Hoe ik stopte met vergelijken

Bijna iedereen heeft er op een manier last van. Het vergelijken met anderen. De één wat meer dan de ander en sommigen echt veel vaker dan goed voor ze is. Ik durf te zeggen dat ik zelf zeker wel eens tot de laatste categorie behoor en ik ben ongetwijfeld niet de enige. 

Allereerst; jezelf vergelijken met anderen is menselijk! Het is supermenselijk en dat is fijn, want het is ook supervaak aan de hand! Daar kun je dus zelf op zich niet zoveel aan doen. Hoe je ermee omgaat, zodra je je er bewust van bent, ligt (gelukkig) wel weer in je eigen handen. Als ik ergens tegenaan loop, wat ik niet vanzelf opgelost krijgt, bedenk ik graag theorietjes en tips om het mijzelf iets makkelijker en overzichtelijker te maken. Zo worden mijn eigen gedachtes en gevoelens logischer en durf ik deze steeds sneller los te laten.

       

1. Vergelijken is altijd oneerlijk
Als je namelijk eerlijk zou vergelijken zou je erop uitkomen dat het geen zin heeft en uiteindelijk geen verschil maakt. Dus vergelijken we bij voorkeur oneerlijk. Dit betekent dat ik het ‘slechtste’ van mijzelf vergelijk met het ‘beste’ van de ander. Dit is niet eerlijk tegenover mijzelf en eigenlijk ook niet tegenover de ander.

Ik kan bijvoorbeeld niet zo goed koken. Ik vind het best leuk om te doen, maar ik moet bekennen dat het niet vanzelf gaat. Mijn gevoel voor creativiteit en timing liggen simpelweg niet in de keuken. Sinds een tijdje oefen ik hier steeds meer mee en gaat het mij allemaal steeds makkelijker af, maar mijn talent zal het nooit worden. Nu ben ik vaak geneigd om mijn kookkunsten te vergelijken met de kookskills van iemand voor wie dit een tweede natuur is. Iemand die hier wél heel veel talent voor heeft! Dat is voor mij vanzelfsprekend niet zo eerlijk, want ik kom van ver, maar voor de ander is het ook niet zo eerlijk om boven iemand uit te steken die het lang niet zo goed kan. 

2. Vergelijken = meten
Wanneer je jezelf met anderen vergelijkt, meet je eigenlijk elkaars ‘waarden’. Tegenover die van elkaar of tegenover die van honderd andere mensen. Midden in dit proces vergeet ik vaak dat heel veel dingen niet te meten zijn. Liefde is niet te meten. Uitstraling en positiviteit zijn niet te meten. Die twinkeling in je ogen en je vrolijke lach is niet te meten. Eigenlijk alles wat het leukste is aan mensen is niet te meten. Dus waarom zou je alles wat eventueel nog wél meetbaar is blijven overdenken? Als dat uiteindelijk het meest onbelangrijke blijkt te zijn.

Als ik mij klaar maak voor een avondje stappen richt ik mij heel vaak op dezelfde dingen. Zie ik er wel leuk genoeg uit? Ben ik mooi genoeg opgemaakt? Zit mijn haar wel perfect? Zodra ik arriveer op het feestje zie ik inderdaad iemand die een nét iets mooiere outfit aanheeft. Ik zie iemand die mooier is opgemaakt. Ook zie ik iemand wiens haar perfect zit. Tegelijkertijd komen er die avond twee mensen naar mij toe om een heel lief complimentje te geven over hoe ik eruit zie. Die andere mensen zien er inderdaad ontzettend mooi uit, maar ik dus ook! Ik mag er net zo zijn als ieder ander op het feest en hoef het alleen maar naar mijn zin te hebben. 

3. Vergelijken kost tijd en energie
Er zijn natuurlijk een heleboel dingen die tijd en energie moeten en mogen kosten. Alleen jezelf vergelijken met anderen is daar niet één van. Het kost kostbare tijd en energie zonder dat het je iets oplevert. Op een goede dag ben je zo uren verder en blijf je enkel met een onzeker en rot gevoel over. Ook als je jezelf inmiddels tien centimeter kleiner hebt vergeleken, verdien je beter!

Ik merk dat ik er dagen mee bezig kan zijn. Als ik in mijn hoofd heb dat er iets aan mij niet oké is vergeleken met de rest sta ik daarmee op en ga ik daarmee naar bed. Mijn vriend merkt dat, mijn ouders merken dat en op mijn werk ben ik er minder bij met mij hoofd. Als ik mij net zo vast kan bijten in een meer positieve houding als in die negatieve houding geeft dat een totaal andere draai aan mijn dag. Ik ben de enige die hier zoveel tijd en energie in stopt en ik ben ook de enige die er niets uithaalt. Ik kan er net zo goed een leuke, fijne dag van maken en grote kans dat ik vanavond nergens meer last van heb! 

4. Vergelijken doet af aan alles wat jou jou maakt
Je wint nooit. Na een vermoeiende, tijdrovende vergelijkingssessie kom je er zelf meestal niet al te best vanaf. Terwijl je in ieder geval minstens net zo uniek bent als de ander. Jij hebt jouw eigen weg en jouw eigen doel in deze wereld. Dat met elkaar vergelijken is dus eigenlijk heel oneerbiedig. 

Eigenlijk ben ik onzettend blij met wat ik allemaal kan doen en ben ik dankbaar voor alle lieve mensen om mij heen. Zodra ik een potje ga vergelijken vergeet ik dat en maakt die vreugde die ik in eerste instantie voelde plaats voor ontevredenheid en jaloezie. Zodra ik mij focus op mijzelf, besef ik mij hoe goed en fijn ik het heb en dat ik er mag zijn!

     

5. Er staat geen limiet op  
De grens van het vergelijken is nooit behaald. Je kan eindeloos doorgaan. Hoeveel successen je ook behaald, er zal altijd iets te vinden zijn wat minder is dan iemand anders. Dat is niet omdat je zo goed kan zoeken (waar je ongetwijfeld heel getraind in bent) maar omdat het echt zo is. Er zal altijd iets te vinden zijn, dat geldt voor iedereen. En dus, omdat het juist altijd kan, moeten we het niet doen.

Wat dit zo’n lastige maakt is dat dit vaak alleen voor mijzelf geldt. Mijn gebreken lijken eindeloos, maar andermans sterke punten ook. Als een goede vriendin van je heel negatief zou zijn over zichzelf, kun je dat altijd heel goed relativeren en het voor haar wat meer in perspectief plaatsen. Wat ik heb geleerd is om zo nu dan mijn eigen goede vriendin te zijn.

6. Vergelijken richt jouw focus op de verkeerde persoon
Namelijk, op de ander. Je hebt nooit controle over de ander, dus dat is altijd een verloren wedstrijd. Je kan alleen jouw eigen leven controleren. Dus je daarop focussen is veel effectiever, productiever en positiever. 

Ik kan soms nog steeds bezig zijn met andere meisjes. Meisjes die ik beter of mooier vind. Eigenlijk vergelijk ik mijzelf soms niet eens met hun. Ik zie alleen alles wat zij hebben en ik niet. Ten eerste omring ik mijzelf met enkel negatieve gevoelens en gedachtes. Ten tweede richt ik mijzelf continu op die meisjes. Al mijn energie gaat daaraan op. ‘s Avonds bedenk ik mij soms pas dat ik de hele dag ook had kunnen besteden aan positieve, leuke activiteiten die bij hadden kunnen dragen aan de liefde voor mijzelf. 

7. Vergelijken ontneemt je plezier
Jezelf vergelijken met anderen ontneemt je plezier. Het voegt geen zin of voldoening toe aan je leven. Dit lijkt mij de belangrijkste reden om te proberen om ermee te stoppen of het in ieder geval tot het minimum te beperken, het is tenslotte menselijk.

Sinds het mij steeds beter lukt om mijzelf minder te vergelijken met anderen, voel ik mij een stuk beter en rustiger. Ik hoef mijzelf niet met anderen te vergelijken, want het brengt mij niets. Energie in mijzelf steken en de liefde voor mijzelf vergroten brengt mij veel verder. Het brengt mij rust en tevredenheid.

Ik gun jou ook die rust en tevredenheid. Het is geen kwestie van wie de beste, mooiste of slimste is. Hoe minder jij jezelf hoeft af te wegen tegenover ander mensen, hoe leuker jij jezelf vind, want dat was je al! Dat te durven voelen geeft ongelofelijk veel kracht! Die positiviteit straal je uit. De hele wereld zal dat opmerken. Het geeft een veel fijner gevoel om elkaars positive kanten te bewonderen en die van jou horen daar ook bij!                        

                                         Vergelijk jij jezelf veel met anderen?                                                   

Bron: Aleksej Leonov

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

7 reacties op “Hoe ik stopte met vergelijken”

  1. Ja altijd ben moe wil niet meer het is nooit goed genoeg moet me altijd verdedigen

  2. Heel herkenbare!! Ik vergelijk mezelf constant met anderen dacht ik, maar terwijl ik dit aan het lezen was, besefte ik me dat het niet eens vergelijken is. Bij vergelijken zou je hetzelfde zoeken in een ander en bij jezelf. Wat ik doe is mezelf naar beneden halen en de ander boven mij plaatsen. Time to make some changes💪🏼
    Dankjewel voor deze motiverende blog💕

  3. Ben ook veel jaloers wil ook beter zijn dan andere en ook doen wat zij doen is moeilijk als je beperkingen hebt met sport eten en werk vinden elke dag weer doe confrontatie

  4. fijn dat je hierover hebt geschreven! ik heb er namelijk altijd last van.

  5. ik kan het steeds minder en minder en dat is fijn 🙂 kost wel heel veel oefenen, maar als je volhoudt is het zo de moeite waard

  6. ik doe het wel een beetje

  7. Niet meer eigenlijk. Omdat het niet eerlijn is en eigenlijk altijd gaat om dingen die heel oppervlakkig zijn en niks zeggen over de waarde die iemand heeft

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *