Je ongemakkelijk voelen in sociale situaties

Misschien herken je het wel: Je wordt ergens voor uitgenodigd, een bepaalde bijeenkomst of een feestje waar meerdere mensen aanwezig zijn. Je vindt het een beetje spannend om er heen te gaan maar zet jezelf  toch over die angst heen en besluit te gaan. Eenmaal op de locatie voel je je vreselijk ongemakkelijk. Je weet niet goed wat je moet zeggen, je staat er maar wat in je uppie en je schaamt je bijna voor jezelf. Uiteindelijk vlucht je in je telefoon en hoop je iedere minuut weer dat het tijd is om naar huis te gaan. Tenslotte vraag je jezelf af waarom je ookalweer gegaan bent…

Om herhaling van dit soort situaties te voorkomen of te zorgen dat het een volgende keer in ieder geval een stuk minder ongemakkelijk voelt, zijn er een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. In deze blog beschrijf ik deze tips ♥ Ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben. Wellicht heb je er zelf nog meer. Deel ze dan gerust onder deze blog.

Tip 1. Bereid je voor
Als je al weet dat de kans groot is dat je je misschien een beetje ongemakkelijk gaat voelen in een bepaalde sociale situatie, dan is het goed om het voor te bereiden. Stel jezelf vragen over hoe jij graag zou willen dat het verloopt. Hoe jij graag over zou willen komen, wat je wilt bereiken en hoe je dit wilt gaan doen. Als je voor jezelf concrete doelen hebt, is het vaak al een stuk prettiger om ergens heen te gaan. Probeer het ook een beetje te zien als uitdaging in plaats berg waar je tegenop ziet.

Tip 2. Kleding
Vaak kan kleding je ook een stukje meer zelfvertrouwen geven. Trek iets aan waarin je jezelf goed en mooi voelt. Een stijlvolle outfit kan eraan bijdragen dat je nét dat kleine beetje meer zelfvertrouwen krijgt wat je kan helpen in sociale situaties. Hierbij hoort natuurlijk ook je haar leuk doen.

Tip 3. Stel vragen
Het kan heel helpend zijn om vooraf al wat vragen te bedenken die je zou kunnen stellen aan de mensen die je tegen gaat komen. Maak voor jezelf een lijstje in je hoofd met bijvoorbeeld 5 vragen. Andere mensen vinden het prettig als je interesse toont. Zeker als je het lastig vindt om over jezelf te praten, kan vragen stellen je erg helpen in sociale situaties.

Tip 4. De wereld draait niet om jou
Misschien heb je het gevoel dat iedereen naar je kijkt in een bepaalde sociale situatie. In de realiteit valt dit meestal wel mee. Er zijn veel meer mensen onzeker en de meeste mensen zijn met zichzelf bezig en niet met jou. De gedachte dat de wereld tijdens zo’n bijeenkomst niet om jou heen draait kan je soms helpen om je minder ongemakkelijk te voelen.

Tip 5. Oefenen, oefenen, oefenen
Misschien een beetje afgezaagde tip, maar tegelijkertijd wel eentje die werkt. Het is goed om te oefenen met dit soort situaties. Als je maar één keer per jaar in dit soort sociale situaties terecht komt, zal je je iedere keer weer even ongemakkelijk voelen. Ga je vaker naar dit soort bijeenkomsten, dan zal het gaan wennen en zal je er meer handigheid in en zelfvertrouwen bij krijgen.

Tip 6. Blijf er niet in hangen
Misschien maak je een grapje dat niemand snapt. Shit happens. Het heeft geen enkel nut om de rest van de tijd daarom maar geen grapjes meer te maken of boos op jezelf te zijn. Blijf niet hangen in kleine mislukkingen. Iedereen overkomt dit. Spreek jezelf weer nieuwe moed in en ga ervoor.

Tip 7. Kijk af
Het kan ook helpen om goed om je heen te kijken. Hoe pakken andere mensen het hele sociale gebeuren aan. Kijk af en doe na. Die andere persoon heeft misschien veel meer ervaring of vindt het gewoon makkelijker. Leer hiervan, dat kan je de rest van je leven weer helpen.

Tip 8. Accepteer
Je kan je de hele tijd opwinden dat het weer niet soepel verloopt en dat je je weer ongemakkelijk voelt, maar dat gaat het echt niet beter maken. Soms helpt het juist om te accepteren dat je je nou eenmaal een paar uur ongemakkelijk zal voelen. Juist door de spanning er een beetje af te halen en de negatieve energie eromheen kwijt te raken, zal het een klein beetje makkelijker worden.

Tip 9. Stel jezelf positief op
Als jij ergens met een ongezellig gezicht in een hoekje gaat staan, zullen er weinig mensen de behoefte voelen om op jou af te stappen en een gesprek met je aan te knopen. Sterker nog, het kan mensen zelf een beetje afschrikken naar jou toe te lopen. Het is dus belangrijk om je positief op te stellen, ookal voel je je niet altijd zo. Ga rechtop staan, neem een open houding en blik aan en lach.

Tip 10. Bij nood: Telefoon en toilet
Als echt alles niet werkt en je je nog steeds ongemakkelijk voelt, neem even een tijdelijke pauze voor jezelf. Ga even naar het toilet, schep even een luchtje of kijk een paar minuutjes in je telefoon. Soms is het goed om even een pas op de plaats te maken om hierna met frisse energie weer verder te gaan.

Voel jij je weleens ongemakkelijk in sociale situaties?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

9 reacties op “Je ongemakkelijk voelen in sociale situaties”

  1. Bedankt voor de tips 😉

  2. Ik heb dit vooral met nieuw-jaar feestjes en receptie.
    Een huis vol mensen die ik amper ken en ik zie er altijd
    verschrikkelijk tegenop.
    Ben altijd blij als het achter de rug is.

  3. Bedankt voor deze tips!
    Ik was gister toevallig voor het eerst weer naar een dansfeestje. De jongen die ik leuk vind was er ook, maar hij bleek daar met zijn ex/ misschien toch nog vriendin te zijn. Ik voelde me hier best even slecht door en was alleen maar op hem gefocust. Op een gegeven moment lukte het mij de knop om te zetten en me helemaal lekker op het dansen en vriendinnen te focussen. Dat maakt de situatie nog niet leuk, maar ik kijk wel blij terug op dit feest!

  4. Lang leve Pdd-nos! Genoeg awkward situaties. Ik spreek met vrienden af om verjaardagen samen te vieren omdat zij weten dat ze me geen plezier doen met een uitnodiging voor hun feestje.

  5. Sociale situaties geven me altijd zoveel zenuwen en spanning. Voor mijn gevoel faal ik altijd, ben ik altijd de mislukkeling. Zo vervelend!

  6. Heeeel herkenbaar. Ik had dit vroeger zo vaak. het is ook een cirkeltje waarin je vastzit. Als je onzeker bent, stel je je teruggetrokken op waardoor mensen minder snel op j afstappen, je vaker alleen staat en je nog meer van die negatieve gedachten over jezelf krijgt. Ik heb maar 1 tip: DOEN! Niet twijfelen maar gewoon ergens bij gaan staan en zo enthousiast mogelijk vragen ‘hé, is het goed als ik me er bij kom zetten?’ 🙂 En dan meepraten met het gesprek. Of als je ergens bijstaat en je merkt dat je buiten de groep valt, vragen wie er nog wat wil drinken of zo. Helpt om wat ‘standaardzinnetjes’ in je hoofd te hebben.

  7. Ugh zo herkenbaar, en niet eens per se op speciale gebeurtenissen, gewoon in de aula vind ik het al zoo moeilijk om mee aan te sluiten bij een gesprek, ik wil het liefst verdwijnen dan.

  8. Super handig. Heel herkenbaar helaas.

  9. Heel herkenbaar. Bedankt voor deze goeie tips!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *