Praten over je problemen is niet makkelijk. Zeker niet met je ouders. Vaak wil je wel, maar weet je gewoon niet hoe je het moet aanpakken. Daarnaast is het ook heel spannend, want hoe gaan je ouders reageren? En wat als je niet goed uit je woorden komt?
Een mooie manier om je ouders te vertellen over je problemen, is door middel van een brief. Een brief schrijven heeft veel voordelen. Zo kan je er goed over nadenken. Je kan tot in de puntjes voorbereiden wat je wel en wat je niet verteld. Daarnaast is het soms fijn om niet meteen de reactie van je ouders te zien. Maar hoe schrijf je nu een goede brief? Het is namelijk niet zomaar even een brief…
Stap 1: Je doel
Bedenk als eerste met welk doel je de brief gaat schrijven. Wat wil je er precies mee bereiken? Wil je een bepaalde reactie van hen of wil je gewoon vertellen over hoe het met je gaat? Zorg er voor dat je het doel voor jezelf duidelijk hebt, en schrijf hem desnoods op.
Stap 2: Steekwoorden
Een brief is vaak een onoverzichtelijke lap tekst. En waar moet je ooit beginnen? Wat mij heeft geholpen is om voor mezelf wat woorden op te schrijven die symbool stonden voor de onderwerpen die ik wilde delen. Op die manier weet je zeker dat alles aan bot komt wat je wilt delen met je ouders en kan je op die manier afvinken.
Stap 3: Het begin
Het begin van een brief is vaak het moeilijkst. Hoe moet je nu beginnen aan een brief met zo’n moeilijk onderwerp? Wat ik gedaan heb is om te beginnen met wat positiefs. Zo vertelde ik wat ik goed en fijn vond aan mijn ouders, en dat ik van hen hield. Op die manier kreeg ik ook het idee dat het niet één grote negatieve brief was, maar dat ik ook wat moois kon brengen richting mijn ouders. Mocht je nu helemaal niks positiefs weten te bedenken, kan je ook meteen beginnen met één van de onderwerpen die je hebt opgeschreven bij stap 2.
Stap 4: Het einde
Nadat je alle onderwerpen hebt beschreven die je bij punt 2 had opgeschreven, is het tijd om een einde te maken aan de brief. Maar hoe doe je dat? Kijk hiervoor terug naar het doel wat je had. Wat wilde je precies bereiken met deze brief? Is het doel duidelijk voor jezelf, maar gaat het doel ook duidelijk zijn voor je ouders? Zo niet, bekijk wat je nog kunt veranderen om het doel wel duidelijk op papier te krijgen. Als je denkt dat je klaar bent, sluit je de brief af. Doe dat lekker op je eigen manier. Misschien wil je ook nog wat luchtigs zeggen, of juist iets totaal anders.
Stap 5: Verzenden
De stap om de geschreven brief dan ook echt te verzenden is groot en kan veel spanning met zich meebrengen. Doe dit dan ook niet te snel! Schrijf de brief en laat hem dan gewoon bijvoorbeeld even een dag liggen. Misschien bedenk je nog iets wat je vergeten bent en wat je toch nog graag wilt zeggen. Juist dat is natuurlijk het voordeel van een brief, je kunt er goed over nadenken.
Wanneer je de stap hebt gezet om te delen met je ouders, is dat enorm knap! Het is echt een mooie stap. Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die denken: waarom zou ik mijn ouders inlichten over hoe het met mij gaat? Waarom zou ik die brief schrijven?
Heel begrijpelijk die gedachten en twijfel. Zelf heb ik mogen ervaren dat het ten eerste voor mezelf heel fijn was om alles op te schrijven. Het gaf me wat overzicht en bracht me rust. Daarnaast is het voor je ouders goed om te weten hoe het met hun kind gaat. Vaak weten moeders al wel dat er iets niet goed is, maar blijft het een beetje in het midden hangen. Openheid kan zoveel brengen voor jezelf, en voor je ouders! Ook wanneer je juist schrijft dat je geen contact meer wilt, zorgt dat voor duidelijkheid voor beide partijen.
Op Proud staan ook wat voorbeeld brieven voor wanneer je je ouders wilt vertellen over het hebben van een eetprobleem. Dus zit je daarmee en wil je dat delen met je ouders, kijk daar eens naar. Misschien kan het je helpen!
Heb jij wel eens een brief geschreven aan je ouders?
Geef een reactie