Soms is het lastig om te ontdekken wat voor jou een fijne sport is en hoe je hier her beste mee om kunt gaan. Hoe vaak per week sporten is gezond? Hoe lang ga je dan sporten? En wat is belangrijk om op te letten als je een eetstoornis hebt of hebt gehad? Lichaamsbeweging is natuurlijk gezond, maar dan wel in combinatie met de juiste voeding, toebehoren en in de juiste mate. Die balans vinden is soms lastig en daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet.
Zelf zou ik eigenlijk wat meer moeten sporten. In het voorjaar ga ik ongeveer eens per week wel hardlopen. In de winter laat ik het weer een beetje verwateren en doe ik enkel wekelijks yogaoefeningen. Echt een goede conditie heb ik niet, maar slecht is het ook niet. Het beste zou het natuurlijk zijn als ik een keer twee ga hardlopen of echt op yoga ga. Een goed voornemen voor aankomend jaar in ieder geval.
Tijdens mijn eetstoornis had sporten voor mij een hele andere lading. Ik deed het om af te vallen, niet omdat het leuk was of ik er een goede conditie mee opbouwde. Het was pure bewegingsdrang geworden en het plezier was er ook niet echt meer in aanwezig, enkel de trots van mijn eetstoornis.
Ik heb, toen ik een gezond gewicht had, weer opnieuw leren sporten. Ik mocht het langzaam opbouwen en ging af en toe hardlopen. Ook ben ik een tijdje naar de sportschool gegaan, maar dit vond ik erg gericht op mijn lichaam en de vormen ervan, wat mij geen positief gevoel gaf. Ik wil sporten omdat ik het leuk vind en omdat het gezond is, niet meer om af te vallen of mijn lichaam te veranderen. Die strijd heb ik gevoerd en ben ik gelukkig gestopt.
Wil je goed en gezond sporten, dan is het belangrijk om te weten wat iemand met een gezonde manier van sporten doet. Hier onder vind je acht dingen die kunnen helpen om op een gezonde manier met sport bezig te zijn.
1. Het verschil tussen uitgeput zijn en pijn
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je grenzen als je gaat sporten. Natuurlijk is het goed om jezelf uit te dagen, maar het is wel belangrijk om het verschil tussen jezelf uit putten en pijn doen of jezelf uitdagen te kennen. Sporten hoeft geen pijn te doen. Integendeel. Het is juist belangrijk om het stap voor stap op te bouwen en jezelf daardoor steeds iets verder te ontwikkelen. Dat hoeft geen pijn te doen en heeft niets te maken met pijn of uitputting.
2. Neem rustdagen
Als je actief sport, is het belangrijk ook je rust te pakken. Het is niet heel gezond om zeven dagen per week intensief te sporten. Je hebt rust nodig om bij te tanken, je spieren te laten herstellen en opnieuw klaar te zijn om jezelf weer uit te dagen. Als je twee tot drie keer per week sport, is het belangrijk om daar tussen ook gewoon je rust te pakken.
3. Niet sporten om te kunnen eten, maar eten om te kunnen sporten
Sommige mensen sporten, zodat ze zichzelf iets lekkers of bepaald eten kunnen ‘veroorloven’. Ze compenseren maaltijden of eten express weinig voordat ze gaan sporten. Het is geen goede instelling om te sporten om enkel af te vallen of om te sporten met een slecht eetpatroon. Eten is heel erg belangrijk wanneer je gezond wilt sporten. Je lichaam ontwikkeld op die manier ook beter haar conditie en spieren. Wil je weten wat een gezond eetpatroon is, lees dan dit eens.
Soms kan het ook belangrijk zijn om iets extra te eten, voor het sporten of juist er na. Een banaan, een schaaltje yoghurt met muesli, brood of crackers met iets hartigs kan dan heel gezond zijn en je genoeg energie geven om fit te blijven en lekker te kunnen sporten.
4. Wees flexibel
Natuurlijk is het fijn om een vast rooster te hebben en op vaste dagen te sporten. Toch is het ook belangrijk om af en toe jezelf ook toe te staan op een andere dag te gaan trainen, niet te trainen of een dagje extra te sporten. Hou jezelf niet teveel vast aan regeltjes en tijdstippen, maar ‘go with the flow’ en voel je niet schuldig als je een dagje niet bent gegaan. Sta jezelf dat gewoon toe, dat is een hele gezonde gedachte.
5. Weet wat je leuk vindt
Als je een sport doet die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt, is het vaak lastig om dit vol te houden. Sporten wordt hierdoor geen leuke activiteit of je gaat enkel letten op afvallen en je lichaam. Dat is niet de bedoeling. Kies dus echt iets waar je plezier aan beleeft, zodat je kunt doen wat je leuk vindt. Het is niet enkel gezond om te sporten, maar ook iets sociaals waar je plezier aan kunt beleven.
6. Afwisseling
Het is belangrijk om niet elke dag dezelfde oefeningen of training te doen, maar lekker af te wisselen. Dit maakt het sporten leuk, maar zorgt er ook voor dat je verschillende technieken of lichaamsdelen traint. Sporten is gezond, mits je voldoende afwisseling zoekt en je niet enkel richt op een bepaald lichaamsdeel of iedere week even lang gaat hardlopen. Daag jezelf uit, maar doe ook soms rustig aan of ga op een andere plek je training doen dan je gewend bent.
7.Op je eigen voorwaarden
Stel je eigen voorwaarden aan de sport die je doet. Hou jij er niet van om op zondag te sporten, doe dit dan niet. Je mag eisen stellen en hoeft niet netjes te doen wat hoort of wat er wordt gezegd in de sportschool. Geef er je eigen draai aan, zonder de ongezonde richting uit te gaan. Sporten is iets heel persoonlijks.
8. Niet alleen voor lichaam, ook gezond voor je geest
Iemand die op een gezonde manier met sporten bezig is, is zich er bewust van dat sporten niet enkel om lichamelijke eigenschappen draait. Sporten is leuk, maar kan ook ontspanning opleveren of je helpen bij het nemen van beslissingen. Buiten dat is sporten ook een goede manier om depressie tegen te gaan. Wees je er bewust van dat sporten niet alleen belangrijk is voor je lichaam, maar vooral ook voor je koppie.
Sport jij op een gezonde manier denk je?
Bron foto’s: Weheartit
Geef een reactie