Een eetbui zonder calorieen

Tijdens mijn eetstoornis had ik enorm veel last van eetbuien. Een tijd lang compenseerde ik ze niet en een nog langere tijd compenseerde ik ze wel. Het ene was niet beter dan het andere. In beide gevallen voelde ik me verschrikkelijk en ik wilde er ongelofelijk graag vanaf. Ik moest leren de eetbuidrang uit te zitten, of er iets anders mee doen en dacht de gouden tip te hebben gevonden.

Het was weer zover, ik zou er nu echt mee gaan stoppen. Ik rechtte mijn rug en ging vastbesloten achter m’n computer zitten. “Tips tegen eetbuien” tikte ik in op Google. Ik wist dat ik niet de enige met dit probleem kon zijn en speurde het hele internet af. Ik ging opzoek naar bruikbare tips en tricks waarmee het anderen wel al was gelukt van die verschrikkelijke eetbuien af te komen. Er moest een manier zijn en die manier zou ik hier en nu vinden. De meeste tips kende ik al, maar vond ik in de praktijk toch lastig om uit te voeren. Nee, ik zocht iets makkelijks. Een makkelijke oplossing en na een tijdje zoeken leek ik hem te hebben gevonden, namelijk het hebben van een gezonde eetbui.


“Eureka!” Dacht ik. Als ik een eetbui aan voelde komen moest ik gewoon een hele krop sla in stukken snijden, wat tomaten, komkommer, azijn, peper en zout en voilà: Een hele bak eten waar ik onmogelijk dik van kon worden. Enthousiast schreef ik het op een post-it note en plakte het gele papiertje op de koelkast. Ik snelde naar de supermarkt om een idiote hoeveelheid aan groente in te slaan. Laat die eetbui maar komen, dacht ik. Daar hoefde ik niet lang op te wachten, want zodra ik thuis was begon ik met het maken van mijn eetgestoorde salade.

Ik ging op de bank zitten, zette de tv aan en begon aan mijn enorme bak salade. Het leek te werken. Ik dronk er nog een paar glazen water achteraan en er kon echt niks meer bij.  Met een propvol gevoel en een lege bak, zat ik op de bank. Mijn buik was helemaal opgezet van de hoeveelheid eten die ik naar binnen had zitten werken. Ik voelde me weliswaar niet echt lekker, maar ik kon wel lekker eten zonder dat het uitmaakte. Ik werd er immers niet dik van! Ik hoefde toch niet naar buiten, dus dat m’n buik nu even dik was kon ik wel mee leven.

Mijn eetstoornis nam ik hier echter geen genoegen mee. Een salade per dag zou niet genoeg voldoening geven. Ik speurde de hele supermarkt af op zoek naar producten waar weinig calorieën in zaten. Komkommers, aubergines, wortelen, tomatensap, ketchup. Nou ja, je weet het zelf waarschijnlijk ook allemaal wel op te noemen. Ik kocht zo veel mogelijk eten, om mijn eetbuien maar te kunnen stillen. Toch kreeg ik trek in zoetigheid. Mijn eetstoornis verlangde daar naar. Ik kocht zoetstoffen, cola light, suikervrije limonade, suikervrije snoepjes, kauwgom, alles om die eetbui maar te kunnen hebben. Alles om mijn ‘honger’ te stoppen. Alles om maar te kunnen blijven eten. 

De gevolgen hiervan waren echter niet mis. Mijn buik zat continu vol waardoor ik misselijk was, het vele azijn wat ik in de salades gooide viel niet lekker op de maag, ik hield veel vocht vast en had een hoge bloeddruk doordat ik overal zout op strooide. De zoetstoffen en liters cola light hadden een laxerend effect, waardoor ik soms hevige buikpijn had en veel tijd op het toilet spendeerde. Mijn buik was dik en opgezet en mijn portemonee werd alsmaar leger. Tja, het zijn een hoop inkopen die je moet doen als je de hele dag wilt blijven eten. Ik voelde me verschrikkelijk, maar ja, ik werd in ieder geval niet dik. Dat was het allemaal wel waard, toch?

Langzaam maar zeker begon het me te dagen dat dit ook niet de oplossing was. In plaats van aan mijn eetbuien te werken liet ik ze bestaan in een andere vorm. Een vorm waar ik weliswaar niet echt dik van werd, maar waardoor ik er niet beter uit ging zien, laat staan me beter ging voelen. Sterker nog, deze vorm van eetbuien hield mijn eetstoornis juist in stand. Ik stond mijn eetstoornis eetbuien toe. Ik sloot een compromis. Met eetstoornis kan je geen compromis sluiten, je geeft het een vinger en het neemt je hele hand. Ik gaf waar het om vroeg namelijk: meer, meer en nog eens meer. Ik at niet om mezelf te voeden, maar uit een soort verslaving. Ik bleef een ongezonde obsessie met eten onderhouden. 

Bron foto

De salades vulden mijn maag, maar stilden niet mijn hongergevoel. De zoetstoffen plezierden mijn smaakpapillen, maar leverden geen energie. Ik schrokte mijn maaltijden naar binnen, haast zonder te kauwen, laat staan te proeven. Mijn lichaam raakte hier compleet van in de war en bleef om meer vragen. Ik at niet bewust, maar verdoofde mijn lichaam met eten. Het bleef om meer vragen, om iets echts vragen. Wat mijn lichaam echt nodig had was voedzaam eten en regelmaat. 

Ik maakte duidelijke afspraken met mezelf, mijn omgeving en mijn psycholoog. Dit soort eetbuien moesten stoppen. Ik kreeg oefeningen en opdrachten mee om bewuster en mindfuller te eten. Samen met en diëtist stelde ik opnieuw een eetschema op waar ik me aan zou houden. Ik besloot voedzaam en lekker eten te maken, waar ik van zou gaan genieten. Door meer van mijn normale maaltijden te genieten, voelde ik me meer voldaan na het eten en werd de behoefte om meer te eten minder. Ik merkte op wanneer mijn maag leeg was of juist vol zat. Het was niet zo dat de drang naar eetbuien meteen verdwenen was, maar nu kon ik er weer op een goede manier meer leren omgaan en stapje voor stapje herstellen van mijn eetstoornis. 

♥ Liefs, 
Irene

 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

11 reacties op “Een eetbui zonder calorieen”

  1. Zo herkenbaar. Ik heb het ook geprobeerd met producten met lage kcals. En ik stil mijn honger nu voor de helft met cola light en voor de rest vreet ik maar door. Als ik even niet meer misselijk ben komt er drang totdat het niet meer te houden is en ik weer opnieuw vreet tot ik misselijk ben. Ik hoop dat ik er ooit vanaf kom maar heb er een hard hoofd in.

  2. Een goede blog, alweer!

    Maar hoe heb jij uiteindelijk de mensen uit jou omgeving ingelicht over jou probleem? Ik struggle hier zelf erg veel mee ivm schaamte om mijn eetbuien.. Ik woon nog bij mijn moeder thuis en heb 2 jongere zusjes. Mijn moeder doet de boodschappen en we hebben dus bijna altijd wel ‘eetbui voedsel’ in huis.. Ik vraag wel eens aan haar of ze wat minder vaak ongezonde dingen wilt kopen, maar ze luistert daar nooit naar. Ik ben echt radeloos, want wanneer ik weet dat er lekkere (en ongezonde) dingen in de kast liggen, dan krijg ik dat niet meer uit mijn hoofd en dan MOET ik het eten.

    1. Die schaamte en je omgeving niét inlichten is écht een probleem… als je nog thuis woont en er is altijd eetbui voer in huis is de verleiding niet te houden. Als je in terloopse opmerking je moeder probeert in te lichten valt t kwartje niet. Ouders zijn eerder bang voor het niet eten of compenseren dan voor eetbuien (onder het motto; dan gaat er iig iets in)… je zal keihard aan de bel moeten trekken, zowel voor de eetbuien als voor t niet eten en/of compenseren (een eetstoornis is er nl erg goed in andere vormen aan te nemen). Stap over de schaamte heen, dat klinkt makkelijk gezegd, maar de schaamte die je nu voelt valt in t niet bij een levenlang eetstoornis! Verzin wat voor jou nodig is, sloten op de deur, toezicht dat je wél eet, kamerconteole, pinpas inleveren etc… echt geloof me, alle maatregelen die je kán nemen, neem ze om te voorkomen dat je de rest van je leven ‘gevangen’ zit… heel veel sterkte

  3. herkenbaar geschreven

  4. Herkenbaar, alleen sommige in mijn omgeving weten er wel van…. maar houden er geen rekening mee. Of weten niet hoe er mee om te gaan of zo. Frustrerend als die mensen dan ook nog is dicht bij me staan..
    Ben de eetbui nu aan het uitstellen… Of wel 2 dagen niks er in gestopt. Niet volgehouden, dus nu wel water. Duurt lang zo’n bui. 🙁

  5. jup…
    Dankje! x

  6. goeie blog

  7. Het is inderdaad ook gestoord gedrag.
    Maar het heeft mij wel geholpen, om in het verleden als ik behoefte had aan een eetbui (van koekjes etc), mij vol te eten met dingen met weinig kcalorieen, want dan voorkwam ik iig dat ik daarna nog ging compenseren en zo kwam ik wel uit de neerwaardse spiraal. Als tussenstapje vond ik het dus nog niet zo’n gek idee.

  8. Ik heb dit ook n tijdje als tussenstap gehad. Ik ging dan vlak voordat ik n eetbui kreeg mezelf toch er toe zetten om iets te eten. Wat normaal de eetstoornis nooit zou toelaten. Maar omdat ik dus even wat boterhammen en n paar bananen at n half uurtje voor de eetbui ging ik in ieder geval niet aan de chips en chocopasta zo uit de pot. Natuurlijk was t nog steeds n soort eerbui maar ik voelde me er niet meeeega slecht door erna en dat trok me ook uit die negatieve circle van meteen compenseren of braken.

  9. Mij heeft dit ook geholpen als tussenstap. Ik merkte hierdoor weer dat ik grip had op wàt ik at. Misschien nog niet op dàt ik at, maar dat kwam later.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *