Op een gezonde manier sporten

Soms is het lastig om te ontdekken wat voor jou een fijne sport is en hoe je hier her beste mee om kunt gaan. Hoe vaak per week sporten is gezond? Hoe lang ga je dan sporten? En wat is belangrijk om op te letten als je een eetstoornis hebt of hebt gehad? Lichaamsbeweging is natuurlijk gezond, maar dan wel in combinatie met de juiste voeding, toebehoren en in de juiste mate. Die balans vinden is soms lastig en daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet.

Zelf zou ik eigenlijk wat meer moeten sporten. In het voorjaar ga ik ongeveer eens per week wel hardlopen. In de winter laat ik het weer een beetje verwateren en doe ik enkel wekelijks yogaoefeningen. Echt een goede conditie heb ik niet, maar slecht is het ook niet. Het beste zou het natuurlijk zijn als ik een keer twee ga hardlopen of echt op yoga ga. Een goed voornemen voor aankomend jaar in ieder geval.

Tijdens mijn eetstoornis had sporten voor mij een hele andere lading. Ik deed het om af te vallen, niet omdat het leuk was of ik er een goede conditie mee opbouwde. Het was pure bewegingsdrang geworden en het plezier was er ook niet echt meer in aanwezig, enkel de trots van mijn eetstoornis.

Ik heb, toen ik een gezond gewicht had, weer opnieuw leren sporten. Ik mocht het langzaam opbouwen en ging af en toe hardlopen. Ook ben ik een tijdje naar de sportschool gegaan, maar dit vond ik erg gericht op mijn lichaam en de vormen ervan, wat mij geen positief gevoel gaf. Ik wil sporten omdat ik het leuk vind en omdat het gezond is, niet meer om af te vallen of mijn lichaam te veranderen. Die strijd heb ik gevoerd en ben ik gelukkig gestopt.

Wil je goed en gezond sporten, dan is het belangrijk om te weten wat iemand met een gezonde manier van sporten doet. Hier onder vind je acht dingen die kunnen helpen om op een gezonde manier met sport bezig te zijn.

1. Het verschil tussen uitgeput zijn en pijn
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je grenzen als je gaat sporten. Natuurlijk is het goed om jezelf uit te dagen, maar het is wel belangrijk om het verschil tussen jezelf uit putten en pijn doen of jezelf uitdagen te kennen. Sporten hoeft geen pijn te doen. Integendeel. Het is juist belangrijk om het stap voor stap op te bouwen en jezelf daardoor steeds iets verder te ontwikkelen. Dat hoeft geen pijn te doen en heeft niets te maken met pijn of uitputting.

2. Neem rustdagen
Als je actief sport, is het belangrijk ook je rust te pakken. Het is niet heel gezond om zeven dagen per week intensief te sporten. Je hebt rust nodig om bij te tanken, je spieren te laten herstellen en opnieuw klaar te zijn om jezelf weer uit te dagen. Als je twee tot drie keer per week sport, is het belangrijk om daar tussen ook gewoon je rust te pakken.

3. Niet sporten om te kunnen eten, maar eten om te kunnen sporten
Sommige mensen sporten, zodat ze zichzelf iets lekkers of bepaald eten kunnen ‘veroorloven’. Ze compenseren maaltijden of eten express weinig voordat ze gaan sporten. Het is geen goede instelling om te sporten om enkel af te vallen of om te sporten met een slecht eetpatroon. Eten is heel erg belangrijk wanneer je gezond wilt sporten. Je lichaam ontwikkeld op die manier ook beter haar conditie en spieren. Wil je weten wat een gezond eetpatroon is, lees dan dit eens.

Soms kan het ook belangrijk zijn om iets extra te eten, voor het sporten of juist er na. Een banaan, een schaaltje yoghurt met muesli, brood of crackers met iets hartigs kan dan heel gezond zijn en je genoeg energie geven om fit te blijven en lekker te kunnen sporten.

4. Wees flexibel
Natuurlijk is het fijn om een vast rooster te hebben en op vaste dagen te sporten. Toch is het ook belangrijk om af en toe jezelf ook toe te staan op een andere dag te gaan trainen, niet te trainen of een dagje extra te sporten. Hou jezelf niet teveel vast aan regeltjes en tijdstippen, maar ‘go with the flow’ en voel je niet schuldig als je een dagje niet bent gegaan. Sta jezelf dat gewoon toe, dat is een hele gezonde gedachte.

5. Weet wat je leuk vindt
Als je een sport doet die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt, is het vaak lastig om dit vol te houden. Sporten wordt hierdoor geen leuke activiteit of je gaat enkel letten op afvallen en je lichaam. Dat is niet de bedoeling. Kies dus echt iets waar je plezier aan beleeft, zodat je kunt doen wat je leuk vindt. Het is niet enkel gezond om te sporten, maar ook iets sociaals waar je plezier aan kunt beleven.

6. Afwisseling
Het is belangrijk om niet elke dag dezelfde oefeningen of training te doen, maar lekker af te wisselen. Dit maakt het sporten leuk, maar zorgt er ook voor dat je verschillende technieken of lichaamsdelen traint. Sporten is gezond, mits je voldoende afwisseling zoekt en je niet enkel richt op een bepaald lichaamsdeel of iedere week even lang gaat hardlopen. Daag jezelf uit, maar doe ook soms rustig aan of ga op een andere plek je training doen dan je gewend bent.

7.Op je eigen voorwaarden
Stel je eigen voorwaarden aan de sport die je doet. Hou jij er niet van om op zondag te sporten, doe dit dan niet. Je mag eisen stellen en hoeft niet netjes te doen wat hoort of wat er wordt gezegd in de sportschool. Geef er je eigen draai aan, zonder de ongezonde richting uit te gaan. Sporten is iets heel persoonlijks.

8. Niet alleen voor lichaam, ook gezond voor je geest
Iemand die op een gezonde manier met sporten bezig is, is zich er bewust van dat sporten niet enkel om lichamelijke eigenschappen draait. Sporten is leuk, maar kan ook ontspanning opleveren of je helpen bij het nemen van beslissingen. Buiten dat is sporten ook een goede manier om depressie tegen te gaan. Wees je er bewust van dat sporten niet alleen belangrijk is voor je lichaam, maar vooral ook voor je koppie.

Sport jij op een gezonde manier denk je?

Bron foto’s: Weheartit

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

33 reacties op “Op een gezonde manier sporten”

  1. Tegenwoordig gelukkig wel maar dat is helaas anders geweest

  2. Echt een helpend artikel dit!
    Voor mij blijft het lastig om in te schatten wat nog gezond is en wat niet. Want sporten is op zichzelf gezond, maar wanneer sla ik door? Dat blijft een struikelblok.

    Ik denk dat ik wel steeds vaker op een gezonde manier sport, omdat ik ook naar de signalen van mijn lichaam probeer te luisteren. Ik heb sowieso 2 rustdagen per week, waarin ik wel actief ben, maar niet ga sporten. Wanneer er een ‘moet’ gedachte te sterk in mijn hoofd aanwezig is, ga ik meestal juist niet. Op deze manier probeer ik die destructieve gedachten de baas te blijven, zodat ik op een gezonde manier kan blijven sporten. Het mag ook leuk blijven natuurlijk! 🙂

  3. Fijn verhaal, Nouska! Ik was heel fanatiek aan het sporten/trainen, nu staat het helaas op een laag pitje en doe ik het nog even met avondwandelingen… Maar ik ga het ‘echte sporten’ zeker gauw weer oppakken. En inderdaad, lekker bewegen, lopen en sporten is zeker goed voor je koppie!

  4. Goed stuk 🙂 ik heb anorexia gehad maar nu gaat het goed en ik ben nu helemaal weg van sport, ik sport elke dag op een goede manier en ga ook lesgeven.

  5. Dit blijf ik heel moeilijk vinden. Vooral omdat er zooveel informatie op internet te vinden is die soms best triggerend kan zijn. Ik kan echt enorm boos op mezelf zijn als ik een keertje niet ga.

  6. Ik sluit me aan bij muisje!

  7. Ik dans alleen 1 keer in de week, verder doe ik alles op de fiets *naar school gaan enz.*. Ik heb een handicap aan mn hand en kan daarom vrij weinig…. dus echt sporten is helaas nu onmogelijk!

  8. Absoluut, toen mijn eetstoornis ‘extreem’ begon te worden danste ik op de dansacademie, mijn eigen dansschool, ik deed fysiek erg zwaar werk en ik moest 5 a 6 uur per dag heen en weer reizen voor school.
    Na 2 jaar verplicht rust, en zo goed als niks doen was het ontzettend moeilijk om mijn conditie weer op te pakken.

    Nu, bijna 4 jaar later dan de hoogtepunt van mijn eetstoornis lukt het me eindelijk om te sporten omdat ik het leuk vindt en omdat ik er vrolijker van wordt.
    Ik heb een hele fijne sportschool gevonden, waar ik wel wat meer betaal.
    Maar bij hun krijg je een gedigitaliseerd trainingsprogramma die je met een USB stick elke keer activeert.
    Ik heb de calorieën teller uitgezet op de machine’s omdat het mij daar niet om gaat.
    En ik sport puur om kracht en conditie op te bouwen.
    Dat geeft onwijs veel energie.

    Voor de afwisseling kan ik allemaal groepslessen volgen en lekker naar de Sauna beneden 😉

  9. ik doe 2x in de week groepslesjes, gewoon omdat het goed voelt en omdat ik me er wat strakker in m’n vel van ga voelen 🙂 (dus niet afvallen of dunner willen zijn). ik voel me veel beter en fitter en energieker na het sporten, echt een heerlijk gevoel. merk wel sinds ik vorig jaar ben begonnen dat het echt belangrijk is om meer te eten dan normaal wanneer je gaat sporten!! wat eigenlijk logisch is maar toch.

  10. Ja ik kan inmiddels wel stellen dat ik op een gezonde manier sport (zwemmen en duiken in ‘natuur water’). In de praktijk komt het erop neer dat ik soms maanden niet sport en op andere momenten 6 keer per week. Ik doe dit ook alleen omdat ik het leuk vind en niet om ‘fit te worden’ (zoals sportscholen altijd willen prediken).

  11. Ik vind sporten écht heel leuk….maar helaas is dit tijdens mijn ES veranderd naar obsessief sporten en puur kcal verbranden, waardoor ik deed alsof ik het leuk vond, maar het eigenlijk vreselijk vond!
    Ik probeer het nu weer op een gezonde manier op te pakken, geniet er ook oprecht van, maar merk dat het nog heel nauw verbonden is met ES-gedachten. Ik vind het lastig om hier een balans in te vinden.

  12. Leuke blog!

    Ik vind flexibel zijn wel heel erg lastig. Ik sport niet overmatig, maar ik sport wel dwangmatig. Ben ook heftig van slag als het een keer niet door kan gaan en ga dan s nachts sporten of spijbel er voor.
    Twijfel nog steeds een beetje of dat ook ongezond sportgedrag is, omdat het niet overmatig veel is.
    Maar ik ga proberen wat flexibeler te zijn, dan gaat het misschien ook beter en krijg ik er meer plezier in 🙂

  13. Goed artikel! Ik bedacht me opeens, misschien kunnen jullie een blog schrijven over een aantal originele/leuke/nieuwe sporten? 🙂

  14. @Tabitha dat is absoluut ongezond sportgedrag! Welk ‘gezond’ persoon gaat nou spijbelen of midden in de nacht opstaan om te gaan sporten…? Misschien kun jet het met iemand over hebben? Want dit lijkt me wel iets wat aangepakt moet worden aangezien je cijfers en je nachtlust hier nogal onder zullen lijden

  15. Jammergenoeg gaat het bij mij ook puur om kcal te verbranden.. 🙁

  16. Ik durf juist soms niet te sporten omdat ik bang ben om af te vallen :(.
    Het koste me zoveel moeite het erbij te krijgen.

    Als ik wel hardloop loop ik regelmatig met een horloge met GPS zodat ik zie waar ik langs ben geweest. hoeveel km en hoeveel km/u. Maar je kan dus ook zien hoeveel je hebt verbrand. en dat is al erg veel als je maar 5 km hardloopt! Dat kan ik er nooit extra bij eten denk ik dan.. maar ik probeer het wel iets losser te laten en te blijven sporten want het is wel echt goed tegen depressies.

    Overigens eet ik altijd wel zoveel mogelijk bij als dat ik kan ^^. Wel achteraf omdat met een volle maag trainen je snel misselijk wordt.

  17. Volgens mij sport ik op een goede manier. Ik vind sporten/bewegen heel fijn en geniet van skeeleren, fietsen, etc. Vandaag was ik moe en ben ik niet op de fiets naar mijn werk gegaan. Dus in die zin luister ik wel naar mijn lichaam en denk dat het goed is. Ik doe het niet om af te vallen, maar omdat ik het lekker vind en ervan geniet.

  18. ik blijf dit een moeilijke vinden…
    ik weet wel welke sporten ik leuk vind , maar de grens van ‘wanneer moet het’ of ‘wanneer wil ik het’ vind ik moeilijk te onderscheiden. In periodes dat ik het heel lastig heb met mezelf (en met eten) moet ik ook echt een stop zetten en tijdelijk helemaal niet meer sporten, want dan kan ik mezelf soms echt blaasjes wijs maken…

  19. Dankjewel!!!!

  20. ik wil graag sporten, maar heb hele zwakke knieeen, waardoor snel blessures, daar baal ik wel echt van 🙁

  21. Tja, ik dacht dat ik wel gezond sportte, maar eigenlijk niet. Ik hou van trampoline springen (als sport!) maar ga veels te snel over m’n eigen grens heen, waardoor ik snel moe ben, niet meer van kan genieten van springen en daar wel dwangmatig mee doorga met als gevolg: als n dood vogeltje op de bank. Dank je, Nouska, dit zie ik nu echt goed in. Ik wist het wel n beetje maar realiseer me nu dat wanneer ik spring, snel verandert van leuk -> kcal verbranden en soms zelfs als straf voor mezelf..

  22. Ik sport gemiddeld zo’n 15 uur per week, maar nu de zomervakantie nadert sport ik 4/5 uur per week. Ik dacht eigenlijk dat ik het vooral uit gezonde redenen deed, maar ik merk nu dat wanneer ik minder sport, ik het eten lastiger vind.

  23. Ik vind dit ook wel lastig. Ik weet nooit zo goed wat nou mijn gezonde ik is en wat niet. Van nature ben ik al best wel fanatiek en hou ik er van mij grenzen op te zoeken en mezelf een beetje uit te putten. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Mijn vader heeft dat ook en heeft absoluut geen enkele stoornis.

    Alleen ik kan ook wel te ver gaan en dan wordt het dwangmatig en teveel uitputtend. Ik heb ook de neiging om steeds meer te willen doen.

    Ik heb een hele tijd niet gesport maar dat was eigenlijk meer vermijden van het probleem. Het past juist heel erg bij me om wel te sporten.

    Ik denk dat ik nu een beetje op het randje zit van gezond en ongezond. Ik hou het wel in de hand maar ben niet erg flexibel.

  24. Bij mij heeft sporten trouwens nauwelijks invloed op mij gewicht. Ik denk dat ik op gevoel meer eet als ik sport. Ik vind dun zij juist makkelijker als ik niet sport, dan hou ik dingen veel beter vol zonder eten.

  25. 1. Het verschil tussen uitgeput zijn en pijn
    Deze is wel moeilijk maar een goede tip

  26. k heb de ideale sport gevonden voor mezelf. Wie weet helpt dit anderen ook!
    Ik hou er niet van om op vaste tijden te ‘moeten’sporten. En ik houd ook niet van de drempel die ik krijg om naar iets toe te gaan en onder de mensen te zijn zoals fitness oid. Dus heb ik een hometrainer gekocht voor 120 euro en ik kan sporten wanneer ik wil, intensief fietsen of langzaam en lang. FIlmpje erbij en voila! En heel belangrijk: ik zet geen schermpje aan waarop je kan zien hoelang, hoeveel kcal etc je bezig bent. Heel belangrijk, anders word het namelijk weer een strijd en een narigheid.
    Wie weet een tip voor ieder ander.

  27. Tijdens mijn eetstoornis was sporten erop gericht om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Naast alle groepslessen, die ik wél leuk vond, ging ik ook urenlang op de crosstrainer staan. Dit laatste doe ik nu niet meer, omdat ik het ook totaal niet leuk vind. Nu ik genezen ben van mijn eetstoornis, kan ik eindelijk weer sporten en met heel veel plezier! Ik sport zo’n 4 tot 5 uur per week en doe alles wat ik leuk vind; bodypump, xco en bodystep. En dat zonder calorieën te hoeven tellen. Ik zit goed in mijn vel en weet gewoon dat ik wat extra moet eten op de dagen dat ik sport, dat laat mijn lichaam ook goed weten nu 🙂 Ik zou iedereen kunnen aanraden om gezellig één of meerdere groepslessen te proberen op je sportschool in de buurt!

  28. Yoga is inderdaad heel fijn. Ik zou het iedereen willen aanraden. Je bent op een goede manier met je lichaam bezig (het draait niet om prestatie), leert om te ontspannen en rust te nemen, krijgt rust in je hoofd én ‘geestelijke voeding’ (inspiratie en inzicht). Zelf heb ik ik heel veel aan yogalessen, de beste therapie die ik ooit heb gehad (al is het geen therapie). Belangrijk daarbij is wel dat je een goede yogadocent vindt, waarbij het voor jou goed voelt.

  29. ik doe ballet en moderne dans.. gewoon omdat ik het heel erg leuk vind om te doen. Niet om af te vallen ofzo. Ik ga juist meer eten en beter mijn best doen om gezond te zijn zodat ik kan blijven dansen! 🙂

  30. Ik doe aan volleybal. Is ook gezellig in een team.

  31. Super leuk artikel!
    Ik moest voor Nederlands een artikel maken over gezond afvallen met daarbij sporten en gezond eten.
    Dit heeft me heel erg geholpen om het te schrijven

    Thanks!!!

  32. Ik heb jarenlang in een sportschool aan cardio- en krachtfitness gedaan. Meestal zo’n 6 uur per week. Maar ik merkte dat ik qua intensiteit hierin door ging slaan. Nooit tevreden, dus uiteindelijk mee gestopt. In de weekenden doe ik nu aan wandelen en ik zit erover te denken om 1x per week te gaan hardlopen.

  33. Ik sport 5 x per week maar allemaal voor de lol ik denk ongeveer 6 of 7 uur maar mij geeft het een lekker fit gevoel zodat je iets hebt gedaan in je dag 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *