Eetbuien voelen alsof je totaal geen controle hebt. Je kunt het nooit bij één koekje laten, je moet gelijk het hele pak opeten. Een taartje op een verjaardag voelt alsof je de hele dag hebt verpest, dus dan kun je het beter maar goed verpesten. Het voelt niet als een keuze hebben, je moet het doen. Toch is er ergens een moment waarop je, bewust of onbewust, besluit te eten en daar ook mee door te gaan waardoor er een eetbui ontstaat. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zul je ergens jezelf moeten gaan stoppen. Dit is echter niet makkelijk. Die drang naar eetbuien is er nu eenmaal heel regelmatig door verschillende oorzaken.
Wellicht is je eetpatroon nog niet helemaal goed waardoor je soms eetdrang krijgt en het lastig is jezelf in te houden als je jezelf dan wel iets toestaat. Het kan ook zijn dat je regelmatig veel spanning ervaart en niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Eetbuien kunnen dan tijdelijk een soort ontlading geven. Wil je dit doorbreken, dan zijn de volgende punten dingen die je tegen jezelf kunt zeggen of die je jezelf af kunt vragen op het moment dat de drang naar eetbuien oploopt. Je kunt deze punten opschrijven en op een zichtbare plek ophangen, zodat je het regelmatig terug kunt lezen.
1. Ik denk eraan nu een eetbui te hebben
Dit klinkt logisch, maar het is goed om even stil te staan bij het feit dat je de drang naar een eetbui hebt. Wees je bewust van de drang en de gedachten die erbij komen kijken. Iets in jou wil blijkbaar die eetbui. Vaak zorgt dat voor spanning in je hoofd en in je lijf. Misschien voel je wel honger of trek of misschien voel je dat juist helemaal niet en heb je enkel het gevoel dat je moet eten. Wees je bewust van wat er door je heen gaat, in plaats van gedachteloos mee te gaan in je emoties.
2. Als ik dit doe, dan voel ik me straks (vul in)
Bedenk je hoe je je straks voelt, als je nu toegeeft aan je eetbui. Het helpt vaak om dit op te schrijven, direct nadat je een eetbui hebt gehad. Dan zijn je emoties heel puur en oprecht. Vul dan in hoe je je voelt zodat je het kunt teruglezen op momenten dat de drang weer oploopt. Zo zul je je weer gaan voelen als je nu toegeeft. Is dat wat je wil? Is dat het waard? Weegt dat op tegen dat relatief korte moment eten, waar je niet eens plezier aan beleeft?
3. Ik ga (vul in) bellen
Schrijf hier een of meerdere namen (en telefoonnummers) op van mensen met wie je contact op kunt nemen als je drang naar eetbuien hebt. Dat is niet makkelijk, dat weet ik uit ervaring, maar contact met anderen helpt je echt om uit die cirkel te komen. Je hoeft nog niet eens aan de ander te vertellen waar het precies over gaat, het gaat erom dat je afleiding hebt zodat de drang naar eten afneemt. Afleiding kan al in de vorm van een gesprekje maar ook samen eten kan fijn zijn of een keer wat afspreken. Het gaat erom dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.
4. Voordat ik toegeef aan een eetbui, ga ik eerst een half uur wandelen
Even naar buiten gaan en een wandeling maken kan helpen de drang naar eten te verminderen. Misschien heb je hier helemaal geen zin in als je je zo gespannen voelt, maar probeer het toch maar een keer. Wat frisse lucht werkt vaak erg goed en soms merk je dan dat als je weer thuiskomt, de spanning eigenlijk wel gezakt is en een eetbui niet per se meer ‘nodig’ is. Je kunt alleen gaan wandelen, maar als je het fijn vindt kun je ook iemand vragen om met je mee te gaan.
5. Ik kan dit over tien minuten ook nog eten
Wat ook goed kan helpen, is het uitstellen van je eetbui. Zeg bijvoorbeeld eens tegen jezelf dat het over tien minuten ook nog kan. Is het dan tien minuten later en heb je nog steeds die drang, probeer het dan nog tien minuten of bijvoorbeeld een half uur. Probeer het zolang mogelijk uit te stellen. De ervaring leert dat de drang uiteindelijk echt afneemt, maar dat het gewoon heel erg zwaar is om er niet aan toe te geven. Het is alsof je continu een verslaafde een flesjes drank aanbiedt en diegene maar nee moet blijven zeggen. Als je echter nee blijft zeggen, zal je drang uiteindelijk afnemen.
6. Dit is geen onderdeel van mijn plan
Dit is meer een soort mantra die je tegen jezelf kunt zeggen als je heel erg de behoefte hebt om toe te geven aan eetdrang. Volg je bijvoorbeeld een eetlijst of heb je een beeld van hoe je wil dat het gaat met eten, bedenk je dan dat een eetbui hier niet tussen past. Het helpt om dit, eventueel hardop, tegen jezelf te zeggen. Dit is niet hoe je het bedacht had. Een eetbui past niet in jouw weg naar herstel. Het past niet in je eetlijst, in je manier van leven, in je normale eetpatroon en in jouw manier van omgaan met spanningen of lastige situaties. Dit is niet hoe jij het leven leeft. Zeg dit regelmatig en met overtuiging tegen jezelf.
7. Er zijn mensen die mij nodig hebben
Toegeven aan eetbuien betekent dat je jezelf gaat isoleren van anderen. Je kunt je afvragen in hoeverre dat goed is voor je relaties met anderen. Het kan gaan om relaties met vrienden maar ook banden met familie, connecties met school en werk. Elke keer dat je toegeeft aan een eetbui, zet je als het ware een stap uit de gewone wereld en isoleer je je verder van anderen. Dat is ontzettend zonde, want anderen hebben jou nodig en jij hebt anderen nodig.
8. Wat heb ik nu echt nodig?
Als je eetbuidrang hebt, dan is dit vaak een teken van een onderliggend probleem. Bij mij stond dit vaak voor spanning waar ik moeilijk mee om kon gaan. Ook was het een manier om mezelf kapot te maken. In plaats van toe te geven aan die drang, is het daarom van belang om bij jezelf na te gaan wat er nu echt speelt. Hoe voel je je en waar komt die drang vandaan. Is een eetbui echt de oplossing? Wat heb je eigenlijk nodig? Gaat het misschien meer om een goed gesprek of zou je eigenlijk je boosheid of irritatie naar iemand uit moeten spreken? Heb je misschien steun nodig? Waar heb je nu echt behoefte aan?
9. Doe het maar
Dit klinkt misschien gek want je wil immers geen eetbui. Toch kan jezelf toestemming geven om eetbuien te hebben, je juist helpen om geen eetbuien te hebben. Eetbuien zijn in alle gevallen eigenlijk not done. Juist omdat het absoluut niet mag en je het ziet als iets heel fouts, kan de drang ernaar alleen maar verder oplopen. Als je jezelf toestaat om gewoon een eetbui te hebben, dan is het niet meer zo’n happening en heb je er ineens veel minder zin in. Dit fenomeen zie je ook veel terug bij het plannen van eetbuien en is de moeite waard om eens te proberen.
10. Ik heb hulp nodig
Als het je niet lukt om weerstand te bieden tegen de eetbuien en je ontzettend met jezelf in de knoop zit, dan is het goed om te erkennen dat je hier hulp bij nodig hebt. Dat is echt geen schande of falen. Die vicieuze cirkel waar je in terecht kunt komen als je kampt met eetbuien is ontzettend lastig te doorbreken en het is logisch dat dit je niet lukt in je eentje. Hulp vragen hierbij is ontzettend dapper en laat zien dat je er iets aan wil veranderen.
Geef een reactie