Gevoeligheid en een eetstoornis

 

Een blog in de herhaling in verband met een themachat over dit onderwerp vanavond: Net als dat de een creatiever, slimmer, groter of sterker is dan de ander, zijn er ook verschillen in gevoeligheid. Natuurlijk kan de een beter met zijn gevoelens om gaan dan de ander, maar als je echt veel gevoeliger bent dan de gemiddelde persoon kan het zijn dat jij meer tijd en energie nodig hebt om met je emoties om te gaan. 

Sommige mensen die wat gevoeliger zijn, maken daarom eens of meerdere periodes mee waarin zij op zoek gaan naar balans. Een eetstoornis kan een hoop gevoelens onderdrukken of tijdelijk uitschakelen en wordt daarom soms juist ontwikkeld bij mensen die extra gevoelig zijn. 

Er zijn ook mensen die zeer gevoelig zijn, ook wel hoogsensitief (HSP) genoemd. Dit betekent dat emoties heftiger binnenkomen en je onbewust heel gevoelig bent voor sfeer, emoties in je omgeving en sneller overprikkeld bent. Hoogsesitiviteit is echter geen zwakte en kan juist gebruikt worden als kracht.

Vaak weten deze mensen al jaren of van kinds af aan dat ze anders zijn of voelen ze zich langere tijd kwetsbaar of vreemd. Wanneer je er achter komt dat je hoogsensitief bent, vallen alle puzzelstukjes misschien wel op zijn plek.

Je hebt meer aandacht voor jezelf nodig en af en toe extra rust en tijd nemen om dingen te verwerken kan belangrijk zijn. Je kunt er dus heel goed wat mee doen! Bewustwording en acceptatie spelen daarbij een belangrijke rol. Probeer vooral niet in de slachtofferrol te kruipen, maar ga staan voor wie je bent en zie je gevoeligheid niet als nadeel of ziekte. 

Een voordeel van hoogsensititeit is dat je dingen vaak goed aanvoelt. Je zult moeten leren vertrouwen op je intuitie en je zult dingen waarschijnlijk vaker doen op gevoel. Probeer te vertrouwen op jezelf en dingen te doen die goed voelen.

Mensen die hoogsensitief zijn zullen sneller of heftiger geluiden, pijn of bijvoorbeeld temperatuursverschillen aanvoelen. Zintuigelijk en gevoelsmatig ben je als hoogsensitief persoon vaak goed ontwikkeld, maar tegelijkertijd kun je je ook snel verward of overspoeld voelen. Er komt zoveel binnen waardoor je veel ruimte nodig hebt om alle dingen die je voelt en aanvoelt op een rijtje te zetten. Leren om te gaan met hoogsensitiviteit kan een heel proces zijn, maar probeer het positief te blijven zien. Je leert in dit proces namelijk enorm veel over jezelf. 

Misschien denk je wel ”Ik gevoelig? Ik ben juist heel hard?” Maar sommige mensen die wat gevoeliger zijn, bouwen een muur om zich heen, overschreeuwen zichzelf of kunnen vrij kattig reageren. Soms komt die kattigheid voort uit overprikkeling door alles wat gevoeld wordt, maar wat je niet verwerkt.
Andere mensen keren juist naar binnen toe en sluiten zichzelf daarmee af. Bij sommige mensen die wat gevoeliger zijn, ontstaat door die gesloten houding een probleem met het uiten van boosheid, verdriet of problemen in hun sociale leven. 

Wanneer je herstellende bent van je eetstoornis komt het thema ”voelen” vaak aan de orde. Je gevoel toelaten is een enorm belangrijke stap om je eetstoornis niet meer nodig te hebben. Bij iedereen heeft het onderdrukken van gevoelens een andere reden. Bij iedereen zijn er tenslotte ook andere dingen gebeurd of niet gebeurd. Stap voor stap wat meer gevoel toelaten is niet altijd even gemakkelijk.

Ik weet nog dat ik meer gevoel toe moest gaan laten. Het voelde alsof er een dijk doorgebroken was. De tranen bleven stromen en ik huilde voor mijn gevoel dozen tissues weg. De balans van het inhouden van al die gevoelens was ik ineens helemaal kwijt. Ik kreeg de neiging mijn eetstoornis te gebruiken om de emoties weer weg te stoppen, maar wist dat dat me niet zou helpen. Ik weet niet hoe lang deze periode duurde, maar het leek wel een eeuwigheid. In de groepstherapie waar ik op dat moment in zat noemden we elkaar een ”weekdiertje” in die periode. Het was nu eenmaal even zo. Ik had meer tijd nodig om mijn emoties te uiten, dingen die gebeurden kwamen hard binnen en hadden meer tijd nodig om verwerkt te worden.

Wat op dat moment hielp was het maken van schema’s. Als ik uit school kwam was ik vaak een beetje in de war, kwam ik achter. Een half uurtje alleen op mijn kamer niks doen hielp mij om te verwerken wat er op school gebeurd was. Ook na werk, winkelen of vlak voordat ik naar een sociale afspraak, bijvoorbeeld een feestje zou gaan, nam ik eventjes een moment rust. Ik voelde mezelf soms een oud vrouwtje, maar blijkbaar werkt het voor mij. Accepteren had meer effect dan er tegenin gaan. 

Verder hebben mindfulness en yoga mij geholpen om meer bij mezelf te blijven. Ik voelde some mee met wat anderen voelden en raakte daardoor mijn eigen gevoelens kwijt of alles raakte een beetje door de war. Door ademhalingsoefeningen en stil te staan bij mezelf en gevoelens te leren accepteren kwam er weer balans in mijn gevoeligheid. 

Vanaf mijn kindertijd werd al gezegd dat ik hoogsensitief was, maar daar wilde ik niet aan. Ik vond het aanstelleritus. Ik heb mij altijd anders gevoeld, maar ik wilde van mijn problemen af, ik wilde een sterk persoon worden zonder eetstoornis. Na alle therapie voor mijn eetstoornis heb ik kunnen accepteren dat die gevoeligheid er nou eenmaal is. Dit ben ik gewoon en door die gevoeligheid serieus te nemen gaat het nu veel beter. Onderdrukken met lijnen heeft geen zin. Het is er en het is goed.

Wanneer je om wat voor reden dan ook een periode of altijd erg gevoelig bent, voelt het aslof je porien wijd open staan. Emoties en gevoelens komen keihard binnen en je lijkt er geen controle over te hebben. Een eetstoornis kan zorgen dat je porien wat sluiten en je de gevoelens meer buiten kunt houden. Echter is een eetstoornis een enorm destructieve schijnoplossing. Wanneer je de eetstoornis daarna los gaat laten, stap je een angstig gebied in. Je porien lijken weer wijd open te staan en alles komt binnnen. Blijf er in geloven dat die gevoelens minder worden en in balans komen.


Kruip van schrik niet meteen weer terug in je eetstoornis. Het wordt beter. Zeg niet ”Ik kan dit niet aan.” Maar probeer te kijken wat er gebeurt als je eventjes een tijdje een weekdiertje bent. Wees lief voor jezelf, je bent gevoelig op dit moment. 

Praktisch kun je ook het een en ander doen. Het kan fijn zijn een zacht dekentje te hebben, een knuffel die je fijn vindt of een lekker geurende bodylotion te gebruiken. Als de emoties op een gegeven moment te lang duren of je niet kunt stoppen met huilen, kan het ook goed zijn er even uit te stappen. Maak een wandelingetje en adem de buitenlucht eens 3 keer diep in. Of zoek ergens wat afleiding in, zolang het maar geen afleiding is die met destructief gedrag te maken heeft. 

De emoties kunnen een tijdje heel heftig zijn, maar daar zal evenwicht in komen. Je hebt lange tijd alles weggestopt en zult even opnieuw de balans moeten vinden in het uiten van emoties, maar ook de heftigheid ervan. Het komt goed. 

Je hoeft niet persé hoogsensitief te zijn om gevoelig te zijn. Maar wees je bewust van emoties en dat die er zijn om geuit te worden. De balans komt echt terug. Je hebt die eetstoornis niet nodig!

Vanavond is er een themachat over dit onderwerp

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

26 reacties op “Gevoeligheid en een eetstoornis”

  1. Mijn psycholoog heeft laatst hsp bij mij gediagnostiseerd(?) dus ik vind het wel toevallig dat hier nu een artikel over staat 🙂 het voelt wel als een soort opluchting hoor, dat er meer mensen zijn die zo als mij zijn zegmaar, en dat er een ‘verklaring’ voor mijn gevoel/gedrag is.

  2. Wat een mooi en duidelijk filmpje!
    Ik herken me er ook helemaal in, maar had er wel al vaker over gelezen. (:
    Vooral boeken van Susan Marletta Hart.

  3. Het klinkt wel allemaal herkenbaar, maar heb er nog nooit iemand over gehoord.

  4. Mooi stukje!
    Ik ben ook hoogsensitief en vind dat soms toch erg lastig.
    Maarrr zoals alles, stapje voor stapje komt de acceptatie en ik hoop het daarna te kunnen inzetten op een positieve manier.

  5. ik ben een HSP-er maar nu is het eigenlijk wel duidelijker geworden !

  6. Ik herken echt bijna alles bij mezelf, maar ik weet niet of ik het dan meteen heb?

  7. Ik ben ook hoogsensitief, in mijn kindertijd heb ik hier heel erg veel last van gehad. Ik hoop dat iedereen alles wat losser gaat zien !
    Xxx

  8. Wow, ik herken alles van dat filmpje. Ik weet alleen net als Feee* niet of ik het dan meteen ook heb?

  9. Het is geen diagnose die gesteld kan worden, het is een naam voor de extreem gevoeligen onder ons. Dus ik weet niet of je het ook moet hebben over ”of ik het ook HEB”. Naar mijn idee maakt het meer uit van je identiteit, je persoon. Dus dan BEN je HSP. Ik ben zelf ook hooggevoelig, ik wist het al vrij jong, maar sommigen komen er pas op latere leeftijd achter. Helaas is het behoorlijk lastig om hier mee kunnen om te gaan, er is geen pasklaar antwoord. Ik vind het nog steeds erg lastig!

  10. Ben het met bovenstaande reactie eens. Naar mijn mening kan je het niet ‘hebben’, maar ben je wat gevoeliger ofwel neurotischer dan gemiddeld. Zelf kan ik me hier ook in herkennen. Ik ben heel erg gevoelig en snel geprikkeld. Het is naar mijn mening een persoonlijkheidstrekje. Ik geloof niet dat het een soort gave is ofzo, wat sommigen denken. Ik denk dat iedereen in staat is hetzelfde te voelen, alleen mensen die hooggevoelig zijn, hebben moeite om het buiten zichzelf te laten, en nemen teveel op van de omgeving. Voor mij werkt inderdaad yoga en mindfullness. Hierdoor heb ik geleerd om bij mezelf te blijven en niet teveel aan te trekken van de omgeving.

  11. Zo herkenbaar heh.. soms ben ik zo overprikkeld, dat ik echt bang ben om de controle kwijt te raken.. Dan moet ik echt terug naar mijn eigen echte gevoel. Voelen dat mijn eigen ruggegraat er ook nog is. En dan besef ik me altijd dat ik dat ben en niet al die gevoelens en inlevingen die ik zo snel over lijk te nemen en bang ben dat ik dan ook zo ben/wordt..

  12. Bedankt voor het plaatsen van mijn filmpje! Het artikel is ook zeer goed! Hopelijk schept het wat meer duidelijkheid nu voor anderen 🙂

  13. Zoals de reacties hier boven beschrijven is het inderdaad een aangeboren karaktertrek en geen officiele (DSM) diagnose! Wie weet dat dat in de toekomst nog komt, maar er is veel discussie over.
    Ook kan het vaak overeenkomen met andere problematiek, zoals kenmerken behorende bij borderline problematiek. Als je je hierin herkent wil dat dus niet meteen zeggen dat je dit hebt of bent..

    Overigens herken ik mezelf hier ook heel erg in! Ik weet ook dat ik extreem gevoelig ben. Ik heb er ook mijn werk van gemaakt dus ik probeer het ook als een kracht in te zetten, maar moet mij er daarnaast wel bewust van zijn dat ik inderdaad mijn rust neem e.d. Ik ga nog wel snel over mijn eigen grenzen. Ik hoop dat nog beter te leren.

  14. Heel herkenbaar!
    Ik wist al dat ik HSP’er ben, maar dit maakt het allemaal nog duidelijker en bevestigd het alleen maar. Wel een goed stukje.. ik moet echt nog om leren gaan met emoties. En wat nou van een ander is en wat van mij.
    Maar dat ga ik binnenkort allemaal leren. 🙂

  15. Wat een fijne blog,dit is precies hoe ik ben,ik heb onder meer ook veel last met emoties uiten en alles is een stuk erger waardoor iedereen vroeger mij een aanstellen vonden.Maar mijn moeder en mijn zus zijn ook HSPer maar mijn moeder vind dat ik nog meer een HSPer ben dan hun.
    Ik voel ook ook alles aan van andere mensen en ik pak hun stemming ook over

  16. WWOOOWWW echt zooo herkenbaar, me oude psycholoog zei al dat ze dacht dat ik een HSPer ben maar het is nooit echt bevestigd ofzo, maar nu ik dit lees… vallen de puzzelstukjes wel op z’n plaats.

  17. wow,
    zooo herkenbaar!!!
    ik zit hier bijna te huilen terwijl ik dit lees…
    waarom?!? geen iedee!!
    en echt mooi en duidelijk uitgelegd!!
    mooi filmpje ook!!!

    liefs

  18. ik heb (heel toevallig) vorige week te horen gekregen dat ik ook hooggevoelig ben. en ja, alles valt een beetje op zn plek.. heel fijn. en ik geloof ook zeker dat het een enorme kracht is 🙂

  19. Ik herken mezelf hier helemaal in.

  20. hmm ik vind het maar iets interessants HSP.. Vraag me een beetje af waar de grens dan ligt tussen gewoon gevoelig zijn en overgevoelig. Ik weet eigenlijk niet eens meer of ik überhaupt gevoelig ben want als mn gevoel me teveel wordt dan lijkt het vaak gewoon in 1x weggetoverd te zijn. Heb ik tegenwoordig niet eens mn eetstoornis meer voor nodig eigenlijk.. snap dr niks meer van al dat gevoel:P

  21. Herkenbaar!
    Kan als zwak punt gebruikt worden door anderen, maar is zeker ook een kracht!

  22. Ik herken ook zoveel in dit filmpje ! goed om te horen dat er meer mensen zijn die deze kenmerken ook hebben!

  23. Ik moest huilen toen ik het filmpje zag… dat zegt genoeg denk ik:)
    Ik heb zoveel aan deze site bedankt

  24. ik weet sinds vandaag dat ik hsp ben…. en precies zoals het in dit stuk staat valt alles langzaam op zijn plekje, al die jaren leven met mijn heftige emoties waarvan ik niet wist waarom ze zo heftig waren, mijn verschrikkelijke onzekerheid en het ontstaan van mijn eetstoornis. Een beetje in de war vandaag omdat ik nu veel nadenk over alles waarvan ik nu weet hoe het kwam.

    bedankt voor dit goeie stuk!

  25. Ik ben 42 en 10 jaar geleden pas gediagnotiseerd. Al die jaren daarvoor wist ik dat ik (veel) gevoeliger was dan mijn vriendinnen. Sommige dachten zelfs dat ik een 6e zintuig had. Dit is zo vaak gezegd dat ik het bijna ging geloven. Maar ik zag of sprak geen geesten oid. Dus ik begreep het niet helemaal.
    Toen ik 30 was kreeg ik een burn-out en na enige sessie te hebben gehad met mijn therapeut is daaruit geconstateerd dat ik een hsp-er ben. Nou, daar kwam een hele diepe zucht uit voort. Alle puzzelstukjes van al die jaren vielen op hun plek. En nu, nu doe ik bijna alles op gevoel en vaak gaat het goed, maar soms wordt het ook allemaal even teveel en zoek ik alleen de rust op en dat helpt.
    Goed filmpje trouwens…

  26. In 2006 tijdens mijn gesprekken met de psycholoog kwam HSP naar voren bij een test. Puzzelstukjes begonnen op zijn plaats te vallen, maar hoe ik daar mee om moest gaan kwam niet meer aan bod. Ik werd vlak daarna opgenomen op de PAAZ en daar was daar geen tijd voor. Veel later kwam de diagnose persoonlijkgeidsstoornis en al die tijd werd niets gedaan met HSP. Toen ik begin dit jaar begon met de DGT therapie, en de blokkade die ik had gelegd op alle emoties, oftewel de dikke muur die ik om me heen gebouwd had, opgeheven moest worden, kwamen de problemen. Het gevoel te verdrinken is er vaak. Niet te weten wat te doen even zo vaak. Dat ik rust nodig heb is een feit, maar dat ik nog een lange weg te gaan heb is een feit. Onbegrip is maar een understatement, mensen begrijpen het niet en zien het als aanstellen. Ook in mijn familie hoef ik niet op begrip te rekenen; dat zijn nuchtere mensen die niets hebben met ’emoties’. Dit stukje verklaart veel voor mij, evenals het filmpje en de test; overigens is dat dezelfde als die ik jaren geleden gemaakt heb. Goed stuk overigens…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *