Omgaan met heftig nieuws

“Ik trek dit niet hoor.” Opnieuw sluit ik de app van het AD en probeer ik een vogel te volgen die langs mijn raam vliegt. Die avond merk ik dat ik met ingehouden adem, knarsend het acht uur journaal zit te kijken. Corona, rellen in de grote steden, een schietpartij op de pier in Scheveningen, verdronken vakantiegangers in datzelfde Scheveningen, horecazaken die failliet gaan, nog meer corona. Ik vind het nieuws de laatste tijd heel erg heftig en er zijn dagen dat ik mijn best moet doen om dat geen invloed op mij te laten hebben.

Bouw tijd in

Ik kan me voorstellen dat als je hier gevoelig voor bent of slecht in je vel zit, deze tijd ongelofelijk pittig kan zijn. Er komt nogal wat op je af en het stopt eigenlijk nooit. Als je het harde nieuws volgt, blijft het soms een aaneenschakeling van klappen die je voor je gevoel moet incasseren. Bij elk bericht alles opnieuw verwerken en een plekje geven. Maar als dat – zoals nu – meer is dan normaal, heb je voor dat verwerkingsproces misschien niet genoeg tijd. Die tijd die jij nodig hebt om dingen te verwerken, moet je denk ik zelf inbouwen en creëren.


Bron: markuswinkler

Ik in ieder geval wel! Want ik kom ook elke week weer in de verleiding om alles te volgen. Ik check elke dag het nieuws, kijk het journaal en volg elke dag minstens één talkshow – en de andere talkshows kijk ik op een later moment zelfs nog terug. Wat doe je jezelf aan? Ik hoor het je denken en je hebt gelijk. Ik vind het interessant en fijn om alles te volgen, maar moet mezelf er tegelijkertijd voor beschermen. Een bepaalde ‘nieuws-kijk-tijd’ inbouwen voor jezelf, kan een middel zijn om al die prikkels een beetje te kaderen. Zodat het niet de hele dag door hoeft te gaan. 

Afleiding

Het sleutelwoord is toch vaak afleiding. Hoewel het ook voor niets echt dé oplossing is. Maar dat hoeft ook niet. Je hoeft namelijk niets op te lossen. Je mag enkel iets zoeken om jezelf te kalmeren en je gedachtes af te leiden. Mijn valkuil is vaak dat ik over al die heftige berichten ook nog eens flink ga nadenken, oplossingen bedenken en vragen over wil stellen. Dat trekt mij nog verder het onderwerp in en als dat me een goed gevoel zou geven is dat natuurlijk prima, maar meestal kom ik uit bij wat ik al wist. Namelijk dat ik het niet op kan lossen. En dat ik me daar heel onrustig en verdrietig over kan voelen. Wie gaat dit oplossen!?

Maar dat is niet aan jou of aan mij om te regelen. Er hoeft niets te gebeuren, niet hier en nu bij jou op de bank en laat dat meteen je verlossing zijn. Een bevrijding. Afleiding zoeken in iets wat niets met het nieuws te maken heeft kan helpen om echt een ander gevoel te geven aan je dag. Slechte berichten kunnen een negatieve invloed op je hebben, maar het werkt natuurlijk ook andersom. Met goede en positieve berichten, mooie verhalen of fijne films, zul je ook merken dat je – al is het maar voor even – in een andere stemming kan komen. Ga voor iets luchtigs, iets waar je niet hard voor hoeft te werken en waardoor je even kunt terugschakelen.

Je bent niet zwak

Misschien voelt het alsof je dit aan moet kunnen. Dit is realiteit en daar moet maar je mee dealen. Maar zo simpel is het helemaal niet. Soms is het namelijk echt heftig, verdrietig en ingrijpend nieuws. Het nieuws wordt gebundeld, de heftigste en belangrijkste dingen worden eruit gepikt om jou een samenvatting te geven, maar die samenvatting is natuurlijk wel alles in één keer. En daarbij komt dat het ook niet niks wat er tegenwoordig allemaal gebeurt in de wereld. Dat is veel en vaak ongefilterd en helaas is er ook vaak slecht nieuws te verkondigen. Zeker als nieuws dichterbij komt en het in jouw land of jouw omgeving aangaat, heeft dat vaak invloed op het dagelijks leven. En dus misschien ook op jouw stemming. Dat maakt je niet zwak, dat maakt je mens.

Zorgen voor jezelf

Het voelt, als alles zo binnen dendert, alsof je misschien geen keuze hebt. Het wordt op je afgegooid en je ‘moet’ er wat mee. Als je merkt dat je hier gevoelig voor bent, kan het heel zinvol zijn om te investeren in het loslaten van al die indrukken. Het loslaten van het verdrietige gevoel dat het nieuws op kan roepen. Het loslaten van het gevoel van machteloosheid en uitzichtloosheid. Het draait wel door, die wereld. Het is soms heftig en soms beter, of jij je daar nu wel niets van aantrekt. Waar je wel mee te maken hebt is jouw eigen gemoedstoestand. Dat is misschien het enige waar je iets mee ‘moet’, want anders blijf je die last dragen en dat kan best eenzaam voelen. Je kunt dat voor een deel beïnvloeden door je hier in ieder geval bewust van te worden en goed voor jezelf te blijven zorgen. Extra goed zelfs, als je merkt dat dingen je veel raken. Zorg voor je lichaam, je geest en als dat nodig is ook voor je schermtijd.

Goed nieuws

Het is ook nog belangrijk wat voor jou persoonlijk werkt. Goed nieuws is er namelijk ook, maar dat is niet altijd het harde en feitelijk nieuws dat je op de nieuwssites leest. Op nu.nl vind je nu veel berichten met de tag ‘Goed nieuws’, dat is ook iets wat je bewust en actief op kan zoeken. Op een heftige dinsdagochtend, waarbij het voelde alsof het nieuws uit de wereld als een betonblok op mijn schouders neerstortte, Googlede ik op ‘goed nieuws’. Je hoeft natuurlijk helemaal geen nieuws op te zoeken, maar als je een tegenhanger wilt en je wilt focussen op wat zich óók afspeelt in de wereld, is dit een enorme aanrader. Katten die hun baasje terugvinden. Een eremunt voor Nijntje. Gesprekken met de trotse inwoners van het mooiste dorp van Nederland. Er is ook veel positiefs te vinden. Dan sluit je je ogen niet voor wat er verder aan ernstige dingen spelen, dan kijk je simpelweg gewoon nog beter om je heen.

Hoe ga jij om met heftige nieuwsberichten?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

8 reacties op “Omgaan met heftig nieuws”

  1. Ik merk dat ik de reacties op het nieuws ook echt moet incasseren. De hoeveelheid mensen die niet om een ander geven en die zich dus niet aan de maatregelen willen houden. De hoeveelheid influencers die staan voor #ikdoenietmeermee waarvan een paar ook eetstoornis recovery coaches zijn en dus beter zouden moeten weten. Wat een ziekte doet op een zwakker lichaam. Daarbij ook de agressie die ik dagelijks meemaak via klanten die zich niet aan de regels willen houden.
    Ik heb het idee dat ik langzaam in een depressie begin te verkeren. Ook al gesprekken gehad met mijn jobcoach. Ze is bang dat ik in een burn out raak.

  2. Minder nieuws kijken kan ook, ipv adapteren. In de media wordt alles zeer bewust geframed, om zoveel mogelijk kijkcijfers te halen. Tuurlijk, al die dingen gebeuren wel, maar ze framen het ook op zo’n manier dat het diep bij je binnen komt. Dat is de intentie, dat je blijft kijken. Maar daardoor loop je wel risico dat je alles wat je te zien krijgt onbewust gaat zien als ‘normaal’, en daar kan je erg verdrietig van worden. Ik denk dat het goed is om een beetje op de hoogte te zijn, maar pest jezelf niet onnodig door over te consumeren voor media inkomsten.

  3. Ik heb er niet zo’n last van… Ik kijk bewust geen nieuw of talkshows. Lees enkel dagelijks de top 5 "nieuwtjes" die mijn nieuwsapp me aanrijkt op mijn telefoon. Zo blijf ik van de belangrijkste dingen op de hoogte en kan ik de rest heerlijk aan me voorbij laten gaan. TOP!

    Er is niet meer nieuws en de wereld is niet verschrikkelijker dan 100 jaar geleden. We hebben alleen steeds meer manieren om nieuws te verspreiden, hierdoor lezen/zien we sneller en zien nieuwskanalen de mogelijkheid om nog meer nieuws te maken en ons daarmee te overspoelen. Voor hen een mooie inkomsten bron voor ons helemaal niet zo gezond.

    Mijn tip: Zoek een nieuwsbron die betrouwbaar en zo ongekleurd mogelijk is. Lees daar de top 5 artikelen van elke dag.
    Heb je een bepaalde interesse of behoefte aan ander nieuws, zoek gericht op dat onderwerp. Bijv. de vluchtelingen crisis bij kamp Moria of gebeurtenissen in een ander land of werelddeel wat je graag wilt volgen. Filter hierbij ook zo snel mogelijk welk kanaal betrouwbaar is en lees enkel de updates in een afgezette tijd via dat kanaal…

  4. Herkenbaar- heel fijn even die (h)erkenning hier te vinden

  5. het is erg vervelend de corona! in het begin was ik er erg mee bezig maar nu volg ik gewoon de maatregelen en verder niks. ik heb geen zin om er allemaal mee bezig te zijn. het leven gaat gewoon verder ook al is het even een lastigere periode. als we gewoon de maatregelen blijven volgen dan komt het vanzelf weer goed

  6. Ik volg de maatregelen omdat het moet, maar vind het complete onzin. Het corona virus is er al sinds de jaren 50. Het is er altijd al geweest en zal nooit weggaan. Net als de gewone influenza (griep) virus.

    1. Het corona virus is echt geen onzin. Kijk maar eens de documentaire "veerkracht" op videoland. Dan zal je zien dat het hele corona virus niet "zomaar" een griepje is.
      Sterkte!

      1. Een documentaire zegt ook niet altijd alles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *