“Ik trek dit niet hoor.” Opnieuw sluit ik de app van het AD en probeer ik een vogel te volgen die langs mijn raam vliegt. Die avond merk ik dat ik met ingehouden adem, knarsend het acht uur journaal zit te kijken. Corona, rellen in de grote steden, een schietpartij op de pier in Scheveningen, verdronken vakantiegangers in datzelfde Scheveningen, horecazaken die failliet gaan, nog meer corona. Ik vind het nieuws de laatste tijd heel erg heftig en er zijn dagen dat ik mijn best moet doen om dat geen invloed op mij te laten hebben.
Bouw tijd in
Ik kan me voorstellen dat als je hier gevoelig voor bent of slecht in je vel zit, deze tijd ongelofelijk pittig kan zijn. Er komt nogal wat op je af en het stopt eigenlijk nooit. Als je het harde nieuws volgt, blijft het soms een aaneenschakeling van klappen die je voor je gevoel moet incasseren. Bij elk bericht alles opnieuw verwerken en een plekje geven. Maar als dat – zoals nu – meer is dan normaal, heb je voor dat verwerkingsproces misschien niet genoeg tijd. Die tijd die jij nodig hebt om dingen te verwerken, moet je denk ik zelf inbouwen en creëren.
Bron: markuswinkler
Ik in ieder geval wel! Want ik kom ook elke week weer in de verleiding om alles te volgen. Ik check elke dag het nieuws, kijk het journaal en volg elke dag minstens één talkshow – en de andere talkshows kijk ik op een later moment zelfs nog terug. Wat doe je jezelf aan? Ik hoor het je denken en je hebt gelijk. Ik vind het interessant en fijn om alles te volgen, maar moet mezelf er tegelijkertijd voor beschermen. Een bepaalde ‘nieuws-kijk-tijd’ inbouwen voor jezelf, kan een middel zijn om al die prikkels een beetje te kaderen. Zodat het niet de hele dag door hoeft te gaan.
Afleiding
Het sleutelwoord is toch vaak afleiding. Hoewel het ook voor niets echt dé oplossing is. Maar dat hoeft ook niet. Je hoeft namelijk niets op te lossen. Je mag enkel iets zoeken om jezelf te kalmeren en je gedachtes af te leiden. Mijn valkuil is vaak dat ik over al die heftige berichten ook nog eens flink ga nadenken, oplossingen bedenken en vragen over wil stellen. Dat trekt mij nog verder het onderwerp in en als dat me een goed gevoel zou geven is dat natuurlijk prima, maar meestal kom ik uit bij wat ik al wist. Namelijk dat ik het niet op kan lossen. En dat ik me daar heel onrustig en verdrietig over kan voelen. Wie gaat dit oplossen!?
Maar dat is niet aan jou of aan mij om te regelen. Er hoeft niets te gebeuren, niet hier en nu bij jou op de bank en laat dat meteen je verlossing zijn. Een bevrijding. Afleiding zoeken in iets wat niets met het nieuws te maken heeft kan helpen om echt een ander gevoel te geven aan je dag. Slechte berichten kunnen een negatieve invloed op je hebben, maar het werkt natuurlijk ook andersom. Met goede en positieve berichten, mooie verhalen of fijne films, zul je ook merken dat je – al is het maar voor even – in een andere stemming kan komen. Ga voor iets luchtigs, iets waar je niet hard voor hoeft te werken en waardoor je even kunt terugschakelen.
Je bent niet zwak
Misschien voelt het alsof je dit aan moet kunnen. Dit is realiteit en daar moet maar je mee dealen. Maar zo simpel is het helemaal niet. Soms is het namelijk echt heftig, verdrietig en ingrijpend nieuws. Het nieuws wordt gebundeld, de heftigste en belangrijkste dingen worden eruit gepikt om jou een samenvatting te geven, maar die samenvatting is natuurlijk wel alles in één keer. En daarbij komt dat het ook niet niks wat er tegenwoordig allemaal gebeurt in de wereld. Dat is veel en vaak ongefilterd en helaas is er ook vaak slecht nieuws te verkondigen. Zeker als nieuws dichterbij komt en het in jouw land of jouw omgeving aangaat, heeft dat vaak invloed op het dagelijks leven. En dus misschien ook op jouw stemming. Dat maakt je niet zwak, dat maakt je mens.
Zorgen voor jezelf
Het voelt, als alles zo binnen dendert, alsof je misschien geen keuze hebt. Het wordt op je afgegooid en je ‘moet’ er wat mee. Als je merkt dat je hier gevoelig voor bent, kan het heel zinvol zijn om te investeren in het loslaten van al die indrukken. Het loslaten van het verdrietige gevoel dat het nieuws op kan roepen. Het loslaten van het gevoel van machteloosheid en uitzichtloosheid. Het draait wel door, die wereld. Het is soms heftig en soms beter, of jij je daar nu wel niets van aantrekt. Waar je wel mee te maken hebt is jouw eigen gemoedstoestand. Dat is misschien het enige waar je iets mee ‘moet’, want anders blijf je die last dragen en dat kan best eenzaam voelen. Je kunt dat voor een deel beïnvloeden door je hier in ieder geval bewust van te worden en goed voor jezelf te blijven zorgen. Extra goed zelfs, als je merkt dat dingen je veel raken. Zorg voor je lichaam, je geest en als dat nodig is ook voor je schermtijd.
Goed nieuws
Het is ook nog belangrijk wat voor jou persoonlijk werkt. Goed nieuws is er namelijk ook, maar dat is niet altijd het harde en feitelijk nieuws dat je op de nieuwssites leest. Op nu.nl vind je nu veel berichten met de tag ‘Goed nieuws’, dat is ook iets wat je bewust en actief op kan zoeken. Op een heftige dinsdagochtend, waarbij het voelde alsof het nieuws uit de wereld als een betonblok op mijn schouders neerstortte, Googlede ik op ‘goed nieuws’. Je hoeft natuurlijk helemaal geen nieuws op te zoeken, maar als je een tegenhanger wilt en je wilt focussen op wat zich óók afspeelt in de wereld, is dit een enorme aanrader. Katten die hun baasje terugvinden. Een eremunt voor Nijntje. Gesprekken met de trotse inwoners van het mooiste dorp van Nederland. Er is ook veel positiefs te vinden. Dan sluit je je ogen niet voor wat er verder aan ernstige dingen spelen, dan kijk je simpelweg gewoon nog beter om je heen.
Hoe ga jij om met heftige nieuwsberichten?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie