Het leven is geen wedstrijd

Het leven wordt soms gezien als wedstrijd. Je moet knapper zijn dan de ander, betere cijfers halen op school, het leukste vriendje hebben, de meeste vriendinnen, etc. Het leven krijgt ineens een heel andere betekenis wanneer je dingen doet omdat anderen ze doen en omdat jij niet wilt achterblijven. Als je dingen doet om te concurreren met anderen zodat zij niet het meest succesvol zijn. Ergens kun je je dan ook afvragen wat je relatie met diegene betekent als je altijd alles beter wilt. Is dat dan een relatie of vriendschap waar je op kunt bouwen, waardoor je je echt beter gaat voelen en gun je die persoon dan ook alle geluk van de wereld?

Op de middelbare school, inmiddels al heel wat jaren geleden, had ik een vriendin die op de een of andere manier altijd een concurrentiestrijd leek te voeren. Op gegeven moment ging dit zelfs over in leed concurrentie. Dit had ik natuurlijk niet direct door… maar pas op het moment dat zij mij keihard liet vallen toen het met mij een stuk slechter ging. Natuurlijk weet je dan niet direct dat dit daardoor komt, maar toen ik terug ging kijken en het met anderen besprak, was dit wel iets wat duidelijk werd. Het is niet iets wat mensen doen vanuit nare bedoelingen, maar het is iets wat vaak voortkomt uit onzekerheid.

Bron

Je kunt bijvoorbeeld al denken aan dit ‘simpele’ voorbeeld. Je vertelt je vriendin over een ruzie die je hebt gehad met je vriend. Hij had je erg gekwetst en er zijn wat lelijke woorden over en weer gegaan. Hierop antwoord jouw vriendin dat ze je helemaal begrijpt en dat zij laatst ook ruzie had en dat hij haar huilend heeft achtergelaten en weg is gegaan. Ze bedoelt het dan wel goed en wil jou helpen, maar wat er eigenlijk gebeurt is dat zij laat zien dat het bij haar erger was.

We concurreren (vaak onbewust) heel wat af in ons leven en dat is echt niet altijd nodig. Het heeft te maken met een bepaalde manier van jezelf vergelijken en soms doen we dit door dingen beter te willen doen maar dit wordt ook gedaan op een neerwaartse manier, bijvoorbeeld door problemen te vergelijken en er erger aan toe willen zijn dan anderen. Dit is iets wat bij eetstoornissen ook geregeld voorkomt en wat eigenlijk niemand helpt. Het kan helpen om je even beter te voelen, maar op langere termijn helpt het niet.

Wat zijn nou die onnodige wedstrijden in het leven?

1. Wie het meest gestrest is
Stress betekent dat je je zorgen maakt om dingen of dat er in ieder geval dingen zijn die jou bezig houden. Dit is ook iets waar soms een wedstrijd van wordt gemaakt. Want hoe meer stress je hebt, hoe meer er zou spelen in je leven om je druk over te maken. Ergens snap ik dat ook niet want dat is juist wat we niet willen toch? We willen toch liever een onbezorgd leven?

2. Wie het het drukste heeft
Druk zijn is blijkbaar iets wat cool is, maar het is lang niet altijd iets fijns. Toch is het iets wat veel concurrentie oproept bij vrouwen. Druk, succesvol en ook nog eens tijd hebben voor sociale contacten. Ik heb het een hele tijd het heel druk gehad en dat lijkt misschien leuker dan dat het is. Ik miste een bepaald overzicht van alles wat ik moest doen en daarnaast vond ik het ook jammer dat ik niet meer altijd spontaan met vriendinnen af kon spreken. Ook vriendinnen vonden het jammer dat ik het altijd zo druk had en dit was echt niet iets wat als iets fijns ervaren werd. Ik denk dat mijn vrienden destijds juist heel veel waarde hechtte aan hun vrije tijd in plaats van dat zij het gevoel hadden dat zij met mij moesten concurreren.

3. Wie het kortste heeft geslapen
Dit was echt iets wat tijdens mijn school en studie periode een rol speelde bij tentamens bijvoorbeeld. Ik denk dat ik mij er zelf ook nog wel schuldig aan heb gemaakt. Een vriendin en ik leerden namelijk altijd tot diep in de nacht en dan werd het op gegeven moment een soort wedstrijd wie er het langste door kon gaan en dus het minste had geslapen. Dit hielp eigenlijk ook niet echt want op gegeven moment ging het niet meer over het leren maar over wie er het langste door kon gaan terwijl we die nachtrust juist zo goed konden gebruiken om ons tentamen goed te maken.

4. Wie het meeste afvalt
Wanneer er veel vrouwen, familieleden of vrienden van elkaar, aan het diëten zijn is er onderling vaak ook wel concurrentie. Er wordt dan gesproken over hoeveel kilo ze zijn kwijtgeraakt in korte tijd en dit kan een wedstrijd of concurrentie gevoel oproepen. Ik denk ook dat dit bij mensen met eetstoornissen iets is wat veel voorkomt. Mensen worden getriggerd door het gewicht van anderen en hierdoor worden zij onzeker over zichzelf en ze vervallen dan eerder in destructief gedrag. Dit alles is iets wat helemaal niet helpt omdat je je laat leiden door wat anderen hebben en doormaken terwijl iedereen anders is en dat jou echt niet per se mooier of beter maakt.

Bron

5. Wie de kleinste kledingmaat heeft
Ook is er regelmatig een concurrentiestrijd onder vrouwen als het gaat om een kledingmaat. De ene keer kan dit een grotere kledingmaat zijn en de andere keer een kleinere maat. Hetzelfde gaat om de cupmaat. Terwijl dat alles niks zegt over hoe jij als persoon bent en of mensen je wel of niet leuk vinden. Een onnodige wedstrijd dus die jou echt geen leuker persoon maakt.

6. Wie de meeste vrienden heeft
Als je de meeste vrienden hebt, ben je een winnaar… terwijl je in het leven uiteindelijk misschien wel helemaal niet zoveel hebt aan wat oppervlakkige contacten maar meer kunt halen uit intensievere en intiemere relaties en vriendschappen met minder personen. Eenzaamheid zegt niks over de hoeveelheid mensen om je heen. Dat is dus niks om jaloers op te zijn of om mee te concurreren.

7. Wie het bruinste wordt in de zon
Ik heb heel wat vakanties doorgemaakt met mijn gezin en het was altijd al duidelijk dat mijn zus (die al getint is) sneller bruin word dan ik. Hier moeilijk om gaan doen heeft geen zin. Het betekent niet dat zij meer van de zon geniet of er beter uitziet daardoor. Het is gewoon een gegeven en dat is ook gewoon oke. Ik krijg weer sproetjes in de zomer en zij niet.

8. Wie maakt het meeste vervelende dingen mee
Dit is typisch een voorbeeld van leedconcurrentie en een goed voorbeeld dat dit niet iets is om mee te concurreren. Er zal altijd wel iemand zijn die het net wat slechter heeft getroffen of meer vervelende dingen meemaakt. Diegene kun je bewonderen om zijn/haar kracht of doorzettingsvermogen maar problemen romantiseren is ook niet eerlijk tegenover die persoon. Daarnaast maken problemen van anderen jouw problemen niet minder erg. Neem jezelf en je eigen gevoel serieus en vergelijk jezelf niet met anderen.

9. Wie heeft de meeste vriendjes of dates gehad
Wie de meeste vriendjes of dates heeft gehad is ook iets waar meisjes onderling mee concurreren. Dit geldt trouwens niet alleen bij meisjes, misschien nog wel meer bij jongens. Uiteindelijk gaat het er toch om dat je je goed kan voelen bij iemand en dat je gelukkig bent.. niet om hoeveel er aan vooraf zijn gegaan. Dit zegt overigens ook niks over hoe leuk of knap jij bent… het kan ook een bewuste keuze zijn om niet te daten of snel aan een relatie te beginnen.

10. Wie de hoogste cijfers heeft
Ik denk dat dit één van de meest voorkomende vormen van concurrentie is op school, in vriendschappen, etc. Wie het het beste doet op school en wie de hoogste cijfers haalt. Het kan heel wat stress geven en niet opleveren wat eigenlijk de bedoeling is. Je moet niet leren om een hoog cijfer te halen, je leert om dingen beter te begrijpen en uiteindelijk je werk goed te kunnen doen. Als jij straks 80 jaar bent en terug kijkt op je leven tot dan, zal je echt niet denken aan dat jij een 8 haalde toen jouw studiegenootje een 7,5 haalde. Zonde van je tijd en ook van je vriendschap! Het kan de sfeer ook negatief beïnvloeden en het is fijn als je een ander ook dat ‘succesje’ kan gunnen.

Een competitie of concurrentiestrijd kan bestaan bij winkels, op het voetbalveld om de tegenstander te verslaan, tijdens spelletjes, maar niet bij de dingen die hierboven staan en zo zijn er nog veel meer dingen in het leven waar geen concurrentie of vergelijkingsstrijd voor nodig is. Het leven is geen wedstrijd.

Op welke manier herken jij die concurrentie strijd?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “Het leven is geen wedstrijd”

  1. Mmm ik kan niet zeggen dat ik veel herken. Vooral 1, 2, 3, 6, 7, 8 en 9 herken ik totaal niet! Ik heb niks gemist blijkbaar 😉

  2. Ik herken dit bijna allemaal!

  3. Ik heb mij altijd teruggetrokken uit dit soort situaties, het is gewoon zo vervelend.Ik was en ben dan liever alleen dan dat ik hieraan mee deed/doe.

    Maar is het dan concurrentie wanneer je zegt dat je iemand begrijpt omdat je iets dergelijks heb meegemaakt(dus niet erger of beter, maar gewoon ook”)?

  4. De hoogste cijfers, de meeste vrienden/volgers, de meeste dates, het meeste geld, de best betaalde bijbaan, de meeste korting, de nieuwste/duurste gadgets, de hipste kleding, wie het meeste kan eten en toch slank kan blijven, de beste sporter, en zo zijn er vast nog wel meer ‘onbewuste wedstrijdjes’…

  5. Goed om hier eens zo bij stil te staan, want eigenlijk denk ik hier nooit echt zo over na terwijl het voor mij wel de harde realiteit is. Goede blog!

  6. @Anne : nee,hoor, dat is volgens mij dan weer geen concurrentie/competitie 🙂 Het wordt alleen een beetje vervelend wanneer iemand zegt : ‘ja, dat is nog niets, weet je wat ík heb meegemaakt….?’. Als je gewoon begrip toont omdat je iets gelijkaardigs hebt meegemaakt, is dat gewoon hartstikke lief, vind ik 🙂 Dan voelt die persoon zich niet zo alleen in zijn problemen !

    Liefs x

  7. Competitiedrang. Heel oppervlakkig want je wordt op de buitenkant beoordeeld en dat zegt toch niets over de binnenkant. Ze willen veel vrienden en als je een conflict met hun hebt over een misstand dan gaan ze je neerhalen op iets wat zij niet willen zo van ik wil wel geloven dat je niemand hebt. Ze gaan alleen maar met iemand om om er van te kunnen profiteren en hun liefde zal wel geveinsd zijn om hun doel te behalen zonder dat het echt oprecht en welgemeend is. Dan voel je je als object gebruikt voor hun ego of om de aandacht. Als het maar om prominenten gaat daar willen ze zich wel bij scharen zonder dat zij het menen alleen om het doel om er beter van te worden. Als je zegt wat waar en misdaan is dan laten ze je vallen. Het moet altijd leuk zijn en zij moeten er beter van kunnen worden zonder dat het in het voordeel van die ander uitpakt dan eerder in het nadeel uitpakt van die ander. dan voel je je kwaad en benadeeld en zeg je dat dan beginnen ze te schelden en te dreigen. Zich gewoon uitdrukken in woorden en die in verbinding brengen met een in zin dat gaat er bij hun niet in. het is een logische onderbouwing die je geeft en dat noemen ze kwetsen en smaad terwijl het waar en misdaan was wat je zei. Zij willen geen rekenschap afleggen maar er wel beter van willen worden. Van twijfelachtig niveau en onecht en namaak copycat imitator van iemand die een ander speelt om iets gedaan te krijgen zonder dat diegene het meent. Ze mensen er niets van. Niets is wat het lijkt. .

  8. Ik heb een vriendin die concurrent wil zijn in LIEFDADIGHEID.

    Zet ik me ergens maatschappelijk voor in dan moet zij dat ook doen. Verschil tussen mij en haar is dat ik het niet doe om leuk te worden gevonden.
    En elke keer moet ze dan met steken onder water laten merken dat zij er beter in is, ik volgens haar te veel dit of dat doe in slechte zin enzovoort.

    In het begin had ik het niet door totdat de ware aard van haar zich ontpopte via berichten en chantage en manipulatie.

    Het punt is dat ik niet zo goed weet hoe ik van deze vriendschap af kom. Ze woont drie straten verder, is met regelmaat op dezelfde activiteiten in de buurt en nu mengt ze zich ook weer in mijn contacten.

    Best lastig.
    Iemand tips?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *