Hoe ben ik aardiger voor mezelf?

Jarenlang heb ik geworsteld met een eetstoornis en mijn zelfbeeld. Ik vond het moeilijk om goed voor mezelf te zorgen en nam mezelf van alles kwalijk. Ik vond mezelf te dik, te lelijk, te dom, te saai, te veel, te weinig. Dat moest veranderen, maar het was een onbegonnen strijd mezelf pas aardig te mogen vinden als ik aan mijn hoge eisen voldeed. Nee, het werkte eerder andersom. Als ik aardiger tegen mezelf zou worden, zou mijn zelfbeeld beter worden. Maar hoe doe je dat, aardiger tegen jezelf zijn? 

Zelfhaat en zelfveroordeling kunnen heel diepgeworteld in je systeem zitten; iets waar je automatisch op terugvalt. Als je aardiger tegen jezelf bent, kan het lastig zijn om dat te geloven of serieus te nemen. Maar de letterlijke acties die je kan ondernemen om aardiger tegen jezelf te zijn, zijn soms best simpel. Dat het gevoel niet meteen meekomt kan gecompliceerd voelen, maar geef het tijd, want ook dat moet in je systeem komen en zich wortelen! Om in de spreekwoordelijke zin te blijven, kan je daarna groeien en bloeien. Echt waar. In deze blog benoem ik een aantal dingen die je kan doen om aardiger voor jezelf te zijn. Voel je vrij om deze lijst aan te vullen in de reacties!

 

Schrijf jezelf een liefdesbrief

We starten meteen goed en voor je gevoel vast ontzettend overdreven: schrijf jezelf een liefdesbrief. Dat hoeft heus niet helemaal zwijmelend of enigszins romantisch te zijn, maar gewoon een brief waar in je je zelfliefde uit. Benoem waar je trots op bent en wat je mooi en goed vindt aan jezelf. Beschrijf mooie herinneringen die je hebt meegemaakt – ook als dat met anderen was, want die had je nooit kunnen meemaken als je er zelf niet óók bij was. Geef jezelf een compliment dat je van een ander zou willen horen of dat je een ander ook zonder aarzelen zou geven. Dat mag heel uitgebreid, dat mag ook voorzichtig. Je bent een doorzetter. Je bent een vechter. Je hebt een leuk gevoel voor humor. Je straalt als je lacht. Het mag groots of bescheiden, maar schrijf jezelf een brief waarin je laat merken wat je aan jezelf waardeert. Dat zo zwart op wit zetten en echt áán jezelf richten kan ontzettend krachtig zijn! En doet het je niks? Nou ja; niet geschoten, altijd mis. Toch?

Doe iets liefs voor jezelf

Even iets praktisch, iets simpels. Of ja, iets ogenschijnlijk simpels, want het kan best lastig zijn om jezelf iets te gunnen als je een erg laag zelfbeeld hebt. Want verdien je het wel? Iets liefs doen voor jezelf? Jezelf een dagje vrij gunnen. Jezelf trakteren op een film in de bioscoop. Je eigen plekje in huis fijn inrichten. Een bosje bloemen voor jezelf meenemen na werk. Die toch wel dure bak Ben & Jerry’s ijs voor jezelf halen. Naar jezelf lachen in de spiegel, zoals je naar iemand op straat zou lachen. Ja, je verdient het! Niet omdat je iets heel goed hebt gedaan en dat een tegenprestatie verdient, maar gewoon omdat het goed voor je is. Omdat het bijdraagt aan aardiger voor jezelf zijn en van jezelf houden. Eigenlijk verdien je er juist iets mee, als je het zo stelt. Wat voor liefs zou jij wel voor jezelf kunnen doen?

Kom voor jezelf op

‘Kom voor jezelf op’ klinkt een beetje hard, maar ik bedoel vooral: je mag voor jezelf opkomen. Daarmee geef je je grenzen aan en dat is een hele duidelijke vorm van zelfliefde. Voor jezelf opkomen kan soms voelen alsof je een ander daarmee teleurstelt of naar beneden duwt, maar ik geloof niet dat dat altijd in verband staat met elkaar. Ja, misschien stel je een keertje iemand teleur. Dat is niet erg, zolang je iemand wel in zijn of haar waarde laat. Het gaat niet over een ander iets niét gunnen, maar over jezelf iets wél gunnen. Dus de volgende keer dat je vriend vraagt of je komt helpen verhuizen, terwijl je eigenlijk veel te moe bent, kan je gewoon nee zeggen! 

Wees geïnteresseerd in jezelf

Hoe praat je tegen jezelf als het allemaal niet wil lukken? Als je je rot voelt? Oordeel je dan meteen of stel je jezelf vragen? Wees geïnteresseerd in jezelf. Hoe komt het dat ik me zo voel? Wat zou me kunnen helpen om me beter te voelen? Daarmee hoef je niet te doen alsof alles goed is, je hoeft het niet meteen goed te maken, je hoeft jezelf niet af te straffen. Je hoeft er niet heel positief of negatief in te gaan, maar het kan zo best op een neutrale manier, zonder oordeel, maar met interesse. Dat is toch een stuk vriendelijker? 

Sta stil bij waar je trots op bent, erken het

Dit punt werd al even benoemd in de liefdesbrief, maar mag nog wel een keertje extra benoemd worden. We gaan vaak zo snel voorbij aan wat we bereiken en goed doen. Het wordt al snel normaal of verdwijnt steeds verder in de tijd. Dat is niet altijd erg en gebeurt ook gewoon, maar als je je niet zo goed voelt of aardiger tegen jezelf wilt zijn, kan het echt helpen om hierbij stil te staan en het te erkennen. Waar ben jij trots op? Schrijf het voor jezelf op in een boekje of zet het in je telefoon. Van het ontbijt dat je gisteren voor jezelf hebt gemaakt tot die schoolopdracht die je hebt afgerond of de grens die je – zoals hierboven omschreven – hebt aangegeven bij een vriend of vriendin. 

Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal als fysiek

Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van aardig zijn tegen jezelf. Ik maak wel eens de vergelijking van het hebben van een huisdier of kind. Als je kind of huisdier zich niet fijn voelt, niet wilt eten of ongelukkig is, maak je je daar ontzettende zorgen over en wil je dat graag oplossen. Laat dit een spiegel zijn voor jezelf. Je mag voor jezelf zorgen zoals je ook voor iets of iemand zou zorgen van wie je houdt. Je mag namelijk ook echt van jezelf houden! En misschien doe je dat nog niet. Misschien is dat gevoel er nog niet en is het dan moeilijk om jezelf zo te gedragen. Maar het kan ook andersom werken. Gedraag je alsof je van jezelf houdt en dan komt dat gevoel misschien wel mee. Maak dat ontbijtje voor jezelf, geef je grenzen aan, gun jezelf rust, maak ruimte om te doen wat nodig is, sta jezelf toe je te mogen uiten en steun te vragen bij je omgeving. Wat is voor jou nog meer een blijk van goed voor jezelf zorgen?

Zoek, vind en accepteer hulp

Voor jezelf zorgen is niet altijd makkelijk, daarom mag je er hulp bij vragen. Ook hulp vragen kan lastig zijn. Misschien gun je het jezelf niet of vind je dat jouw problemen niet erg genoeg zijn. Probeer dan te denken wat je tegen een vriendin zou zeggen als zij ergens mij zou worstelen. Tegen je vrienden ben je gek genoeg vaak een stuk aardiger dan tegen jezelf. Ook jij mag om hulp vragen; ernaar zoeken, het vinden en het accepteren. 

Bekijk onze hulpkaart voor het meest complete overzicht van het zorgaanbod voor eetstoornissen en aangrenzende problematiek in Nederland en België.

Vergeef het jezelf

En tot slot, vergeef het jezelf. Vergeef het jezelf dat het soms zo ontzettend moeilijk is om aardig te zijn naar jezelf. Vergeet je de dingen die je anders had willen doen. Je bent ook maar een mens. Vergeven is ook iets aardigs wat je jezelf kan geven en iets liefs wat je voor jezelf kunt doen. Je hoeft niet eerst goed genoeg – volgens wie? – te zijn voordat je liefde en waardering verdient. Je bent er en dat is goed genoeg.

Hoe ben jij aardiger voor jezelf?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten(de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Hoe ben ik aardiger voor mezelf?”

  1. Mooi geschreven wel erg confronterend voor mij.
    Moet hem even goed laten bezinken

    Bedankt voor deze blog

  2. idd goeie en mooie blog maar ook wel confronterend, sommige dingen zijn bedt moeilijk. een in de zoveel tijd schrijf ik veel leuke dingen met goeie dingen van mezelf.

  3. M’n rust pakken wanneer ik het nodig heb, en niet wanneer het kan want dat duurt vaak te lang. Blijft moeilijk maar goed, working on it

  4. Wat een fijne blog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *