Vanaf 25 oktober kan je iedere donderdag naar het programma Het Voedselgevecht kijken. Hierin worden verschillende mensen die vechten tegen een eetstoornis en voedingsstoornis gevolgd. Samen met presentatrice Marlijn Weerdenburg portretteert Het Voedselgevecht mensen die langzaam uit het dal komen, maar nog wel een lange weg te gaan hebben. In vier afleveringen komen de bekende(re) eetstoornissen Anorexia Nervosa, eetbuistoornis, orthorexia en Boulimia aan bod, maar ook de voedingsstoornissen ARFID, Orthorexia en Pica.
Anorexia Nervosa en ARFID
In de eerste aflevering maakt presentatrice Marlijn Weerdenburg kennis met Sanne. Sanne is 12 en heeft sinds haar tiende de eetstoornis Anorexia Nervosa. Haar verhaal illustreert wat deskundigen vaststellen: er is sprake van een indrukwekkende verjonging. Samen met haar ouders is Sanne hard aan het vechten om op gewicht te komen en haar leventje weer op te pakken. Maar het blijft spannend…
Ook ontmoet Marlijn Wouter, een 17-jarige jongen die lijdt aan de voedingsstoornis ‘ARFID’, een vermijdende restrictieve voedselinname stoornis, waarbij de patiënt bepaalde voedselsoorten vermijdt. In deze aflevering wordt Wouter gevolgd tijdens een therapiesessie om beter te leren eten en zijn leven weer op de rit te krijgen. Ook komen over beide ziektebeelden diverse deskundigen aan het woord.
Eetbuistoornis en Anorexia Athletica
In aflevering twee wordt Thomas gevolgd. Hij is 19 en lijdt sinds 4 jaar aan de eetstoornis Anorexia Athletica, waarbij hij door extreem veel te sporten en een zeer streng dieet probeert af te vallen. Zijn grote passie wielrennen is zowel een redding als een bedreiging. Hij moet dagelijks eten om te kunnen blijven sporten, maar door het fietsen valt hij weer af. Ook de ouders van Thomas maken zich grote zorgen.
Er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan te veel eten. Faisa is 41 en heeft last van de aandoening Eetbuistoornis. Aan Marlijn probeert ze uit te leggen wat eten met haar doet. Ook komen over beide ziektebeelden diverse deskundigen aan het woord.
Boulimia en anorexia
In aflevering 3 ontmoet presentatrice Marlijn Weerdenburg de 26-jarige Vivian. Vivian heeft al tien jaar lang Boulimia Nervosa. Ze compenseert haar eetbuien door over te geven. Ook ontmoeten we de 21-jarige Hilde, zij is herstellende van de ziekte Anorexia Nervosa die zij rond haar 15e ontwikkelde. Zowel bij Hilde als Vivian ligt onder hun eetstoornis een groot verdriet verborgen.
Trailer: Het voedselgevecht
De Turks-Nederlandse Asli Hoek geeft antwoord op de vraag of mensen met een andere culturele achtergrond ook last hebben van eetstoornissen en acteur Jack Wouterse vertelt over zijn metamorfose: een maagverkleining maakte een einde aan een jarenlange eetverslaving.
Hoe gaat het nu met?
In de laatste aflevering ziet presentatrice Marlijn Weerdenburg alle mensen met een eet- en voedingsstoornis terug die zij de afgelopen weken leerde kennen. Vivian vertelt over de onderliggende reden van haar ziekte Boulimia Nervosa. En ook Hilde vertelt waarom zij als 15-jarig hockeymeisje van de ene dag op de andere Anorexia Nervosa ontwikkelde.
Wielrenner Thomas deelt zijn angsten en dromen voor de toekomst met zijn mentor Leontien van Moorsel, die zelf ooit in de greep van de dodelijke ziekte Anorexia Nervosa zat. En hoe gaat het inmiddels met de 12-jarige Sanne, lukt het haar normaal te blijven eten en haar zelfbeeld ten positieve bij te stellen?
Het Voedselgevecht, vanaf donderdag 25 oktober, 20.55 uur NPO 3
Vraag jezelf altijd voordat je naar dit soort programma’s gaat kijken af of het helpend voor jou en jouw eetstoornis herstel is. Voor velen kan het kijken naar dergelijke programma’s namelijk werken als trigger. Waak hiervoor en praat erover met je omgeving. Lees ook: Anorexia op televisie en Triggers op televisie.
Bron: KRO-NCRV –
Fotograaf: Stijn Ghijsen
Geef een reactie