Herken je dat, dat je soms iets doet of er iets uit je mond floept nog voordat je erover na hebt gedacht of het eigenlijk wel zo verstandig en aardig is om dat te doen en zeggen? Hetgeen wat in je hoofd opkomt, komt bijna hetzelfde moment uit je mond en handen. Je hebt hier helemaal geen nare bedoeling bij, maar zo komt het op andere mensen soms wel over. Je zegt en doet hierdoor namelijk soms dingen, die je beter niet kunt doen en zeggen of met meer nuance zou kunnen brengen. Je komt tenslotte zonder dat je dit wil snel terecht in een conflict of discussie. Impulsiviteit: je hebt de neiging iets te doen of zeggen vanuit een directe impuls en niet vanuit een doordacht plan.
Impuslitviteit komt vaker voor bij mensen die lijden aan boulimia. Ik herken dit ook zeker bij mijzelf. Ik kan wel zeggen dat ik, vooral vroeger, erg impulsief was. Ik zei direct wat ik dacht en deed veelal allerlei dingen voordat ik me voldoende had afgevraagd of ik verstandig bezig was. Achteraf baalde ik dan van mezelf en had ik spijt. Ik kon dan uren piekeren over hoe de situatie te herstellen.
Voorbeeld 1
Zo stond er een keer in de gang van onze school een groot bord met erop dat je niet mocht roken. Dit bord was er even neergezet om later op te hangen. Zonder na te denken nam ik het bord mee en zetten het in het kantoortje van een docent. Degene die het een half uur later wilde ophangen heeft wel een uur lopen zoeken naar het bord. Het was gewoon als grapje bedoeld, maar achteraf gezien was het helemaal niet zo grappig geweest.
Voorbeeld 2
Achter de docentenkamer op mijn middelbare school zat een CV ruimte. Van het ene op het andere moment besloot ik samen met een vriendin om ons hier voordat het pauze was te verstoppen. Zo konden we de docenten voor de grap afluisteren. Dat zou spannend zijn! Na een half uur pauze en het aanhoren van gesprekken over andere leerlingen, gesprekken die we eigenlijk helemaal niet wílden horen, bleven er een aantal docenten zitten. Zij hadden zeker geen les. Hierdoor konden we niet weg uit de warme CV ruimte. We hebben er bijna 2 uur, tot vervelends toe, gezeten. Achteraf hadden we spijt van onze actie. Waarom hadden we hier niet even beter over nagedacht?
En nog een paar alledaagse voorbeelden
- Ineens je haar willen knippen of verven en dit maar zelf doen.
- Zonder goed na te denken een huisdier aanschaffen.
- Te snel bepaalde kleding kopen en achteraf spijt hebben.
- Tijdens een festival o.i.d. een tattoo of piercing zetten.
Impulsitiviteit is trouwens niet alleen maar slecht. Het kan ook zorgen voor veel leuke spontane acties en opmerkingen. Ik ben vaak blij als ik met iemand samenwerk die een beetje impulsief is. Hierdoor is er veelal meer actie en worden dingen soms lekker ongenuanceerd, maar eerlijk naar elkaar geuit. Als je zelf ‘last’ hebt van impulsiviteit is het dus niet per se nodig om dit helemaal af te leren, het geeft je immers ook wat leuks. Ben je nou erg impulsief en kom je hierdoor regelmatig in negatieve situaties terecht, dan zou je iets kunnen doen aan je impulsiviteit. Hiervoor heb ik een aantal tips opgesteld, die ook mij hebben geholpen.
Tips bij impulsiviteit
♥ Tel tot 10… of 100
Misschien schiet je wel snel in de verdediging of ga je snel in de aanval. Als je in een moeilijk gesprek met iemand bent beland is het aan te raden om niet te snel op alles wat de ander zegt te reageren. Hierdoor voorkom je uitspraken waar je achteraf spijt van krijgt en hierdoor voorkom je ruzies. Het is niet makkelijk om met deze ‘Tel tot 10’ regel te werken, maar hoe vaker je deze gebruikt, hoe meer het en gewoonte voor je wordt. Natuurlijk ga ook ik nog weleens de mist in wanneer er veel emotie bij een gesprek komt kijken, en dat is af en toe ook helemaal niet erg. De ander mag best zien als je boos of verdrietig bent.
♥ Pas op met online communicatie
Via de digitale kanalen is alles nog veel makkelijker en sneller gezegd dan in real life. Veel mensen durven online een stuk meer te zeggen en zijn hierdoor ook brutaler en soms kwetsender. Zeker wanneer je anoniem ergens op kan reageren. Hierdoor realiseren veel mensen zich te weinig hoe hard een boodschap op de ontvanger over kan komen. Ben je impulsief, leer jezelf dan aan om niet direct te reageren op iets dat je online leest of bespreekt. Denk altijd even na en vraag jezelf, zeker wanneer de emotie oploopt, of het handig is om nu direct te reageren of om even een dagje te wachten.
♥ Stress en slaap
Jouw hersenen moeten hard werken wanneer je egen een bepaalde impuls weerstand wilt bieden. Als je slecht hebt geslapen of veel stress hebt, wordt dit een stuk moeilijker. Zorg dus voor voldoende ontspanning en uitlaatklep voor jouw stress.
♥ Inleven
Vraag jezelf af wat het effect op de ander of omgeving kan zijn wanneer jij een bepaald iets zegt of doet. Is dit positief of is dit iets wat andere mensen weleens niet leuk kunnen vinden?
♥ Effect
Probeer je telkens als je impulsief iets wilt doen even snel af te vragen wat het effect zou kunnen zijn van jouw eventuele acties. Zou het ook iets kunnen zijn waar je later spijt van krijgt?
♥ Voor en nadelen
Vraag jezelf af wat het nut(voordeel) is van jouw eventuele actie of woorden. En wat zijn de nadelen? Hoe verhouden de voordelen zich t.o.v. de nadelen? Denk hierbij niet alleen aan korte termijn, maar ook aan lange termijn voor- en nadelen.
♥ Wat wil je bereiken
Soms zegt je iets vanuit rancune, boosheid of jaloezie. Dit is meestal niet de juiste bron om vanuit te handelen. Vraag jezelf daarom af wat je wilt bereiken met het zeggen of doen van hetgeen je in je hoofd hebt. Iets jou iets aangedaan en wil je wraak nemen op die persoon: Wat bereik je hiermee? Dat je net zo doet als de persoon die jou heeft pijn gedaan. Wil je dat….? etc.
Ben jij impulsief?
Geef een reactie