Eigenlijk heb ik mijn hele leven al moeite gehad met knopen doorhakken om dingen weg te gooien. Ik weet nog dat ik vroeger een rood zwembroekje had die ik heel leuk vond. Ik was echt nog heel jong en ik was met mijn moeder kleding aan het uitzoeken. Maar dat broekje mocht niet weg!! Ook toen ik het niet meer paste. Het zou mij niks verbazen als het nog steeds ergens in een doos ligt. Zo ging het toen ik jong was met veel meer en dit werd versterkt toen ik op een kleedje spullen ging verkopen en erna vreselijk veel spijt had.
Tegelijkertijd verkoop ik wel veel kleding en gaat het verkopen nu zonder moeite of een naar gevoel. Ik geef ook veel weg en dan is het ook leuk om vriendinnen te zien met mijn kleding of spullen. Daarnaast heb ik ook bij sommige dingen echt geen moeite om het weg te gooien maar bij andere dingen dan weer wel. Waarom is het zo moeilijk om afstand te doen van dingen die je toch niet meer gebruikt en die eigenlijk alleen maar in de weg liggen? Dat heeft verschillende redenen.
* Emotionele waarde
Veel spullen krijgen in de loop van de tijd een emotionele waarde. Dit is bijvoorbeeld zo bij kinderkleding of bij iets wat je op een bepaalde gelegenheid hebt aangehad. Op gegeven moment kan dit heel ver gaan. Zelfs het jurkje wat je aan had toen je voor het eerst je huidige vriend ontmoette kan iets zijn wat je met moeite weg doet. Of iets wat je hebt gekregen van een dierbaar persoon terwijl je het eigenlijk niet mooi vindt. Producten zijn maar producten, maar aan de andere kant brengt het ook veel herinneringen met zich mee. De keuze om het weg te gooien kan aanvoelen alsof je je herinnering weggooit.
* Moeite hebben met loslaten
Daarnaast denk ik ook wel dat het bij mij ook te maken heeft met loslaten. Ik vind het heel moeilijk om dingen los te laten waar ik mij aan heb gehecht. Ook omdat ik denk dat ik het misschien nog wel een keer nodig heb of dat ik het zonde vind.
* Moeilijk knopen doorhakken
Moeite hebben met knopen doorhakken is denk ik wel iets wat te maken heeft met je persoonlijkheid. Constant overwegen of je het nog nodig gaat hebben of dat je het nog ergens anders voor kunt gebruiken. Daarnaast kan er eeuwige twijfel ontstaan want je vindt het misschien zonde of je hebt het cadeau gekregen en wat als diegene er achter komt dat je het hebt weggegooid? Streng tegen jezelf zijn is hierin heel belangrijk. Sommige dingen zijn gewoon overbodig en waarschijnlijk mis je het niet eens.
* Creatief zijn
Bij dingen als lege potjes van creme etc. denk ik altijd: “hee dat is handig voor dat en dat”. Ik denk altijd direct in wat ik nog kan doen met bepaalde dingen die bijvoorbeeld op zijn. Ik vind het leuk om dingen te recyclen maar het komt ook regelmatig voor dat ik denk: “Okee dat doosje of potje was perfect geweest voor dit!” En dan heb ik het al weggegooid. Ik vind het dus leuk om dingen een tweede leven te geven maar dit is qua ruimte niet echt handig.
* Luiheid
Dingen weggooien en opruimen betekent vaak ook dat je er tijd voor moet nemen. Ik denk dat het niet weggooien van dingen ook wel te maken heeft met luiheid. Zeker bij mij. Ik vind het echt zonde om mijn tijd te besteden aan opruimen, gewoon omdat ik het echt niet leuk vind. Maar tegelijkertijd weet ik ook wel dat ik mij wel goed voel als ik een opgeruimd huis heb. Het zorgt voor rust in je hoofd en een fijne leefomgeving.
* Alles leuk vinden
Wanneer je heel veel leuk vindt, kan het ook lastig zijn om dingen weg te doen. Want waarom zou je het weg doen als je het zo leuk vindt? Dan is het belangrijk om prioriteiten te stellen en selectief te zijn, want je kan nooit alles gebruiken en het zorgt alleen maar voor chaos.
* Eerder spijt gekregen
Wanneer je eerder spijt hebt gehad van dat je iets hebt weggedaan, kan het later moeilijker zijn om dingen weg te doen uit angst dat je er weer spijt van krijgt.
Één op de 14 Nederlanders is een hoarder. Dit betekent dat je een problematische verzamelaar bent en dat je je omringt met spullen. Hier zijn ook veel programma’s over gemaakt en vaak zie je ook dat dit aardig uit de hand loopt en dat het soms zelfs gevaarlijk is. Zo erg is het bij mij gelukkig niet. Ik kan wel opruimen en gooi heus weleens iets weg en ik geef ook veel weg, maar ik bewaar denk ik ook wel overbodig veel.
Wel heb ik inmiddels ook voordelen gezien van dingen weggooien. Dit heeft mij ook wel geholpen om veel kritischer te zijn en hier toch aan te beginnen. Kun jij ook moeilijk dingen weggooien? Dan heb je misschien iets aan de onderstaande tips.
♥ Stel jezelf kritische vragen
Van sommige dingen weet ik niet eens dat ik ze heb en als ik het zie dan denk ik: Ohja! En verder niks. Dit soort dingen kunnen eigenlijk weg. Het ligt in de weg op momenten dat je het ziet en anders mis je het niet eens. Stel jezelf kritische vragen als je twijfelt om iets weg te gooien. Zoals: “Zou ik dit echt missen?” “Wat levert dit mij over 2 jaar op?” “Waarom zou ik het bewaren?” etc. Ook bij dingen met een emotionele waarde kun je jezelf zulke vragen stellen, maar ook: “Kan ik op een andere manier deze herinnering behouden?”
♥ Maak foto’s
Soms is het object bewaren niet nodig om een herinnering vast te houden. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd meubelstukken bewaren die bijvoorbeeld uit de familie komen. Soms kun je dit niet kwijt in huis of staat het niet bij je interieur. Maar ook bij andere dingen kan dit het geval zijn. Wat kan helpen, is het maken van foto’s. Maak een foto voordat je het weg doet en maak bijvoorbeeld een mapje waar je dit soort dingen in bewaard. Het neemt een stuk minder ruimte in beslag en je hoeft er toch niet helemaal afscheid van te nemen.
♥ Het zorgt voor overzicht
Als je heel veel bewaart, kan het zijn dat je het overzicht verliest. Je weet niet meer wat je nog hebt, omdat je zoveel hebt! Dat heb ik ook wel.. dan denk ik dat ik dat shirtje heb weggegooid en een paar weken later kom ik het weer tegen in mijn kast. Het kan ook gewoon vervelend zijn omdat al je leuke dingen worden overschaduwd door alles wat je eigenlijk niet meer draagt maar wat je niet kan/wil weggooien. Wanneer ik wel overzicht heb, zorgt dit voor rust in mijn hoofd en kan ik beter nadenken en keuzes maken. Ik heb gemerkt dat dit heel fijn is. Daarom heb ik laatst ook mijn kledingkast voor de zoveelste keer helemaal leeggehaald. Sommige dingen heb ik al maanden niet gedragen en dan kan ik nu ook wel steeds beter beslissen om het weg te doen. Ik heb veel kledingpakketten met kleding en accessoires samengesteld en verkocht via internet.
Spullen die ik echt heel graag wilde bewaren i.v.m. emotionele waarde, heb ik in één grote doos gedaan. Vol is vol dus ik zal dan toch selectief moeten zijn.
♥ Stel prioriteiten waardoor je keuzes maakt
Soms mag je best een beetje streng zijn voor jezelf als het gaat om ruimte maken en dingen weggooien. Zeker wanneer je bijvoorbeeld uit huis gaat of gaat verhuizen is dit belangrijk. Je wilt geen onnodige dozen met troep in je nieuwe huis hebben.
♥ Tweedehands winkel of ontwikkelingsland
Het doet mij altijd wel goed als ik weet dat mijn spullen op een goede plek terecht komen. Het voelt altijd wel fijn om mijn spullen af te leveren bij een goede doelen winkel of om het in een container te doen voor arme landen.
♥ Vraag iemand om je te helpen
Wanneer je samen met iemand gaat opruimen en keuzes gaat maken om dingen te houden of weg te gooien, kan dit veel makkelijker zijn. Er is namelijk een objectief persoon bij die op een andere manier er naar kan kijken en jou kritische vragen kan stellen.
♥ Geef jezelf bedenktijd
Wanneer het gaat om random spullen die je niet weg kunt gooien, kan het goed zijn om jezelf bijvoorbeeld een maand of twee maanden ‘bedenktijd’ te geven. Als je het dan nog niet hebt aangetrokken of gebruikt, doe je het weg.
Heb jij moeite om dingen weg te gooien of heb jij een tip?
Geef een reactie