Wanneer je een eetstoornis hebt, kan dat flinke invloed hebben op je leven. Het piekeren en bezig zijn met eten neemt niet alleen veel plek in je gedachten in, het kost je ook vaak een hoop leuke momenten. Wanneer je uiteindelijk hulp zoekt, kan het zijn dat je te maken krijgt met de keuze; School of therapie? Of de vraag hoe je deze twee moet gaan combineren. En wat moet je dan?
Het is natuurlijk afhankelijk van hoe jij hier zelf in staat en wat er bij jouw therapie wordt geadviseerd, maar als jij het gevoel hebt dat het goed voor je is om een studie te blijven volgen, ookal ben je in behandeling, dan is het zeker belangrijk dat te bespreken. Het volgen van een opleiding biedt je namelijk ook veel hoop voor de toekomst, motivatie, afleiding en plezier.
Het is daarom niet altijd goed om je studie te stoppen en je enkel op therapie te richten. Ookal is dat in sommige gevallen wel nodig, toch kan een studie je helpen de therapie ook weer goed te volgen. Je richt je namelijk ook nog op de normale dingen in het leven, zoals school. En dat kan je helpen niet helemaal alleen maar bezig te zijn met het ziek zijn en jou helpen gezond te denken. Is het toch nodig om (een deel van) je studie stop te zetten, kijk dan goed naar de mogelijkheden.
Ten eerste is het goed om te weten dat je niet voor iedere behandeling je opleiding stop hoeft te zetten. In tegendeel, de meeste meiden worden geholpen met ambulante therapie of af en toe een gesprek bij een diëtist of psycholoog. Meestal zijn dat soort behandelingen prima te combineren met school, al kan het wel heel vermoeiend zijn en heb je dan iets minder vrije tijd. Laten we het zo zeggen, beter worden is hard werken.
Als dat toch teveel voor je blijkt te zijn en school niet lukt, is het helemaal niet gek om daar op school over te praten. Vaak kun je bij een studie je vakken later alsnog behalen of bepaalde lessen halveren of thuis voorbereiden. Als je niet praat over de mogelijkheden, weet je ook niet of het wel of niet te combineren is met je therapie. Dus ga er gerust over in gesprek met de vertrouwenspersoon of je mentor op school.
En ook wanneer je opname volgt of deeltijd, is het soms nog steeds mogelijk om dat te doen in combinatie met een studie of de middelbare school. Niet in alle gevallen, maar je kunt altijd kijken wat er mogelijk is. Misschien kun je een aantal vakken volgen, kun je thuis leren of is het mogelijk om een avondstudie te gaan doen.
Mocht het dan echt, echt, echt niet mogelijk zijn toch bezig te blijven met (een deel van) je studie, dan kan het altijd nog goed zijn om naast therapie toch iets te gaan doen. Ga op onderzoek uit naar leuke hobby’s of cursussen. Misschien kun je wel een cursus doen die in het verlengde van je studie ligt en dat is altijd handig. Dit kan je een hoop zingeving brengen en plezier.
Zie het (gedeeltelijk) stoppen van je studie in ieder geval niet als falen. Als behandeling op dit moment even belangrijker is, betekent dat niet dat jij het fout hebt gedaan. Die eetstoornis is niet jouw schuld, het is je overkomen. Maar je kunt er wel alles aan doen en de ruimte en tijd voor nemen om er vanaf te komen.
Ik heb zelf meerdere keren moeten stoppen met mijn studie, omdat het niet te combineren was. Ergens vond ik het jammer, maar aan de andere kant wilde ik er ook heel graag voor vluchten. Toch liep ik hierdoor dus een flinke achterstand op waar ik van baalde. Ik heb dit proberen te zien als investering. En achteraf is het dat ook zeker geweest.
Ik moest stoppen om me te richten op het beter worden en leuke dingen in het leven. Ik moest weer leren leven en daar had ik ruimte voor nodig. Helaas zorgde dat voor een wat hoger dan gemiddelde leeftijd bij het afstuderen, maar toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het heeft er voor gezorgd dat ik namelijk zonder eetstoornis kon afstuderen en dat is het helemaal waard. Ik kon eindelijk weer dromen over de toekomst, het doel waar ik mijn opleiding voor volgde.
Wanneer jij twijfelt om hulp te zoeken, omdat je bang bent dan je opleiding te moeten stoppen is dat natuurlijk heel eng en spannend. Toch denk ik dat wanneer je hulp zoekt dat helemaal niet betekent dat je je studie (gedeeltelijk) moet stoppen. Meestal is dit goed te combineren. En daarbij, hoe eerder je erbij bent en hulp zoekt, hoe minder behandeling je nodig hebt.
Tevens is er bij een intakegesprek altijd de mogelijkheid jouw eigen wensen op tafel te leggen. Het is namelijk helemaal niet altijd goed voor iemand om zich enkel op behandeling te richten. Wordt dit je wel geadviseerd, denk daar dan goed over na en bedenk hoe je dan toch op de een of andere manier een combinatie kunt maken van een deel opleiding of een cursus.
Mocht het nodig zijn je toch helemaal te richten op therapie, voel je dan absoluut niet mislukt. Het is heel dapper als je dit besluit neemt en een pauze inlast in je studie om aan jezelf te werken. Dat is een enorm waardevolle investering waar je je hele leven op kunt bouwen.
Loop jij ook rond met de vraag of jouw studie wel of niet te combineren is met therapie, praat daar dan over. Juist hierover praten kan helpen tot goede oplossingen te komen of gedachtes die jou helpen bij het maken van deze keuze. En vergeet niet dat wanneer je geen hulp aanneemt vanwege je studie, je misschien na een tijdje hulp aan moet nemen en misschien wel moet stoppen met je studie, omdat het niet anders kan. Wacht dus niet te lang en zoek hulp.
Plaatjes: weheartit
Geef een reactie