Volgende maand is het alweer december en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan. Waar de één niet kan wachten tot het feest begint ziet de ander er een beetje tegenop. Dat kan zijn vanwege verschillende redenen, maar zeker wanneer je niet zo lekker in je vel zit of met een eetstoornis worstelt kunnen de feestdagen zwaar op de maag liggen. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Dus daar wil ik deze blog wat aandacht aan besteden. Hoe zouden de feestdagen kunnen gaan op jouw manier?
Nog steeds krijg ik kriebels in m’n buik wanneer m’n vader hard op de onderkant van de tafel klopt en roept of ik dat ook buiten hoorde? Giechelend loop ik naar de achterdeur met mijn vader gierend van de lach achter mij aan en jawel, daar staat de zak van Sinterklaas. Geen piet te bekennen. Jeetje, ze zijn ook vlug he. Een zak vol met cadeautjes. Meestal een nieuwe pyjama, wat sokken en waterverf, maar ook een chocoladeletter, chocolademunten en een stuk marsepein. Nu kan ik er van genieten en er goed mee om gaan, iets dat ik vroeger nooit had kunnen bedenken, want toen was het steevast eetbuivoedsel en dat drukte de feeststemming enorm.
Het leed was nog maar net geleden of Kerstmis stond alweer voor de deur. “Of ik ook kwam eten”, vroegen m’n vrienden. “Ja, natuurlijk, gezellig, toch?” Ja, dat zou het moeten zijn, maar zo’n gezellig etentje eindigde voor mij een nachtmerrie. Ik nam me elke keer weer voor om het beter te doen, maar drie glazen wijn verder en ik liet me compleet gaan. Te veel gegeten. Nu maakt het niet meer uit. Dan maar een eetbui en alles er weer uit. Dubbele kater. Een paar dagen later was het tijd om vuurwerk te knallen met oud en nieuw? Pff, weer een jaar verder. Weer een jaar ouder. Nog steeds niet hersteld. Terugblikken… Op wat eigenlijk? Een jaar door de plee gespoeld. Wat ben ik ook een oliebol.
Nee, de december-maand leverde mij maar wat veel stress op. Aan de ene kant wilde ik wel gezellig mee doen, maar aan de andere kant was het ook te veel gevraagd voor mij. Ik had ontzettend veel moeite met eten en voelde ook veel sociale druk. Ik kon niet goed aangeven waar ik mee zat of mijn grenzen aangeven. Ook voelde ik me bij voorbaat al een lelijk eendje. Iedereen verscheen in mooie kleding aan tafel en ik? Ik voelde me alles behalve mooi. Van je fouten leer je. Soms moet je dat ondergaan, maar ik hoop jouw fouten een stapje voor te zijn, of in ieder geval minder zwaar te maken, door mijn lessen met jou te delen. Hopelijk maakt het je feestdagen wat lichter, wat dragelijker, wat fijner, wat feestelijker.
♥ Plannen maken rondom eten
Wanneer je last hebt van een eetstoornis kan het heel fijn en helpend zijn om rondom eten al het één en ander aan plannen en afspraken te maken. Bijvoorbeeld door samen af te spreken hoe je het beste met die chocolade letter kan omgaan. Voor mij hielp het om hem bij iemand anders ‘in beheer’ te geven of mee te nemen naar een avond onder vrienden. Dan had ik er tenminste niet in m’n eentje een eetbui mee. Ook in de tijd dat ik eten wat lastiger vond hielp het om van tevoren al te bedenken wat ik ongeveer zou kunnen eten en wat op mijn eetlijst leek. Daarnaast waren de feestdagen ook wel een mooie periode om een uitdaging aan te gaan en misschien toch een oliebol te proeven? Iedereen deed het, dus waarom zou ik er ineens 10 kilo van aankomen?
Ook wanneer je gezamenlijk gaat eten kan het fijn zijn om van tevoren al een beetje te bedenken hoe je het wilt gaan aanpakken. Tips hiervoor kan je lezen in deze blog.
♥ Oppassen met alcohol
Een drankje bij het eten of een glas bubbels om 12 uur is natuurlijk lekker, maar voor mij was het wel heel belangrijk om hier mee op te passen en niet te veel te drinken. Nou goed, dat is me haast nooit gelukt en daarom ging het ook zo vaak mis. Wanneer ik een beetje aangeschoten raakte werd ik ook steeds ongeremder en ging ik sneller over mijn grenzen heen. Grenzen in de zin van hoeveel ik at, wat vaak eetbuien uitlokte, maar ook grenzen in de zin van dingen die ik zei of voelde. Een enorme trigger voor mijn onzekerheid en negatieve zelfbeeld. Ik kon me de volgende dag dan ook heel slecht en schaamtevol voelen. Waarschijnlijk viel het allemaal wel mee, maar in mijn hoofd werd het een enorm groot ding en voelde ik me super stom.
Geen gek idee dus om even stil te staan bij hoe je je voelt voordat je een volgend glas bestelt/inschenkt. Wat water of een frisje tussendoor zal de pret niet drukken en ook zonder alcohol kan je er een heel gezellige tijd van maken. Alcoholvrij en -arm bier wordt overigens steeds beter van smaak! Ik ben daar persoonlijk wel fan van. Laat je in ieder geval niet pushen tot meer drinken, nee zeggen is echt oké en juist heel gezond. Voel zelf aan waar jij je prettig bij voelt en wat jij aan kan en geef het ook aan bij iemand die je vertrouwd als je je niet meer zo fijn voelt. Een goed gesprek kan vaak al veel schelen.
♥ Lekker die foute kerstrui aan, of niet
Trek kleding aan waar jij je comfortabel in voelt. Als jij zin hebt om je helemaal op te dossen met glitters en al? Lekker doen, heerlijk. Dat mag altijd, maar nu mag het extra! Zelf vond ik dat wel eens ongemakkelijk, wat nou als mensen het overdreven en raar zouden vinden? Één (goed- of leuk bedoelde) opmerking over m’n rode lippenstift en ik stond meteen al in de badkamer om het er weer af te halen. Zo zonde. Als ik dat nou leuk vind, moet ik dat toch lekker doen?!
Geen zin in een glitterjurkje? Voel je dan helemaal vrij om lekker je lekker, foute kersttrui aan te trekken, of niet. Het is allemaal goed. Het gaat er om dat jij je fijn voelt en als iemand daar iets stoms over zegt zegt dat meer over de ander dan over jou. Tenslotte gaat Kerst helemaal niet om hoe leuke kleding je aan hebt, maar om de gezelligheid. Je bent al leuk genoeg van jezelf.
♥ Verwachtingen van vrienden en familie
Tijdens de feestdagen zoeken veel van ons hun vrienden en familie op. Dit betekent soms dat er groepen mensen bij elkaar komen waarvan je sommige mensen niet zo vaak ziet. Vrienden van vrienden of bepaalde familieleden waar je gewoon niet zo veel mee hebt of waar misschien zelfs vervelende herinneringen aan gekleeft zitten. In zo’n geval is het goed om hier van te voren even bij stil te staan en te kijken wat voor jou haalbaar is. Misschien kan je het er van tevoren even over hebben met iemand die ook gaat en die je wel vertrouwd, zodat diegene je een beetje kan steunen.
Je vrienden en familie verwachten misschien dat jij ook gezellig mee doet, terwijl dit voor jou helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het kan al voor een hoop rust zorgen om dit van te voren even in de groep te gooien of iemand te hebben die het voor jou aan de rest kan uitleggen. Je hoeft niks te doen waar jij je niet prettig bij voelt en het is helemaal oké om bijvoorbeeld even naar buiten te gaan en een rondje te wandelen als het te veel is, zodat je daarna weer met frisse moed terug kan komen.
♥ Tijd voor jezelf nemen
Tijd voor jezelf nemen is sowieso iets dat belangrijk is om te doen, ook tijdens de feestdagen. Ga goed na waar bij jou de grens ligt. Slecht in je vel zitten kost een hoop energie, dus als jij het lekker rustig aan wilt doen is dat je goed recht. Aan de andere kant denk ik ook dat het goed is om uitdagingen aan te blijven gaan. Altijd maar weglopen voor dat wat je lastig vind maakt het ook niet makkelijker en je mag best voor jezelf opkomen tegen vrienden, familie of de eetstoornis. Kijk wat voor jou haalbaar is. Ook als je kiest om even alleen te zijn sta je er niet alleen voor en als je je eenzaam voelt, lees dan deze blog eens.
♥ Mensen missen
In een maand waarin gezellig samenkomen met vrienden en familie een groot thema is, is het extra lastig voor de gene die juist een vriend of familielid hebben verloren. Iemand verliezen, of iemand nou nog leeft of niet, doet pijn en deze tijd van het jaar kan je dat vaak extra voelen. Iets dat je liever niet wil voelen. Iets dat moeilijk is om te voelen, maar ook iets dat er mag zijn en goed is om te voelen. Het kan juist een mooi moment zijn om samen of alleen stil te staan bij verloren geliefden. Misschien door een kaarsje te branden, een speciaal plekje in huis te maken of op iemand te proosten. Verdriet en vreugde zijn twee dingen die naast elkaar mogen staan, soms in hetzelfde moment. ♥
♥ Adem blijven halen
Voel je je helemaal niet leuk? Heb je gewoon echt geen zin in de feestdagen? Ook niet als je wel lekker in je vel zou zitten? Heb je geen lieve mensen om je heen die de feestdagen met je vieren of is het gewoon niet je ding? Gaat het helemaal mis met eten of lukt het wel aardig? Heb je last van paniekaanvallen? Wil je liever huilend in bed blijven liggen? Is alles gewoon even raar en moeilijk? Hou vol, want ook dit gaat weer voorbij.
Je hebt de feestdagen al jaren overleefd en nu ga je het weer overleven. Gewoon adem blijven halen en het doen op jouw manier. Waar jij behoefte aan hebt. Er is geen goed of fout.
Hoe pak jij dit aan?
Geef een reactie