van ‘t Hek, die ook overduidelijk een enorme angst voor de dood heeft, vind ik altijd erg mooi en rakend.

Als je lijdt aan necrofobie kan je ook niet tegen de aanblik van iets wat dood is, zoals mensen of dieren. Ik wist dat stiekem helemaal niet, maar nu ik het zo lees, klopt het inderdaad dat ik daar veel moeite mee heb. Ik dacht eigenlijk dat dit gewoon een rariteit van mijzelf was. Je kunt van deze angst afkomen door bijvoorbeeld therapie. Ik heb dat eigenlijk nooit gedaan, omdat het mijn leven niet dermate beïnvloedt dat het me werkelijk in de weg staat. Vaak ontstaat zo’n angst door een nare gebeurtenis die in verband staat met de dood.

9. Astrafobie
Ik vind het altijd heel gezellig als het buiten bliksemt en dondert. Daar denkt niet iedereen hetzelfde over, zeker niet mensen met astrafobie. Mensen met astrafobie zijn namelijk als de dood voor de onverwachte flitsen en knallen van onweer en donder. 

10. Emetofobie
Deze laatste fobie kende ik helemaal niet, totdat ik mijn vriendin ontmoette. Ikzelf had door mijn eetstoornis weleens over gegeven, zij was doodsbang voor overgeven. Een bijzondere combinatie. Ze kan flink in paniek raken als ze misselijk is of als ze denkt iets verkeerds te hebben gegeten. Iets over de datum eten is dus ook echt geen optie. Als ik moet overgeven raakt ze ook in paniek, ze vindt dat zo naar.

Mensen met emetofobie hebben een extreme angst voor braken. Meer dan 125.000 Nederlanders en Belgen kampen met een extreme angst voor braken en misselijkheid. Het is niet voor niets een van de meest voorkomende fobieën. Tegelijkertijd is de schaamte voor deze fobie bij deze mensen groot. Nergens voor nodig! Bovendien is het zeker iets waar je wat aan kunt doen via de huisarts en een psycholoog. 

Fotografie: Ann Sarkisyan

Welke fobie herken jij? en hoe ga je ermee om?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “De 10 meest voorkomende angsten”

  1. Emetofobie heb ik als kind van 9 jaar gehad en heeft ruim 4 jaar geduurd. Daarbij had ik ook angst voor diarree dus eten durfde ik niet meer op ‘s ochtends omdat ik bang was om op school te moeten overgeven en diarree zou krijgen.
    Ik wist toen nog niet dat overgeven (boulimia) jaren later mijn leven zou beheersen.

  2. Enorme hondenangst! Zelfs hulphonden.

  3. Ik was vroeger doodsbang voor honden, als er 1 bijv. 1 km ofzo verderop liep, wass ik al half in paniek, dit is allemaal beter geworden sinds ik zelf een hond heb. ik heb wel last van overgeefangst en vliefangst..

  4. Mijn bedmaatje ( je weet wie ik bedoellll) is bang voor echt helemaal niks!! Kan dat? Groetjes iemand die jou volgende bedmaatje wel wil zijn

  5. waar is de datum en auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *