De ProudFunding is live!

De ProudFunding is live! We staan aan het begin van een belangrijke ontwikkeling en jouw bijdrage is hard nodig. We spraken al eerder over het wat, hoe en waarom, maar eerlijk? We kunnen er niet over uitgepraat raken. Dit is zo ontzettend belangrijk voor ons, omdat het belangrijk is voor jullie en voor een ieder die ons nog niet gevonden heeft om dit te lezen. Omdat we weten hoe zwaar het is om te leven met een eetstoornis.

Omdat we weten hoe moeilijk het is om hiervan te herstellen. Omdat we weten dat het stom genoeg niet over eten gaat. Omdat we weten hoe gek je kan worden van jezelf, hoe uitzichtloos het kan voelen, hoe eenzaam het kan zijn. Maar ook omdat we weten dat je niet alleen bént en dat een vrijer leven mogelijk is. Daar willen wij aan blijven bijdragen, over blijven praten, mee blijven helpen. En daar hebben we jou voor nodig.

DONEER HIER

…omdat e-health, juist nu, belangrijker is dan ooit.

Waarom Proud? Waarom ga je niet gewoon naar de huisarts, naar de psycholoog? De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt waarom e-health zo ontzettend belangrijk is. De mentale gezondheid van veel mensen is achteruitgegaan, maar de zorg kan het niet bijbenen. De gemiddelde wachttijd voor een eetstoornisbehandeling in Nederland was in augustus 2021 bijna 18 weken, met lokale uitschieters van bijna 32 weken!* Als ik dan stilsta bij hoeveel ik per week achteruitging in fysieke en mentale gezondheid toen ik een eetstoornis had, is dat niet te doen. We zien dan ook vaak dat iemand gedurende de wachttijd te ziek wordt voor de behandeling en daarom opgenomen moet worden of weer naar een volgende wachtlijst wordt verplaatst. Dit kan niet.

En waar zit dan de oplossing? De zorg uitbreiden of anders inrichten om de wachtlijsten te verkorten, dat zeker, maar wij geloven en zien ook hoe e-health hier een belangrijke rol in kan spelen. Zoals online behandelingen aanbieden, die je thuis vanuit je eigen omgeving kan inzetten, maar in geval van Proud ook om een ander, gezond geluid te bieden in een snel veranderende online wereld. We zijn nu hier, laten we het constructief maken. Problematiek erkennen, mensen eerder zien, horen, helpen. Een tegengeluid bieden in de harde online wereld, want hard is ‘ie en het is schrikbarend om te zien hoe zeer die wereld kan verschillen van ‘de echte wereld’. Hoe er andere regels zijn, meer druk is en welke gevaren er op de loer liggen. Uren per dag op sociale media. Zien en gezien worden, maar niemand die jou écht ziet, alleen op je kamer. 

“Door social media kun je jezelf zo makkelijk vergelijken met anderen. Iedereen zit in een andere levensfase; en al zit je in een zelfde levensfase, voor iedereen ziet die levensfase er anders uit. Iedereen is anders en iedereen heeft andere behoeftes. ‘Even if we all ate the same and exercised the same, we’d still look different.’ Ook kom je op social media heel veel perfecte plaatjes tegen. Onrealistische ideaalbeelden worden er gecreëerd. Veel foto’s zijn zelfs bewerkt. Daarnaast zijn de foto’s die je op social media tegenkomt vaak hoogtepunten van mensen. Jij vergelijkt jouw 24/7 met iemand anders’ hoogtepunten. Een oneerlijke vergelijking, kun je wel zeggen. Daarnaast zijn er op social media ook steeds meer accounts te vinden over afvallen en gezond eten. Hierdoor kan je eetstoornis juist versterken. Er zijn zelfs ‘pro-ana’ accounts die je tips geven over eetstoornis gedrag. Je kunt door middel van social media heel makkelijk op het slechte spoor gezet worden.” – Ciska, ‘Eetstoornis online: een oneerlijke vergelijking.” 

Proud2Bme is twaalf jaar geleden ontstaan als een tegengeluid tegen pro-ana sites. Google op snel gewicht verliezen, zelfopgewekt braken of afvallen door laxeren en je vindt Proud2Bme in de zoekopdrachten. Hier willen we je echt beter laten voelen. We zien echter ook dat pro-ana zich verplaatst naar sociale media en dat is levengevaarlijk. Niemand die met jou meekijkt, in jouw eigen wereldje achter het scherm van je mobiele telefoon. Gemanipuleerd door de ziekte in je hoofd. Zieke mensen die elkaar vinden en elkaar zieker maken, per ongeluk of soms expres… Het gebeurt allemaal.

“Wanneer ik een oproep had geplaatst op één of meerdere pro-ana sites, kreeg ik vaak bizar snel reactie. De gesprekken die ik had liepen hier en daar een beetje uiteen, maar over het algemeen kwamen ze op hetzelfde neer. Er werden dingen van mij gevraagd die ik zonder die ‘eetstoornis-trance’ nooit zou doen. Binnen de eerste minuten werd al gevraagd om mijn leeftijd, lengte, gewicht en foto’s. Zogenaamde ‘body-checks’. Sommige coaches waren daarin makkelijker dan anderen. Zo werd het sturen van die foto’s de ene keer enigszins opgebouwd (doordat foto’s met dagelijkse kleding aan in eerste instantie goedgekeurd werden). Later zouden dat pas ondergoed/blote foto’s worden. Terwijl het andere keren meteen foto’s in ondergoed of naaktfoto’s moesten zijn. – Anoniem, uit de blog ‘https://www.proud2bme.nl/Interviews/Pro-ana_coaches:_mijn_ervaring‘. 

…omdat alle misverstanden over eetstoornissen ons ziek houden.

Wanneer ik het in mijn omgeving over eetstoornissen heb, zien mensen al snel een beeld voor zich van een graatmager pubermeisje in een ziekenhuisbed. Dat is heel erg, maar eetstoornissen zijn veel meer dan dat beeld. Eetstoornissen komen veel meer voor dan mensen denken en weten. Ongeveer 5600 mensen lijden in Nederland aan anorexia nervosa, 22.000 mensen aan boulimia nervosa, meer dan 160.000 mensen aan Binge Eating Disorder en er is nog een grote groep mensen met een eetstoornis of eetproblemen die niet in zo’n hokje passen. Ieder jaar komen daar duizenden mensen bij.

“Ik had eerst niet door dat ik een eetstoornis had. Voor mij was het gewoon een gewichtsprobleem en een gebrek aan discipline. De naam Binge Eating Disorder bestond toen nog niet. Mijn ‘eetprobleem’ hield ik geheim. Alleen mijn gezin, mijn ouders en enkele vriendinnen wisten ervan. De rest zag mij jojoën. Ik kreeg dus vaak ongevraagd advies: eet minder, beweeg meer. Als ze eens wisten!” Laurence, uit de blog ‘30 jaar eetbuien‘.

De meeste eetstoornissen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. De meeste mensen met een eetstoornis hebben geen ondergewicht. Toen ik een eetstoornis had, had ik geen ondergewicht. Mijn dagen bestonden uit eetbuien, braken en in het openbaar toch die stralende lach weer op mijn gezicht zetten. Mijn masker. Niemand zou het weten. Niemand wist van de eenzaamheid, de zelfhaat, de onzekerheid, het gevoel nooit goed genoeg te zijn. De nachten huilend in mijn kamer. “Waarom was je niet op school Irene?” Ik kon het opbrengen mezelf te vertonen in het openbaar. De angst om te leven. De schaamte voor mijn eetbuien. Niemand wist het. Het was mijn gevecht. 

“Die volle vrouw, waar we grappend een kwetsende opmerking over maken in de rij bij de drogist, is misschien na een eetbui voor het eerst weer de deur uit gegaan. Of ze heeft zich maanden geleden voor het eerst laten helpen en is nu op een gewicht dat op dit moment goed voor haar is. Goed genoeg voor haar lichaam en gezond genoeg voor haar geest. Ze voelt zich sterk, of juist niet. Je hebt geen idee.”- Daphne, uit de blog ‘Je hebt geen idee‘.

Ik besef dat ik een jonge, witte vrouw ben. Een stereotype voor een eetstoornis, maar overkomt het alleen hen? Een eetstoornis discrimineert niet. Jong, oud, man, vrouw, dik, dun, arm, rijk, welke huidskleur of culturele achtergrond je ook hebt en welk geloof je ook wel of niet aanhangt. Het kan iedereen overkomen. 

“Doordat ik nu al 48 jaar met eet-problematiek kamp, heb ik veel negatieve dingen meegemaakt. Dingen waarvan ik hoop dat anderen ze niet hoeven mee te maken. Door nu naar buiten te treden – onder andere door mijn betrokkenheid bij Stichting JIJ en WEET – wil ik vooral andere jongens en mannen helpen. Ik weet waarover ik praat en ben ervan overtuigd dat ik door mijn verhaal te vertellen mensen kan helpen.” – Jaap, uit de blog “De stoere mannenwereld

En Jaap zegt het goed, erover praten helpt. Dat is iets wat wij op Proud2Bme ook ervaren en waar wij ons voor inzetten. Door onze verhalen te delen op de site, maar ook door met jullie in gesprek te gaan op het forum en in onze chats. Door deze verhalen te delen en te laten ontstaan, merken we dat het ook offline makkelijker wordt om erover te praten. Oefening baart kunst en positieve ervaringen opdoen sterkt. Ook daarom moet Proud2Bme vernieuwen, om dit zo goed mogelijk te kunnen blijven doen. Want als dit verloren zou gaan – in een wereld waarin sociale media steeds groter, maar steeds minder sociaal worden – zou dat heel erg zonde zijn. 

“Ik groeide op in een conservatief gezin waarin mijn ouders mij vaak vertelden hoeveel last zij hadden gehad van de oorlog. Hoe zij hun lief en leed hebben achtergelaten om mij en het gezin een goed leven te geven. Ik kon heel erg meeleven met alle tragedie die zich voordeed in hun leven, maar tegelijkertijd rustte er daardoor een last op mijn schouders. Ik moest het gaan maken in deze maatschappij. Ik moest mijn ouders trots gaan maken en laten zien waar ze het voor deden. Nu – vele jaren later – kan ik terugkijken en medelijden krijgen met het feit dat ik op mijn achtste moest huilen toen ik een ‘matig’ had voor woordenschat. Ik was slechts een kind. En bovendien is een matig op woordenschat niet gek als je niks anders dan Afghaans spreekt thuis. Hoe vaak ik mijn moedertaal ook sprak, ik kon ‘eetstoornis’ niet vertalen.” – Farah, uit de blog ‘Hoe vertaal ik een eetstoornis?’

…omdat het over zo veel meer gaat dan eten.

“Ga gewoon normaal eten!”, zeiden ze vaak. “Neem gewoon een boterham mee naar school.” Of: “Haal die chocolade gewoon niet in huis.” “Waarom heb je zulke eetbuien? Heb je soms geen ruggengraat? Ben je dan zo’n veelvraat?” En: “Waarom wil je niet meer eten? Je bent al dun genoeg. Het is helemaal niet mooi.” Een eetstoornis gaat uiteindelijk niet over eten. Het gaat niet over mooi willen zijn of in de dunste kledingmaat willen passen.

Een eetstoornis gaat om wat er in je hoofd omgaat, wat er in je lijf borrelt, wat je zo intens voelt. Het gaat over je zwak voelen en wanhopig op zoek zijn naar kracht, controle en houvast. Het gaat over het verdoven van gevoelens door jezelf uit te hongeren of vol te proppen. Het gaat over het wegstoppen van trauma’s, onzekerheid, angst. Angst voor het leven. Het gaat over leven. Overleven. 

…omdat wij weten hoe het is.

Je bent niet alleen. Ik weet als geen ander hoe ontzettend moeilijk het is om erover te praten. Om die eerste stap te zetten naar hulp. Of het te vertellen aan je ouders of partner. En zelfs als ze het weten, blijft het een strijd om te blijven praten, om je open te stellen. Het duurt immers al zo lang. Weet ik het nou nog niet? Kan er echt nóg meer bij? Ze zullen me wel zat zijn. Als je een eetstoornis hebt voel je je constant te veel, bezwaard. Het is niet makkelijk om om hulp te vragen. Ook niet zonder wachtlijsten, ook niet zonder coronacrisis.

Een eetstoornis is vaak niet zichtbaar, wil ook niet gevonden worden. Eetstoornissen groeien in geheimhouding. Een eetstoornis is coping, er gaat zo veel meer achter schuil. En daarin willen wij een veilige haven bieden. Een plek waar je niet stil hoeft te zijn, maar waar je kan kiezen hoeveel je wel of niet van jezelf laat zien. Laagdrempelig, gratis, anoniem. Vertrouwen kweken en uiteindelijk toch dat stapje naar de buitenwereld durven zetten. Ervaren dat je niet alleen bent. Als degene met een eetstoornis, maar ook als omstander. Dat herstel mogelijk is. Omdat wij weten hoe het is. 

Doneer voor onze ProudFunding

Alle bedragen zijn welkom, we hebben een lange weg te gaan. Daarom hebben we voor een aantal hogere bedragen mooie tegenprestaties bedacht. Maar ook als je maar een euro kan doneren, hebben we daar veel aan. Misschien voelt een euro als iets kleins, maar als duizenden mensen één euro kunnen doneren, is dat hartstikke veel. Als je zelf financieel geen ruimte hebt, help je ons ook enorm door het bericht door te sturen naar vrienden of familie. Elke euro telt. Het is niet alleen voor onze site van levensbelang, maar juist voor alle mensen die daar gebruik van maken.

Doneer hier

 *bron: vektis


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

42 reacties op “De ProudFunding is live!”

  1. Veel succes!!

  2. Ik wil met alle liefde doneren… maar wat wordt er precies met het geld gedaan?

  3. mooi blog en mooi verwoord!

  4. Waarom zo veel geld…
    Jammer met dat geld kan er zoveel meer gebeuren in de zorg..

  5. Jee.. ik schrik een beetje van een aantal reacties hierboven. Kritische vragen stellen mag natuurlijk altijd maar ik denk dat er op de donatiepagina alles duidelijk uitgelegd wordt.
    Jullie bij Proud zijn echt toppers en hebben mij tot nu altijd super geholpen. Mijn donatie hebben jullie in ieder geval binnen. Voelt als het minst wat ik voor jullie kan doen voor al jullie steun!

  6. "Trive zal Proud2Bme 2.0 realiseren en voor elke €4,- die gedoneerd wordt €1,- meedoneren."

    Zij hebben zelf natuurlijk ook profijt van deze klus maar evengoed vind ik dit heel mooi om te lezen! Bedankt Trive!

  7. Ik heb gedoneerd, hopelijk halen jullie je doel (L)

  8. Dank voor alle donaties!

    Wat een goed gesprek hierboven. Ik vind 110.000 euro ook heel veel geld. Maar het is een realistisch bedrag voor de gewenste veranderingen. Op Proud komen jaarlijks 2 miljoen unieke bezoekers. Als 20.000 bezoekers een bedrag van 5 euro zouden doneren hebben wij het bedrag al bij elkaar!
    P.S. Ik hoor bij de organisatie van Proud2Bme (ter volledigheid)

  9. Allereerst dank voor de reacties en prachtige donaties!

    We snappen de vragen omtrent de kosten goed en fijn te lezen dat er van anderen ook wat uitleg is gegeven op dit gebied. We kunnen ons voorstellen dat dat soms nodig is en helpt om het wat inzichtelijker te maken.

    Zelf zijn wij ook niet thuis in software en/of IT en hebben we hier veel over moeten leren, wat eigenlijk heel goed aansluit op wat ‘A’ zegt. Het afgelopen jaar hebben we samen met Trive grondig onderzocht wat nodig is om die vernieuwingen door te voeren en ook welke kosten daarbij komen kijken.

    Die ontwikkelingen zijn groots, zeer arbeidsintensief en het overzetten van onze waardevolle content naar een nieuwe, betere, versie is kostbaar om te realiseren. We realiseren ons ook zeker dat dit veel geld is, maar we zouden dit niet vragen als we hier niet achter zouden staan en vertrouwen zouden hebben in deze ontwikkelingen.

    We nemen het heel serieus: ons werk, de community én dus ook het compleet vernieuwen van de website. Daarom pakken we dit zo groots aan en geven we uiteraard graag uitleg waar dat nodig is.

    Liefs,
    Team Proud!

  10. De dingen die nu op het forum staan, zoals dagboekjes (van nu en toen), oude forumberichten etc. Worden die verwijderd? Of blijft alles staan?

  11. Hi Proud,

    Worden de oude dagboekjes ook verwijderd wanneer de nieuwe website ontwikkeld gaat worden?
    Dat zou ik echt heel vervelend vinden..

  12. Hi Allemaal,

    Begrijpelijke vragen, maar geen zorgen. Het forum en de dagboekjes worden meegenomen naar de nieuwe website.

    Liefs!

  13. Wat verandert er meer behalve de technische en interactieve functies?
    Welke samenwerkingen komen er?

    Ook had iemand anders in eetstoorniswereld dit ook gedaan. Alles gemoderniseerd, de website vernieuwd samenwerkingen etc.. Maar toch weer terug naar hoe het was, omdat dat dichterbij voelde, veel laagdrempeliger was voor de mensen die hulp zochten dan een groots opgezette website met heel veel functies en mogelijkheden.

  14. Wordt de chat dan ook toegankelijker per telefoon? Ik vind het nu erg onhandig. Als ik typ verspringt het beeld namelijk. Niet iedereen heeft de luxe van een tablet of laptop maar ik zou toch graag vaker chatten

  15. Ik had onder de update-blog laatst een paar vragen gesteld, maar nog geen reactie gehad, daarom ook nog even hier:

    – Is een donatie als privépersoon aan de Proudfunding fiscaal aftrekbaar? Dus vergelijkbaar met een gewone donatie aan een ANBI?
    – Wat gebeurt er met de donaties als het streefbedrag niet gehaald wordt?
    – Kentaa vraagt voor mijn gevoel om best wel veel geld als eigen bijdrage, heeft Kentaa een winstoogmerk of is het non-profit?

  16. Hoi A,

    Ja, daar is zeker een reden voor. 🙂 Het zijn namelijk heel goede vragen, ik ben er meteen mee aan de slag gegaan maar heb nog niet alle antwoorden helemaal paraat.

    – De reden dat we voor samenwerking met Kentaa hebben gekozen, is omdat Kentaa jullie een vrijwillige bijdrage vraagt, je kunt deze ook zonder enig probleem op nul zetten. En omdat wij daarnaast ook geen bijdrage aan Kentaa hoeven te betalen per gift. Dit is bij de meeste crowdfunding-platforms anders, daar betaalt vaak de donateur of de ontvanger verplicht een bijdrage per gift.

    – Al het geld dat wordt binnengehaald via de ProudFunding zal voor de volle 100 procent naar de vernieuwing van onze website gaan. Afhankelijk van het eindbedrag zal gekeken worden wat de hoogste prioriteit heeft en dat wordt dan als eerste opgepakt. Dus het is niet zo dat als we het streefbedrag niet halen, er niets gebeurt. Maar voor een echt grondige, goede vernieuwingsslag is het streefbedrag wel echt nodig. Daarom doen we er al het mogelijke aan om de ProudFunding bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen en zullen we deze voorlopig ook nog even openhouden.

    – Op je derde vraag moet ik het antwoord nog even schuldig blijven. Het antwoord op de vraag of het mogelijk is om giften aan de ProudFunding fiscaal af te trekken, hoop ik komende week te krijgen.

    Sorry dat het beantwoorden even duurt, ik hoop op je begrip!

  17. Ik ga denk ik wel wat doneren, maar vind het wel jammer dat de focus voor mijn gevoel de afgelopen tijd (misschien wel jaren) minder op psychische problemen anders dan eetproblematiek ligt. Ik mis bijvoorbeeld echt de artikelen van o.a. Sandra en ook wel van Scarlet waarbij het meer over persoonlijkheidsproblematiek/stoornissen ging. Daardoor ik de site voor mij wel echt minder relevant/interessant geworden. Ik hoop dat in de toekomst daar weer meer over geschreven wordt of er iemand bij Proud gaat werken die daar veel over wil vertellen.

  18. Misschien een standaard mogelijkheid geven tot een gift, voor de langere termijn, dat er steeds een beetje binnenstroomt. Nu gaan mensen zich anders voordoen om maar geld te werven, vreselijk eigenlijk.. ik zie het ook bij andere instanties, steeds maar weer dat gelurk en gezeur en nep enthousiasme, alles voor het geld binnenhalen.

  19. Als ik eerlijk mag zijn… Ik vind de werving storend worden. Het stoort me als ik social media open. Het stoort me als ik de website open. Ik begin Proud te mijden. Ik besef me echt dat jullie het doen omdat jullie het geld goed kunnen gebruiken, maar of dit de bedoeling is? Krijgen jullie dagelijk zo veel nieuwe bezoekers op de social media-kanalen dat het zin heeft om daar ook dagelijks te werven? Ik kan best een tijd zonder Proud, maar pas op dat deze moeizame campagne jullie geen lezers kost.

  20. Dat snap ik heel goed, dat het soms wel erg veel lijkt. Maar het is helaas geen kwestie van het goed kunnen gebruiken, we hebben het gewoon keihard nodig!

    We zijn een non-profit organisatie, dus geen bedrijf dat geld verdient. We zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en ontvangen wat subsidie. Maar die subsidie mogen we niet gebruiken om de site te vernieuwen. Daar zijn allemaal regels voor, waar je dat geld precies aan mag besteden en daar valt het vernieuwen van de website niet onder, hoe noodzakelijk het ook is. We hebben het de afgelopen jaren echt allemaal onderzocht, maar hier zijn geen potjes geld voor.

    Het is dus echt van belang dat we voldoende geld ophalen, zodat de site technisch niet instort.

    Als iedereen die Proud2Bme bezoekt onze oproepjes zoveel mogelijk deelt en waar mogelijk zelf ook iets bijdraagt, des te sneller we de vernieuwing in gang kunnen gaan zetten. Je kunt ook een eigen oproepje doen, op je socials of gewoon door erover te praten met mensen in je omgeving hoe belangrijk deze community is.

    Elke bijdrage is welkom, hoe klein of groot ook!

    Liefs, Daniel

  21. Dit is de eerste keer dat er geld wordt gevraagd. De meeste mensen hebben geen idee, hoe het allemaal werkt. Ik denk dat veel mensen op de site niet willen worden geconfronteerd met geld ed. Sommige fora leven op de vrijwillige gift van de deelnemers. Iedere maand staat er het bedrag dat nodig is om de site te kunnen draaien. Je mag geven maar het hoeft niet. De mensen die geven, zijn denk ik de ‘die-hards’ en ook idd. vrijwillig geven omdat ze het zo nodig hebben. Het mag niet afgedwongen worden! Ineens van niets naar 110.000 euro is erg veel en vooral nu er ‘nog maar’ 14.000 euro is opgehaald geeft dat een vooruitzicht van langdurige confrontatie omtrent geld, daar hebben de meesten denk ik ‘geen zin in’. Misschien het beleid omtrent geld daarom aanpassen, zodat er rust blijft op het forum voor de langere termijn.

  22. Ik vind het juist wel interessant om de proudfunding een beetje te blijven volgen. Al klinkt een bedrag van meer dan 100.000 mij wel onbereikbaar in de oren, in ieder geval, om zoveel geld bij gewoon “de bezoekers” van deze site op te halen, pfoe, ik weet niet hoe het met jullie bankrekening zit maar ik heb helaas niet veel te geven haha. Het lijkt me haalbaarder om de proudfunding door te trekken naar het grote publiek. Dit kan dmv televisie (talkshows) of een bepaalde actie (zoiets als last man standing). Er zijn vast voorbijgangers die je dan gewoon zien en wel een euro kunnen missen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *