Pesten is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen kinderen en jongeren maar ook veel volwassenen betreft. Veel mensen worden dagelijks gepest om hun uiterlijk. Sommige mensen worden als te dun beschouwd, anderen als te dik. Weer anderen hebben misschien flaporen, een grote bril of veel puistjes en helaas grijpen sommige mensen dit aan als redenen om elkaar te pesten. Opkomen voor iemand die gepest wordt is niet altijd makkelijk, daar heb je best wel wat lef voor nodig. Mensen die gepest worden, kunnen echter wel wat steun gebruiken. Daarom heb ik een aantal tips over hoe je iemand kunt helpen die gepest wordt.
Vraag wat hij/zij nodig heeft
Als je ziet of hebt gezien dat de spanningen hoog opgelopen zijn en iemand gepest wordt, dan kun je in sommige gevallen direct actie ondernemen, maar de vraag is of de degene die gepest wordt dat ook wil. Je kunt niet altijd inschatten hoe de ander zich voelt en daarom is het van belang om na te vragen waar de ander behoefte aan heeft. Probeer niet direct van alles in te vullen, hoe goed bedoeld het misschien ook is. Stap een keer op iemand af als hij of zij een rotopmerking heeft gekregen en vertel wat je hebt gezien en vraag of je iets kunt doen om te helpen.
Stuur een privéberichtje
Hoewel mensen die gepest worden niets verkeerd doen, schamen zij zich vaak voor het feit dat zij gepest worden. Het kan zijn dat als je op diegene afstapt, diegene zich afstandelijk gedraagt alsof hij of zij niet geholpen wil worden. De schaamte kan nu eenmaal erg groot zijn of iemand kan bang zijn opnieuw gekwetst te worden. Ook kan het zijn dat je graag wil helpen maar niet zo goed durft. In al deze gevallen kan een eerste stap naar contact een privéberichtje zijn. Een berichtje via Facebook sturen is nu eenmaal veel sneller gedaan dan echt op iemand afstappen en de drempel ligt vaak een stuk lager. Als je iemand wil helpen maar je durft niet zo goed, probeer het dan eerst eens op deze manier.
Meld ongewenste berichten
Ook online wordt helaas steeds meer gepest. Op Instagram, Twitter en Facebook kunnen mensen elkaar soms helemaal afmaken en dit kan net zoveel pijn doen als in het echte leven. Als je online ongepaste dingen voorbij ziet komen, dan kun je deze berichten heel eenvoudig met een paar klikken melden.
Respecteer gevoelens
Gepest worden is per definitie ontzettend heftig en roept bij iedereen andere dingen op. De een wordt er misschien erg boos van, de ander verdrietig en wellicht zijn er ook nog slachtoffers van pesterijen die bijna niet meer het huis uit durven. Dat iedereen anders op pesten reageert betekent niet dat het bij de een meer of minder erg is. We gaan allemaal anders met moeilijke dingen om en het is belangrijk om ieders gevoelens te respecteren. Ook als iemand weinig emoties toont, betekent dit niet dat deze er niet zijn. Iemand kan doen alsof iets niet raakt, maar dit kan ook een beschermingsmechanisme zijn. Probeer geduld te hebben.
Leg de ander niets op
Als je ziet dat een klasgenoot bijvoorbeeld gepest wordt, dan kun je wellicht geneigd zijn diegene te zeggen dat hij of zij naar een mentor moet gaan of het aan iemand moet vertellen. Voor jou kan dat heel logisch klinken, maar voor degene die gepest wordt, hoeft dit niet zo te zijn. Iedereen gaat anders om met problemen en wil dit op een andere manier oplossen. Leg de ander niets op en dwing hem of haar niet om bepaalde acties te ondernemen, die druk zorgt alleen maar voor meer stress. Je kunt iemand adviseren maar diegene moet uiteindelijk zelf de keuze maken.
Blijf positief, maar realistisch
Iemand die gepest wordt kan een hoop steun gebruiken. Het kan fijn zijn als jij die steun bent en iemand positief stimuleert om door te gaan en vol te houden. Pas hierbij wel op met eventuele dooddoeners als ”het komt goed”, hier kunnen sommige mensen helemaal niets mee. De ervaring leert nu eenmaal dat pesten jaren door kan gaan en dat slachtoffers van pesterijen er hun leven lang last van kunnen houden. Probeer iemand moed in te praten maar blijf ook realistisch.
Wat zijn jouw tips om iemand te helpen die gepest wordt?
Geef een reactie