Gedeeltelijk herstel accepteren

In het begin maakte ik enorme stappen in het herstellen van mijn eetstoornis boulimia, maar de stappen leken op de één of andere manier steeds kleiner te worden. Ik vocht me door elke dag. Soms een overwinning, maar vaak ook een teleurstelling. Ik besefte me dat ik stagneerde in mijn herstel en ik begon een beetje in paniek te raken. Wat nou als het hier stopt? Als dit het is? Dat mocht niet zo zijn.

Eigenlijk ging het al best goed met me in vergelijking met waar ik vandaan kwam. Ik had geen dagelijkse eetbuien meer, maar deze waren verminderd naar een gemiddelde van 1 keer per week. Ook niet waar ik wilde zijn, maar je kan niet ontkennen dat het een vooruitgang was. Ik wist mezelf telkens wel te herpakken, maar toch ging het na een tijdje ook weer mis. Wanneer ik mijn focus wist te behouden ging het eten best prima, maar ik balanceerde op een dun touw waar ik met het kleinste duwtje al vanaf bleek te vallen.

Zodra er bijvoorbeeld een schaal chips op tafel kwam te staan tijdens een verjaardag kon je er de donder op zeggen dat ik meer zou eten dan ik mezelf toe had willen staan en een eetbui zou volgen. Wanneer ik gevoelens hoog opliepen, of ze nou positief of negatief waren, ging ik daarmee om te klooien met eten. Zolang mijn gewicht stabiel bleef was het prima, maar als ik om wat voor reden dan ook ineens een hoger of lager getal op de weegschaal zag staan raakte ik in paniek.

Op goede dagen voelde ik me energiek en vrolijk, maar op slechte dagen was ik een wrak. Ik kon niet meer zeggen dat ik echt ongelukkig was, maar dit was ook niet hoe ik wilde leven. Maanden, zelfs jaren gingen voorbij en ik bleef maar in deze staat van zijn hangen. Dan ging het weer wat beter, dan ging het weer wat slechter, maar het ging nooit echt goed. 

Ik verlangde naar duidelijkheid, continuïteit, een vaste grond onder mijn voeten, maar zo zat het leven blijkbaar niet in elkaar voor mij. Die vaste grond bleef dat dunne touwtje. Ik was weliswaar beter geworden in het houden van mijn balans, maar het gevaar om te vallen was nog altijd aanwezig. Ik viel vaak. Ik vervloekte mezelf ik weer met mijn snuffert op de grond lag, maar is het terecht om boos op jezelf te worden, omdat iemand (je eetstoornis) je van een onstabiel touwtje probeert te duwen? 

Dat ik maar net op dat randje van herstel bleef hangen frustreerde mij enorm. Gaat het nog beter worden dan dit? Deze balans houden kost me zo veel moeite. Te veel moeite. Het lukt me vaak niet. Doe ik soms niet genoeg mijn best? Zou ik me niet beter moeten voelen nu het ook beter met me gaat? Waarom ben ik zo ondankbaar? Waarom werk ik niet harder? Waarom lukt het me niet? Gedeeltelijk hersteld zijn vond ik misschien nog wel zwaarder dan helemaal niet hersteld zijn. Waar ik eerst nog veel ruimte had om te groeien, leek ik dat laatste rotstukje maar niet te kunnen ontstijgen. Ik was me super bewust van wat er nog mis ging en wat er beter kon gaan. Al mijn aandacht ging steeds naar die lompe valpartij van dat touwtje af. Dat was alles dat ik kon zien. 

Ik zou willen dat ik een simpel, kant en klaar antwoord zou kunnen geven op de vraag waarom het me toen nog niet lukte, maar zo simpel is herstellen van een eetstoornis helaas niet. Herstellen is een lange weg vol frustratie, mooie momenten, kracht, zwakte, vallen, opstaan en altijd maar weer doorgaan. Helaas betekent dat soms dat je moet accepteren dat het nu even niet zo goed met je gaat, maar dat het wel ooit beter kan gaan worden.

Deze acceptatie, hoe rot en moeilijk dat ook is, heeft mij geholpen om milder naar mezelf te zijn. Het betekende absoluut niet dat ik mezelf neerlegde bij de situatie, natuurlijk is het belangrijk om te blijven vechten, maar het heeft geen zin om aan het spreekwoordelijk dode paard te blijven trekken en dan boos te worden dat je niet vooruit komt. Waar je ook vastloopt in het je herstel, hoe erg je eetstoornis op dat moment ook is, accepteren dat de situatie nu eenmaal is zoals ie is, is een manier van mild zijn naar jezelf en is al direct een grote stap in de richting van je herstel.

Dus ga door, geef niet op en blijf geloven. Zelfs wanneer het onmogelijk voelt. Elke stap die je hebt gezet is een stap. Elke dag dat jij de balans wel wist te behouden is weer een dag en je zal merken dat oefening kunst baart, maar tijd kost. Tel die goede, krachtige dagen dagen ook mee, want ze wegen minstens net zo zwaar en misschien zelfs zwaarder, omdat je er zo hard voor aan het vechten bent. Dat was niet is, kan altijd nog komen.

♥ Liefs,
Irene

 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Gedeeltelijk herstel accepteren”

  1. Jeetje…. zó de periode waarin ik me nu al masnden bevind… Zoveel twijfel: ga ik nog wel ooit écht herstellen? Wordt het nog beter of moet ik het hiermee doen? Maar dit is ook niet wat ik wil. Terug naar extreem ondergewicht en opnames in kliniek ook niet. Maar verder herstellen en nóg verder aankomen kan naar mijn idee ook niet gelukkiger maken… zo f*cking zwaar dit!

  2. Ik denk dat je het beter een process van groei kunt noemen in plaats vab “herstel”.
    Je kunt groei niet forceren het prooces is natuurlijk en je kunt erop vertrouwen dat je verder komt ,want je leeft.
    Wat leeft zoekt het licht en zoekt een weg om zich te ontplooien tot wat het worden moet.
    Ik denk niet dat je kunt zeggen dat je hersteld bent alleen omdat je dit of dat niet meer doet ,het gaat ook om hoe je denkt,hoe je innerlijke houding is tegenover jezelf,andere mensen,het leven.enz,enz.

  3. Heel erg bedankt voor deze blog!
    Mijn behandelaren proberen me al vele gesprekken uit te leggen dat ik moet proberen vol te houden op dit punt en dat verder herstel later wel komt maat dat dit voor nu goed genoeg is. Juist zodat ik niet telkens keihard omhoog en net zo hard weer terug val.
    Ik probeer te accepteren dat het al heel goed gaat vergeleken eerst maar nog lang niet hersteld ben en misschien geheel herstel niet mogelijk voor mij zal zijn. En dat dat niet komt omdat ik geen goede motivatie heb maar omdat het gewoon een verrekt moeilijke ziekte is een eetstoornis.
    Hopelijk kan ik met milder worden ook juist wat meer stapjes gaan zetten in m’n anorexia herstel.

  4. Dit is hoe ik me de laatste jaren voel. Alsof je mijn verhaal beschrijft. Dank voor je helpende woorden.

  5. Wouw, Dit is enorm fijn om te lezen.
    Ik bevind me namelijk ook al 1,5 jaar in zo’n fase en loop ook tegen een enorme muur aan van ‘ga ik hier ooit vanaf komen??’ ook al gaat het al 100x beter als een aantal jaar terug.

    Het inspireert me om te lezen dat het jou uiteindelijk toch gelukt is, maar ook dit enorm lange proces van ‘bijna beter’ zijn wel kent !

    dankjewel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *