Een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. De een zweert erbij, de ander verafschuwt het. Antidepressiva zijn er in verschillende soorten en werken op verschillende manieren. Daarnaast hebben antidepressiva bijwerkingen waar sommige mensen veel last van hebben terwijl anderen er vrijwel niets van merken. Over antidepressiva is al veel gezegd en geschreven. Zo is er veel onderzoek gedaan naar de werking ervan en in hoeverre deze medicatie een rol zou moeten spelen in de behandeling voor een depressie.
In deze blog bespreek ik een aantal fabels en feiten rondom antidepressiva. Veel mensen hebben bepaalde overtuigingen over deze medicatie die hen tegenhouden om het te gaan slikken, terwijl sommige dingen helemaal niet kloppen. Dat is zonde, want hoewel antidepressiva lang niet voor iedereen werkt, is het voor veel mensen wel degelijk een nuttig middel. In deze blog lees je er meer over.
Antidepressiva verandert je persoonlijkheid
Fabel. Kort gezegd verandert antidepressiva niet je persoonlijkheid. Als je altijd introvert bent, dan wordt je niet ineens extravert en zo is het ook met andere persoonlijkheidskenmerken. Wel is er een grijs gebied wat dit betreft. Als iemand van nature bijvoorbeeld wat pessimistisch is, dan kan antidepressiva ervoor zorgen dat de scherpe randjes er vanaf gaan en dat iemand wat meer de zonnige kant van het leven in gaat zien. De vraag is echter in hoeverre pessisme echt een persoonlijkheidskenmerk is en vaststaat bij de geboorte. Zo is het ook met andere zaken zoals behoefte aan controle.
Antidepressiva kunnen invloed hebben op je seksleven
Feit. Eén van de bijwerkingen van antidepressiva is een verminderd libido. Bij sommige mensen is dit enkel een bijwerking bij het starten van de medicatie en bij anderen blijft dit zo. Overigens heeft niet iedereen hier last van, sommige mensen merken geen verschil in behoefte aan seks met of zonder antidepressiva. Als je antidepressiva slikt en merkt dat je last hebt van deze bijwerking, dan kun je dit bespreekbaar maken bij de arts die je dit heeft voorgeschreven. Aangezien dit een veelvoorkomende bijwerking is, is dit zeker niet gek, hoewel het wat ongemakkelijk kan voelen. Er kan dan in overleg gekeken worden naar een ander middel waarbij je geen last hebt van deze bijwerking.
Antidepressiva is verslavend
Fabel. De stoffen die in antidepressiva zitten hebben geen verslavende werking. Een van de belangrijkste elementen van een verslaving is het niet onder controle hebben van bepaald gedrag. Antidepressiva heeft niet deze werking op het brein. In veel gevallen geven patiënten juist aan meer controle te ervaren over hun gedrag en leven door een verminderd gevoel van vermoeidheid en uitputting. Wel is het zo dat het lichaam gewend kan raken aan het middel. Dit wordt echter lichamelijke gewenning genoemd en is iets anders dan verslaving. Hierdoor kan het effect van het middel afnemen en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Ineens stoppen met antidepressiva zorgt vaak voor nare symptomen zoals diarree, hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen die lijken op griepachtige verschijnselen.
Antidepressiva kunnen ervoor zorgen dat je meer trek krijgt
Feit. Sommige antidepressiva hebben invloed op het hongergevoel. De een krijgt meer trek en de ander juist minder. Als je in de praktijk ook meer of minder gaat eten, kun je dus verandering gaan zien in je gewicht. Als de verandering in je hongergevoel je erg belemmert, dan is het verstandig om dit te bespreken met de arts die je medicatie voor heeft geschreven, zeker als je kampt met een eetstoornis.
Als één antidepressivum voor mij niet werkt, dan werken antidepressiva allemaal niet voor mij
Fabel. Er zijn veel verschillende antidepressiva die ieder op een ander manier werken. Het doel is uiteindelijk min of meer hetzelfde, maar dat wordt op een andere manier bereikt. Alle antidepressiva zijn onder te verdelen in drie groepen, namelijk de SSRI, SNRI EN TCA. Mocht je een antidepressivum proberen uit de SSRI-groep en deze heeft bij jou geen effect, dan zou het zo kunnen zijn dat een middel uit de TCA- groep wel effect heeft. Het is dan ook zeker de moeite waard om een aantal middelen te proberen voordat je kunt stellen dat antidepressiva voor jou geen effect heeft.
Als je aan antidepressiva begint, kom je er nooit meer vanaf
Fabel. Mensen die meerdere malen in hun leven te maken hebben of hebben gehad met depressies en hebben gemerkt dat zij baat hebben bij antidepressiva, slikken dit vaak lang en misschien wel blijvend. In sommige gevallen is het dus zeker zo dat starten met antidepressiva betekent dat je er ook nooit meer mee stopt. In veel andere gevallen slikken mensen echter slechts een aantal maanden antidepressiva. Op het moment dat zij zich weer beter voelen, is er de mogelijkheid om af te bouwen (dit kan soms wel erg lastig zijn) en hebben zij de medicatie niet meer nodig.
Houd er bij deze blog rekening mee dat antidepressiva verschillend werken bij verschillende mensen. Iedere depressie is anders, ieder mens is anders en er zijn verschillende middelen die allemaal ook weer anders werken en bij iedereen een andere uitwerking hebben.
Wil je meer lezen over antidepressiva, bekijk dan ook eens de volgende blogs
Antidepressiva
5 Vragen over antidepressiva
Geef een reactie