Het verschil tussen angst en stress

We zijn allemaal wel eens bang en ervaren allemaal wel eens stress. Of dit nou komt doordat je ruzie hebt met een vriendin, een belangrijke deadline hebt of een proefwerk, een spannend gesprek aan moet gaan of je intake gesprek hebt voor therapie. Stress kan voortkomen uit iedere situatie of gedachte en dit kan je boos, nerveus, bezorgd, gefrustreerd of zelfs angstig maken.

Angst kan voortkomen uit stress, maar het is niet hetzelfde. Toch wordt dit vaak door elkaar gehaald. David Spiegel van de Amerikaanse Standford Universiteit vertelt aan de Huffington Post dat de grens tussen stress en angst vaak onduidelijk is, maar dat beide emoties een andere oorzaak en invloed hebben op ons lichaam.

Bron

Vijf verschillen tussen stress en angst.

1. De oorzaak van acute stress verschilt van de oorzaak van angst
Ondanks dat er zeker overeenkomsten zijn bij stress en angst, zijn het volgens David Spiegel twee verschillende emoties die ontstaan zijn vanuit een verschillende oorzaak. Bij stress weten we meestal wel waar wij ons zorgen over maken, maar bij angst zijn we hier vaak minder bewust van. De reactie wordt het probleem: Je wordt bang om bang te zijn.

2. Stress en angst hebben vaak dezelfde fysieke symptomen
Je herkent vast wel het gevoel van gejaagdheid. Dit is een gevoel dat zowel angst als stress met zich mee kan brengen. Ze kunnen allebei zorgen voor een versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en soms ook gespannen spieren. Het verschil wordt zichtbaar wanneer angst overgaat in paniek of angstaanvallen. Dit brengt meer andere gevoelens met zich mee wat typerend is voor angst. Zoals rillingen, opvliegers, pijn in de borst en hoofdpijn. Daarnaast gaat dit vaak ook gepaard met (ernstige en vaak niet reële) paniekgedachten.

3. Angst komt vaak voort uit vrees
Fobieën voor bepaalde activiteiten, dingen, dieren of bijvoorbeeld sociale situaties, komen allemaal voort uit angst. Wanneer iemand een fobie of angststoornis heeft, ontstaat er paniek wanneer je geconfronteerd wordt met de stressor, hetgeen waar je bang voor bent. Gevoelens van angst kunnen ook al ontstaan op het moment dat je er in aanraking mee dreigt te komen. Angst kent een zogenaamd sneeuwbaleffect. Angstige gevoelens zorgen voor nog meer angst en mensen die hier last van hebben soms de neiging om te gaan vermijden. Dit kan de angst nog sterker maken en er voor zorgen dat het erger wordt. Angststoornissen vallen onder een groep van psychische aandoeningen en er zijn veel verschillende soorten. Zoals de gegeneraliseerde angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis, specifieke fobieën, straatvrees (agorafobie) en de paniekstoornis. Symptomen komen en gaan, maar in veel gevallen is een angststoornis wel levensbepalend.

Weheartit.com

4. Acute stress heeft meestal een externe oorzaak

Bij stress weet je meestal wel wat de oorzaak is. Je hebt een belangrijke deadline, financiële problemen, een drukke verjaardag van je kind, etc. Iedereen kent het en maakt het wel eens mee. Het gaat vaak om externe factoren die je één voor één kunt afhandelen. Om beter met stress om te kunnen gaan is het beter om multitasking aan de kant te schuiven. Kijk naar wat je wel kunt doen en wat niet. En beloon jezelf als je iets hebt afgerond.

5. Angst en stress worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn twee verschillende ervaringen
Angst en stress worden gecategoriseerd als twee aparte gevoelens. De stress die wij ervaren in ons dagelijks leven wordt geassocieerd met nervositeit en frustratie. Angst daarentegen zorgt veelal voor gevoelens van zorgen, vrees en onrust. Het belangrijkste verschil is het gevoel van hulpeloosheid. Bij stress heb je meer het gevoel van controle en dat je de problemen kunt aangaan en aanpakken. Bij angst bestaat er meer het gevoel van hulpeloosheid.

Bron

Herken jij het verschil tussen angst en stress?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “Het verschil tussen angst en stress”

  1. Ja, herken het verschil zelf goed.

    Fijne blog verder. Dank ervoor.

  2. Ik vind het heel moeilijk om het verschil te herkennen, vooral omdat angst en stress reacties in mijn dagelijks leven door elkaar voorbij komen.
    En op het moment zelf weet je al helemaal niet wat je overkomt :p

    Bedankt voor de blog!

  3. Fijne blog, heel herkenbaar. Het verschil wat ik enorm ervaar is dat geval van hulpeloosheid, toen besefte ik dat het geen stress was maar angst terwijl er geen echte reden of aanleiding was. Het herkennen en er manieren voor vinden om er mee om te gaan heeft me heel erg geholpen.

  4. Hele goede en leerzame blog, ik had er eigenlijk nog nooit zo naar gekeken.

  5. Goed bericht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *