Misvattingen over depressie

Mensen met een depressie zijn zwak. Mensen met een depressie zijn altijd somber. Een depressie zit tussen je oren. Je moet gewoon leuke dingen doen, wat rust op zoeken, het anders bekijken. Rondom bijna elke psychische aandoening zijn misvattingen. Niet alleen door zogenaamde buitenstaander, maar ook door mensen die zelf een bepaalde diagnose hebben gekregen. Zo had ik een hoop vooroordelen en misvattingen over mijn eigen eetstoornis. Dat maakte het lastig om begrip voor mezelf op te brengen. Dit keer wilde ik graag een blog besteden aan misvattingen over depressie. Om te lezen of te laten lezen.

Een depressie is een gevolg van te veel stress of een ernstig trauma
Zelf heb ik het lange tijd lastig gevonden om een oorzaak te vinden voor mijn psychische klachten. Ik heb het toch altijd goed gehad? Ik heb een fijne jeugd gehad en mij is nooit een ernstig trauma overkomen. Heb ik dan wel recht op mijn klachten of stel ik me gewoon een beetje aan? Een depressie kan inderdaad getriggerd worden door te veel stress of een ernstig trauma, maar het hoeft niet. Voor een heel groot deel is het erfelijk en kan het er ineens zijn zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Het is dan ook niet voor niets een vervelende vraag: “Maar hoezo ben je depressief? Je hebt het toch goed?

Mensen met een depressie zijn altijd somber
Ja, het is waar dat aanhoudende somberheid kan horen bij de symptomen van een depressie, maar een depressie kan zich ook uiten in andere negatieve gevoelens als angst, leegte, verdriet of spanning. Echter is het niet zo dat mensen met een depressie zich altijd alleen maar slecht voelen en dat alle andere emoties zijn uitgeschakeld. Mensen met een depressie kunnen van alles aan emoties voelen, ook fijne emoties. Dat je je tijdens je depressie ook wel eens fijn kan voelen wil dan weer niet zeggen dat de depressie niet erg genoeg is. Een fijn moment is mooi meegenomen, maar de negatieve gevoelens hebben toch vaker de overhand.

Daarnaast zie je ook wel eens dat mensen met een depressie zich veel vrolijker voor doen dan ze eigenlijk zijn. Het is lastig om je voor te stellen dat iemand die zo zelfverzekerd en vrolijk lijkt eigenlijk worstelt met een depressie, maar het is ook niet zo gek dat iemand de behoefte voelt om dit masker op te zetten. Voor de ander, maar misschien ook voor zichzelf. Dat wil echter niet zeggen dat dat van binnen allemaal goed voelt. Worstel jij met een depressie en is dit voor jou herkenbaar? Natuurlijk hoef je niet aan jan allemaal te vertellen hoe jij je voelt, maar blijf er ook niet helemaal alleen mee rondlopen. Praat erover met mensen die je vertrouwt.

Een depressie zit slechts in je hoofd
Je kan met zekerheid zeggen dat ik deze quote al eerder in een blog heb geplaatst, maar ik vind het dan ook een van de mooiste en meest betekenisvolle quotes uit films die ik ken. “Just because it’s in your head, doesn’t mean it isn’t real.” Dit zei Dumbledore tegen Harry Potter. Naar het Nederlands vertaald: “Dat het in je hoofd zit, betekent niet dat het niet echt is.” Sinds wanneer zit iets ‘slechts’ in je hoofd en moet je je er dan maar overheen kunnen zetten? Een depressie is een aandoening die de chemie in het brein aantast. Het is dus zeker niet een soort verzinsel. Geen kwestie van gewoon weer leuke dingen doen en dan voel je je vanzelf wel weer wat beter.

Wel vaker maken we de vergelijking met een psychische aandoening en een fysieke aandoening, zoals een gebroken been. Niet omdat dat hetzelfde is, maar wel om iets zichtbaar of tastbaar te maken. Een gebroken been kan je je ook niet zomaar overheen zetten. Het kost tijd en de juiste behandeling om daarvan te kunnen genezen. Bovendien kan je een depressie ook echt in je lijf voelen. Spanningsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, verminderde eetlust, meer eetlust en een verlaagd libido kunnen onder andere een gevolg zijn van een depressie.

Mensen met een depressie zijn zwak
Deze misvatting geldt misschien wel voor elke psychische aandoening. Zijn mensen met een psychische aandoening zwakker dan mensen die psychisch nergens last van hebben? Daar komt de vergelijking weer: Zijn mensen die hun been breken zwakker dan mensen die nooit hun been breken? Nee, dus. Of je wel of niet een depressie krijgt hangt van veel dingen af, maar zwakte of sterkte heeft daar niet zo veel mee te maken. Sowieso vind ik het lastig om te zeggen wat ‘zwak’ of ‘sterk’ nou eigenlijk betekent. Wat maakt een mens zwak en wat maakt een mens sterk? Is dat zo zwart wit? Al eerder schreef ik de blog ‘Ben ik zwakker dan jij?‘ waarin ik mijn gedachten over dit onderwerp bespreekbaar maak. Je kan een ontzettend sterk mens zijn en toch te maken krijgen met een depressie. Het kan iedereen overkomen en het overkomt waarschijnlijk ook een stuk meer mensen dan we denken.

Er zit geen tijd aan vast
Hoe lang duurt een depressie? Dat is voor iedereen anders. Er zit geen tijd aan vast. Een depressie kan lang duren, kort duren, komen en gaan. Het ene is niet erger dan het andere en wederom heeft dit niets met zwak of sterk zijn te maken. Je hebt bovendien ontzettend veel soorten depressies. Lichte depressie, zware depressie, psychotische depressie, chronische depressie, dysthyme stoornis, seizoensgebonden depressie, postpartum depressie, depressie rond de menopauze of manisch-depressieve stoornis. Een depressie is dan ook niet voor iedereen hetzelfde. Er is geen goed of fout in. Blijf kijken naar waar jij last van hebt en wat jij nodig hebt.

Met medicatie voel je je direct beter
Wel of geen medicatie? Dat is de vraag. Er is geen goed of fout antwoord in. Ik denk dat het voor iedereen verschillend is wat diegene wel of niet prettig vindt en wat welk of niet werkt. Wanneer je wel voor medicatie kiest, is het goed om erbij stil te staan dat je depressie daarmee niet ineens over is, maar dat het wel een heel erg welkom steuntje in de rug kan zijn. Ook is het goed om erbij stil te staan dat medicatie wat tijd nodig heeft voordat het echt goed z’n werk doet. Je moet er aan wennen en dat is normaal. Meer over medicatie lees je in deze blog.

Tegen welke misvattingen loop jij aan?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

13 reacties op “Misvattingen over depressie”

  1. Fijne blog, kan me er erg in vinden. Zou hem het liefst aan omstanders laten lezen, maar dat durf ik helaas niet

  2. recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een depressie niet alleen ons hoofd zit, maar juist heel veel te maken heeft met je darmen (aangezien daar de meeste neuronen worden geproduceert). Het kan dus zelfs zo zijn dat je niet (genoeg van) de juiste darmbacterien hebt en je daarom depressief te voelen.
    Het is maar even om te laten zien dat er vele oorzaken van depressie zijn en die zijn lang niet allemaal zo vanzelfsprekend!

  3. Ik vind het vaak irritant om te zien dat ‘te weinig eten’ vaak in films naar voren komt. Je ziet dan een persoon een paar keer in zijn/haar bord prikken en het bord vervolgens wegschuiven. Of als iemand niet lekker in zijn vel zit. ‘Geen honger’. Terwijl je ook gewoon een normale of juist grotere eetlust kan hebben.

    1. Ja die filmbeelden ken ik. En nu je dat schrijft moet ik ook gelijk aan de scenes a la Bridget jones enzo denken. Van die hysterisch huilende vrouwen die met een gigantische pot ijs en zak chips een zielige film zitten te kijken. Vogelnest in het haar, uitgelopen mascara en uitgelubberde pyjama haha.
      Bij mij triggert de depressie juist eetbuien en veel meer honger om de leegte op te vullen en even de somberheid weg te drukken. Maar het is toch een hardnekkig beeld dat alleen lusteloosheid verbonden is aan depressie voor mensen die er niet bekend mee zijn.

    2. Veel ziektes en aandoeningen worden in films geromantiseerd of verkeerd weergegeven. Zo worden in films van jonge mensen met een dodelijke ziekte vaak hele romantische relaties verzonnen (liefst met een evenzieke jongere) en ontstaan er allerlei vriendschappen op zaal.
      Terwijl irl iemand er misschien wel eenzaam doorheen gaat…
      De meesten weten wel dat een film niet echt is, zo ook het beeld van een depressie of eetstoornis (uitzonderingen daar gelaten)

  4. Gewoon doorgaan, mee doen, vrolijker voordoen, volhouden, ik ken het. Ooit had ik hoop dat de depressie op een dag over zou zijn. Helaas niet, ik worstel er al zo lang mee, medicijnen halen de scherpe kanten eraf. Vooral het onbegrip vind ik moeilijk, het uitleggen ook. Fijne blog, dank je wel xxx

  5. Dat mensen heel verbaasd vragen waarom ik niet "gewoon medicatie slik, en meteen Elektro Convulsie Therapie volg? Is dat niet overdreven?"
    Nou, omdat al die medicijnen niet aansloegen, misschien? Het is echt niet zo dat ik meteen ECT ben gaan volgen. Ik heb weet-ik-veel-hoeveel medicijnen geslikt, maar dat sloeg allemaal niet aan.

  6. “Een depressie is een aandoening die de chemie in het brein aantast. ”

    Een depressie kan ook andersom ontstaan: doordat chemie veranderd kan iemand depressief worden. Het kan zelfs een symptoom zijn van een lichamelijke ziekte of een bijwerking van een medicijn.

    Maar op een of andere manier vinden veel nog steeds een bijwerking als “acne” of “nierafwijking” meer de aandacht verdienen dan een evenzo bijwerking als depressie. Terwijl bij die laatste wordt niet snel serieus genomen.

  7. Wat een fijne blog! Erg herkenbaar, zou fijn zijn als dit algemeen bekend was i.p.v. die misvattingen. Bedankt voor het delen!

  8. -Dat het over is als ik een leuk bericht op Instagram zet.
    -Hoe ik me zo kan voelen, met zulke prachtige kinderen en lieve man
    -Therapie is toch voorbij?

    Maar moet eerlijk zeggen, dat ik er open over ben naar m’n omgeving. Zo wist m’n moeder dat een winkel voor mij te druk was, dus daar gingen we later weer naar toe. M’n man weet dat ik als hij thuiskomt even een minuut of 3 stoom wil afblazen. Vrienden vragen wat vaker hoe het gaat..

  9. Dat mensen snel roepen dat je depressief bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Heb wel moeilijke tijden gehad. Niemand die ook vraagt hoe je je voelt, of je depressief bent. Ook wel mensen die ervan opkeken dat ik geen medicijnen gebruikte; die ervan uitgaan dat als je niet werkt en wat moeilijk zit meteen een stoornis hebt en medicatie gebruikt.

  10. “Het zit gewoon tussen je oren”

    Uh.. Ja? Waar zou het anders moeten zitten – in mijn tenen?

  11. ik ben blij dat er zoveel ervaringen zijn en dat ik niet gek ben..

    ‘wanneer werk je nog eens,’
    ‘uw appartement onderhouden is toch niet moeilijk!’
    ‘eet wat minder’
    ‘kleed u toch eens fatsoenlijk’

    duwt mij alleen nog maar dieper erin.. en niemand die het echt snapt

    ‘je moet stoppen met al die medicatie’
    ook weer iets wat ik onbegrijpelijk vind, zeker als ik het al een hele tijd heb uitgelegd..

    na anderhalve maand ongeveer stabiel, heb ik weer 2 weken van hel meegemaakt..
    andere medicatie of verhogen nog eens?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *