Vroeger dacht ik dat wanneer ik vandaag bijvoorbeeld een extra boterham zou eten, ik dat morgen meteen op de weegschaal terug zou zien. Ik was ervan overtuigd dat een Magnum inplaats van een Raketje meteen aan mijn lijf zou gaan zitten. Ik dacht dat, wat ik ook at, het direct invloed zou hebben op mijn gewicht. Dit is theorisch gezien helemaal niet mogelijk. Het is simpelweg niet hoe een lichaam werkt, maar hoe werkt een lichaam dan wel? Hoe snel kom je aan wanneer je iets eet?
In deze blog wil ik het gaan hebben over aankomen. Het woord ‘aankomen’ was altijd een onwijs beladen woord toen ik in mijn eetstoornis zat. Ik heb moeten aankomen terwijl ik dat niet durfde. Ik was bang aan te komen terwijl het niet gebeurde. Ik vulde vanalles in over aankomen. Wanneer het ging gebeuren, hoeveel het ging gebeuren en dat het ging gebeuren. Ik vond aankomen in elke zin van het woord verschrikkelijk, maar waren al mijn gedachtes hierover wel terecht?
Aankomen door losse producten
Ik gaf in het intro al het voorbeeld dat ik heel bang kon zijn om aan te komen wanneer ik bijvoorbeeld een extra boterham had gegeten. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Dit kan niet. Het is onmogelijk om aan te komen door losse producten. Wanneer je een ijsje, boterham, snoepje, koekje, appel of paprika meer eet op een dag, zal je daar niet van aankomen. Je moet echt behoorlijk wat extra eten voordat er ook maar een halve kilo bijkomt. Hierover vertel ik later meer.
Vocht vasthouden
Wat wel zou kunnen is dat wanneer je een product eet waar veel zout in zit, je vocht vast gaat houden. Ik ben pas tijdens mijn eetstoornis bewust geworden van het feit dat je vocht vast kon houden. Ongetwijfeld deed ik dat eerder ook al, alleen was ik nu zo obsessief met m’n lichaam bezig dat elke kleine verandering enorm aan leek te voelen. Wanneer ik op een avond wat zoute popcorn had gegeten kon ik dat meteen voelen in mijn gezicht. Ook woog ik dan de volgende ochtend wat meer op de weegschaal. Zout kan ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden en daardoor ga je wat meer wegen, maar dit betekent niet dat je bent aangekomen. Goed drinken en één of twee keer naar het toilet en je bent het alweer kwijt.
Vocht vasthouden is voor mij wel echt heel erg ‘een ding’ geweest. Zeker wanneer ik eetbuien had en/of braakte, kon mijn lichaam zo ontregeld zijn dat ik echt veel vocht vast hield. M’n klieren waren helemaal dik en ik voelde me vies en opgeblazen. Het kan dan heel lastig zijn dit niet aan je ‘echte’ gewicht te koppelen en daar niet naar te handelen, maar toch is het belangrijk hier bewust van te zijn. Vocht is vocht en geen vet of spier, de volgende dag ben je het weer kwijt.
Aankomen na veel eten
Af en toe ga ik wel eens uiteten of gaan we met een groepje vrienden lekker zelfgemaakte hapjes eten. Dan kan ik best wel behoorlijk wat meer eten dan ik op een gemiddelde dag doe. Vroeger had ik dit nooit gedurft, dan was ik meteen bang dat ik de volgende dag meteen tien kilo aangekomen was, maar is dit reëel? Nee, dat is het niet. Zoals ik al zei moet je echt best wel veel eten wil je een beetje aankomen. Nouska schreef al eens eerder een blog over hoeveel je aan kunt komen in een dag en daarin schreef zij dat je om een halve kilo aan te komen ongeveer 3500 kcal extra zou moeten eten bovenop wat je normaal gesproken al eet. Dit is echt heel heleboel eten! Daar kom je niet zomaar aan met een avondje uiteten gaan. Als je na zo’n avondje waarop je wat meer eet gewoon je normale eetpatroon weer oppakt, komt je lichaam weer in balans en is er uiteindelijk niks met je gewicht gebeurd.
Het zou wel zo kunnen zijn dat je je na een dag of avond veel eten, de volgende ochtend wat vol voelt zitten. Het volume van het eten zelf zit natuurlijk nog in je maag en dat weegt ook wat. Je kan je opgeblazen voelen en misschien wat vocht vasthouden, maar dit raak je gedurende de dag wel kwijt en zit dus niet meteen aan je lichaam.
Mijn verwachtingen kloppen niet
Ik kon er heel erg van in de war raken wanneer ik meer had gegeten en mijn gewicht lager was of andersom! Vooral wanneer ik aangekomen was terwijl ik minder had gegeten kon ik erg in de stress raken. Ik wilde alles kunnen controleren en berekenen, anders voelde het alsof ik morgen ineens 10 kilo aangekomen kon zijn zonder het door te hebben. Dit maakte dat ik liever ‘veilig’ at en geen risico’s had. Toch heeft dit helemaal geen zin om te doen.
Het is normaal dat je gewicht schommelt. In je lichaam vinden de hele tijd door allerlei processen plaats. Je zweet tijdens het slapen en sporten waardoor je vochthuishouding kan veranderen. Met warm weer houd je meer vocht vast dan met koud weer en ook wat je eet, denk aan zout, kan hier invloed op hebben. Daarnaast heeft je gewicht ook te maken met de inhoud van je maag. Sommige dingen zijn sneller verteerbaar en andere langzamer. Hierdoor zal ook het gewicht in je maag steeds verschillen. Een stabiel gewicht kan altijd schommelen tussen de 0.1 en 2.0 kilo.
Omdat je gewicht altijd schommelt, heeft het helemaal geen zin om elke dag of zelfs vaker per dag op de weegschaal te staan. Je kan eigenlijk niet zoveel met deze informatie. Wanneer je echt wilt weten wat er precies met je gewicht gebeurt kan je het beste een paar weken lang op één vaste dag wegen. Pas dan kan je zien of je nou aankomt, afvalt of gewoon met een natuurlijke schommeling te maken hebt.
Ik moet nog aankomen
Deze periode heeft bij mij maar kort geduurd. Eigenlijk kan ik er niet helemaal over meepraten, omdat ik uiteindelijk alleen maar ben aangekomen door mijn eetbuien. Toch weet ik de feiten wel te noemen en heb ik ervaringen van anderen meegekregen die bij mij in de groep zaten en ben ik dit soort situaties ook op mijn stage tegen gekomen. Aankomen is onwijs eng en moeilijk, zeker omdat je er gewoon behoorlijk veel voor moet eten en, het allerbelangrijkste, moet blijven eten.
Het gebeurde vaak dat iemand in de groep een onwijs goede week had en naar verwachtingen of zelfs daarboven was aangekomen. “Oh, dan kan ik wel weer even wat rustiger aan doen.” Was dan vaak de gedachte en hup, het aangekomen gewicht, waar zo hard voor was gewerkt, was er de volgende week allemaal weer af. Dit zie je heel vaak gebeuren. Mensen denken wel even pauze te kunnen nemen van hun harde werk of schrikken zo van het gewicht dat ze weer minder gaan eten. Zonde, want nu moet je weer opnieuw beginnen. Het is echt belangrijk om het vol te blijven houden en door te gaan.
Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je bent aangekomen het lijkt alsof de rem eraf is, maar zo’n vaart zal dat niet lopen. Wanneer je onderwicht hebt kom je aan met een normale eetlijst, maar wanneer je een gezond gewicht begint te bereiken zal het aankomen ook minderen en uiteindelijk stoppen. Je zal niet voor altijd blijven aankomen van dezelfde eetlijst.
Hoeveel is normaal om aan te komen?
Wanneer je nog moet aankomen kan je natuurlijk niet in één week weer terug op een gezond gewicht komen. Het is normaal om per week 3 ons tot 1 kilo aan te komen. In sommige gevallen kan het zelfs meer zijn. Hierin kan je doelen stellen en afspraken maken met je therapeut. Toch is het niet altijd zo precies te bepalen hoeveel je aankomt. Naast dat je temaken hebt met de gewone schommelingen in je lichaam is niet elke week hetzelfde. Heb je veel bewogen? Was je gestrest? Moet je (weer) ongesteld worden? Ben je een beetje ziekjes geweest? Al deze dingen kunnen invloed hebben op je gewicht. Soms kom je dus wat meer en soms kom je wat minder aan.
Schrik daarom niet als je ineens een hele kilo aan bent gekomen terwijl je een halve kilo als doel had gesteld. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je de volgende week maar een ons aankomt, dat het hetzelfde blijft of zelfs een ons afvalt terwijl je hetzelfde hebt gegeten. Je lichaam is geen machine, je kan het allemaal niet zo precies plannen en controleren. Ik weet hoe lastig het is, maar probeer er toch bij stil te staan, het te relativeren en het een beetje los te laten. Volg je eetlijst en vertrouw op je omgeving.
Succes en veel liefs,
♥ Irene
Geef een reactie