Fabels en feiten over antidepressiva

Een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. De een zweert erbij, de ander verafschuwt het. Antidepressiva zijn er in verschillende soorten en werken op verschillende manieren. Daarnaast hebben antidepressiva bijwerkingen waar sommige mensen veel last van hebben terwijl anderen er vrijwel niets van merken. Over antidepressiva is al veel gezegd en geschreven. Zo is er veel onderzoek gedaan naar de werking ervan en in hoeverre deze medicatie een rol zou moeten spelen in de behandeling voor een depressie.

In deze blog bespreek ik een aantal fabels en feiten rondom antidepressiva. Veel mensen hebben bepaalde overtuigingen over deze medicatie die hen tegenhouden om het te gaan slikken, terwijl sommige dingen helemaal niet kloppen. Dat is zonde, want hoewel antidepressiva lang niet voor iedereen werkt, is het voor veel mensen wel degelijk een nuttig middel. In deze blog lees je er meer over.


Bron

Antidepressiva verandert je persoonlijkheid
Fabel. Kort gezegd verandert antidepressiva niet je persoonlijkheid. Als je altijd introvert bent, dan wordt je niet ineens extravert en zo is het ook met andere persoonlijkheidskenmerken. Wel is er een grijs gebied wat dit betreft. Als iemand van nature bijvoorbeeld wat pessimistisch is, dan kan antidepressiva ervoor zorgen dat de scherpe randjes er vanaf gaan en dat iemand wat meer de zonnige kant van het leven in gaat zien. De vraag is echter in hoeverre pessisme echt een persoonlijkheidskenmerk is en vaststaat bij de geboorte. Zo is het ook met andere zaken zoals behoefte aan controle.

Antidepressiva kunnen invloed hebben op je seksleven
Feit. Eén van de bijwerkingen van antidepressiva is een verminderd libido. Bij sommige mensen is dit enkel een bijwerking bij het starten van de medicatie en bij anderen blijft dit zo. Overigens heeft niet iedereen hier last van, sommige mensen merken geen verschil in behoefte aan seks met of zonder antidepressiva. Als je antidepressiva slikt en merkt dat je last hebt van deze bijwerking, dan kun je dit bespreekbaar maken bij de arts die je dit heeft voorgeschreven. Aangezien dit een veelvoorkomende bijwerking is, is dit zeker niet gek, hoewel het wat ongemakkelijk kan voelen. Er kan dan in overleg gekeken worden naar een ander middel waarbij je geen last hebt van deze bijwerking.

Antidepressiva is verslavend
Fabel. De stoffen die in antidepressiva zitten hebben geen verslavende werking. Een van de belangrijkste elementen van een verslaving is het niet onder controle hebben van bepaald gedrag. Antidepressiva heeft niet deze werking op het brein. In veel gevallen geven patiënten juist aan meer controle te ervaren over hun gedrag en leven door een verminderd gevoel van vermoeidheid en uitputting. Wel is het zo dat het lichaam gewend kan raken aan het middel. Dit wordt echter lichamelijke gewenning genoemd en is iets anders dan verslaving. Hierdoor kan het effect van het middel afnemen en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Ineens stoppen met antidepressiva zorgt vaak voor nare symptomen zoals diarree, hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen die lijken op griepachtige verschijnselen.

Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je meer trek krijgt
Feit. Sommige antidepressiva hebben invloed op het hongergevoel. De een krijgt meer trek en de ander juist minder. Als je in de praktijk ook meer of minder gaat eten, kun je dus verandering gaan zien in je gewicht. Als de verandering in je hongergevoel je erg belemmert, dan is het verstandig om dit te bespreken met de arts die je medicatie voor heeft geschreven, zeker als je kampt met een eetstoornis.


Bron

Als één antidepressivum voor mij niet werkt, dan werken antidepressiva allemaal niet voor mij
Fabel. Er zijn veel verschillende antidepressiva die ieder op een ander manier werken. Het doel is uiteindelijk min of meer hetzelfde, maar dat wordt op een andere manier bereikt. Alle antidepressiva zijn onder te verdelen in drie groepen, namelijk de SSRI, SNRI EN TCA. Mocht je een antidepressivum proberen uit de SSRI-groep en deze heeft bij jou geen effect, dan zou het zo kunnen zijn dat een middel uit de TCA- groep wel effect heeft. Het is dan ook zeker de moeite waard om een aantal middelen te proberen voordat je kunt stellen dat antidepressiva voor jou geen effect heeft. 

Als je aan antidepressiva begint, kom je er nooit meer vanaf
Fabel. Mensen die meerdere malen in hun leven te maken hebben of hebben gehad met depressies en hebben gemerkt dat zij baat hebben bij antidepressiva, slikken dit vaak lang en misschien wel blijvend. In sommige gevallen is het dus zeker zo dat starten met antidepressiva betekent dat je er ook nooit meer mee stopt. In veel andere gevallen slikken mensen echter slechts een aantal maanden antidepressiva. Op het moment dat zij zich weer beter voelen, is er de mogelijkheid om af te bouwen (dit kan soms wel erg lastig zijn) en hebben zij de medicatie niet meer nodig.

Houd er bij deze blog rekening mee dat antidepressiva verschillend werken bij verschillende mensen. Iedere depressie is anders, ieder mens is anders en er zijn verschillende middelen die allemaal ook weer anders werken en bij iedereen een andere uitwerking hebben.

Wil je meer lezen over antidepressiva, bekijk dan ook eens de volgende blogs
Antidepressiva
5 Vragen over antidepressiva

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

21 reacties op “Fabels en feiten over antidepressiva”

  1. Ik heb ook anti depressiva gehad, maar ben er mee gestopt. Veel bijwerkingen en ook vreselijk met stoppen. Ik vind het net drugs en het word veel te snel voorgeschreven aan mensen. Ik vind echt dat er meer gekeken moet worden naar alternatieven in plaats van medicijnen.

  2. “Alle antidepressiva zijn onder te verdelen in drie groepen, namelijk de SSRI, SNRI EN TCA”

    Er zijn ook MAO-remmers.

    1. Precies wat ik dacht.

  3. Fijne blog!
    Ik ben heel dankbaar dat de anti depressiva bestaan, ik doe niks op eigen houtje altijd in overleg en onder begeleiding van mijn behandelaar. Voorlopig zal ik ze slikken want ik ben er een stuk beter aan toe dan voor ik er aan begon. Ik was alleen maar somber en heel angstig. Natuurlijk zoek ik naar meerdere manieren om me beter te voelen en zoek ik naar handvatten zoals yoga, wandelen, praten, vitaminen. Maar de antidepressiva hebben de scherpe randen er af gehaald. Het voelt veilig. De bijwerkingen vond ik in het begin wel lastig maar die zijn grotendeels verdwenen.

  4. ik moet binnen enkele weken starten na meerdere jaren geweigier te hebben, kan er nu niet echt meer onderuit…

    ik ben heel bang voor de bijwerkingen, kan er geen blog komen met informatie over de bijwerkingen? ook de bijwerkingen over het afbouwen? er staat nu enkel dat dit lastig kan zijn, maar niet waarom enzo?

    1. Maak je niet zo enorm druk! Wees dankbaar dat de medicatie er is.

  5. Hee Sandra, ik zag je net volgens mij lopen voor de Hoogstraat revalidatie in Utrecht, ik stak over toen jij daar langs liep 🙂 er liep een meisje met roze haar voor me en ik heb een geel shirt aan én we hadden semi-oogcontact, maar ik denk niet dat je me herinnert 🙂 ik had je graag even willen aanspreken om je te bedanken voor hoeveel jij me geholpen hebt d.m.v Proud, maar ik zat midden in een oefening van de Hoogstraat én ik was bang dat je het een beetje awkward zou vinden, dus bij deze: bedankt!😊😇😘

    Liefs, Nadine

    1. Hoi Nadine,

      dankjewel voor je leuke berichtje. Wat toevallig dat je me daar zag. Ik kan me het inderdaad even niet herinneren, maar je had me best aan mogen spreken hoor. Ik heb een beetje een resting bitch face 😉 maar ik vind het heel leuk, dus dan weet je dat voor in de toekomst haha. Fijn om te horen in ieder geval dat je zoveel aan (mijn blogs op) Proud2Bme hebt, daar doen we het voor!

      Liefs, Sandra

  6. Sinds 2 maanden ben ik voor de 2e keer aan de antidepressiva.
    De eerste hielp het me goed, en nu merk ik weer een positief verschil met wanneer ik geen antidepressiva slik. Ik heb na de eerste paar weken wat hoofdpijn en meer moe te zijn geweest, GEEN last van bijwerkingen. Je hoort daar zulke horrorverhalen over, maar in de praktijk heeft lang niet iedereen daar last van.
    Ik ben blij met mijn AD!

  7. @ ano Vooral op- en afbouwen op je eigen tempo!

    Ik heb ook jaren geweigerd, maar slik nu sinds een aantal jaren clomipramine en ik voel me echt beter. De drempel wanneer ik getriggerd word (vooral wat betreft angsten) is een stuk hoger.

  8. Ik ben een waardeloos wrak zonder me medicijnen, voor zowel anderen als mezelf.

  9. Ik slik om heel eerlijk te zijn nu alleen nog antidepressiva omdat ik er niet mee wil stoppen vanwege de ‘afkickverschijnselen’. In 2011 gestopt met venlafaxine, ben er een maand lang ziek van geweest en heb zeker 6 maanden nog last gehad van schokjes in mn hoofd. Ik ben nu niet (meer) depressief, mag met de medicatie stoppen, maar blijf het afbouwen zo lang mogelijk tegen houden!

  10. @ano: afbouwen kan lastig zijn, omdat sommige mensen last kunnen hebben van onttrekkingsverschijnselen. (vooral als je te snel afbouwt). Het is niet zoals bij verslavende middelen dat je dan de hele tijd aan het middel denkt, dus je “mist” de antidepressiva niet zoals rokers of drinker hun nicotine of alcohol missen. Maar je kan wel lichamelijke klachten krijgen, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid. Maar dat is voor iedereen anders en sommigen hebben helemaal geen last.

  11. In het verleden wel van alles geslikt, tegen de spanning en angst, depressie en nog andere zooi. Heb naderhand wel ondervonden wat goede voeding en supplementen kunnen doen en voel me veel beter dan destijds met medicatie. Niet dat het allemaal makkelijk is in het leven maar dat zijn vaak andere problemen, dat ik gauw over me heen laat walsen. Heb weleens dips, vooral dat ik erg moe ben, meestal voor mijn menstruatie maar dat hoort er wat mij betreft een beetje bij en ik kan mezelf eruit helpen door even mijn rust te nemen en niet te verzuipen in de dip., emoties meer zien als iets waar je naar kan kijken, dat je het zelf niet bent. Ben in afwachting van wat dingen, onder andere een andere woning omdat ik hier stik maar ik weet dat het goedkomt en dat geeft moed. Ook is mijn dag weer goed als ik op een bepaalde plek een bak thee drink waar een aardige man werkt. Even een praatje. Of, zoals vandaag, dat ik iets gewonnen heb, waar ik zelf niks mee kan maar ik heb er iemand anders blij mee gemaakt.
    Ik vind wel dat medicatie iets zou moeten zijn voor tijdelijk of bij ernstige problemen, niet om jarenlang te slikken, wat vaak wel gebeurt. En sowieso beter de natuur een handje helpen dan dingen onderdrukken. Vaak wordt er gezegd dat je een stofje mist in je hersenen en dat je dan een medicijn moet gebruiken. Alleen wordt er dan niet bij verteld dat er ook nog andere manieren zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam dat stofje weer (beter) gaat aanmaken.

    1. Ik ben het wel vaker met jouw comments eens, zo ook deze keer weer:) Zelf ben ik ook geen voorstander van ‘symptoomonderdrukking’. Voeding heeft een heel grote invloed op bijvoorbeeld angst en depressie (bepaalde tekorten, teveel geraffineerde suiker waardoor je moe en neerslachtig wordt etc.).

    2. Oneens. Medicatie is voor sommige mensen gewoon noodzaak, ik word vreselijk depressief zonder pillen, al vaak genoeg geprobeerd.

    3. Hoi maria
      Ik ben ook van plan om mn levenstijl aan te pakken en na 8 jaar te stoppen met antidepresiva fluoxetine.
      Mijn vraag wat valt onder goede voeding en suplementen en welke andere manieren zijn er om ervoor te zorgen dat je lichaam dat stofje weer (beter) gaat aanmaken?

  12. @silvia, je hoort toch ook niemand zeggen dat ie niet dankbaar is dat ze bestaan? Het is alleen goed dat je er zoveel mogelijk van af weet mocht je ermee in aanraking komen. Door hersenletsel mis ik het “stofje”. Ik slik al ad sinds mijn 16 en ben nu 30. Soms wat verschuiving in soort. Maar ik zeg maar zo: never change a winning team haha.

  13. Jammer dat het artikel niet volledig is.
    Quote:
    “Alle antidepressiva zijn onder te verdelen in drie groepen, namelijk de SSRI, SNRI EN TCA.”

    Dan hebben jullie zeker nog nooit van Lithium of MAO remmers gehoord?

  14. Ik heb het echt heel lang afgehouden om aan de AD (en anti-psychotica te gaan). Uiteindelijk toch begonnen na veel aandringen van artsen, psychiaters, psychologen en nu baal ik echt vaak dat ik naar hen heb geluisterd. Ik doe vaak pogingen om ermee te stoppen, maar het is echt lastig. Met medicijnen voel ik mij een vlakke emotieloze zombie, zonder medicatie kan ik van intens blij naar inneens depressief gaan (erger dan voordat ik begon). Mijn gevoel is er alleen maar meer van in de war geworden en ook mijn relatie komt het niet ten goede omdat ik gewoon niet meer weet wat ik voel. Ik probeer nu weer langzaam mijn medicijnen af te bouwen en ben er denk ik bijna vanaf (helaas moet ik dit proces alleen doorlopen want HA en psych raden het zoals altijd af). Ik probeer het op te vangen door nieuwe gewoonten aan te leren: gezonder eten & meer naar buiten. Soms gebruik ik CBD olie en zo nu en dan wiet als ik veel last heb van bijwerkingen. Ik hoop uiteindelijk helemaal zonder middelen te kunnen leven maar ik ben blij dat het met natuurlijke middelen zo goed gaat om van deze troep af te komen. Ik snap dat het voor sommige mensen echt nodig is en ook tijdelijk een oplossing kan bieden, maar het wordt echt te snel voorgeschreven (mede ook omdat er gewoonweg vaak niet snel genoeg goede hulp geboden kan worden i.v.m. wachttijden enzo). Dat vind ik kwalijk, zeker omdat het ook vaak voorgeschreven wordt aan jonge mensen.

  15. ik mis dat antidepressiva suïcidaler/depressiever kunnen maken.
    FEIT wat mijn betreft.
    mijn psychiater schrijft er momenteel een scriptie over

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *