Een blog in de herhaling in verband met een themachat over dit onderwerp vanavond: Net als dat de een creatiever, slimmer, groter of sterker is dan de ander, zijn er ook verschillen in gevoeligheid. Natuurlijk kan de een beter met zijn gevoelens om gaan dan de ander, maar als je echt veel gevoeliger bent dan de gemiddelde persoon kan het zijn dat jij meer tijd en energie nodig hebt om met je emoties om te gaan.
Sommige mensen die wat gevoeliger zijn, maken daarom eens of meerdere periodes mee waarin zij op zoek gaan naar balans. Een eetstoornis kan een hoop gevoelens onderdrukken of tijdelijk uitschakelen en wordt daarom soms juist ontwikkeld bij mensen die extra gevoelig zijn.
Er zijn ook mensen die zeer gevoelig zijn, ook wel hoogsensitief (HSP) genoemd. Dit betekent dat emoties heftiger binnenkomen en je onbewust heel gevoelig bent voor sfeer, emoties in je omgeving en sneller overprikkeld bent. Hoogsesitiviteit is echter geen zwakte en kan juist gebruikt worden als kracht.
Vaak weten deze mensen al jaren of van kinds af aan dat ze anders zijn of voelen ze zich langere tijd kwetsbaar of vreemd. Wanneer je er achter komt dat je hoogsensitief bent, vallen alle puzzelstukjes misschien wel op zijn plek.
Je hebt meer aandacht voor jezelf nodig en af en toe extra rust en tijd nemen om dingen te verwerken kan belangrijk zijn. Je kunt er dus heel goed wat mee doen! Bewustwording en acceptatie spelen daarbij een belangrijke rol. Probeer vooral niet in de slachtofferrol te kruipen, maar ga staan voor wie je bent en zie je gevoeligheid niet als nadeel of ziekte.
Een voordeel van hoogsensititeit is dat je dingen vaak goed aanvoelt. Je zult moeten leren vertrouwen op je intuitie en je zult dingen waarschijnlijk vaker doen op gevoel. Probeer te vertrouwen op jezelf en dingen te doen die goed voelen.
Mensen die hoogsensitief zijn zullen sneller of heftiger geluiden, pijn of bijvoorbeeld temperatuursverschillen aanvoelen. Zintuigelijk en gevoelsmatig ben je als hoogsensitief persoon vaak goed ontwikkeld, maar tegelijkertijd kun je je ook snel verward of overspoeld voelen. Er komt zoveel binnen waardoor je veel ruimte nodig hebt om alle dingen die je voelt en aanvoelt op een rijtje te zetten. Leren om te gaan met hoogsensitiviteit kan een heel proces zijn, maar probeer het positief te blijven zien. Je leert in dit proces namelijk enorm veel over jezelf.
Misschien denk je wel ”Ik gevoelig? Ik ben juist heel hard?” Maar sommige mensen die wat gevoeliger zijn, bouwen een muur om zich heen, overschreeuwen zichzelf of kunnen vrij kattig reageren. Soms komt die kattigheid voort uit overprikkeling door alles wat gevoeld wordt, maar wat je niet verwerkt.
Andere mensen keren juist naar binnen toe en sluiten zichzelf daarmee af. Bij sommige mensen die wat gevoeliger zijn, ontstaat door die gesloten houding een probleem met het uiten van boosheid, verdriet of problemen in hun sociale leven.
Wanneer je herstellende bent van je eetstoornis komt het thema ”voelen” vaak aan de orde. Je gevoel toelaten is een enorm belangrijke stap om je eetstoornis niet meer nodig te hebben. Bij iedereen heeft het onderdrukken van gevoelens een andere reden. Bij iedereen zijn er tenslotte ook andere dingen gebeurd of niet gebeurd. Stap voor stap wat meer gevoel toelaten is niet altijd even gemakkelijk.
Ik weet nog dat ik meer gevoel toe moest gaan laten. Het voelde alsof er een dijk doorgebroken was. De tranen bleven stromen en ik huilde voor mijn gevoel dozen tissues weg. De balans van het inhouden van al die gevoelens was ik ineens helemaal kwijt. Ik kreeg de neiging mijn eetstoornis te gebruiken om de emoties weer weg te stoppen, maar wist dat dat me niet zou helpen. Ik weet niet hoe lang deze periode duurde, maar het leek wel een eeuwigheid. In de groepstherapie waar ik op dat moment in zat noemden we elkaar een ”weekdiertje” in die periode. Het was nu eenmaal even zo. Ik had meer tijd nodig om mijn emoties te uiten, dingen die gebeurden kwamen hard binnen en hadden meer tijd nodig om verwerkt te worden.
Wat op dat moment hielp was het maken van schema’s. Als ik uit school kwam was ik vaak een beetje in de war, kwam ik achter. Een half uurtje alleen op mijn kamer niks doen hielp mij om te verwerken wat er op school gebeurd was. Ook na werk, winkelen of vlak voordat ik naar een sociale afspraak, bijvoorbeeld een feestje zou gaan, nam ik eventjes een moment rust. Ik voelde mezelf soms een oud vrouwtje, maar blijkbaar werkt het voor mij. Accepteren had meer effect dan er tegenin gaan.
Verder hebben mindfulness en yoga mij geholpen om meer bij mezelf te blijven. Ik voelde some mee met wat anderen voelden en raakte daardoor mijn eigen gevoelens kwijt of alles raakte een beetje door de war. Door ademhalingsoefeningen en stil te staan bij mezelf en gevoelens te leren accepteren kwam er weer balans in mijn gevoeligheid.
Vanaf mijn kindertijd werd al gezegd dat ik hoogsensitief was, maar daar wilde ik niet aan. Ik vond het aanstelleritus. Ik heb mij altijd anders gevoeld, maar ik wilde van mijn problemen af, ik wilde een sterk persoon worden zonder eetstoornis. Na alle therapie voor mijn eetstoornis heb ik kunnen accepteren dat die gevoeligheid er nou eenmaal is. Dit ben ik gewoon en door die gevoeligheid serieus te nemen gaat het nu veel beter. Onderdrukken met lijnen heeft geen zin. Het is er en het is goed.
Wanneer je om wat voor reden dan ook een periode of altijd erg gevoelig bent, voelt het aslof je porien wijd open staan. Emoties en gevoelens komen keihard binnen en je lijkt er geen controle over te hebben. Een eetstoornis kan zorgen dat je porien wat sluiten en je de gevoelens meer buiten kunt houden. Echter is een eetstoornis een enorm destructieve schijnoplossing. Wanneer je de eetstoornis daarna los gaat laten, stap je een angstig gebied in. Je porien lijken weer wijd open te staan en alles komt binnnen. Blijf er in geloven dat die gevoelens minder worden en in balans komen.
Kruip van schrik niet meteen weer terug in je eetstoornis. Het wordt beter. Zeg niet ”Ik kan dit niet aan.” Maar probeer te kijken wat er gebeurt als je eventjes een tijdje een weekdiertje bent. Wees lief voor jezelf, je bent gevoelig op dit moment.
Praktisch kun je ook het een en ander doen. Het kan fijn zijn een zacht dekentje te hebben, een knuffel die je fijn vindt of een lekker geurende bodylotion te gebruiken. Als de emoties op een gegeven moment te lang duren of je niet kunt stoppen met huilen, kan het ook goed zijn er even uit te stappen. Maak een wandelingetje en adem de buitenlucht eens 3 keer diep in. Of zoek ergens wat afleiding in, zolang het maar geen afleiding is die met destructief gedrag te maken heeft.
De emoties kunnen een tijdje heel heftig zijn, maar daar zal evenwicht in komen. Je hebt lange tijd alles weggestopt en zult even opnieuw de balans moeten vinden in het uiten van emoties, maar ook de heftigheid ervan. Het komt goed.
Je hoeft niet persé hoogsensitief te zijn om gevoelig te zijn. Maar wees je bewust van emoties en dat die er zijn om geuit te worden. De balans komt echt terug. Je hebt die eetstoornis niet nodig!
Vanavond is er een themachat over dit onderwerp
Geef een reactie