Negatief oordelen over het lichaam

We zijn eigenlijk constant bezig met het beoordelen van ons lichaam en dat van anderen. Dit laatste gebeurt omdat we onszelf door vergelijking ook beter kunnen voelen, maar vaak zeg je ook dingen zonder dat je je er bewust van bent. Ben je op zoek naar een oplossing om te stoppen met het negatief beoordelen van je lichaam, of dat van anderen? Begin dan in ieder geval met het vermijden van deze 10 slechte ‘body shame’ gewoontes. Misschien ben je je trouwens wel helemaal niet bewust van het feit dat jij deze gewoontes ook hebt!

1. Wij vs. Zij
Misschien heb je jezelf wel is betrapt op het denken in Wij vs. Zij termen. De zin ‘echte vrouwen hebben rondingen’, is ontwikkeld als reactie op het lichaam waarmee dikke vrouwen worden geconfronteerd. Hier tegenover staat de problematische opvatting over het ‘jongensachtige figuur’, alsof minder rondingen ons minder vrouwelijk maken. We hoeven geen indeling te maken in twee groepen. Echte vrouwen zijn er in alle soorten en maten.

2. Mensen complimenteren omdat ze zijn afgevallen
Je weet niet in welke situatie iemand leeft en welke omstandigheden een rol spelen. Misschien is iemand gewicht verloren als gevolg van een ziekte. Wanneer je zoiets wilt opmerken, overweeg dan ook hier iets aardigs aan toe te voegen zoals “je bent altijd mooi geweest”. Denk ook aan iets anders waar je een compliment over kunt geven.

3. Dingen zeggen zoals: ‘Ze zou zo mooi zijn als…’
Heb je ooit iets gezegd als: “maar ze heeft zulke mooie ogen” of “ze zou mooier zijn als ze een paar kilo aankwam”? Hiermee beperk je jouw kijk op schoonheid tot een stereotype beeld en je haalt de persoon waarover het gaat of jezelf naar beneden. Schoonheid hangt niet samen met bepaalde voorwaarden. 
Dit soort dingen kun je ook over jezelf denken. Kijk eens naar jezelf zonder overal ‘maar’ voor of achter te denken.

4. Het woord ‘dik’ vermijden
Het woord ‘dik’ wordt vaak vermeden omdat geinsinueerd wordt dat het zó afschuwelijk is dat het niet eens genoemd kan worden. Het omzeilen van dit woord, is vaak nog harder en pijnlijker. Probeer zinnen als “het lijkt alsof ze zichzelf niet tekort doet” of “ze ziet er uit alsof ze is uitgehongerd” te vermijden als je eigenlijk bedoelt dat iemand dik, dun of mager is.

5. Het denken aan vrouwen als broedmachine
Vrouwen worden wel eens goede fokdieren genoemd of er wordt bijvoorbeeld gesproken over ‘baby making hips’. Het ergste is wanneer mensen aan dikkere vrouwen vragen of ze zwanger zijn. Wanneer je geen verdere aanwijzingen ziet van een zwangerschap of baby, ga er dan niet vanuit dat iemand zwanger is.

6. Appels met peren vergelijken
Heb je wel eens over jouw of andermans lichaam gesproken in voedingstermen? Je lijkt op een muffin, je bent appelvormig, peervorming etc? We zijn geen eten! Dus waarom worden lichaamsdelen hiermee vergeleken?

7. Tegenstrijdige woorden en verkeerde complimenten gebruiken
Soms worden er tegenstrijdige woorden of niet gemeende complimenten gebruikt. Zoals “Je bent niet dik, je bent mooi”. Kun je niet wat dikker zijn en tegelijkertijd ook mooi? of “Je kunt het je veroorloven om te eten, want je bent dun”. Als je niet weet hoe dit bij iemand zit, in welke omstandigheden hij/zij leeft en of iemand bijvoorbeeld een ziekte heeft (gehad), kun je dit soort dingen niet zeggen.

8. Diëtiste spelen
Wanneer je geen idee hebt over hoeveel iemand eet of hoeveel iemand beweegt, moet je hem/haar niet gaan vertellen om minder of meer te eten en meer of minder te bewegen. Zelfs als je weet wat iemand eet, is dit niet altijd slim of gepast. Hoe weet je dat hij/zij zit te wachten op ongevraagd voedingsadvies?

9. Je bemoeit je met andermans routines
Mensen doen veronderstellingen of maken opmerkingen over iemands lichaamsbeweging op basis van lichaamsgrootte. Vraag bijvoorbeeld niet aan een dik persoon “heb je al is geprobeerd te sporten?” of suggereer niet dat iemand die dun is, de hele dag in de sportschool staat.

10. Kleding beoordelen
Het is fijn om zelf je outfit te kunnen kiezen en je eigen stijl te bepalen. Maar niemand anders hoeft zich te houden aan jouw stijl of wat jij leuk vindt. Als iemand blij is met zijn of haar outfit, heeft diegene het recht om dit te dragen, ongeacht of jij vindt of denkt dat ze te dik, dun, te lang of te kort is. Dikkere mensen hoeven zich niet te beperken tot donkere kleuren of verticale strepen. Laat anderen in hun waarde en dragen wat zij mooi vinden en waar zij zich fijn in voelen. Dit geldt overigens ook voor jezelf natuurlijk. Draag waar jij je fijn en goed in voelt en wat jij leuk vindt. Probeer ervoor te zorgen dat negatieve reacties of meningen van anderen je niet teveel beinvloeden. Zij beslissen toch ook zelf wat zij aantrekken? dan mag jij dat ook. Er zullen altijd mensen zijn die negatief zijn of het anders zouden doen.

Bron: ivillage.com

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “Negatief oordelen over het lichaam”

  1. Ja ik word hier gewoon verdrietig van, het roept zoveel op, vooral nr. 5 aaaargh,
    dat mensen dat dus allemaal denken en zo en..
    dat je dus wel je kleding bent en je lichaam te allen tijde, dat het (wel)zo erg doorspeelt in alles, hoe graag we dat ook niet willen of misschien juist zouden willen. Voor je daar over heen bent, of echt mee om weet te gaan, ben je onderhand bejaard..

  2. Vooral dat laatste punt…Ik liep gister over straat en toen werd ik uitgelachen. Ik weet niet waarom. Maar dan denk ik direct dat het over mijn dikke benen etc. gaat. Nu durf ik vandaag niet naar buiten en het liefst zou ik de broek die ik gister aan had niet meer dragen, Heel naar gevoel en niemand lijkt het te begrijpen.

  3. Super goede blog! Sommige dingen hebben me wel aan het denken gezet, omdat ook ik het ongemerkt soms doe. Echt goed geschreven!!

  4. Soms mag best gezegd worden dat iemand een bepaald kledingstuk niet kan dragen. Bijv. Iemand die dik is een naveltruitje draagt wat in een te kleine maat gekocht is, of denk aan hotter than my daughter, verschrikkelijk.

  5. dit komt van tumblr, heb die post een paar maanden geleden eens voorbij zien komen. Vind het heel goed dat het hier nog eens even wordt neergezet want vind m echt belangrijk.

  6. Dit zet me inderdaad wel aan het denken.

  7. Ik probeer lief te zijn voor mn lichaam … echt waar. Het houdt me in leven, hoe gemeen ik er ook tegen doe. Het probeert zo goed en zo kwaad als het gaat gezond te blijven en me overeind te houden.
    Maar mijn lichaam ziet er gewoon niet uit. En daar kan het niks aan doen, maar ik wil het wel veranderen totdat het is zoals ik het hebben wil.
    Waarom the hell doe ik dit?! Ik zou het nooit nooit nooit andere mensen aandoen, ik kan me niet indenken dat ik ooit zo gemeen zou willen zijn. En ik zou het ook echt niet kunnen verdragen als iemand mijn karakter naar zijn/haar wil wilde omvormen en dan zulke dingen doet als ik tegen mezelf doe. Waarom doe ik het dan wel zelf mijn lichaam!? Omdat het makkelijker te veranderen is dan een stel hersens? Om stress af te reageren? Omdat ik een hekel aan mezelf heb? Allemaal I guess…

    @M. – ja, herkenbaar, altijd als er mensen achter me lachen dan denk ik dat het over mij gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *