Online hulp bij eetproblemen

Ken jij Featback al? Featback is een online programma voor iedereen die worstel met eten, gewicht en figuur. Featback is een gratis, anoniem en geautomatiseerd programma dat werkt via het internet. Je ontvangt wekelijks een e-mail met daarin een link naar een korte online vragenlijst. Na het beantwoorden van deze vragen krijg je direct een reactie met betrekking tot je antwoorden. Het programma volgt jouw persoonlijke veranderingen.

De feedback is bedoeld om je inzicht te geven in je eetgedrag en bijbehorende gevoelens en zorgen. Ook kan de automatische feedback je helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van een gezond en regelmatig eetpatroon. Daarnaast ondersteunt de feedback je bij het onderzoeken van de mogelijk achterliggende problemen en word je gestimuleerd om hier op een gezonde(re) manier mee om te gaan.

Featback voor mensen met eetproblemen die hier nog niet voor in behandeling zijn. Vanuit GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula hebben we een subsidie ontvangen van Zorginstituut Nederland. Met deze subsidie zijn we op dit moment Featback aan het verbeteren. We verwachten de nieuwe verbeterde versie van Featback in de zomer aan te kunnen gaan bieden! Tot die tijd bieden we de huidige versie van Featback aan, waarbij we ons richten op mensen die op dit moment niet in behandeling zijn voor hun eetproblemen.

Dit is omdat het programma gericht is op vroegdetectie en terugvalpreventie. Dat wil zeggen dat we mensen met eetproblemen zo eerder willen bereiken, zodat zij eerder en sneller met hun eetproblemen aan de slag kunnen. Ook zou Featback kunnen helpen om de kans op een terugval na een behandeling te verkleinen of een terugval eerder te ontdekken, zodat we eerder passende hulp aan kunnen bieden.

Extra: mailen of chatten met een psycholoog
Naast Featback kun je als deelnemer 8 weken lang, eenmaal per week, extra ondersteuning van een psycholoog ontvangen per e-mail of chat. Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je wilt mailen of chatten door afspraken in te plannen in de online agenda van je psycholoog.

  • Heb je milde of ernstige eetproblemen?
  • Ben je veel bezig met eten?
  • Pieker je over je gewicht en je figuur?
  • Eet je te weinig, te veel, of heb je last van ongecontroleerde eetbuien?
  • Probeer je je eten, gewicht of emoties te controleren door bv calorieën te tellen of te lijnen?
  • Compenseer je eten door te braken, overmatig te sporten, of laxeermiddelen te gebruiken?
  • Ben je op dit moment (nog) niet in behandeling voor je eetproblemen?

Meld je aan voor ‘Featback’ met extra ondersteuning van een psycholoog en ga direct met je eetproblemen aan de slag.

Meer informatie en aanmelding
Kijk voor meer informatie op de website van Featback.
Aanmelden? Doe de zelftest en start direct ♥

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Online hulp bij eetproblemen”

  1. Ik deed dit enkele jaren geleden, vervelend genoeg blijf ik wekelijks een mail ontvangen.

    1. Vervelend! Als je mij even een mail stuurt (zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl) met je emailadres, dan schrijf ik je uit voor deze automatische e-mails.

  2. Ik doe nu al ruim een jaar mee met Featback en ik heb nog nooit contact gehad met een medewerker/psycholoog oid (wel een keer gemaild, nooit reactie gehad) terwijl ik dat wel graag wil, mijn eetgedrag is niet veranderd sinds ik gestart ben ruim jaar terug.. 🙁 en ik heel angstig ben. Ik weeg niet te weinig, maar heb wel controle/compenseren etc. Ik vind dat heel jammer, ik heb geen hulp verder voor mijn es klachten. Mijn hoofd is nog heel eetgestoorde gedachtens/en ook gedragingen eruit (controle elke dag zelfde eten, angst aan te komen etc het lukt mij niet om het anders te doen nu.

    1. Beste Me. Als je nu naast Featback graag ondersteuning wilt ontvangen van een psycholoog, stuur me dan even een email (zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl) met dit verzoek. Dan help ik je heel graag verder!

  3. Ik heb alleen die test ooit gemaakt, twee keer. Alle vragen hetzelfde beantwoord, behalve het gewicht. De ene keer een net goed gewicht, de andere keer een net te laag. Bij de eerste was het advies dat hulp wel handig zou kunnen zijn o.i.d., bij de tweede het dringende advies om hulp te zoeken. Of zoiets, vrij groot verschil in advies in elk geval terwijl het enige verschil die ene kilo was die ik veranderd had. Ja, dan hoeft het van mij al niet meer.

  4. Ik heb ook wel wat verbeterpunten.
    Ik denk dat het alleen helpend kan zijn als je heel lichte problemen hebt.

  5. Ik vind Feetback zo onpersoonlijk de antwoorden herhalen zich keer op keer,ze zijn ze automatisch. Toen ik ermee begon mocht je maar 1 keer met een psycholoog in contact komen. Misschien dat mensen nu het vaker mag, meer steun ondervinden.

  6. Featback blijft natuurlijk een geautomatiseerd programma. Waar het voor de 1 helpend kan zijn, is het voor een ander wellicht minder geschikt. We hebben geprobeerd de feedback en adviezen zo passend mogelijk te maken en zijn op dit moment bezig om het te verbeteren. We hopen de adviezen en de feedback nog persoonlijker en meer gevarieerd te kunnen maken. De individuele ondersteuning van een psycholoog per chat of mail is naar ons idee een hele fijne en belangrijke aanvulling. De psycholoog kijkt en vraagt altijd naar jouw persoonlijke situatie en wensen, om vervolgens samen met jou te onderzoeken hoe ze je het beste kan helpen en wat ze voor je kan betekenen.

  7. Ik heb ook jaren lang meegedaan en heb wel hulp aangeboden gekregen van een ervaringsdeskundige. Ik vond het destijds positief en helpend.

  8. Ik vind het een totale aanfluiting. Je krijgt iedere week een mail in je mailbox met een vragenlijst, waarna je vaak hetzelfde advies krijgt waar je niet veel mee kunt. Ook is een anoniem gesprek 3x niks. Je krijgt 20 minuten en dan sluit hij automatisch af, dus krijg je niet de kans om de “diepte” in te gaan. Hierdoor kun je dus ook eigenlijk niet aan de gang gaan met je problemen. Ik had liever geen vragenlijst gehad en langer een gesprek met de psycholoog

  9. Ja, en je hebt er geen reet aan

  10. Fijn zeg dat zulke sites voor hulp gedeeld worden! Mocht je thuis zitten, je psychologe is niet bereikbaar, of je wilt anoniem met iemand praten dan is dit echt hartstikke fijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *