Ik kan urenlang over een klein ding nadenken. Niet omdat ik dat zo graag wil, maar het gebeurt. Dan ben ik bijvoorbeeld constant aan het nadenken over een moeilijk gesprek dat ik heb gehad. Op gegeven moment blijf je analyseren maar toch blijf je steeds op hetzelfde punt hangen. Vrouwen zijn vaak heel goed in het te lang nadenken en blijven hangen in bepaalde gedachten.
Is het altijd negatief? Nee. Wanneer je tot inzichten en zelfreflectie komt, kan het een positief effect hebben. Maar in de meeste gevallen gaat overdenken je niet helpen. Je denkt steeds rond in een cirkeltje en het kost veel tijd en zorgt voor stress. Het gaat vaak automatisch dus het kan lastig zijn om hier mee te stoppen. Hier kom ik later nog op terug. Eerst een aantal voorbeelden waar veel vrouwen teveel over na blijven denken.
Het zoeken naar de juiste woorden
Wat zet je wel of juist niet in een smsje? Hoe sluit je af? doe je dat met alleen je naam of met ‘doei’ of ‘dag’? met ‘xxx’ of ‘liefs’? Hoe zou dit overkomen op de ander en past dat bij hoe jij wilt overkomen? In de tijd dat wij vrouwen hier over nadenken, heeft een man zijn berichtje allang verstuurd. Hetzelfde geldt voor mailtjes. Welke manier van schrijven past bij de ontvanger? moet het formeel of informeel zijn? of een beetje er tussen in? Begin je de e-mail met ‘beste’, ‘geachte’, ‘lieve’ of gewoon met ‘hallo’? Hoe sluit je je e-mail af en wat zet je er inhoudelijk wel in en wat niet? Zo kan je eindeloos bezig zijn met de overwegingen, terwijl het waarschijnlijk ook goed is als je er even over nadenkt en vervolgens een keuze maakt.
Dingen van vroeger
Gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden kunnen een grote bron zijn van overdenken. Die opmerking van twee jaar geleden die zoveel pijn deed. Dat iemand zei dat je toch echt te dik was. Dat is een punt waar je over blijft nadenken. Of die opmerking die je zelf hebt gemaakt en die verkeerd viel. ‘Wat zouden anderen van je denken of zouden ze het al vergeten zijn? maar wat als ze het niet vergeten zijn?’
Mannen
Het overdenken van vrouwen heeft veel te maken met mannen. Hier kunnen we eindeloos mee bezig blijven. Of het nou gaat om de eerste date of een relatie van een paar jaar. Vrouwen vragen zich vanalles af en vullen hun vragen zelf op met allemaal scenario’s en gedachten die de man misschien wel zou hebben. ‘Hij zegt een afspraak af maar komt niet direct met een nieuwe datum. Hij is vast op mij uitgekeken.’ Of gedachten over waarom hij die ene keer wel je hand vastpakt en de andere keer niet. Of hij praat over een vriendin die hij al lang kent van vroeger. Gedachten als ‘misschien vindt hij haar leuk’ of ‘straks gaat hij vreemd!’ kunnen door je hoofd schieten. Het ongezonde van overdenken is dat je in een cirkeltje blijft ronddenken en dat je jezelf eigenlijk gek maakt met gedachten. Op gegeven moment overtuig je jezelf misschien en ga je er in geloven, terwijl het eigenlijk helemaal niet waar is.
Wat zal ik aantrekken?
Het is inmiddels een cliche geworden en veel vrouwen hebben er last van. Het urenlang voor de kledingkast staan en alleen maar nadenken over wat je aan moet trekken. Kies je voor de donkere spijkerbroek of voor de lichtere? Welke schoenen doe je er onder en kun je dan beter een trui of een vest aan? En kies je dan voor de lichtbruine trui of de wat donkerdere? Zwarte hakken met een riempje of zonder riempje? Vrouwen kunnen het zichzelf zo moeilijk maken, terwijl het vaak gaat om keuzes waar niemand iets van merkt.
Gedachten van de ander
Veel vrouwen hebben de behoefte om te weten wat anderen denken en vooral wat anderen denken over hen. Waarom? ik denk dat het een vorm van controle en onzekerheid is. ‘Wat als ze negatieve of niet kloppende gedachten hebben over mij?’ Ook over dit soort dingen kunnen vrouwen heel lang nadenken en hierdoor kunnen zij met zichzelf in de knoop komen. Dit levert stress op. Want je houdt je eerder vast aan de negatieve dingen die iemand misschien wel zou kunnen denken dan aan de positieve. Je hebt er niks aan om hier zo mee bezig te zijn. Waarschijnlijk ga je er ook nooit achter komen wat iemand anders echt denkt.
Zorgen maken over overdenken
Ik ben mij er inmiddels bewust van dat ik soms overdenk. En dan wil je er mee stoppen en dan ga je daar weer over nadenken. Hoe kan je dat doen en waarom lukt het niet direct? Uiteindelijk kunnen hier zorgen over ontstaan waardoor je er nog moeilijker uitkomt.
Hoe je bent en wilt zijn
Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt en druk bezig bent met het ontdekken van jezelf en je beter voelen, kan dit ook een bron zijn van eindeloos overdenken. Je legt jezelf constant onder de loep en bekritiseert je eigen gedrag en gedachten. Waarom deed ik dat zo? Waarom kan ik niet normaal zijn? Waarom is het zo belangrijk voor mij dat ik dun ben? Etc. Er over nadenken en er mee bezig zijn is niet erg, maar een extreme variant, het overdenken en jezelf meer en meer in de put ‘denken’, is niet goed. Soms moet het gepieker even stoppen en moet er actie ondernomen worden. Je hoofd moet ook rust krijgen, anders blijf je in cirkeltjes ronddenken zonder positief resultaat.
Hoe kom je er van af?
♥ Overdenken helpt niet.
Natuurlijk is het allereerst goed om te beseffen dat je aan het overdenken bent. Als je hier eenmaal mee bezig bent, zul je het ook sneller herkennen. Want zijn het nou gedachten waar je iets mee moet en iets mee kan? of zijn het gedachten die eigenlijk elke dag, misschien wel elk dagdeel of constant door je hoofd schieten en waar je niks mee kan? Of wat niet leidt tot nieuwe inzichten? Als dit het geval is, dan kun je het dus net zo goed loslaten. Want je komt er niet mee verder en het belemmerd alleen maar. Het kost veel tijd, energie en het levert stress op. Overdenken helpt dus niet. Het is goed om dat te beseffen.
♥ Neem het leven wel serieus, maar niet te.
Steek energie in dingen die je blij maken en in dingen waar je echt wat van kunt leren. Uiteindelijk maakt dat je veel gelukkiger dan het constant nadenken over dingen waar je niks mee opschiet. Je mag het leven best serieus nemen en dat is ook belangrijk, maar vergeet niet dat het ook een andere kant heeft. Van fouten leer je en dit leidt vaak ook tot mooiere en creatievere dingen.
♥ Zoek afleiding.
Ligt misschien voor de hand, maar dit werkt echt heel goed tegen overdenken. Wanneer je niks doet, heeft je brein de kans om na te denken over vanalles en nogwat. Het heeft ruimte om te overdenken. Ga iets doen waardoor je je gedachten kunt verzetten. Lees een boek, ga schrijven, muziek luisteren, dansen of zingen of kijk een leuke film.
♥ Plan nadenk momentjes in.
Overdenken is voor mij moeilijk te stoppen omdat ik mijzelf op de een of andere manier kan overtuigen dat het nodig is. Als ik mijzelf betrap op overdenken, geef ik mijzelf even de kans om dit te doen. Bijvoorbeeld 10 minuten. Daarna moet ik wat anders gaan doen en dit helpt. Zo heb ik niet het gevoel dat ik iets ben ‘misgelopen’ en blijft het toch beperkt.
Ben jij een overdenker?
Geef een reactie