Jezelf op nummer 1 zetten

Misschien denk je vaak ‘ik kom later wel’ omdat je er graag eerst voor anderen bent. Maar ook – of juist – als je er voor anderen wilt zijn, heb je de meest optimale versie van jezelf daarbij nodig. Je hebt jezelf eigenlijk nodig bij alles wat je doet. Als je anderen belangrijk vindt, anderen juist zo goed mogelijk wilt helpen, is de eerste stap om jezelf serieus te nemen en jezelf met diezelfde waarde en urgentie te benaderen. Je kan namelijk jezelf op nummer één zetten zonder egoïstisch te zijn. Je kan en mag van jezelf een prioriteit maken, zonder dat je anderen tekort doet. Want waarom zou je jezelf in eerste instantie eigenlijk überhaupt tekort doen? Waarom is dat wél normaal, terwijl jij de belangrijkste persoon in je leven bent?

Leer jezelf kennen

Dit klinkt misschien simpel of vanzelfsprekend, maar ik ben vast niet de enige die zichzelf – onderuit gezakt op de bank – soms ineens afvraagt waar ik nou echt blij van word?! Wat vind ik nou echt leuk en waar laad ik van op? Wat past nou echt bij mij?!


Dat je dat niet altijd weet is niet zo gek denk ik, je verandert natuurlijk ook. Door de tijd die voorbij gaat en door wat je meemaakt. Je vindt niet altijd dezelfde dingen leuk en die nieuwe dingen volgen elkaar niet altijd in snel tempo op. Soms zit daar even een gat, dat al helemaal sterk voelbaar is als je in therapie bent of herstellende bent van je eetstoornis. Het kan zijn dat je jezelf op verschillende vlakken opnieuw moet leren kennen. Investeer dus tijd in jezelf. Zoals je ook tijd in een ander zou steken waar je nieuwsgierig naar bent. 

Begin bijvoorbeeld eens met een lijst of een mindmap met daarop alles wat jij leuk vindt. Waar word jij op dit moment – denk je – blij van? Je kan de lijstjes opdelen in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld een lijst met dingen waar jij energie van krijgt. Een lijst met kenmerken die jij leuk vindt aan jezelf. Vervolgens een lijst met dingen die je in leven nu heel erg lekker vindt gaan. Maar daarnaast kun je ook – in een nieuw lijstje – kijken naar de dingen die nog wat aandacht vragen op dit moment. Wat kun je daar nu mee? En wat wil je daar nu mee? 

Disclaimer: het is geen toets. Het hoeft niet goed en het kan dus ook niet fout. Als je niet weet waar je blij van wordt op dit moment of waar je energie van krijgt, kun je ook beginnen met dat waar je vroeger van blij van werd? Is dat nog steeds zo? Of zijn er dingen die je anderen wel eens ziet doen, wat jou inspireert, maar waarbij je nog niet weet of het echt bij je past? Ook dat is een begin!

What serves you

‘What serves you’ is een uitdrukking die ik vaak herhaal voor mezelf. Voor mij geeft dit namelijk een hele duidelijke kernboodschap weer. Iets moet jou dienen, dat is de eerste en meest belangrijke voorwaarde. En waarin het jou dient, dat bepaal jij en voel jij het beste aan.

Natuurlijk helpt het voor je eigen welzijn denk ik wel om een balans te vinden in de dingen die moeten, dingen die gezond zijn en dingen die soms een beetje van je verwacht worden. Daar komen we vast nooit helemaal onderuit en dat hoeft denk ik ook niet. Dat stuk is vaak veel kleiner dan wat we er zelf van maken, ik denk dat we onszelf doorgaans meer verplichtingen aanpraten dan dat er werkelijk zijn. Respecteer je verlangen en je behoeftes, neem jezelf serieus, door eens te kijken naar wat jou op dagelijkse basis dient. What serves you?, in de breedste zin van het woord. 

Dit kan hem natuurlijk zitten in de grote keuzes die je maakt, door te kiezen voor en bepaalde studie of werk dat jij belangrijk vindt. Grote kans dat als je dat nastreeft, je heel lekker je eigen pad bewandeld. Maar die weg zijn we soms ook gewoon even kwijt. Kijken naar wat jou op een wat kleinere schaal dient, kan dan heel prettig zijn. Om zo toch wat dichter bij jezelf te komen. Op het moment dat jij jezelf wat belangrijker mag maken, zijn dat de eerste dingen om weer aan te wakkeren. 

Als ik naar mezelf kijk, zit dit hem vooral in heel kleine dingen. Bijvoorbeeld in mijn ochtendroutine die ik voor een deel graag alleen doorbreng en waarin ik me rustig klaar kan maken voor de dag. Hoe mijn week ook is, dat moment is elke dag echt van mij. Dat glaasje wijn op de vrijdagavond is een moment waar ik naar uitkijk en altijd even voor ga zitten. Maar ook elk weekend een rondje wandelen en bij de Franse bakker brood en gebak halen. Dat geeft me zo’n fijn gevoel. Dit zijn dingen die mij een fijne dag en een fijne week bezorgen, die op dit moment heel erg bij mij passen. Over een jaar heb ik vast weer totaal andere dingen die bij mij passen en waar ik niet zonder wil, omdat je met de tijd verandert en steeds andere dingen nodig hebt. Dit zijn dingen die ik nu tot op zekere hoogte ‘nodig’ heb, die los staan van wat nuttig is, handig is of wat anderen ervan vinden. 

What serves you? Misschien heb jij ook wel dingen in jouw routine en in jouw leven die heel erg dicht bij jou voelen en waar jij in de kern blij van wordt, ook al is het maar iets heel kleins. Maak die dingen eens wat groter en kijk wat het over jou zegt. Wat zegt het over de manier hoe jij geniet en wat jij dagelijks belangrijk vindt? Als je die dingen belangrijker maakt, wat doet dat dan met jou en de manier waarop je voor jezelf zorgt?

Grenzen stellen

Genoeg aandacht geven aan jezelf, creëert meer ruimte. Ruimte voor jezelf én ruimte voor anderen. Het kan elkaar versterken, maar ook tegenwerken. Want die ruimte moet er wel eerst zijn en actief en bewust gecreëerd worden. Als dat eenmaal lukt en die balans gevonden is, is het natuurlijk heerlijk. Maar daar komen is niet zo makkelijk. Ik denk dat we niet voor niets te vaak ‘ja’ zeggen als we ‘nee’ voelen. Te vaak toch onze grenzen over gaan, want ach: wat maakt die ene keer extra helpen nou uit? 

Het moeilijkste stuk is denk ik om je grenzen te bewaken. Dat begint met die grenzen leren kennen en leren aanvoelen. Dat is voor iedereen verschillend en heel persoonlijk, dus jezelf vergelijken met de grenzen van een ander werkt meestal averechts. Je hebt niet de ruimte van een ander nodig, maar die van jezelf. Wat zijn jouw grenzen? Als je dat nog niet weet is dat ook geen ramp, dit is het moment om je eigen grenzen te leren kennen. 

Bij het aanvoelen van grenzen kun je jezelf altijd afvragen ‘waarom’ je iets doet. Doe je het omdat het verwacht wordt? Doe je het omdat het moet? Omdat je het zelf echt graag wilt? Als iets voor jou niet goed voelt of te veel is, dan is dat de grens. Om het jezelf makkelijker te maken kun je je omgeving meenemen in dit proces. Vertel ze dat je hiermee bezig bent. Dat je probeert je grenzen te verkennen en beter te bewaken, om zo ruimte voor jezelf te maken. Dat je probeert om jezelf en jouw welzijn wat meer prioriteit te maken. Misschien dat zij je juist kunnen aanmoedigen en stimuleren. 

Een voorbeeld uit mijn eigen leven is de afspraak die ik vaak met mijn vrienden maak. Als we bij elkaar zijn, is dat de plek waar we willen zijn. We willen niet dat de ander er is omdat het ‘moet’ of omdat het afgesproken is. Je weet namelijk niet hoe je je voelt die dag, hoe je opgestaan bent of wat er plotseling tussen kan komen. We zeggen elkaars afspraken wel eens af, ook wel eens op het laatste moment. Dat is soms jammer natuurlijk, maar je weet dat áls je bij elkaar bent, je dat echt allebei wilt en er geen andere plek is waar je liever had willen zijn. De ruimte is er, dus voelt het voor ons allebei goed. Je wilt ook niet dat de ander grenzen over moet om ergens te zijn, dus waarom zou je dat van jezelf dan wél verlangen?

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven, daar mag je goed voor zorgen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

2 reacties op “Jezelf op nummer 1 zetten”

  1. Dat laatste.. mooie afspraak!

  2. goeie blog weer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *