Toen ik nog een eetstoornis had, werd ik vaak getriggerd. Ik was gevoelig voor informatie over afvallen, vergeleek mezelf met anderen die dunner waren en absorbeerde informatie over dunner zijn, dunner lijken en meer eetgestoorde controle hebben. Soms zocht ik de triggers op, andere keren voelde ik mij slachtoffer van de triggers. Ik werd getriggerd door de simpelste dingen.
Aan de ene kant vind ik dat ik zelf verantwoordelijk was voor het omgaan met de triggerende informatie, plaatjes of gesprekken. Aan de andere kant kon ik er soms ook niets aan doen dat ik de informatie tot mij nam en nieuwe angsten voor eten ontwikkelde of nieuwe regels erbij verzon. Ik had een eetstoornis en dat maakte me vatbaar voor triggers.
Wat is een trigger?
Ik vind het woord zelf soms nogal extreem klinken. Eigenlijk is het een gegeven, een situatie of een ding dat ervoor zorgt dat jouw “zieke” kant gelijk krijgt of een goed moment vindt om zichzelf in de picture te zetten. Het kan een moment zijn waarop jij je zwak voelt en iets nodig hebt om je sterker te voelen. Iemand die dan over lijnen praat, kan dan net die ene pijnlijk gevoelige snaar raken en jou meer aan eten en afvallen laten denken.
Het kan ook zijn dat je een dunner iemand ziet lopen, terwijl je zelf juist het gevoel hebt te falen of geen controle hebt. Zoiets kan je, als je een eetstoornis laag zelfbeeld hebt, triggeren en geen positief gevoel krijgen. Je was al ontevreden over jezelf en dit zorgt ervoor dat je nogmaals de bevestiging krijgt dat jij minder dun bent.
Triggers zijn er op heel veel gebieden. Misschien hebben ze bij jou helemaal niet per se met eten te maken, maar gaat het juist meer over emoties, moeilijke situaties of verantwoordelijkheden. Een trigger kan ook altijd anders zijn. De ene keer ben je er wel tegenop gewassen en de andere keer heb je het amper door dat iets jou naar beneden haalt.
Wat kun je er aan doen?
Ik vind zelf niet dat het goed is om jezelf als slachtoffer van triggers op te stellen, wanneer je er last van hebt. Het is juist belangrijk om er verantwoordelijkheid voor te nemen. Ik bedoel daarmee niet dat je alle triggers maar over je heen moet laten komen en heel stoer moet blijven staan. Ik bedoel dat je zelf kun leren omgaan met triggers en deze soms ook beter uit de weg kunt gaan.
‘’Ik vind het niet goed dat jullie dit plaatsen, het triggert mij” is een reactie die we wel eens op een blog kregen. Ik begrijp hem ergens, maar aan de andere kant vind ik dat sommige dingen ook iets zijn om zelf tegen te vechten. Natuurlijk proberen wij informatie over te brengen op een niet triggerende manier. Aan de andere kant kan iets voor de een wel en voor de ander totaal niet triggerend zijn. Dit is dus heel persoonlijk.
Zoek eens uit wat jouw valkuilen hierin zijn en zet deze op een rij. Zo weet je waar jij gevoelig voor bent.
Bepaalde dingen kun je dan even ontwijken, anderen kun je juist proberen te overwinnen. Naar het zwembad gaan kan bijvoorbeeld bij sommige mensen met een eetstoornis heel veel lijndrang veroorzaken. Als je hier nog niet zo goed mee om kunt gaan omdat je nog niet (zo lang) in behandeling bent, is het misschien beter voorlopig even niet te gaan zwemmen. Maar wanneer je merkt dat het juist een uitdaging is om tegen de trigger in te gaan, kan dit ook helpen je eetstoornis weer en stapje verder te overwinnen.
Neem zelf de verantwoordelijkheid voor triggerende situaties of informatie. Praat over waar jij door getriggerd wordt en waarom. Dit kan soms al helpen om helder te krijgen dat de gedachte die je hebt helemaal niet logisch is. Destructief gedrag is geen oplossing en ook geen wedstrijdje. Het maakt je kapot, dus laat je er niet in meesleuren.
”Ik word getriggerd” is eigenlijk iets waarin je zelf een grote rol kunt leren spelen. Oefen daarmee, en je word steeds meer weerbaar tegen deze valkuilen. Lees ook het blog over triggers dat we eerder schreven eens. Wees alert op jouw valkuilen en ga er (samen met iemand) tegenin. Bespreek ze in je behandeling, schrijf ze op en ontkracht ze met helpende gedachtes. Jij bent veel sterker dan alle slappe smoesjes van je eetstoornis.
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie